2023-05-21 38 瀏覽
放工又去左小韓國尖沙咀搵韓國菜食。呢間開喺金巴利道,附近嘅我都食過晒🫶就試試呢間🫶叫左一個石鍋拌飯,一份冷麵,仲有前菜同飲品。落單後立即上左3款泡菜,幾好食😋前菜我地點左蒸血腸,真係好耐冇食過🤤🤤腸衣煙韌包住豬血粉絲,點椒鹽食非常夾,味道濃郁而冇腥味。牛肉石鍋拌飯一上枱熱辣辣冒煙,好大碗配料亦非常多,🐗鍾意鍋底夠熱整到飯焦,撈埋辣醬食好香口😋我點嘅水冷麵好正宗,湯頭好甜,香港有唔少店嘅水冷麵都用左白蘿蔔取代雪梨絲,但呢度跟返傳統,甜甜嘅雪梨配埋加左白醋嘅水冷麵平衡返酸味,我會加入少少黃芥辣,令味道更豐富😋飲品特別點左好耐冇飲嘅Sikhye😋非常適合夏天~~

飲品特別點左好耐冇飲嘅Sikhye😋非常適合夏天~~

• 水冷麵
2023-05-18 72 瀏覽
星期四約左老公一齊食lunch,食韓國菜回憶下岩岩去完濟州島既片段。附送既前菜有泡菜、薯仔、油麥菜,估唔到lunch有三款前菜甘多,都幾好食。水冷麵今日熱左好多,當然要叫返碗水冷麵黎降下溫啦。除左有煙煙韌韌既幼冷麵之外,仲有半隻蛋、牛肉片、雪梨絲、青瓜絲,味道酸酸地,食完涼左好多。牛肉拉麵不嬲都覺得韓國拉麵好Q彈,呢碗拉麵既配料仲要好多,有嫩滑既牛肉,蔬菜份量都好多,仲有隻半熟蛋,辣辣地,好惹味。泡菜湯除左有泡菜,仲有豆腐、豬肉,有一碗白飯跟,味道酸酸地,唔會辣。紫菜包飯雖然只係用紫菜同白飯包住幾種食材,但簡單就係好食。
水冷麵
水冷麵
牛肉拉麵
牛肉拉麵
泡菜湯
泡菜湯
紫菜包飯
雖然只係用紫菜同白飯包住幾種食材,但簡單就係好食。
紫菜包飯
2023-05-18
$173.5 (午餐)
2023-05-12 636 瀏覽
小編好喜歡韓國地道料理,今次揀咗一間喺金巴利道嘅小店,這裏服務員要講英文但他們好nice,點菜要寫紙仔但上菜好快。當晚叫咗三款,三款都好好味,覺得這間會係小編嘅尖沙咀飯堂。◇ 𝗚𝗿𝗶𝗹𝗹𝗲𝗱 𝗕𝗲𝗲𝗳 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗦𝗼𝘂𝗽 雪濃湯 $110本來想試人蔘雞湯,但見到雪濃湯就試吓新嘢,味道偏清淡但仍有陣陣牛骨味,無味精,唔油膩,牛肉份量雖然唔多但肉質嫩滑,仲有麵線,份量不多但剛好,加埋碗飯,好有屋企飲湯感覺,大推◇ 𝗩𝗲𝗴𝗲𝘁𝗮𝗯𝗹𝗲𝘀 & 𝗣𝗼𝗿𝗸 𝗕𝗶𝗯𝗶𝗺𝗯𝗮𝗽 𝗶𝗻 𝗮 𝗛𝗼𝘁 𝗦𝘁𝗼𝗻𝗲 𝗣𝗼𝘁 石鍋豬肉拌飯 $92食石鍋飯就係衝着它的飯焦,卜卜脆超級香口,成鍋上枱熱辣辣要襯熱食,配菜有泡菜豬肉、芽菜、蘿蔔絲、冬菇、蛋等,材料豐富,分量足兩三個人◇ 𝗖𝗼𝗹𝗱 𝗡𝗼𝗼𝗱𝗹𝗲 𝘄/ 𝗕𝗿𝗼𝘁𝗵 水冷麵 $92冷麵質地彈牙,配菜青瓜片同雪梨片爽口清甜,最正係湯底酸酸地好開胃,這種酸酸味道好似韓國獨有,小編特別喜歡,而今次最正係額外半隻蛋,好滿足

