2010-10-12 223 浏览
bad service, 下午2:30到, 一入去,有八成空枱, 他們示意隨便坐, 但係坐低後又要求我們轉枱. 之後,原全沒有任何服務, 除咗落order.豬肉炒硯 - 豬肉好硬,硯好多沙,只有薯粒好食鴨飯 - ok la, 沒有什麼特式一點也不回味, 原全不值得花時間及金錢
豬肉炒硯 - 豬肉好硬,硯好多沙,只有薯粒好食
鴨飯 - ok la, 沒有什麼特式
一點也不回味, 原全不值得花時間及金錢

2010-09-30
  • 沒有
2010-10-11 220 浏览
剛過去的週末過了大海看演唱會,見尚有時間便步行前往附近的觀也街吃晚飯,在上一星期在收費電視看過了蔣怡介紹的葡國餐廳,於是便選了當中一間比較有興趣的葡韻美食店。餐廳位於官也街的旁邊,雖然訂了坐但並不算太多人。我們一行三人點了以下菜式。(1) 檸檬蜆:很多時候吃過西餐煮蜆的方法都是放入pasta 中或以白酒煮,或者是法式的冷吃platter。今次試過的檸檬蜆除了檸檬外還加了一些香草,這樣蜆的大小不會因為經過酒精的烹調而縮小,而且帶出了蜆本身的鮮味,非常好味,是值得推薦的。(2) 忌廉馬介休:有別於以往吃過的煮法,這個菜式是先將馬介休打碎,然後再加入切薄了的薯仔再加忌廉去焗,打碎後的馬介休質感與罐頭吞拿魚近似,但還有一些小骨頭沒完全清好,薯仔切得薄之和不太凜身餘由還吸收了馬介休式味道,如果切得大件的話再加上忌廉就會變得比較膩。個人整個菜式,薯仔才是主角。(3) 炸豬手:真的比較普通,相比之下在香港的 King Ludwig 可能更佳。(4) Sangria: 比以前試過的多了許多些果肉,味道也濃一些,可能是加了 cinnamon 的緣故。P.S.不設任何免費茶水供應,麵包每個 MOP 5.0

P.S.不設任何免費茶水供應,麵包每個 MOP 5.00
忌廉馬介休
Sangria
炸豬手
2010-10-09
忌廉馬介休
Sangria
炸豬手
  • 檸檬蜆,忌廉馬介休
2010-09-23 86 浏览
看了這麼多的介紹決定跟我男友去試試看...我們點了三個菜檸檬蜆...味道還可以.....但是吃完後看到汁那裏有蟑螂....叫那個應該是老闆娘的人來...她看了一下,之後跟我們說這是水曱甴,說是可以吃没問題....我打了冷震!!!!其實我不是KAI的,在水裏看到就是水曱甴嘛???為了不掃興,繼續吃...我跟男友因此喝多兩杯酒冷靜一下CREAM馬介休...不太大驚喜,賣相是OK的,馬介休没有什麼味道...感覺像吃BAKED CREAM+薯仔免治肉焗飯...第一次吃,感覺飯跟肉合不來,飯没有肉香,上面的腸仔焗燶了,可能鴨飯會好一點...葡酒就是白啤跟黑啤,感覺喉嚨有黑啤...就是有趣...白啤就是像SHADY般,少甜一點自家製甜品Tiramisu...剩下兩枱客都是免費的...可能就收工關係這個是最好吃,不太甜,SIZE適中,忌廉跟底既比例很好...總括:價錢就是大約80-90蚊一個DISH,如果不是有水曱甴事件,還可以一試的,但要很好吃又特色的這裏就欠缺啦....................說真的,就算那個真的是你說的水曱甴,怎樣你都要起碼道歉嘛,在情在理,我ORDER的是檸檬蜆呀,你
看了這麼多的介紹決定跟我男友去試試看...
我們點了三個菜

檸檬蜆...
為了不掃興,繼續吃...我跟男友因此喝多兩杯酒冷靜一下

CREAM馬介休...

