2009-01-31 170 浏览
发现呢间餐厅,可以话系一个巧合。话说我地响官也街附近行吓逛吓嘅时候,本来想去全氹仔唯一嘅酒吧稍为休息一会。点知行行吓路经此店,见店外写住「recommended by Michellin」,且装修雅致,如一般欧式民居风格,本著有食为大嘅宗旨,友人A往里面一探,迎面而来竟是此店东主,亦是主厨安东尼奥先生 (Mr. Antonio)。Antonio十分健谈,平易近人,对我地嘅提问与要求都尽量迎合。此店地下系dining area,二楼就系厨房同埋洗手间,还有未完全装修好嘅天台。他解释今日有private party,所以地下已经full house。不过他补充话天台只是未装好玻璃窗,暂时只有帆布遮盖,可能会有点风及冷,但还可以用嚟招呼我地,我地当然唔会介意啦,仲顺道参观二楼嘅厨房,厨师们正忙碌地准备当晚嘅甜品,Antonio仲介绍佢所用嘅食材比我地认识,真令我地大开眼界。天台地方唔大,只可容纳六至八个人,但系因为咁一班好朋友先可以好close咁一齐分享美食,此时此刻,夫复何求!审视菜谱一轮,再经「有种」先生介绍,选了以下八道菜及四款甜品:「葡式陶盘烧葡国腊肠」:侍应小姐用手提气炉将用陶制嘅

「葡式陶盘烧葡国腊肠」:侍应小姐用手提气炉将用陶制嘅盘烧热,将葡国腊肠嘅表皮煎得卜卜脆。葡式腊肠比中式嘅淋,质地有少少似润肠;味道系咸咸地,与中式嘅少许甜味各有千秋。

「白酒蒜蓉炒蚬」:蚬肉虽小,但肉味是鲜甜的,最重要嘅系那些汁,十分惹味,能轻易食出有蒜蓉及不同香草嘅香味,佐以附上嘅新鲜面包,比单纯以橄榄油及醋更佳。

「葡式焗鸭饭」:个人认为到葡式餐厅必食嘅一道菜,首先系鸭肉系拆成丝后与饭一起焗,神奇嘅地方就系鸭肉虽然经过高温烘焗,但系入口好松软,质感如糜肉一般,完全唔需要大力咀嚼。

「椰汁非洲鸡配焗薯及杂菜沙律」:这道菜系「有种」先生嘅诚意推介,炸鸡肉配上椰丝,鸡肉嘅香脆中带有丝丝椰香,令人食欲大振。

「炭烧鲈鱼(配烚薯仔及时蔬)」:鲈鱼嘅缺点就系多骨,个人来说对多骨嘅鱼印象麻麻,不过此鱼烧得恰到好处,鱼肉爽脆,虽然说吐骨很麻烦,但此道菜还可算得上喜出望外。

「烧羊排配薯条及菠菜蓉」:相反,我对烧羊排有点期望,结果显示与期许有少许出入。事先声明,我对羊肉要求颇高,可能系食愤友人订购嘅羊架实在质素太好。这里嘅羊肉虽能够保持其独特嘅肉味,可是肉质偏韧,与友人订购的差一班。

「烧pianola鲜猪肋骨配薯菜」:猪肉基本上系稳健之选,只要唔系好似港式餐厅般用梳打粉腌淋,难食极有个谱。这里嘅猪肋骨亦系一道喜出望外嘅菜色,肉质松软之余不失应有嘅质感,而且肉汁丰盈,系上乘之作。

「海鲜杂烩配烚薯仔」:葡国位处大西洋东岸,海产丰富,所以烹调海鲜应不赖。此店嘅海解杂烩十分出色,汤料有虾(连壳及唔连壳)、带子、蟹、青口、鱼肉等,用一个大黄铜锅装起,利用铜导热快嘅特点,用最短嘅时间煮熟汤料,减少肉质因长期受热而受到破坏。汤底鲜甜(这是因为虾连壳一齐煮),其中尤以鱼肉出奇地爽脆,鱼骨附近更有烟韧嘅感觉,有如鲩鱼腩般。

「云呢拿雪糕配火焰樱桃汁」与「火焰兰姆酒香蕉」同样由Antonio亲自操刀,一面欣赏其烹调技术,一面等待,集视觉、嗅觉、味觉于一炉。

「牛奶忌廉」:即是焦糖炖蛋,难得之处系炖蛋保留蛋香味,而且texture系纤幼,十分出色。

「朱古力摩士」:不是很甜,很mild,是十分恰当嘅浓度,过甜反而会令人觉得有点滞,尤其是大快朶颐之后。

除咗上列美食之外,我地仲点了一支红酒,价钱大约系二百多元。整体价钱共二千一百多(共七人),好食嘅嘢我永远觉得物有所值。顺带提一点,这里有一缺点,就系厨房门开关经常bang bang 声,都几扰人,要扣分。
葡式焗鸭饭
椰汁非洲鸡配焗薯及杂菜沙律