當晚叫咗三款,三款都好好味,覺得這間會係小編嘅尖沙咀飯堂。

2023-05-09 475 瀏覽
🔖寬敞抵食韓式料理之前經過尖沙咀”韓國街”食飯,隱約見到對面呢間深木色系 裏面好似好多位既餐廳🤭門口寫住Maidoまいど(日文意思=每度🤣成日去既意思) 就比我記住左🥸😎入去感覺韓國料理多~有酒飲😝石鍋牛肉拌飯 $92Vegetables & Beef Bibimbap in a Hot Stone Pot份量超大份嚇一跳🤣有足料牛肉,蘿蔔絲,豆苗等🥕個鍋比圖更加深;有比辣醬自行調味🤤抵食 jeng韓式牛肋骨湯 $110Koren Beef Rib Soup我同朋友都健身怕肥😛店員話呢個湯係最清,裏面有滑滑粉絲同牛肉,跟飯細細碗可以食得曬海鮮辣豆腐湯 $85Spicy Seafood Tofu Soup上檯立即見到有豆腐有蝦有蜆🦐同另一個湯相比一半size左右,跟超大碗飯😏🌶………………………………………………(◍•ᴗ•◍)評分:4.2/5裏面同其他附近幾間比 坐得舒服無油煙⭕️😘而且可以無限坐❗️免費前菜唷(推介薯仔,甜甜地好味💖🤭)我叫呢3款都地道韓國味道😛覺得抵食又好味✔️🉐️
🔖寬敞抵食韓式料理

海鮮辣豆腐湯 $85
Spicy Seafood Tofu Soup
海鮮辣豆腐湯

海鮮辣豆腐湯

………………………………………………
(◍•ᴗ•◍)評分:4.2/5
我叫呢3款都地道韓國味道😛
覺得抵食又好味✔️🉐️

• 石鍋牛肉拌飯
  • 海鮮辣豆腐湯
  • 韓式牛肋骨湯
2023-05-08 30 瀏覽
🔸鐵板牛肉蓋飯 $89配菜有:翠玉瓜、紅蘿蔔、椰菜、洋蔥牛肉甜甜地味道係醬炒牛肉整體都好入味如果牛肉嫩滑啲就更加好食味道:7/10性價比:7/10🔸鐵板雞肉蓋飯 $89配菜有:翠玉瓜、紅蘿蔔、椰菜、洋蔥上台香噴噴,鐵板熱辣辣咋咋聲 雞肉份量都唔少雞肉口感比較實身唔算辣,唔食得辣都食到 味道:7/10性價比:7/10🔸牛肉拉麵 $72配料有:牛肉、椰菜、翠玉瓜、蔥 麵底係辛辣麵入面撈咗蛋真係辣,會辣到流鼻水嘅程度😂份量都好多,一大碗麵味道:7/10性價比:6/10🔸煎餃子🥟 $75有五嚿餃子 皮唔算薄,有少少煙靭 入面餡料有少少肉撈粉絲 旁邊嘅係韓國豉油 不過略嫌餡料調味唔夠味道:6/10性價比:6/10🔹環境:座位夠多以四人枱為主冷氣足夠適合約一班朋友/同事一齊食飯🗣另須加一服務費-人均消費:~$120-整體味道:7/10性價比:6/10-#Maido 📍尖沙咀金巴利道64號順輝大廈地下3號舖
🔸鐵板牛肉蓋飯 $89
如果牛肉嫩滑啲就更加好食
性價比:7/10