免治肉焗飯...

葡酒

總括:價錢就是大約80-90蚊一個DISH,如果不是有水曱甴事件,還可以一試的,但要很好吃又特色的這裏就欠缺啦....................說真的,就算那個真的是你說的水曱甴,怎樣你都要起碼道歉嘛,在情在理,我ORDER的是檸檬蜆呀,你這樣說可以吃,不如你放埋狗肉下來?!?!?!
2010-09-21
2010-08-13 55 浏览
之前係op見有好多好評所以一落船就打電話去book去到其實都仲有位待應好nice老闆都係, 仲非常之好玩食食下會走過黎問我地有冇咩唔滿意, 態度都好好野食好好美但飲品略嫌貴左d, 1.5L水要30蚊, 罐裝汽水都要15蚊另外一坐低就送上o既包都係計落單o既 5蚊個我地叫左1.馬介休球好好味, 外脆內軟2.葡國雞飯...上面d飯煮焦dd好好阮食最底下係雞肉跟汁超棒...我到宜家都仲再吃!3.忌廉煮馬介休賣相超吸引!馬介休同薯仔都超棒好想食多d...不過這碟超飽肚4.豬肉炒硯硯好鮮甜豬肉好鹹不過老闆好有耐性咁解釋話係正常o既因為用酒浸過之後會自然有鹹味出黎而唔係佢落太多鹽
之前係op見有好多好評
所以一落船就打電話去book
去到其實都仲有位

待應好nice
老闆都係, 仲非常之好玩
食食下會走過黎問我地有冇咩唔滿意, 態度都好好
另外一坐低就送上o既包都係計落單o既 5蚊個

我地叫左
1.馬介休球
好好味, 外脆內軟

2.葡國雞飯
...上面d飯煮焦dd好好阮食
最底下係雞肉跟汁
超棒...
我到宜家都仲再吃!

3.忌廉煮馬介休

葡國雞飯
豬肉炒硯
  • 馬介休球
2010-07-19 54 浏览
o黎過澳門多次,食過好多間唔同葡餐之前睇左有線介紹,睇落好似唔錯,決定一試位置近官也街,都唔算太難搵,但的士司機唔識呢條街名 早一日book左檯,6:30pm,可能早,去到都仲有位可以walk in兩個人食點左4味菜八爪魚沙律 - 味道幾好, 有d酸酸地, 幾開胃; 點之前驚八爪魚會好"un",食落一d都唔"un"檸檬煮蜆 - 水準之作, 宥係無介紹錯, 蜆肉剛剛好熟, 肉好嫰; 老闆教食完剩低d汁, 點番麵包食, 真係唔錯忌廉焗馬介休 - 味道濃郁, 好香, 個菜底部放左一片片薯仔, 配合馬介休剛剛好, 但兩個人食有d"膩",3-4人分會好d燒乳豬 - 燒得唔錯, 皮夠脆口, OK啦, 唔算太特別, 伴菜薯條應該係新鮮薯仔cut出來的飲品 - 一支芒果汁, 一支橙味汽水(味道似 ORANGINA), 味道唔錯的老細識講廣東話, 會每檯走去同D客吹下水, 問下意見, 親切的環境係平民FEEL, 唔係SELL環境, 牆上貼左好多客人的相, 佢話影左可以寄番黎, 佢會貼上去價錢中等, 唔算太平太貴, 但味道一流, 值得再試
o黎過澳門多次,食過好多間唔同葡餐
之前睇左有線介紹,睇落好似唔錯,決定一試
位置近官也街,都唔算太難搵,但的士司機唔識呢條街名

