2019-09-11
工作中去澳門出席晚宴,第一次來呢間食飯,場地好大樓底高,典型大飯店宴會廳格局!美點雙輝:棗榚+炸煎堆,唔知點解上甜點先,只吃了棗榚,強彈性,棗味不強,沒有薑味的,應該是淨棗味的榚,ok乳豬大拼盤:吃了叉燒,半肥瘦肉質淋身唔嚡,豬柳質地,豉油雞肉質唔嚡,豉油幾入味芥末腰果牛柳粒:腰果脆而不油膩,牛柳粒唔嚡,翠玉瓜爽口,不會有膠水獻!好味瑤柱扒雙蔬:喜歡食草菇,瑤柱醬炆得入味,瑤柱絲都落得多,灼西蘭花🥦爽脆,配瑤柱醬嘅鹹味剛好,好味沙律海鮮卷:無食金舞茸螺頭燉雞湯:足料夠熱,香濃而清澈,好好味清蒸珍珠躉:食魚背(只懂得食魚背)竟然非常嫩滑,豉油甜度剛好,好好味!花菇扣玉掌:無食錦繡炒飯:無食上湯生麵:麵爽口,湯底幾濃香!好味陳皮紅豆沙:紅豆炆得淋,好濃香,雖然唔算起沙,幸好夠熱又不太甜,好味鮮果拼盤:水果只吃了哈蜜瓜,爽脆清甜圍菜我一向不喜歡,都覺得呢間整得好味!(不是菜色特別,而是食物煮得好味又啱溫度)只是最奇怪的是:點解會上美點雙輝先?(同事話之前來食都係咁)唔通澳門飯店同香港的分別?(好想有人解釋比我知)招待的店員有禮,而且細心,我初時見只有提供普通汽水,後來見一位男店員攞減肥汽水比
金舞茸螺頭燉雞湯:足料夠熱,香濃而清澈,好好味
錦繡炒飯:無食
上湯生麵:麵爽口,湯底幾濃香!好味
招待的店員有禮,而且細心,我初時見只有提供普通汽水,後來見一位男店員攞減肥汽水比一個客人,咪同嗰個男店員想要減肥
汽水,之後佢成晚都幫我添減肥汽水,好上心(因我同枱有其他客人飲正常汽水,佢都無攪錯!幾窩心(加分)
難得有好味圍菜