2019-07-05 101 瀏覽
最近的大熱食店一君士多離我公司很近,放工過來實在太方便了。店內人頭湧湧的,幸好不用等就直接入座。還見到一君親自落手落腳招呼客人呢!他親切的笑容跟我小時候在電視見到的一模一樣真的很懷念。整間店都有點日本風,簡約得來帶點設計。特別是這些照雞蛋的紅燈都排得很型格。還有些食物的特寫海報又是拍得很美味。還有些可愛的卡通亦很有趣。第一次我一定要試招牌霸王麵。花膠很大片,份量不少。帶子雖然細細粒,但蘊藏超鮮甜味。鮑魚仔又是非常彈牙,調味不錯。冬菇與平時食開的蠔油味有點不同,都是甜甜的但不會給濃濃的蠔油味遮蓋了冬菇本身的香菇味,好好食!嘩,這裏的廣島蠔甘香肥美到不得了,暫時是我在香港食到最好食的!又不會煮得太熟,很滑!最後要讚的是湯底超鮮甜,不是味精因為我飲完後一點都不覺口渴,配上他們特製的辣油,是完美的。他們的辣油很特別,不會很咸,所以不但沒有遮蓋湯底的鮮甜味,反而突出了辣油的香味,互相把優點發揮到最大,真是經過心思的考量而做出來的。男朋友點了頂級牛肉麵(牛頸脊), 湯的味道又有點不同了,剛才有海鮮味,這碗多了牛肉的甜味。牛頸脊並不是有脂肪的位置,所以牛肉不會有入口即溶,但不知道是否嘗得多了,現在反
最近的大熱食店一君士多離我公司很近,放工過來實在太方便了。

第一次我一定要試招牌霸王麵。

花膠很大片,份量不少。
帶子雖然細細粒,但蘊藏超鮮甜味。
鮑魚仔又是非常彈牙,調味不錯。

男朋友點了頂級牛肉麵(牛頸脊), 湯的味道又有點不同了,剛才有海鮮味,這碗多了牛肉的甜味。牛頸脊並不是有脂肪的位置,所以牛肉不會有入口即溶,但不知道是否嘗得多了,現在反而不會吃太多脂肪的牛肉,反而會選吃像牛頸脊這些沒什麼脂肪但牛肉味濃的部位。

小食方面選了一君炸蛋(鵪春蛋), 小小的一粒輕輕炸過,不錯。
郊外油菜都是$12
我最期待的芝士磨菇雞翼啊!實在太美味了,芝士和磨菇粒把雞翼塞得滿的,雞翼又烤得很香。

飲品叫了龍眼冰,龍眼冰超多龍眼肉,又清甜,解渴首選。

菠蘿冰飲到真正的菠蘿汁,不是假的糖漿。

本來想試埋個香蕉成熟船,但肚子不爭氣地飽了,下次一定要試。
  • 芝士磨菇雞翼
  • 一君炸蛋
  • 龍眼冰
2019-07-04 79 瀏覽
This noodle joint is opened by former actor John Tang whose buddy is Louis Koo hence this shop was in the news recently when Louis Koo made a visit.Obviously they serve cart noodles but they also have premium options such as abalone, fish maw and Japanese Oysters.I was tempted by the oyster curry but in the end I decided to try the noodles because it was  good combination of oysters and Shiitake mushrooms.Other items on the menu:The oysters and shiitake mushroom noodles were a good combination w