兩個人食點左4味菜
價錢中等, 唔算太平太貴, 但味道一流, 值得再試

2010-07-17
  • 檸檬煮蜆
2010-05-23 82 浏览
一直覺得"馬交"D麵及麵包都好有水準、特別好味,唔知點解呢? 可能"馬交"朋友對煮食有heart D掛! 好似今次試咗"葡韻美食店", 出發前由香港send e-mail去book位(攪到好似好serious咁),因星期日好想試但又驚去到無位!但當日去到又無嘜人,激氣!不過食完之後都覺得無選擇錯嘅,食物質數相當高。麵包 - 好好味。檸檬蜆 - 超甜、超新鮮、粒粒都有肉唔會離殼!乳豬 - 好嫩滑!沙甸魚 - 燒烤程度剛剛好,唔會燶又好juicy!黑白啤 - 即黑啤、普通啤mix 一齊又幾好飲味道幾特別。熱情果cooler - 小小酸、好開胃。補充一句: "馬交"D野真係貴咗好多好多,有D野直情貴過香港呀,真攞命!
麵包 - 好好味。
檸檬蜆 - 超甜、超新鮮、粒粒都有肉唔會離殼!
乳豬 - 好嫩滑!
沙甸魚 - 燒烤程度剛剛好,唔會燶又好juicy!
黑白啤 - 即黑啤、普通啤mix 一齊又幾好飲味道幾特別。
熱情果cooler - 小小酸、好開胃。
乳豬
黑白啤
熱情果Cooler
2010-05-16
$205 (其他)
乳豬
黑白啤
熱情果Cooler
  • 所有當晚order過嘅野
(非会员)
2010-05-16 35 浏览
同老公仔拍拖去這有名食店, 陳設簡潔明淨, 午飯時間沒多少客人, 寧靜舒服. 侍應亦算殷勤.點了"例牌菜", 因食評內大多數人都點這幾款, 都是備受讚賞的, 包括:燒乳豬$150, 三小件乳豬連伴碟薯條, 食味都可以, 但以這價錢不化算, 寧選港式燒乳豬忌廉馬介休$90: 薯仔加馬介休魚加忌廉焗製而成, 中規中矩, 但份量很少.檸檬煮蜆$90: 檸檬汁加中國芫茜煮蜆, 火路剛好, 蜆爽口.生果粒雞尾酒, 半jar$65: 生果皮數款取其香汽又可點綴,加上brandy加red wine加gin加糖水加冰凍飲 ,很好味, 很漂亮, 非常欣賞. 甜甜的,不自覺喝多了.汽水一罐埋單連加一$470元未試過的都不防一試ge, 但食味沒有驚喜, 又與價錢不相稱.
汽水一罐
埋單連加一$470元

2010-05-15
  • 生果粒雞尾酒
2010-05-08 124 浏览
必食葡菜!去澳門不下十次, 經過這店也不下七八次, 終於一嚐鎡味老闆非常幽默, 很會說笑~ 第一次來, 讓他介紹撚手小菜:先來香脆麵包....熱哄哄的, 但小心吃飽了, 錯過美味的主菜!檸檬蜆老闆介紹的. 剛上檯, 檸檬香已經撲鼻蜆煮得剛剛熟, 鮮味配合檸香和香菜, 口味非常非常清新不足5分鐘已全部吃清忌廉焗馬介休跟其他店不同的是, 這裡用的是薯絲, 不是薯茸, 所以口感比例清爽馬介休肉是一婁一婁的, 不是其實店所用的魚碎, 很好!葡國海鮮飯勁量級, 份量很很很大, 四人也吃不完像濃海鮮湯飯, 但用的米很肥大, 很粗糙, 媽媽很喜歡,個人覺得一般飯裡有蜆, 青口, 魚, 八爪魚, 蝦但海鮮的鮮味被濃湯蓋過了.縱使如此, 將來必會再來回味那頂好的菜餚 同場試了葡國果汁, 如汽水般, 只有甜味
必食葡菜!

