2019-01-15 1529 浏览
利伸咗先:系本地土生土长正宗澳门人由于朋友话想食煲仔饭,但因为已经差唔多夜晚8点,相信街市熟食档口都关门喇,所以佢话有人推介南记,咁我地就去试下啦,喺澳门咁多年都未食过。(虽然亦有朋友同我讲中过伏,但当下好想食咁就抱住试一下嘅心态)去到关前后街左近我地仲要唔识路,有个伯伯带我地去条后巷,终于嚟到南记个档口,已经见到坐咗3、4枱客,我地唔洗等就有位坐啦。我叫咗个田鸡煲仔饭,朋友叫田鸡腊肠饭。我自己个饭图片如下:光线比较暗,但呢个系后巷嘅情调,anyway, 重点系我食咗几啖已经觉得真系伏,成差唔多$50一个饭,简单啲讲,白饭还白饭、田鸡还田鸡、饭蕉痴哂底,根本就做唔到煲仔饭炭烧蒸焗将肉汁逼出嚟流入饭粒𠮶种滋味,即系成个饭系无味,加咗豉油先勉勉强强调一下味道,最后我系有食哂个饭嘅,因为我并唔浪费,但佢将一个原本可以做得好好味嘅煲仔饭嘅食材浪费咗。所以三个字:无下次。
利伸咗先:系本地土生土长正宗澳门人

我叫咗个田鸡煲仔饭,朋友叫田鸡腊肠饭。我自己个饭图片如下:

所以三个字:无下次。