Other items on the menu:
The oysters and shiitake mushroom noodles were a good combination which gave the noodles a nice flavour.
It would be great if they had efu noodles as a noodle options.
Anyway, oysters are delicious but eat at your own risk.
My friend was not affected but I was vomiting and shatting the next day.
Also had the house special which includes scallops and fish maw but as the scallops were sold out they were replaced with trotters.
Overall good but some of the ingredients could have been softer like the fish maw and beef tendons.
The fish balls were a bit cold.
Finished with lime soda.
There is another branch in YMT which I might visit since they serve egg waffles.
2019-07-04 44 瀏覽
今天下班後便相約了中同吃頓飯,倒不是太久没見,但每次當有心事想找人傾訴,她便是不二人選,她每次也二話不說便答應,我心想下次賣她豬仔,看她還會答應否。 我在她下班附近找了家餐廳,是家新開的港式餐廳,名叫一君士多,還滿出名的,皆因它是由藝人開的,之前在媒體報導中看過。 我們大約晚上730去到,內裡客人不算多,可能是平日,所以位置間還算鬆動,雖然餐廳不大,但裝潢佈置很日式,不像傳統港式茶餐廳般,這裡給人舒適自在的感覺。 食物果然如媒體報導般,是豪華版的車仔麵,我還真未嘗過鮑魚、廣島蠔、花膠等做配菜的車仔麵,我當然要嘗嘗鮮。 我們分別都點了一碗霸王麵,麵可以選擇不同麵底,有別於市面上的車仔麵店,這裡有更多選擇,當中心得我和朋友最愛的便是薯粉;除了主菜,我們再追加南乳豬手、芝士蘑菇雞翼、麻辣木耳等小吃,和兩杯飲料。 食物没有等很久就到枱,上枱那刻還真被那碗霸王麵給驚喜到,因為無論是鮑魚、廣島蠔,還是花膠,都相當真材實料,份量也足,這個價錢來說性價比很高。 我第一口便主打廣島蠔,因為它看起來真的很肥美,果然入口鮮甜十足,淡淡的海水咸味,更多的是蠔的鮮味,烹調時間剛好,最怕煮得太熟的蠔。鮑魚和花膠也

我第一口便主打廣島蠔,因為它看起來真的很肥美,果然入口鮮甜十足,淡淡的海水咸味,更多的是蠔的鮮味,烹調時間剛好,最怕煮得太熟的蠔。鮑魚和花膠也是誠意之作,没有太多挑剔的地方。 南乳豬手、芝士蘑菇雞翼,和麻辣木耳,味道都是中等以上,當中尤以麻辣木耳最深得我心,入口没有那種刺痛般的辣,更多的是帶點麻麻的香辣,而木耳本身又爽口好味,雖然份量没有很多,但這個價錢在尖沙咀絕對是良心食店。

2019-06-26
10 分鐘 (堂食)
2019-07-03 55 瀏覽
大家對鄧一君有咩印象?我年代係--烈火紅心同陀槍師姐啦,第一刻諗起佢,都係叫”神童”所以知道一君士多開店,都想黎試下。店鋪座落位置很方便,於尖沙咀地鐵A2一出,一直向前行2分鐘就到。門前有燈箱,不斷自轉”一君士多”,很突出而且造型可愛。鋪內裝潢簡潔光亮,木系主題令人感覺舒服自在,而且不失香港特色,紅A牌既膠燈懷舊得黎又新奇!!主打車仔麵,並且有特色飯及小吃選擇,飲品款式都好多。火山芝牛飯 $68飯上面鋪了一塊塊用火燒過的牛,最頂放置一隻蛋,飯四周滿鋪芝士,另附上燒汁,把蛋篤爛後,再加燒汁撈飯,很滋味。四餸車仔麵 $48 (秘製辣汁)豬紅、魷魚、豬皮、豬頸肉配上特濃豬骨湯加辣汁,配料索哂味,軟硬適中,豬紅魷魚煙韌彈牙。南乳豬手$32大概有4,5件豬手,每件都炆得很林,很入味,膠質很重,食完會LIM口的!仲有4件蘿蔔,索哂南乳汁,很JUICYS。南乳炸雞翼$ 有3大隻,炸得香脆,流汁。香蕉成熟船 $48顧名思義,概念來自於一君曾拍過一套戲,取其諧音其實係香蕉船,內有兩件Waffle、兩條朱古力薄脆及兩球雪糕,分別是朱古力味及曲奇味。香蕉新鮮香甜,waffle蛋味十足,香脆!龍眼冰配餐加$1
大家對鄧一君有咩印象?
我年代係--烈火紅心同陀槍師姐啦,
第一刻諗起佢,都係叫”神童”
所以知道一君士多開店,都想黎試下。

店鋪座落位置很方便,
於尖沙咀地鐵A2一出,一直向前行2分鐘就到。
門前有燈箱,不斷自轉”一君士多”,很突出而且造型可愛。

鋪內裝潢簡潔光亮,木系主題令人感覺舒服自在,
而且不失香港特色,紅A牌既膠燈懷舊得黎又新奇!!