去澳門不下十次, 經過這店也不下七八次, 終於一嚐鎡味

老闆非常幽默, 很會說笑~ 第一次來, 讓他介紹撚手小菜:

老闆介紹的.
剛上檯, 檸檬香已經撲鼻
蜆煮得剛剛熟, 鮮味配合檸香和香菜, 口味非常非常清新
不足5分鐘已全部吃清

忌廉焗馬介休
馬介休肉是一婁一婁的, 不是其實店所用的魚碎, 很好!

葡國海鮮飯
勁量級, 份量很很很大, 四人也吃不完
像濃海鮮湯飯, 但用的米很肥大, 很粗糙, 媽媽很喜歡,
個人覺得一般
飯裡有蜆, 青口, 魚, 八爪魚, 蝦
但海鮮的鮮味被濃湯蓋過了.

縱使如此, 將來必會再來回味那頂好的菜餚

同場試了葡國果汁, 如汽水般, 只有甜味
香脆麵包
海鮮飯
2010-04-08
香脆麵包
2010-04-26 39 浏览
apr 23, 10,因book唔到本來嘅心水餐廳(葡菜),又喺巿區hea耐咗。所以去咗友人嘅推介食肆,同樣都喺食葡菜,5人叫咗 :1) 麵包籃-暖熱,皮脆內鬆.........蘸埋牛油食,真喺"捧"呀~~~-去澳門,真喺好少食到唔好食嘅麵包,連個包都做得好有heart比客人..........呢點香港嘅食肆就要好好學習2) 青菜薯蓉湯 x 2 (@mop25) -質地小"杰"身,飲咗少少,好有薯沙,因有火腿嘅鹹味,所以味道不會淡,但又唔叫鹹-多飲肯定好飽肚3) 檸檬汁煮蜆 -友人推介必食的-平時食蜆,1喺白酒,1喺清酒,所以檸檬汁做法比較少見-我都喺n年前在澳門食過1次,但印象麻麻-呢個個汁帶自然果酸,再有喜歡嘅芫茜香氣,所以已美味了1/2-再食個蜆,大隻,肉無縮到豆豉咁,肉嫩,鮮度也不差,大家都無食到有沙,份量都不少-見到枱上嘅殼,不好意思,我食咗好多呢,hehe4) sangria -叫咗1jar-果味重過酒味,但也是不錯的5) 燒豬 -佢香港要食有質素嘅燒乳豬,我只喺試過1-2次啫.........因為真喺唔易做得好-有熱度,我第1件揀嚟食嘅好脆皮,皮亦薄.........

1) 麵包籃

2) 青菜薯蓉湯 x 2 (@mop25)
-多飲肯定好飽肚

3) 檸檬汁煮蜆
-友人推介必食的
-平時食蜆,1喺白酒,1喺清酒,所以檸檬汁做法比較少見
-我都喺n年前在澳門食過1次,但印象麻麻
-見到枱上嘅殼,不好意思,我食咗好多呢,hehe

4) sangria
-叫咗1jar
-果味重過酒味,但也是不錯的

5) 燒豬
-有熱度,我第1件揀嚟食嘅好脆皮,皮亦薄.........做到呢個效果,真喺要拍手
-皮底下雖然喺厚脂肪,但咬落1d都唔油,反而好似軟軟嘅骨膠原咁
-每件大大舊,又多肉
-第2件嘅皮就無唔脆喇,佢喺軟身,帶點煙韌感
-總之好有驚喜
-個薯條炸得幾脆,不過我就嫌佢比較原味,因無嘜+鹽花.........最後被薯條怪友人掃晒

6) 忌廉馬介休 (mop95)
-可以見到兜邊嘅熱波波...........不停嘅蒲吓蒲吓咁
-除咗忌廉外,裡面有好序薯仔片,馬介休絲
-好味,不過好膩同飽肚嘅1道菜