🔸鐵板雞肉蓋飯 $89
配菜有:翠玉瓜、紅蘿蔔、椰菜、洋蔥
上台香噴噴,鐵板熱辣辣咋咋聲
雞肉份量都唔少
雞肉口感比較實身
唔算辣,唔食得辣都食到
性價比:7/10

🔸牛肉拉麵 $72
配料有:牛肉、椰菜、翠玉瓜、蔥
麵底係辛辣麵
入面撈咗蛋
真係辣,會辣到流鼻水嘅程度😂
份量都好多,一大碗麵

🔸煎餃子🥟 $75
有五嚿餃子
皮唔算薄,有少少煙靭
入面餡料有少少肉撈粉絲

整體味道:7/10
#Maido
📍尖沙咀金巴利道64號順輝大廈地下3號舖
2023-05-06 31 瀏覽
♡ 地道韓國料理|Maido ♡-話說好耐都冇食韓國菜~今日黎開尖沙咀,就去咗尖沙咀最多韓國菜嘅金巴利道,就揀咗呢間韓國餐廳。呢度點餐係要自己用紙仔寫低嘅。好快就上咗個前菜,分別有涼拌豆芽、泡菜同埋南瓜。而前菜仲可以refill😛~ - ♡ 紫菜包飯 ♡ $66包飯上面有一粒粒白芝麻好有口感 ,入面仲有蘿蔔、青瓜、香腸等等 ~ -♡ 炒年糕拉麵 ♡ $95拉麵真係勁好食,如果可以再多啲份量就好啦🥰味道甜甜辣辣 ~年糕口感好煙韌 。-♡ 鐵板泡菜炒豬肉 ♡ $148✨必點✨豬肉加埋啲泡菜,酸酸辣辣,真係好開胃~鐵板豬肉炒得啱啱好,醬汁配搭好夾,仲有好多各式各樣嘅蔬菜!❥#⇢店鋪資料:まいど (尖沙咀)尖沙咀金巴利道64號順輝大廈地下3號舖##hkig #hk #hkfoodie #hkgirl #foodie #hkfood #foodstagram #foodblogger #foodgasm #香港美食 #香港好去處 #香港小店 #相機食先 #手機食先#拍拖好去處 #香港韓國菜 #尖沙咀美食 #尖沙咀餐廳 #尖沙咀韓國餐廳 #香港美食指南 #香港美食地圖
♡ 地道韓國料理|Maido ♡
話說好耐都冇食韓國菜~
今日黎開尖沙咀,
就去咗尖沙咀最多韓國菜嘅金巴利道,
就揀咗呢間韓國餐廳。

呢度點餐係要自己用紙仔寫低嘅。
好快就上咗個前菜,

分別有涼拌豆芽、泡菜同埋南瓜。
而前菜仲可以refill😛~
♡ 紫菜包飯 ♡ $66

包飯上面有一粒粒白芝麻
好有口感 ,
入面仲有蘿蔔、青瓜、香腸等等 ~
♡ 炒年糕拉麵 ♡ $95

拉麵真係勁好食,
如果可以再多啲份量就好啦🥰
味道甜甜辣辣 ~
年糕口感好煙韌 。
♡ 鐵板泡菜炒豬肉 ♡ $148

✨必點✨
豬肉加埋啲泡菜,
酸酸辣辣,真係好開胃~
鐵板豬肉炒得啱啱好,
醬汁配搭好夾,
仲有好多各式各樣嘅蔬菜!

