2019-05-01 1184 浏览
黎到澳门玩,试左呢间有啲fusion嘅新派澳葡菜。首先试左佢地啲小食,有比较传统嘅炸马介休球,佢系热辣辣好新鲜咁上,香脆可口。食落去个时觉得马介休好似红过调味而变得冇咁咸,反而更带出左薯味。小食另外仲叫左马介休挞同埋沙甸鱼挞。马介休挞由类似酥皮咁嘅皮包住,入面充满住由酸甜酱汁同马介休混合成嘅汁,感觉味道提升左一个层次。而沙甸鱼挞就香辣可口,配上挞呢个食法都几特别 。到左主食部分,海鲜饭睇落已经好足料。而呢度嘅饭系煮到好多汁个种,配上应该系呢到自家制嘅辣椒油之后,湿润但有咬劲嘅饭再加上辣度十足嘅油,非常惹味。最后到甜品,全部都好精美。尤其钟意佢嘅木糠布甸,布甸整到好creamy,而且甜度适中,令人一试难忘。
黎到澳门玩,试左呢间有啲fusion嘅新派澳葡菜。

2019-03-31
  • 马介休挞