2016-01-14 2544 浏览
同honey過澳門一日遊,因為要趕及7:30pm船返香港,所以6點已喺氹仔一帶搵地方食晚飯。見呢間餐廳幾好情調,入面又得一枱家庭客,幾乎包場咁feel,於是就揀呢間啦~呢度係由客人用ipad自行點菜的,中文英文menu都可以自選,我地見佢原來係主打海鮮菜式,於是就order左蟹蓋同海鮮湯飯~首次講講個蟹蓋,平時食開中式都係焗嘅、熱嘅,原來葡式整法係凍食嘅,幾有驚喜~d料都好足,味道甜甜地非常好,作為前菜開下胃唔錯~至於個海鮮濃湯飯就認真唔講得笑,飲一啖湯已覺盡收海鮮精華,非常滋味,入面有好多海鮮,蝦都有兩款,另有青口、蜆等等,海鮮份量甚至比飯仲多,食晒d飯都仲有海鮮淨,最後當然全部比我地掃晒啦!食食下途中我仲有諗過不如叫多客,一人一煲,不過honey話我又眼闊肚窄,所以先打消念頭~我見果枱家庭客都一樣有order到呢個海鮮濃湯飯,就知呢個應該係呢度嘅鎮店之寶~

2015-10-21