寫這篇文(2008-01-25) 時,這個月已去了兩次。這間應該是新開不久的店( 約三個月) ,裝修十分新,設計得很『好坐』舒適。食物款式不能算多,味道一般以上,奇在沒有玉子壽司( 卵す し ) 和蕎麥麵( そ ば ) ,反而有塊小鐵板讓客人自行煎薄燒牛肉,算是這裡的最大特色,侍者因為要替換鐵板的燃料,比較忙碌...新店當然會有問題... 像漏單及那些"鵝肝多士" 出錯份量,都是『意料中事』,這店的食物以『件』計,不慎以為是『碟』就會掃慶。侍者態度不差,添茶勤快,要查看漏點食物也很幫忙提供資料,不知樓下食客為何有不同待遇?但估計廚房一遇假日滿坐即『過苛』,食物份量要打折扣或後補,高朋滿座還要『配給』食物,有點尷尬。如果加增添食物選擇,折扣可以減些,九龍城真的沒有這種食店,可以讓我不用過海。
寫這篇文(2008-01-25) 時,這個月已去了兩次。

(非會員)
2008-01-06 26 瀏覽
在三星期內合共惠顧了三次,也算是支持者之一吧第一次遇見它是AGS前一晚,本來是去韓國石頭飯,母親大人嫌石頭飯太悶,便找到了一代。才剛坐下就端上了鵝肝多士,兩老對它讚不絕口,自然也試了,果然,值得推薦。西式鵝肝配合日式燒汁,加上香脆的多士,棒。一件剛剛好做前菜,吃太多怕膩。看一下點餐紙,竟然有平常少見的劍魚腩,在普通刺身店買一小份也起碼五六十元,竟然可以任點。二話不說,帶子,吞拿魚,劍魚腩,赤貝,通通拿上來。可能由於這天是閒日,人不多,質素和服務都很好.沙律: 點了野菜, 豆腐, 蟹子三款沙律, 野菜的汁太濃味,沒有沙律醬,我不太喜歡, 豆腐是芝麻豆腐,值得一試, 蟹子是普通貨色, 但份量少,多水, 通常吃三~四客壽司/卷物: 由於我正在戒飯,所以沒試。軟殼蟹卷不脆, 其他卷物的飯都很散, 有興趣的朋友可以自行決定鍋物: 點了個牛肉鍋,每鍋的牛肉太小,菜太多,可能想我們健康一點吧。自助鐵版燒: 每台都有一個小鑪,讓顧客自己動手,多少成熟,自行決定。可是火太小了,燒了很久還是沒反應,最後經理叫廚房幫我們燒,由於火喉的關係,完全是兩回事, 牛肉薄燒, 燒帶子, 這兩個都值得一試串燒: 對
在三星期內合共惠顧了三次,也算是支持者之一吧

可能由於這天是閒日,人不多,質素和服務都很好.

串燒: 對串燒沒什麼興趣, 但還是試了,味道很濃,太重,不討我歡喜,相反兩老對串燒也是讚不絕口,由其是牛利,豬肉,冬菇等。

炸物: 天婦羅合資格,不錯。(最後由於快關店,每人都點了剩蝦天婦羅,讚) 芝士年糕, 外脆內軟, 值得一試

飯,麵: 沒人會在放題吃太多這些飽肚之物吧? 有興趣的可以一試, 我沒有吃

甜品: 兩老點了款雪芭和CHEESE CAKE, 雖然另收20元,但物有所值。

---------
第二次由於太累的關係只吃了一點, 同樣也是閒日吃,服務質素都很好, 只是跟隔離台的台號交換了,結果全晚都送錯食物

---------
第三次, 幫朋友搞生日會, 16個人一齊去, 一次只可以點12樣送, 唔係化? 一多人,野食就送得太慢,而且由於星期六關係,D魚冰既? 而且由於過左9點半, 好多野食都賣晒. 除左慢同野食差之外, 冇咩好挑剔

建議大家閒日夜晚去
(非會員)
2008-01-06 15 瀏覽
之前已打算給這間餐廳一個評語, 不過友人比我更早一步. 詳情不再多說, 本人再作下列補充:計多人頭錢. 12個變14個.12個鵝肝多士, 分5次到, total 用左3個鐘先到齊.....d侍應服務態度仲好過d 經理.呢間應該係一生d 姊妹公司, 因為大家個名上面都有"彩食健美" 4個字, 但論食物真係一生贏9條街....雖則gathering 係醉翁之意不在酒, 但d野食又到唔齊兼且唔好食就真係過份.....