#
⇢店鋪資料:
まいど (尖沙咀)
尖沙咀金巴利道64號順輝大廈地下3號舖
#

一路同大家係尖沙咀都食過唔少韓國餐廳,今次我地又黎啦 ☺️Maido同樣位於尖沙咀,由韓國人主理,最大特色就係款式夠多!菜式種類豐富既程度係你想叫邊樣韓國料理都可以叫到咁既程度。甚至餐牌都唔需要點睇都可以落單啦落單前睇餐牌自己寫number就👌🏻🌼 海鮮辣豆腐湯之前食幾間都無! 一係一般般今次終於有我最愛既豆腐湯啦!海鮮有蝦同大量既蜆,足料之餘味道又香濃又鮮甜 ❤️令呢個豆腐湯味道更上一層樓既係入面既一隻蛋 🥚 唔好睇少呢隻蛋,真係唔係間間都一定有! 味道直接提升幾個層次 😎🌼 水冷麵另一個本命韓國食物!麵量十足,配上勁多勁冰爽既韓國雪梨絲。夏天將至,係非常適合夏天品嘗既美食呀!🌼 鐵板牛仔骨火力十足既鐵板牛仔骨,肉質並無因為鐵板燒製而變得粗糙。依然嫩滑既牛仔骨,加上調配得非常香既醬汁呢味鐵板牛仔骨絕對值得一試 👍🏻

一路同大家係尖沙咀都食過唔少韓國餐廳,
今次我地又黎啦 ☺️

Maido同樣位於尖沙咀,由韓國人主理,
最大特色就係款式夠多!
菜式種類豐富既程度係你想叫邊樣韓國料理都可以叫到咁既程度。
甚至餐牌都唔需要點睇都可以落單啦
落單前睇餐牌自己寫number就👌🏻

🌼 海鮮辣豆腐湯

之前食幾間都無! 一係一般般
今次終於有我最愛既豆腐湯啦!
海鮮有蝦同大量既蜆,
足料之餘味道又香濃又鮮甜 ❤️

🌼 水冷麵
另一個本命韓國食物!
麵量十足,配上勁多勁冰爽既韓國雪梨絲。
夏天將至,係非常適合夏天品嘗既美食呀!

🌼 鐵板牛仔骨
火力十足既鐵板牛仔骨,
肉質並無因為鐵板燒製而變得粗糙。
依然嫩滑既牛仔骨,加上調配得非常香既醬汁
呢味鐵板牛仔骨絕對值得一試 👍🏻
Maido まいど (尖沙咀)牛肉雜菜炒粉絲 $ 90Stir-fried Glass Noodlesw/Beef & vegetables炒粉絲正常發揮 唔會過份油膩鐵板五花肉 $128Pork Belly on Metal Plate烤熟既五花腩配紫菜飯無得頂辣拌冷麵 $92Cold Noodle w/Hot Sauce出奇地係嗯餐最好味既野食另有醋同芥辣自己加 好清新 解油膩 極推介🤤😋靜靜雞指數 🐥🐥🐣🥚🥚🔂再偷食指數 ✅✅✅✅☑️💲減荷包指數 💸💸💵💵💵——————————————————店舖資料📍 尖沙咀金巴利道64號順輝大廈地下3號舖#eatstealthily #靜靜雞食 #香港美食 #美食 #food #hkfoodie #foodiehk #instafoodie #hongkong #topcitybiteshk #hkfood #hkig #foodporn #discoverhongkong #foodlover #hkrestaurant #koreanfood
Maido まいど (尖沙咀)

