2018-04-10 2415 浏览
We ordered seafood rice and sangria. Love it! The sangria was really rich! We tried sangria at another restaurant the day after and it was not as good as the sangria we tried here!!! Besides that the boss was very welcoming and friendly! It make our trip special as if we have had a meal in a local’s home : )

• Sangria
  • Seafood  rice
2017-06-25 3168 浏览
今天突然決定來來澳門,由於之前並沒有預訂任何餐廳,在氹仔可選擇的葡國菜真是有很多,但是我比較喜歡小店,於是見到這間很家庭式的葡國菜便想試試!果然沒有令我們失望!他們的老闆侍應服務很好!我們點了三道菜由於份量比較大而且我們不是太肚餓所以結果我們要take away !我們點了八爪魚沙律,薯仔炒馬介休,葡式豬肉炒蜆!八爪魚很醒胃,真是食到停不了口,薯仔炒馬介休十分香口,葡式豬肉炒蜆令我們最驚喜就是薯仔很入味,蜆也很新鮮!待我們完成晚餐老闆給我們兩杯小小的葡萄牙甜酒!這個葡萄牙甜酒很特別兼可以消滯!總括這晚餐非常得!下次必定再來!

我們點了八爪魚沙律,薯仔炒馬介休,葡式豬肉炒蜆!
八爪魚沙律
葡式豬肉炒蜆
薯仔炒馬介休
用餐时段
八爪魚沙律
葡式豬肉炒蜆
薯仔炒馬介休
2016-08-08 3921 浏览
五年內第三次幫襯,之前試過檸檬蜆,焗馬介休,海鮮燴飯,薯仔德國豬手,Sangria 也覺得不錯。今晚決定和老公點檸檬蜆和薯仔德國豬手。檸檬蜆個汁味道較得很惹味,檸檬、牛油、蒜味用得剛好還能帶出鮮味。👍🏻食過幾間葡菜呢間整得好好味。薯仔德國豬手,個汁有少少酸食落不覺膩,上次食煮得淋d,今次無咁淋,但也不錯。價錢雖然一點也不便宜,但份量很足,尤其適合一大班人幫襯可試多些款式。兩個人吃兩樣已經很飽。我不是熟客,但老闆每次很nice 也會熱情招待,和每一枱顧客也很互動,感覺很有親切感。

檸檬蜆個汁味道較得很惹味

• 檸檬蜆
2015-02-01 5049 浏览
首先,間野餐牌得好少選擇,我地有叫生菜沙律,馬介休球,燒葡國腸,鴨肉飯。個馬介休球食落十足純薯仔泥球,完全食唔到有馬介休,有被欺騙之感覺。生菜沙律完全冇沙律醬,淡而無味,而且只有一個份量選擇,非常大盤,唔理你食唔食得晒,就收得好貴!燒葡國腸亦唔抵食,一條就要90蚊。唯一可取就係鴨肉飯,尚算好食同足料。總結嚟講,唔想推介佢 。

燒葡國腸亦唔抵食,一條就要90蚊

唯一可取就係鴨肉飯,尚算好食同足料

總結嚟講,唔想推介佢
2014-12-13
  • 鴨肉飯
主要係評價一下呢家店嘅服務,唔同客服務完全唔同,仲缺乏基本嘅尊重老闆是鬼佬,佢老婆應該係華人,仲有一個菲律賓籍嘅Waitress首先,入去嘅時候雖然係有位,但係好似冇細位俾我啲座。葡國嘅老細態度冷淡咁叫我哋等。OK,我啲兩個人啫,冇事,我等但係老細竟然叫我啲出去外邊等喎。於是我啲向外面徘徊了接近十分鐘先至被允許進入餐廳 點餐嘅老闆娘在全店算是服務較好的 總體黎話口味都還可以接受,算是正宗的葡國菜。但是,跟住,我等咗接近一粒鍾,仲有一道餸冇上。期間睇到葡國老闆,問佢,但係好似冇反應咁,最尾問到老闆娘先至上菜。 最後,收銀嘅時候俾信用卡,菲律賓嘅waitress面無表情咁黎收錢,兩個人係405葡紙,其中麥包之類冇都冇將就要收錢我都可以忍。。但係翻屋企先發現佢收咗450。。其實好小事,但係結合以上。。 最緊要係老細好似對我啲咁嘅客完全忽視,但係對啲鬼佬同埋熟客不知幾熱情咁。咁嘅落差,我諗。以後都冇機會幫襯咯