計多人頭錢. 12個變14個.
d侍應服務態度仲好過d 經理.

2008-01-05
果日我同同學共12位去呢間所謂放題(九龍城店) , 食物款式已經很少, 仲要規定12位人就每張單只可選12款食物, 每款3件, 之後我們一次過寫了很多張單, 但過左好耐先有1,2碟食物來, 所以我們找經理問明白, 點知佢\話要15分鐘先可入一張單, 咁計返咪即係每15分鐘先有36件食物, 我有12個人, 咪即係每5分鐘先可食到1件食物?! (一件= 1串串燒, 一件炸物or 一片魚生, 總之就係1件仔咁大把!) 唔怪之得我食左3個半鐘仲可以未飽啦!!最好笑係我朋友鬧經理果句:\"你d野雖然唔好食, 但可唔可以比d野我食呀?我好x肚餓!\" 真係未試過食buffet可以唔飽咁走人.食物質素方面, 魚生唔覺得新鮮, 切到丁屎咁大塊. 其他野都冇咩特別, 普通過唔普通. 宣傳單上的雪芭原來要比錢, $20杯, 呃錢!未試過食到咁激氣! 我用$150去食壽司已經可以飽過佢\!
未試過食到咁激氣! 我用$150去食壽司已經可以飽過佢\!
2008-01-04 7 瀏覽
1/1/2008早幾日母親見到廣告話任飲任食放題好平,就話去食新開張關係,鋪頭裝潢都係新,地方闊落,設有和式私人房間燈一般的放題店往往要減低成本,都張貨就價,但這裡就打破這限制,樣樣都足料佢\\\呢度既buffet每人送法國鵝肝多士,仲有汽水任飲是日就因汽水缺貨,所以改為每人一杯特飲推介鵝肝多士-剛剛焗起所以好脆,至於鵝肝小妹第一次食,我想算可以罷刺身-象拔蚌好爽, 各樣魚都好肥美燒物-全部都係即叫即燒,新鮮熱辣,比較特別既係免治雞肉軟骨棒,好有口感鐵板-每檯都有個鐵板,黎到碟食物係生既,佢\\\開個爐你自己燒,好玩得黎又可以配合個人喜好的生熟程度, 特別推介牛肉薄燒,薄薄的牛肉包著香蔥等配料,食起來很夾拉麵-食得出佢\\\個湯底係真材實料整出黎,唔係味精野,成碗飲哂侍應招呼周到,我地3個人安排我地坐可以坐5-6人既U形檯, 幫我地加水/茶, 我地整火農個鐵板又幫我地換, 我地問佢\\\附近個商場點去又答埋我地價錢A時段- 1730-0030 成人$168 小童$108任點任食刺身+ 100多款日式料理B時段- 2130-0030 成人$138 小童$88任點任食刺身+ 100多款日式
1/1/2008
早幾日母親見到廣告話任飲任食放題好平,就話去食
新開張關係,鋪頭裝潢都係新,地方闊落,設有和式私人房間燈
佢\\\呢度既buffet每人送法國鵝肝多士,仲有汽水任飲
是日就因汽水缺貨,所以改為每人一杯特飲
推介
刺身-象拔蚌好爽, 各樣魚都好肥美

價錢
A時段- 1730-0030 成人$168 小童$108
任點任食刺身+ 100多款日式料理
B時段- 2130-0030 成人$138 小童$88
任點任食刺身+ 100多款日式料理
C時段- 1150-1430 成人$118 小童$68 (只限星期六、日及公眾假期)
100多款日式料理(都有刺身,係冇貴價果d)

是次惠顧:$118 ×3, 新張八折, 加一
2008-01-04 5 瀏覽
嘗試的心態去食,失望的答案食物唔掂,上菜更唔掂,成半小時先可能比1-2碟但又限時間食,不斷漏單和錯單每次給予的份量十分小最基本的三文魚也是薄得嚇人帶子、雞翼、單品天婦羅都缺貨不少食客投訴,服務員只能說句:對唔住,幫你跟跟但結果一樣慢、小、錯、漏日後絕不光顧此店
嘗試的心態去食,失望的答案
食物唔掂,上菜更唔掂,成半小時先可能比1-2碟
但又限時間食,不斷漏單和錯單
每次給予的份量十分小
最基本的三文魚也是薄得嚇人
帶子、雞翼、單品天婦羅都缺貨
不少食客投訴,服務員只能說句:對唔住,幫你跟跟
但結果一樣慢、小、錯、漏
日後絕不光顧此店