牛肉雜菜炒粉絲 $ 90

——————————————————
店舖資料

📍 尖沙咀金巴利道64號順輝大廈地下3號舖

2023-04-27 28 瀏覽
今日陪朋友去婚紗街行街,我地行到攰搵左呢間韓國菜食飯,見到入面都有啲講緊韓文既韓國人食緊,心信一定好正宗。水冷麵啲麵唔會一舊舊,我好怕整唔開啲麵做一條條,不過如果再加啲冰令到碗麵再凍啲就更加好。辣炒年糕,除左我想食既年糕,仲有好多韓國粉絲,但唔會好辣,食唔到辣既人都可以食到。另外,仲叫左我最鍾意既海鮮豆腐湯,啲豆腐好滑,個湯味道夠鮮,送飯食一流。飲品方面,點少得佢地既出名既果汁,最近喉嚨有啲乾,飲雪梨汁最適合。
2023-04-22 149 瀏覽
食物質素一般,態度非常惡劣😡嗰日同朋友去食,咁開頭要用張紙仔寫上去,然之後點餐,咁我同朋友就嗌咗三樣嘢食之後老闆娘上錯湯,咁我哋同佢講,點知黑晒面,仲大大聲咁x左一聲走去收銀機到禁左幾下,之後走翻過黎,擺番低一碗錯咗嘅湯,話呢個係你地落,我地就話唔係☹️☹️☹️,佢就拎翻張紙出黎,話係我地自己寫,我即刻同佢講,我哋嗌咗三樣嘢,將紙上得兩樣嘢,又唔係我地字跡,佢先肯走去其他枱。問係咪其他人,一句道歉都無後來嚟咗啱既湯仲有頭髮去到最後,我同朋友就食完,我地係到傾咁計,佢又走咪黎,問可唔可以收左碗湯,我地就話可以,之後佢收晒所有野,咁我哋就同佢講,我哋碟肉未食完,之後佢就黑晒面話我問你哋呢碗湯收唔收得,就係代表其他嘢都會收埋🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️
食物質素一般,態度非常惡劣😡

後來嚟咗啱既湯仲有頭髮

2023-04-11 55 瀏覽
位於韓國街內有個日文名嘅韓國餐廳一上枱已俾三碟冷盤小食需要自己寫紙仔交俾侍應落單石鍋豬肉拌飯 都幾大份嘅味道一般海鮮煎薄餅唔算好味 塊餅食到好濟好飽整體上中規中矩啦
位於韓國街內有個日文名嘅韓國餐廳

海鮮煎薄餅
唔算好味 塊餅食到好濟好飽

整體上中規中矩啦
2023-04-02 76 瀏覽
黎到尖沙咀有條街都係韓國餐廳 好多選擇今次黎左呢間Maido試下門口大大個日文まいど但係食韓國菜都幾特別🤣店舖光猛同埋以木色為主座位闊落 坐得幾舒服韓國菜一定要試埋啲前菜大豆芽,油麥菜同埋泡菜幾個小菜都幾好食特別係個泡菜🤤🥘 石頭豬肉拌飯 $92黎韓國街一定要食個正宗既石頭飯豬肉、翠玉瓜、芽菜、蘿蔔絲、半熟雞蛋、紫菜排到整整齊齊咁打卡一流 撈埋一齊食就係韓國傳統美食啦食落每一啖都有豬肉加菜類口感豐富 味道又好配埋韓式辣醬撈飯真係好開胃好掛住韓國呀 😍🍲 鐵板炒雞肉 $138鐵板上熱辣辣香噴噴雞肉甜甜地又多汁夾埋洋蔥食 勁好食俾兩碗飯我都食到呀🍛 鐵板牛肉蓋飯 $89牛肉蓋飯好豐富有洋蔥、翠玉瓜、椰菜仲撒咗少少芝麻作點綴牛肉份量都多 而且好有牛味
黎到尖沙咀有條街都係韓國餐廳 好多選擇
今次黎左呢間Maido試下
門口大大個日文まいど
但係食韓國菜都幾特別🤣
店舖光猛同埋以木色為主
座位闊落 坐得幾舒服