點餐嘅老闆娘在全店算是服務較好的

總體黎話口味都還可以接受,算是正宗的葡國菜。

2014-10-31
等候时间
9 分钟 (堂食)
2014-10-12 3624 浏览
本來諗住去十月初五街李家菜試吓, 但係因為8點要去金光綜藝館睇演唱會, 驚一來一回嘥時間, 所以最後都係留喺氹仔搵食, 之前食過葡韻覺得唔錯, 今次又去食過。 因為中下午去完牛記、文哥2間店食到好飽, 大家到晚飯時間都唔係好肚餓, 所以只係叫咗幾樣嘢食就算。我哋4個人坐低, 一點完菜店員就放低一籃4個麵包, 啲包仲係熱既, 外脆內軟。 埋單睇吓張單先至知係要收錢既, 4個包20大元。

麵包
馬介休薯仔
羊扒
牛脷
题外话/补充资料: 呢度個老板係葡國人, 個人好nice 又搞笑, 佢個女仲好可愛添。 呢度既飲料係客人自己去雪柜度攞, 埋單先至計數既, 我哋飲咗3罐汽水同2支啤酒, 4個人埋單 580元, 我覺得都算貴。
2014-10-11
麵包
牛脷
2013-08-03 2616 浏览
到澳門『葡韻』吃晚飯,中國籍老闆娘招呼落單,點好菜後,伙記送來一籃4個麵包,甚麼沒說就走開, 期間亦沒有伙記再招呼我們,見其它每枱客人亦有麵包,我們就進食,直至其它食物來時才有伙記出現, 我們就再點了3罐普通可樂及一枝汔水,結賬時,才發現所有罐裝或枝裝汽水@$15,實在昂貴,同時一籃4個麵包亦要收取$20,最後,這籃麵包和4罐汽水共收取$80,   但餐牌全沒顯示這些價錢,亦沒有告訴我們麵包是要收費,實在離譜。   另外,葡籍男老闆見我們吃完,便自作主張,叫伙記替我們結賬,催我們盡快離開,我們想稍歇一會都不能,伙記已將我們的枱清潔,並招呼新客人進來坐,我們唯有離開。        這食店的麵包乾硬難吃        炸馬介休球及其它炸物都炸得燶又無味道        薯絲馬介休就林晒,唯獨海鮮燴飯及燒豬可以接受。  一定不會再幫襯!!!

這食店的麵包乾硬難吃

炸馬介休球及其它炸物都炸得燶又無味道

薯絲馬介休就林晒,唯獨海鮮燴飯及燒豬可以接受。

一定不會再幫襯!!!

题外话/补充资料: 若想吃葡國菜,最好去酒店,起碼酒店的麵包是免費,有清晰價錢的餐牌,及絶不會催速客人結賬離開。
2013-07-27
等候时间
2 分钟 (堂食)
  • 海鮮燴飯
2013-05-11 2016 浏览
澳門勁食之旅終於到左尾聲, 但都唔可以馬夫了事!於是去左葡韻食葡國菜~首先上既係啤酒, 呢隻啤酒帶有少少檸檬味又唔苦, 女士飲返兩杯都無問題~ 之後就係一條"葡式燒腸", 將條腸放上一個裝滿酒精既碟上, 然後點火燒, 期間老闆會不停反轉條腸令佢受熱平均,仲可以俾我地拎住個碟影相添! 呢個就係好funny既老闆, 佢成隻手指伸入D火到都唔痛.....但我睇到呆晒檸檬炒蜆, 好大碟! 原來檸檬同蜆可以係朋友黎架! 仲幾夾添! 味道清新, 唔錯焗鴨飯, 就咁睇上面D飯好似好乾咁, 同炒飯一樣咁乾身, 但飯蓋住既鴨仍然好JUICY, like~最後係燒乳豬, 呢隻豬要預早BOOK定, 唔係就無架喇, 肉都幾嫩, 奈何我唔係幾好豬, 不過不失啦
澳門勁食之旅終於到左尾聲, 但都唔可以馬夫了事!
於是去左葡韻食葡國菜~
仲可以俾我地拎住個碟影相添!
呢個就係好funny既老闆, 佢成隻手指伸入D火到都唔痛
.....但我睇到呆晒
2013-04-01
  • 檸檬炒蜆
2012-12-29 1294 浏览
三個女仔只叫了一個逼牛利同八爪魚飯,味道還ok,前者味道濃,燜得牛利ok,後者八爪魚食,這個還是不錯,八爪魚入口好爽可以一試但太太太貴,周邊枱好似食得高興,估都是遊客.
但太太太貴,周邊枱好似食得高興,估都是遊客.
题外话/补充资料: 平時食飯亦試過不少不同葡國餐廳,暫數呢間位於旅遊區位置的葡韻美食最鬼貴.== 打開餐牌,樣樣平均超過100蚊,雖然份量比一般葡餐大. 3個女仔只叫了一個逼牛尾同八爪魚飯,因為在叫不下手,太貴了吧,今次實在自己笨,到遊客區消費.相信比''葡韻''好的葡國餐廳比比皆是~~ 講靚景,西灣亞利咖啡屋,無論食物質素,款式,環境,地理位置,價錢,都大大勝過''葡韻'',當然亞利都唔係用便來形容 so..建議希望想試葡國菜的老友,應避免去旅遊區食啦,比小小時間上網搵下~~,澳門有好多葡國餐廳,而且葡餐的烹調模式,基本上好難煮得難吃的,這也是葡餐受歡迎的原因~
2012-12-28
  • 八爪魚飯
Just returned from Macau. We walked passed 官也街 and found this family style restaurant surprisingly. We got a warm welcome from owner and his daughter. 4 people had ordered 忌廉馬介休, grilled seabass, Luis special - grilled steak, grilled sausage and 葡式焗雞飯. Total bill was about MOP780. The grilled fish was so delicious. We came from New York and probably got used to Italian or Polish sausage. I personally loved the Portuguese sausage. It's bit salty for Chinese people but great taste ate wit