7) 燒豬手
-店主上枱時,幫我哋除骨,因為個骨好燙手,所以佢每次同人除骨後,都要抖吓隻手
-另有焗+薯仔嘅做法
-據說燒嘅做法佢要將隻豬手煲熟佢先至燒
-友人食到皮脆
-食落呢味同燒豬有點類近,只喺呢個無咁多皮下脂肪
-店主後生都好靚仔吓架,友人笑說似葡版趙文卓

8) 焗葡蔬
-好大兜,見個個葡汁,就真喺有點無能為力
-有5款蔬菜 : 椰菜花,西蘭花,椰菜,紅蘿蔔同幾條菜心
-其實ok的,只喺今餐太多肉,所以清唔晒

9) 有氣果汁 (熱情果味+菠蘿味 )
-喺入口果汁
-大家都覺得熱情果味嘅酸甜味突出過菠蘿味

10) 汽水 x 1罐

11) 麵包布甸 (送)
-之前我喺佢嘅bar枱上見到呢個甜品,已經眼望望,店主話呢個甜品唔多地方食到
-估不到食到飽飽之餘,店方仲送埋甜品比我哋食
-麵包+上蛋漿整
-軟腍,唔太甜
-我覺得有點似兒時媽咪整嘅麵粉pancake嘅質感同味道,不過形狀不同而已
-我最後食咗件1/2呢清碟,1來好味啦,2來喺送來的甜品,以表謝意

* 好不錯的葡菜............真的要介紹比朋友
2010-04-23
2010-04-05 42 浏览
根據雜誌的介紹星期五晚到葡韻美食店試正宗葡國菜。 我按雜誌提示先book位,但去到見仲有好多位,仲以為收錯料,後來先知所有位都係reserved ,有walk-in都要等,真有性格。呢度嘅老板好social,但係溝通嘅方法就唔係個個受落。 好似我未order,佢就搭住我膊頭話:「你影我相喎,其實唔駛影吖,我網頁成千張相。」又兩次叫隔籬檯兩位美小女收手機,嚇到佢哋花容失色,我為咗提供幾張照片俾大家,冒險影咗幾張質素奇差的照片,但都應該攞今年最佳圖片獎! 不過,後來先知原來佢係講笑,人人都影……未免玩得大咗少少……老板娘見我攞將紙出來order,就笑我:「做足功課喎!」,仲介紹其他招牌菜,下面就係我嘅報告:麵包、牛油:熱辣辣,脆卜卜,靚! 可惜影得太差……什菜湯:味比較淡,唔係太適合香港人口味檸檬煮蜆:蜆肉肥美,加上檸檬的酸味及西芹的香味,令本身鮮味的蜆肉更鮮更清,很開胃,令食慾大增。忌廉煮馬介休:唔好見上面焗得咁惹味就以為好熱氣,其實裏面係忌廉薯仔煮馬介休,薯仔應該係浸過水,唔係薯蓉,雖然加咗忌廉,但係唔覺漏,葡國口味,可以一試。葡式烤乳豬:外脆內軟,又唔似Rudy Tues

麵包、牛油:熱辣辣,脆卜卜,靚! 可惜影得太差……
什菜湯:味比較淡,唔係太適合香港人口味
葡式烤乳豬:外脆內軟,又唔似Rudy Tuesday咁,D肉好似烚熟咁,絕對可以一試。
什果紅酒:要咗半jar,好香果味,甜甜地,酒精度數唔算高,食極唔漏嘅原因唔通係佢?