主打車仔麵,並且有特色飯及小吃選擇,飲品款式都好多。

火山芝牛飯 $68
飯上面鋪了一塊塊用火燒過的牛,
最頂放置一隻蛋,飯四周滿鋪芝士,另附上燒汁,
把蛋篤爛後,再加燒汁撈飯,很滋味。

四餸車仔麵 $48 (秘製辣汁)
豬紅、魷魚、豬皮、豬頸肉
配上特濃豬骨湯加辣汁,配料索哂味,軟硬適中,
豬紅魷魚煙韌彈牙。

南乳豬手$32
大概有4,5件豬手,每件都炆得很林,很入味,
膠質很重,食完會LIM口的!
仲有4件蘿蔔,索哂南乳汁,很JUICYS。

南乳炸雞翼$
有3大隻,炸得香脆,流汁。

香蕉成熟船 $48
顧名思義,概念來自於一君曾拍過一套戲,取其諧音
其實係香蕉船,內有兩件Waffle、兩條朱古力薄脆
及兩球雪糕,分別是朱古力味及曲奇味。
香蕉新鮮香甜,waffle蛋味十足,香脆!

龍眼冰配餐加$15、凍奶茶配餐加$12
龍眼冰甜度適中,而且有好多十多粒龍眼,
有淡淡的龍眼味,唔會死甜,好飲得黎又有龍眼咬。
凍奶茶就相對比較淡,可能試下其他市場比較少有既特色飲品。
2019-06-27
  • 車仔麵,南乳豬手,龍眼冰,南乳炸雞翼
2019-07-03 133 瀏覽
🍜霸王麵($98)有鮑魚、花膠、廣島蠔、蝦&花茹🍄 鮑魚彈牙 花膠同花茹都炆得入味👍🏻廣島蠔超肥美鮮甜🤤大蝦熟度剛好 鮮甜彈牙🦐豬骨湯底味道清淡 加少少辣油比較香⠀🦞海龍皇湯泡飯 ($108)有半邊龍蝦、廣島蠔、魷魚🦑、蝦&青口大部份海鮮都鮮甜 但主角龍蝦肉質太乾 有點失望🤨奶白色湯底加左忌廉、奶同魚去煲 味道不錯⠀🐥蘑菇芝士雞翼 ($32)雞翼皮脆肉嫩 中間釀上蘑菇芝士🍄🧀芝士味濃厚 入口非常香滑😋⠀🍤炸蝦餅($28)口感扎實 稍為硬咗少少⠀▫車仔淨餸豬大腸、豬紅、牛腩&牛筋都滷得入味; 牛柏葉爽口; 整體水準不錯! 唯獨蘿蔔不夠甜~ ⠀🍨雪糕紅豆冰(+$20)有驚喜! 香濃椰漿奶味 但又唔會太甜! 紅豆煮到剛好♥️ 加上清甜荔枝味雪糕 比起平時普通茶餐廳既高質好多👍🏻⠀🍍菠蘿冰(+$15)又係用心之作 入面真係有菠蘿果肉 酸酸甜甜岩哂夏天飲☀
🍜霸王麵($98)
有鮑魚、花膠、廣島蠔、蝦&花茹🍄
鮑魚彈牙 花膠同花茹都炆得入味👍🏻
廣島蠔超肥美鮮甜🤤
大蝦熟度剛好 鮮甜彈牙🦐
豬骨湯底味道清淡 加少少辣油比較香
霸王麵