韓國菜一定要試埋啲前菜
大豆芽,油麥菜同埋泡菜
幾個小菜都幾好食
特別係個泡菜🤤

🥘 石頭豬肉拌飯 $92
黎韓國街一定要食個正宗既石頭飯
豬肉、翠玉瓜、芽菜、蘿蔔絲、半熟雞蛋、紫菜排到整整齊齊咁
打卡一流 撈埋一齊食就係韓國傳統美食啦

俾兩碗飯我都食到呀
鐵板炒雞肉

🍛 鐵板牛肉蓋飯 $89
牛肉蓋飯好豐富
有洋蔥、翠玉瓜、椰菜
仲撒咗少少芝麻作點綴
牛肉份量都多 而且好有牛味
鐵板牛肉蓋飯
石頭豬肉拌飯
鐵板炒雞肉
鐵板牛肉蓋飯
  • 鐵板炒豬肉
2023-03-31 35 瀏覽
韓國餐廳但餐廳名系日文😂咩事lol尖沙咀金巴利街、金巴利道一向不乏韓國餐廳,今次幫襯呢間まいど有好多款傳統韓國菜式,未飛去韓國就感受吓韓國風味先😆✿ 鐵板炒豬肉 $138呢間餐廳比較出名好似係鐵板,鐵板上除咗豬肉仲有椰菜、紅蘿蔔🥕翠玉瓜等蔬菜,配以韓式醬料,少少辣好惹味🔥豬肉份量比想像中多。✿ 鐵板炒雞肉 $138第二道菜式都系鐵板,系變咗雞肉咁解,配料冇咁多,清清地都好食,更能突出煎雞肉鮮味🐔一條條好似雞絲咁易咬。✿ 炸醬麵 $85朋友話好耐冇食炸醬麵,有時去到韓國餐廳都冇叫,咁今次一於叫黎食一齊開心些牙吓😄春醬味十分濃郁,豬肉軟稔,麵條軟身,連同沾滿醬汁嘅豬肉一齊食好入味。
韓國餐廳但餐廳名系日文😂咩事lol

✿ 鐵板炒豬肉 $138

✿ 鐵板炒雞肉 $138

✿ 炸醬麵 $85
2023-03-26
2023-03-26 68 瀏覽
今日去開尖沙咀又想食韓國嘢,於是行咗去韓國街嗰頭隨便揀咗一間韓國餐廳,我哋響門口行緊嘅時候個老闆已經不斷向我哋介紹,而且仲講出咗佢哋一共有六間同名嘅餐廳響尖沙咀。我哋入咗佢嘅6號店,隨便點咗兩個午餐:1)石鍋豬肉拌飯有驚喜,以為自己去咗韓國,味道亦好正宗,材料簡單得來好好味。石鍋飯最緊要係個鍋夠熱,的而且確上枱嘅時候只要撈慢啲,就會有好多飯焦。2)紫菜飯卷 正正常常,唔算太花巧,勝在份量都大總括嚟講前菜未算太吸引,但其他食物都算好有韓國嘅味道。我相信如果我再想食韓國嘢嘅時候,都會再嚟!

我哋入咗佢嘅6號店,隨便點咗兩個午餐:

1)石鍋豬肉拌飯

2)紫菜飯卷
正正常常,唔算太花巧,勝在份量都大

總括嚟講前菜未算太吸引,但其他食物都算好有韓國嘅味道。

我相信如果我再想食韓國嘢嘅時候,都會再嚟!
韓式飯卷
泡菜豬肉石鍋飯
泡菜豬肉石鍋飯
1K
2023-03-20 59 瀏覽
まいど Maido鐵板炒豬肉 $138份量都唔少, 配左碗白飯. 個sauce 幾惹味帶微微少辣🌶, 豬肉唔會好乾, 連埋sauce 好下飯. 個飯煮得唔錯 幾好食雪濃湯 $110呈奶白色, 都係配左碗白飯. 有幾濃郁既牛肉牛骨味, 中間有幾舊炆得好軟腍嘅牛肉. 除左有牛腩肉, 好特別仲有d幼麵條🤣吸哂湯汁幾腍海鮮煎薄餅 $143呢個就普通d, 因為都比較厚粉, 略油膩. 都有d 海鮮🐙 配韓式醬油幾夾, 而且好飽肚開始仲會上幾碟前菜, 包括大豆芽菜、白蘿蔔同泡菜.
まいど Maido

鐵板炒豬肉 $138
個飯煮得唔錯 幾好食

雪濃湯 $110

海鮮煎薄餅 $143

開始仲會上幾碟前菜, 包括大豆芽菜、白蘿蔔同泡菜.