$450埋單,唔算得上好抵,但係就比較正宗,比較好味,唔似其他澳門葡菜咁其實係“中式葡菜”,值得一試! 想看其他菜式及圖片可按以下餐廳網址:

2010-04-02
2010-02-21 25 浏览
室內還境寬敞,整潔,重有香港電視睇。之前一晚打電話來訂枱,想訂埋燒豬,老闆說不用訂,一定有貨,點知我地嚟到佢又話賣晒,失望。因為我們是第一枱客,所以餸菜上得好快,又夠熱!餐前麵包很好吃,不過要五蚊一個就比較貴喇。忌廉焗馬介休 -- 魚很滑,加埋忌廉一齊煮,好香好香,係咸咗少少啫。葡國雞飯 -- 好味道!啲雞焗完都唔會鞋,多肉汁又入味,飯焦重好味!燒豬手 -- 最欣賞的一道菜,肉質一啲都唔乾重好林,雖然有好大塊豬皮,都唔會油油咁,咸味啱啱好,之前食過啲豬手會好咸。一隻份量5-6個人食最好。炸蝦餅 -- 一定要試,外面的麵包糠炸得很酥脆,餅內的涵料呈忌廉狀,咸咸甜甜的,很特別。六個胃口細的人,埋單$644,份量唔係太多,我覺得貴咗少少,去澳門食地道菜價錢應該可以再抵啲。
室內還境寬敞,整潔,重有香港電視睇。

因為我們是第一枱客,所以餸菜上得好快,又夠熱!

餐前麵包很好吃,不過要五蚊一個就比較貴喇。

燒牛仔骨
燒豬手 $150
忌廉煮馬介休
葡國雞飯 $85 (細細煲)
2010-02-19
燒豬手 $150
忌廉煮馬介休
葡國雞飯 $85 (細細煲)
  • 燒豬手,葡國雞飯
2009-12-24 26 浏览
前往澳門,我較為偏愛吃葡國菜多於其它菜式。是次本來打算前往安東尼奧的米芝蓮星級餐廳嚐嚐那裡的菜式,但可惜遇上葡國家年華,在晚上早以座無虛席。不竟以是七時正,很多葡國餐廳以關門休息,再找不上葡菜的落腳點,恐怕因爆滿而等候吃晚飯的時間會更久,雖然我和太太邊行邊吃,以吃下很多食物,始終想吃吃葡式炒蜆及葡式烤乳豬才心滿意足。安東尼奧餐廳座落於氹仔,既然那裡座無虛席,於是便在附近行逛,看看還有沒有其它的葡國餐廳吧! 經過恬靜的告利雅施利華街,看到一間門口瘋狂貼滿既是店主又是廚師與友人的溫情合照。見門口貼滿很多廚師往日的照片及報章內有關他的報導,不其然猜想到他所烹調的葡國菜應以累積了不少的廚藝經驗,與太太商量過後,便決定在這兒落腳。推門而入,亦是爆滿非常,難得店主為了多做一單生意,而為我們免強加開一張摺檯,並且安排了近門口的位置給我們,真正做到互惠互利的效果。由於坐靠門口的位置,份外看得清楚除了一張張滿載溫情的相片外,還貼了一篇由Openrice某食評家所寫出來的食評,看得出只要是相片或報章、雜誌、食評...... 一切無論與他、他的餐廳有關的相片或報導,一概張貼於門外或於店內的牆壁上,盡他所能地

推門而入,亦是爆滿非常,難得店主為了多做一單生意,而為我們免強加開一張摺檯,並且安排了近門口的位置給我們,真正做到互惠互利的效果。由於坐靠門口的位置,份外看得清楚除了一張張滿載溫情的相片外,還貼了一篇由Openrice某食評家所寫出來的食評,看得出只要是相片或報章、雜誌、食評...... 一切無論與他、他的餐廳有關的相片或報導,一概張貼於門外或於店內的牆壁上,盡他所能地把握每個宣傳餐廳的機會。

餐廳看來是中葡混合的設計,只是我拍出來那個餐室位置的照片,算是整間餐廳最富葡國色彩了。可能是剛遇著一班穿著葡國民族服飾的澳葡藉人士,加上拍攝的位置放置很多富有葡國色彩的掛飾,令看相者有一種氣氛感染之感,但現場氣氛與我所拍出來的相片卻是兩回事。