🦞海龍皇湯泡飯 ($108)
有半邊龍蝦、廣島蠔、魷魚🦑、蝦&青口
海龍皇湯泡飯

🐥蘑菇芝士雞翼 ($32)
蘑菇芝士雞翼

🍤炸蝦餅($28)
口感扎實 稍為硬咗少少
炸蝦餅

▫車仔淨餸
車仔淨餸

🍨雪糕紅豆冰(+$20)
雪糕紅豆冰

🍍菠蘿冰(+$15)
又係用心之作 入面真係有菠蘿果肉 酸酸甜甜岩哂夏天飲☀

車仔淨餸
雪糕紅豆冰
菠蘿冰
2019-07-02 49 瀏覽
最近電視重播烈火熊心,又睇返古天樂🙈 我地仲專登去位於尖沙咀的[一君士多]🍜🍲餐廳門面光亮,環境比油麻地本店更大,坐得舒服點。餐廳主打車仔麵,$40三餸定價合理,仲有其招牌霸王麵、富貴麵。。除左麵食,餐廳仲有特色泡飯,日式咖喱飯等,款式多樣化。霸王麵 $98先點了個招牌霸王麵,材料好豐富,有大大隻既廣島蠔、鮑魚、花膠、蝦、冬菇,每款配料最少都有兩件,多到舖滿成碗麵😂鮑魚雖然細細隻,但咬落彈牙爽口廣島蠔難得鮮甜又乾淨蝦肉就普普通通。揀左油麵,份量都足夠,湯底係豬骨湯,唔會太咸,食完都唔覺口渴廣島蠔泡飯$68 另加半邊龍蝦$30先試了泡飯個湯,估唔到又幾香幾滑,最緊要係冇加味精蠔肉都好大隻鮮甜,好似都有五六粒,唔係「蠔仔」😅😅加上有紫菜同大量香蔥,配搭鮮甜不膩仲有加$30就有既龍蝦,煮得熟左少少有點韌,不過蝦肉係新鮮既,師傅仲好細心咁預先拆開殼,方便食用一君炸蛋$28 蘑菇芝士雞翼 $32左邊係炸鵪春蛋,好邪惡雞翼外面香口,裡面釀滿芝士蘑菇

餐廳門面光亮,環境比油麻地本店更大,坐得舒服點。

除左麵食,餐廳仲有特色泡飯,日式咖喱飯等,款式多樣化。

霸王麵 $98

先點了個招牌霸王麵,材料好豐富,

鮑魚雖然細細隻,但咬落彈牙爽口
廣島蠔難得鮮甜又乾淨
蝦肉就普普通通。

廣島蠔泡飯$68 另加半邊龍蝦$30

先試了泡飯個湯,估唔到又幾香幾滑,最緊要係冇加味精

一君炸蛋$28
蘑菇芝士雞翼 $32

左邊係炸鵪春蛋,好邪惡

雞翼外面香口,裡面釀滿芝士蘑菇

• 蘑菇芝士雞翼
  • 廣島蠔泡飯
2019-07-02 27 瀏覽
車仔面係我最愛,一直想試一君士多但油麻地不設坐位,今日難得經過就試一試。一睇個餐單,選擇多而且小食幾吸引,仲有甜點有驚喜。但因為已經九點幾,好小食同餸賣哂。價錢,三餸面$40 加一餸另加$8,算平。點咗四餸全部係有星星的推介,以地區同價錢來講,份量算多。湯底:濃得黎飲咗幾啖都唔口乾冬姑:好厚身,炆得入味香甜,份量多,讃!大腸:好乾淨冇怪味,而且好肥美,讃!牛筋:唔係間間車仔面有,淋而不爛咖哩陳皮魚蛋:好小有,但因為我自己煮過呢種魚蛋,就覺得佢咖哩味唔夠,不過正因爲汁唔濃味食得出魚蛋本身個味。服務:店面多人而且有禮貌不過好似好生手,有人漏單,上菜偏慢,而且枱面的餐具都冇哂都冇fill 返。整體感覺滿意係有誠意小店,唔係專做遊客嗰種。

價錢,三餸面$40 加一餸另加$8,算平。

點咗四餸全部係有星星的推介,以地區同價錢來講,份量算多。

湯底:濃得黎飲咗幾啖都唔口乾
冬姑:好厚身,炆得入味香甜,份量多,讃!
大腸:好乾淨冇怪味,而且好肥美,讃!
牛筋:唔係間間車仔面有,淋而不爛

整體感覺滿意係有誠意小店,唔係專做遊客嗰種。

冬菇
2019-06-28
冬菇
  • 大腸
  • 牛筋
2019-07-02 27 瀏覽
近排晚晚都有追看「烈火雄心」,當中飾演古天樂細佬嘅演員就係鄧一君。其實之前已經睇過報導,知道佢喺油麻地開咗間車仔麵外賣店「一君士多」,估唔到店舖開業只是短短幾個月,近日已再下一城,於尖沙咀開咗分店。新店位於尖沙咀堪富利士道6號,門面用上淺木色作設計,店內地方不大,間隔呈長方形,以木檯配白色膠櫈為主,牆上掛滿可愛插畫,配上天花的照蛋燈,裝潢充滿了香港情懷。點菜紙包羅萬有,除了餐廳主打的車仔麵外,還有多款熱賣特色飯、招牌麵食、日式咖喱飯、風味小吃、甜品和冷熱飲品等,果然做到好似「士多」一樣,應有盡有。 先來幾個小食做前菜,呢款係押上店名的一君炸蛋 ($28),其實所謂炸蛋即係炸鵪鶉蛋。鵪鶉蛋用滷水汁滷過,然後再炸,入口外脆內軟,而且一咬即爆出豐饒蛋黃,超邪惡。南乳豬手 ($32) 豬手大大件,入口充滿膠質,另外豬手皮、脂、肉三者亦夠腍滑,南乳味道恰到好處。墊底嘅蘿蔔亦非常好吃,烹調入味,既清甜又無渣。蘑菇芝士雞翼 ($32),廚師將芝士蘑菇釀入無骨雞翼內,一咬開即時在口中洋溢著肉汁,雞肉很嫩滑,入口滿載芝士嘅鹹香。另外炸蝦餅 ($28) 同炸蟹鉗 ($32) 味道亦唔錯,蝦餅嘅蝦味雖然未算
另外炸蝦餅 ($28) 同炸蟹鉗 ($32) 味道亦唔錯,蝦餅嘅蝦味雖然未算超濃郁,但入口彈牙唔油,沾酸甜醬吃,充滿泰式風味。至於蟹鉗亦炸得夠曬靚仔,大大隻,脹卜卜,而且食落毫不油膩。
食完咁多煎炸熱氣嘢,要叫返碟郊外油菜 ($12) 平衡一下,是日油菜為蠔油生菜,生菜灼得青綠爽脆,入口少油少鹽,既清新又健康。
麵食方面,本來想點碗自選三餸車仔麵,不過見霸王麵 ($98) 用料更加豐富,麵內有多款高級食材,包括鮑魚、廣島蠔、花膠、花菇和帶子,相當豪氣,所以即時轉呔。單係麵底就已經有成 10 款可供選擇,揀咗油麵,鮑魚小巧彈牙、廣島蠔鮮甜嫩滑、而花膠亦炆得入味夠腍,不會黏口;冬菇厚身、咬落多汁。湯底用上豬骨煲,而且無落味精,誠意十足。
飲品方面,點咗龍眼冰 (跟餐+$15) 同菠蘿冰 ($25),龍眼冰入面充滿大大粒的龍眼肉,果香味澎湃,甜度很適中。菠蘿冰水準亦不俗,雖然並非以新鮮菠蘿炮製,不過味道亦頗清甜。
一場嚟到,當然要食埋甜品先走,呢客香蕉成熟船 ($48) 非常之有睇頭,除咗有兩球香甜嘅雪糕同圍邊嘅新鮮香蕉之外,仲有格仔餅同朱古力脆筒,面頭更淋上朱古力醬,分量十足之餘亦落足心思。雪糕嘅口味可以自己揀,有朱古力、荔枝、曲奇妙趣、雲呢拿同芒果可供選擇,加上以紙遮作裝飾,完全係畫龍點睛。

今次試咗好多小食同超豪華嘅車仔麵,吃得很滿足,下次有時間會再嚟試下新出嘅「火山芝牛」同「海龍王泡飯」。
2019-06-27
2019-07-01 18 瀏覽
估唔到尖沙咀都有一間不貴又好味的餐廳👍🏽一入去裝修都幾特別用照雞蛋燈😂另外餐廳好處食完晚飯直接食埋甜品👍🏽可以叫佢地的香蕉船🍌超好味又大隻。富貴麵(鮑魚、花膠、花菇)$88麵同湯可以自己選擇👍🏽鮑魚咬落非常彈牙好入味😋真係有花膠架仲要唔小😍口感不太硬,軟軟滑滑。三餸車仔麵(滷水雞翼、爽口豬頸肉、菜)$40(雞翼口感咬落好淋,比平時出面食的大隻😋需然是豬骨湯但都好有滷水味👍🏽)龍眼冰 $15 (超多龍眼,不會太甜好冰涼👍🏽)青檸梳打 $15炸燒賣 $18(口感炸得剛剛好,還保持到魚肉燒賣味道,做到外膽內軟😋)反而是椒鹽味不夠蘑菇芝士雞翼 $32我真是極力推介芝士雞翼,都是外膽內軟👍🏽餡真是有蘑菇同芝士😋芝士仲要多超正,幾特別😍😍香蕉成熟船 $48(香蕉船升級版兩球變三球,雪糕都多味道選擇👍🏽我叫了曲奇、雲呢拿、荔枝味,荔枝味都幾特別真係超有荔枝味道又不會太甜😍)我個人幾喜歡💕一間餐廳有埋甜品食😋😋蘑菇芝士雞翼真是直得一試😋😋