雖然是十月尾,但當天並不感覺到秋高氣爽。炎熱的天氣卻令人口喝,在柯打菜式前先叫來Sangria。

Sangria:來了一壺Sangria,雖然內裡放了頗多大"舊"的雜果粒,但始終雜果肉的味道滲不透於紅酒內, 既沒汽亦不太嚐到雜果滲出的果甜味,反之肉桂的味道比起其它製造Sagria的材料更為突出。與其說是西班牙果酒,倒不如說成是肉桂紅酒更來得貼切。個人只喝了三杯,其餘的被酒量一向比自已好的太太喝清。

葡式烤乳豬:與廣東人烤製的乳豬大有不同,廣東式的製法能做到乳豬的皮皮脆鬆化,薄脆透光。而更高層次的,除了薄脆鬆化外,為了一些注重健康的食客而除掉皮下層的那層肥膏,好讓食客開懷地品嚐。說回這裡的烤乳豬,仍是皮脆,但那種脆不是鬆化的脆而是厚脆之中帶點硬身。厚脆之中皮下粘著一層厚厚的肥膏,個人較偏愛廣東式烤製那種薄脆鬆化的口感多些。但說到肉質,還是覺得葡式製法較廣東式的來得肉質鮮嫩,而這裡的烤乳豬不但肉嫩鹹香, 亦不會有乾巴巴的感覺。粘著乳豬的皮下油脂甘香滑溜,兩者各有好吃之處。在旁的薯條香口夠薯味,雖是配菜,但卻絕不稀場。

檸檬炒蜆:頗欣賞這店子做出來的炒蜆,它不是一味的酸,汁液雖帶有微酸,但可能帶鹹的汁液,再加上香蒜及芫荽的味道,以中和了檸檬的酸味,豐富了味覺的神經。而沒有帶沙的蜆肉炒至剛熟的程度,令蜆肉既濕潤,亦有鮮嫩彈牙之感。吃到最後,幹脆把剩下來的汁液也渴過清光。

不否認老闆是個交際手脕了得之人,亦可從他張貼的相片,看得出他是個重溫情,重友情的人,但有時過份的熱情會令食客顯得有些不自在。雖然葡韻美食店的名氣不及海灣或法蘭度餐廳來得街知巷聞,但論食物質素卻不比他們遜色,或許這間餐廳小了一種商業味道、華麗獨特的裝修、地點辟靜或欠缺宣傳而不為人所熟識,但整體來說,葡韻這間家庭式經營的小店子倒也值得去嚐。
沒有特色的Sangria
2009-10-24
庆祝纪念
纪念日
  • 檸檬炒蜆
  • 葡式烤乳豬
2009-09-24 19 浏览
氹仔好似好多野食甘,,但因為我地遲去既關係..好多都CLOSED..水蟹粥果D又食過..突然記得OPEN RICE介紹過呢間RESTAURANT..就試下喇..2個人,,,叫左2碟..~~~亦係老闆介紹既..忌廉焗馬介休同埋豬肉炒蜆..~佢係個老實人..都唔比我地叫甘多..話我地食唔哂呀~~~~唔夠再叫都未遲~~野飲就自己去拎..,老闆成日走黎同我地傾計..~個FEEL几WARM..唔錯..~呢D先係SERVICE丫MA...之後仲交換埋卡片~~哈哈~~~~講返食物先~~忌廉焗馬介休,,超好食!!! 佢唔同出面其他地方既馬介休甘..一粒粒架..~食落好重忌廉味..好正!!!!~~(依家都想食呀~~~^^)不過豬肉炒蜆就麻麻地喇...~___~好似是但搵D野炒埋一碟甘..我地食左半碟JA~~~~~
氹仔好似好多野食甘,,但因為我地遲去既關係..