富貴麵(鮑魚、花膠、花菇)$88
麵同湯可以自己選擇👍🏽鮑魚咬落非常彈牙好入味😋

真係有花膠架仲要唔小😍口感不太硬,軟軟滑滑。
三餸車仔麵(滷水雞翼、爽口豬頸肉、菜)$40
龍眼冰 $15 (超多龍眼,不會太甜好冰涼👍🏽)
青檸梳打 $15

炸燒賣 $18
蘑菇芝士雞翼 $32

香蕉成熟船 $48

2019-06-30 16 瀏覽
呢排電視重播返烈火雄心,咁岩今日去開尖沙咀見到呢間一君士多,係門口仲見到老闆鄧一君都係舖頭,就即刻入去試試佢。佢入面係以懷舊做主題,裡面細細間,用左以前街市既紅燈罩做燈飾,而且簡約既木枱,有親切既感覺。入到去老闆已經第一時間幫我地安排座位,而且親身推薦佢地既招牌款色比我地,樣樣都親力親為,好抵讚。講返d野食先,一場黎到我叫左佢既招牌霸王麵,果然好足料,有鮑魚、花膠,廣島蠔同帶子,應該係我食過最富貴既車仔麵。湯底同平時食開既車仔麵好唔同,唔係普通滷水湯,不過如果d材料可以再入味d就更加好啦。小食方面,我地叫左招牌既蘑菇雞翼同一君炸蛋。佢既雞翼好用心,起左骨而且入邊釀左蘑菇,外皮脆脆地,確實好味。而炸蛋其實即係鵪𪂹蛋,出面比較少食到,都可以一試。總括黎講,一君士多算係一間好有香港懷舊特色既車仔麵店,經過不妨支持下。

2019-06-29 43 瀏覽
喺尖沙咀見到一間舖面好有日式風,原來就係鄧一君開嗰間車仔麵!細細個就睇佢嘅節目啦。-睇餐牌佢有好多招牌麵, 仲有泡飯,咖喱飯等等,除咗食麵可以試吓其他。-富貴麵有鮑魚花膠花菇$88好少喺出邊食車仔麵會有呢啲配料,估唔到又同車仔麵幾夾喎! -五餸麵有雞翼,陳皮魚蛋,蘿蔔,牛筋,牛柏葉$56最鍾意食係陳皮魚蛋,而家越來越少地方有得食。-價錢比普通車仔麵當然貴啲,勝在坐得舒服,唔使好似平時食車仔麵坐到人迫人咁。

富貴麵
有鮑魚花膠花菇$88
好少喺出邊食車仔麵會有呢啲配料,估唔到又同車仔麵幾夾喎!

五餸麵
有雞翼,陳皮魚蛋,蘿蔔,牛筋,牛柏葉$56
最鍾意食係陳皮魚蛋,而家越來越少地方有得食。

2019-06-29 43 瀏覽
前二日去尖沙咀做野,發現左係尖沙咀有一君士多,一直都想去試,今次終於得償所願。去到已經2點半,過左食飯最繁忙時間,唔洗等位,但係都滿滿地人。 門口有個一君士多會轉嘅廣告牌,好似舊式理髮店。入到去令人感覺幾舒服,燈飾用左舊式街市紅罩燈,好warm…暴露左年紀添。餐牌好多野揀,我就揀左$98招牌嘅霸王麵,個名好有霸氣,而且用料一d都唔少野,有鮑魚,花膠,蠔,冬菇同帶子。不過當日帶子賣晒,老闆又好好人地幫我轉左豬手。除左個麵,再叫多個一君炸蛋,係鵪春蛋。另外再叫一杯龍眼冰。呢幾樣都係有必食推介之一。等左5分鐘左右就有得食,首先係$38一君炸蛋,咬落脆皮,入面有鵪春蛋,口感好好,味道都夾得唔錯。杯龍眼冰亦都一齊上,有好多龍眼肉,好夠龍眼味,偏甜少少。剛食完炸蛋,碗麵就到,真係好多料呀! 估唔到係花膠好大塊,食極都仲有,唔洗本咁。除此之外,每樣餸嘅時間同味道都岩岩好,鮑魚夠淋,唔un. 值得一提係蠔,煮得剛剛好,脤卜卜嘅蠔身,好有蠔味。碗麵嘅湯底亦好味,唔太覺有味精。幼麵軟硬度適中。總括來說係好味。本來仲想叫個香蕉成熟船,不過實在太飽

杯龍眼冰亦都一齊上,有好多龍眼肉,好夠龍眼味,偏甜少少。

本來仲想叫個香蕉成熟船,不過實在太飽
2019-06-28 47 瀏覽
今日難得可以準時收工,見有少少肚餓,於是同事就問我知唔知邊個鄧一君,我話:知,"記得香蕉成熟時"個波仔嘛,佢話佢就係附近開左間"一君士多",食車仔麵既,咁我地就心思思去睇明星同食野喇。去到真係見到鄧一君,佢個人真係好nice,佢仲介紹我食佢鋪頭最出名既"霸王麵",依個麵有鮑魚,花膠,廣島蠔,花菇同蝦,淨係聽d料都已經無得輸,仲非常足料,價錢仲只係$98,相當之益街坊。我同事就叫左個4餸麵,有牛腩,牛筋,咖哩陳皮魚蛋同炆花菇,d野食煮得非常入味。另外我地又叫左d小食,其中炸蝦餅真係好出色,好食過好多泰國菜館,而一君炸蛋就係炸鵪鶉蛋,都非常特別,唔係好多地方食得到,值得推介。
2019-06-28 42 瀏覽
對於我這些小時候用電視撈飯的80後來說,鄧一君這個名字絕不陌生,《美味天王》、《烈火雄心》、《刑事偵輯檔案》等這些當年大台的皇牌電視劇中,都有鄧一君的身影。最近看到很多關於鄧一君開車仔麵店的訪問,更有古天樂光顧支持,明星效應,確實是吸引人去嘗試。油麻地店不設座位,尖沙咀店卻能舒舒服服坐下來用餐。餐廳以日式裝潢為主,用上大量淺色木材,光猛又予人溫暖的感覺。用畫紙仔方式下單,如同日式拉麵店。我們沒有試車仔麵,反而對用上貴價食材的霸王麵和海龍皇湯泡飯很有興趣,另外加了一客芝士蘑菇雞翼和油菜,以及飲品青檸梳打和柚子蜜。芝士蘑菇雞翼熱辣辣剛炸起,半融的芝士混合了切片蘑菇釀在雞翼之中,雞翼咬落皮脆肉嫩,juicy又味道豐富,確是必吃的小食推介!👍🏻👍🏻👍🏻霸王麵我選了特濃豬骨湯和米線,配料有兩隻蠔油燘花菇、兩隻鮑魚、花膠、廣島蠔和蝦仁。花膠、花菇都燘得入味,廣島蠔沒有很縮水,裡面還有汁。湯底該沒有下味精,喝了很多之後都沒有口乾。吃著吃著,令我回憶起以前過時過節阿媽會燘很多花膠海參冬菇,吃剩的會留隔夜,第二天用來煮麵給我們吃,同樣足料,越吃越有家的感覺😌海龍皇湯飯老公點了泡飯,白飯另上,自己吃多少加

芝士蘑菇雞翼

海龍皇湯飯

老公點了泡飯,白飯另上,自己吃多少加多少,也可以一邊吃一邊加,不怕飯泡湯太久而變得太爛。龍蝦都有半隻,也算多肉而且肉質爽口;還有廣島蠔、魷魚圈、蝦仁、青口和唐生菜,用料十足。

另外一讚,無論侍應還是老闆一君都是非常友善有禮,老闆都親力親為捧餐,還拿了一樽很香很好吃的麻辣醬過來(有點像沙嗲醬)不是每枱都有的麻辣油啊!👍🏻👍🏻👍🏻

2019-06-20
  • 芝士蘑菇雞翼
2019-06-28 37 瀏覽
中伏午市$68日式咖哩牛腩飯成碟都係雜豆,又咸又無咖哩味$58 蔥油豬扒飯,正正常常,咸左少少午市呢個價位真係大把選擇可以好佢好多囉👎🏿👎🏿👎🏿👎🏿
中伏午市
$68日式咖哩牛腩飯成碟都係雜豆,又咸又無咖哩味