食落好重忌廉味..好正!!!!~~(依家都想食呀
庆祝纪念
纪念日
  • 忌廉焗馬介休
(非会员)
2009-08-02 25 浏览
我和女朋友到這間葡萄牙菜是因為我倆看了openrice的食評, 覺得這食店應該是有heart的. 但是之後他們给我的印象實在是太負面了.當晚我點了:-檸檬炒蜆.檸檬炒蜆不過不失; 檸檬跟蜆很相配. -烚雜菜.烚雜菜就不要吃了. 中國人的炒菜是最好的. 跟他們把菜煮過熟, 黃了真的不可比較. 葡萄牙人是用欖油加醋. -燒焦羊胺.燒焦羊胺也是一般. -水一支但是我發現這間飯店只是對熟客好招呼. 對生客的態度我完全失望. 我們當我點飲料的時候, 那個說廣東話的老外叫我們自己到冰箱拿.但是對熟客就是拿給他們的. 這其實不重要. 不過當那個烚雜菜來的時候, 他拿來了橄欖油和醋來. 我便順便問了他(老外)那些菜怎樣吃. 他說就是用口吃的(他的樣子不是在說笑). 我說我也知道. 他就用刀叉把菜弄了好象放在我的碟上但嘴巴就說他不會招呼我. 把菜放在我女友的疊上. 結果我就很尷尬. 這是他們待(生)客之道.結帳是 $250. 走了我們都說以後不會在光顧了.
當晚我點了:
-檸檬炒蜆.
檸檬炒蜆不過不失; 檸檬跟蜆很相配.
-烚雜菜.
-燒焦羊胺.
燒焦羊胺也是一般.
-水一支
結帳是 $250. 走了我們都說以後不會在光顧了.

2009-08-01
2009-07-29 42 浏览
今次到澳門, 主要目的係想去呢度試下好多地方都話正既葡國菜夜晚6:30行過, 見一個客都無, 明明6:00開, 點解會冇人入到去, 有個侍應晤我地有冇book枱, 原來係太好生意, 要一早book定枱我地無book枱, 但都搵左張枱比我地, 而且仲比我地一人一份menu, 因為好多地方一張枱都只係比一份menu, 未叫野食先送上一籃熱辣辣既麵包我地叫左兩個送, 分別係忌廉焗馬介休, 沙甸魚, 之後老闆娘就介紹今日有咩特別推介, 所以叫埋烤乳豬&檸檬炒硯另外再介紹飲品比我地, 雖然對飲酒麻麻地既我黎講, 見呢度有葡國啤酒, 而且老闆娘話有隻檸檬味幾易入口, 都好岩女仔飲, 就叫左枝試下, 味道果然好淡, 有少少檸檬味, 幾特別檸檬炒硯:個味道幾清新, 有少少酸酸地, 其他地方真係未食過烤乳豬:一試難忘, 唔以平時既燒乳豬, 味道比較咸, 但肥肉不太多, 而伴碟的薯片都係用新鮮薯仔自己炸沙甸魚:我一向少食多骨既魚, 老闆娘教我地一手攞住魚頭, 一手攞住魚尾食就唔會食到骨, 果然用呢個方法食完條魚, 成條魚骨都好完整老闆走過黎好出奇問我地點解會識用呢個方法食忌廉焗馬介休:可能之前食物太出色,
今次到澳門, 主要目的係想去呢度試下好多地方都話正既葡國菜

老闆走過黎好出奇問我地點解會識用呢個方法食
忌廉焗馬介休:可能之前食物太出色, 到我期望最高既忌廉焗馬介休反而有d失望, 忌廉味比較濃, 所以食唔出其他既味道

食飽飽, 老闆走過, 我同佢講d野好好味, 佢突然話"我都唔知你地食左d咩", 我地幾個呆左, 老闆的幽默感果然利害, 見佢周圍同客人傾計, 感覺有一份人情味, 一定會再黎

老闆話烤乳豬只係星期五六日先供應, 我地真好彩, 而且下次如果再黎,可以早一兩日上網book定枱
檸檬味啤酒
檸檬炒硯