sausage. It's bit salty for Chinese people but great taste ate with bread though.

The grilled steak was special dish by owner, Luis. It is different from Hong Kong style steak but taste closed to American. No black pepper or onion sauce. The meat was juicy and you could taste the real meat. Good! I will recommond it if you want to try real American or European style steak.

忌廉馬介休 was actually creamy baked seafood and potatoe mash. Really good! Crispy top!

2012-11-30
2011-06-09 789 浏览
是日端午節, 於6時與周生走入鋪頭希望能於7時入座,明白是日紅日, 老闆娘對答說: 可以留,但一定要準時入座,如果唔係唔留位。明白, 走進去,一看便知是老闆, 他的面色是不友好,可是一開頭,笑過不停有趣地介紹所有菜式, 前幾篇食評可能有一點誤會吧..二人吃了,餐牌沒有寫的-Sangria紅酒,加上lemon皮,橙皮,apple,易醉, 易入口,女孩子要小心..檸檬炒蜆應該是時價,有一點沙,份量幾多,但味道未算最好可能lemon 足以影響蜆的鮮味炸牛肉餅內裏是碎牛肉, 一夾有一點易散, 味道是可以的葡式烤乳豬若與山度士比較,這裡失色很多, 配上的沙津菜, 不吃也罷焗鴨飯表面焗得好好,好乾身,鋪滿飯蕉,無奈入面既肉好濕,而且無特別味道,下次應該會去山度士較穩陣~~
是日端午節, 於6時與周生走入鋪頭希望能於7時入座,

有趣地介紹所有菜式, 前幾篇食評可能有一點誤會吧..

二人吃了,
餐牌沒有寫的
-Sangria

檸檬炒蜆

炸牛肉餅
內裏是碎牛肉, 一夾有一點易散, 味道是可以的

葡式烤乳豬
若與山度士比較,這裡失色很多, 配上的沙津菜, 不吃也罷

焗鴨飯

下次應該會去山度士較穩陣~~
2011-06-05
2011-06-09 607 浏览
個日和家人在端午節去澳門玩下去食下葡菜, 睇了食評都冇決定去邊間食, 剛好又來到葡韻, 如果之前冇睇食評我很定唔會同家人入去食, 因為門面都幾舊, 加上當時都入黑, 裡面人唔多! 但入到去感覺都幾舒服好似70年代香港冰室感覺! 全程我負責去雪櫃攞汽水啤酒, 好似自己屋企一樣我地五大一細WALKIN成功, 坐底點菜, 可惜當時冇想食咖哩蟹, 就點了:葡國昋腸 - 偏鹹, 可能當時我已經食左個包, 我阿妹講和包一齊食就剛剛好檸檬汁煮蜆 - 真係一定要叫葡式烤乳豬 - 好香肉好嫩忌廉煮馬介休 - 一上檯就好香忌廉味, 落口唔鹹, 好滑, 我阿媽平時都唔食馬介休, 但佢今次都食燒豬手 - 好香肉好嫩但會比烤乳豬鹹小小, 但喜歡食豬手多D鴨飯 - 普通冇咩特別最後我覺得要重點一提就係甜品, 就係芒果霧士 - 上檯外觀冇咩特別, 但一食落口個種香滑滿足感覺在我口腔和我家人面上感覺到呀! 而我即刻在未食完之前影底張相飲品方面黑白啤 - 幾特別葡色波羅汽水 - 唔太甜好香波羅我推介收費 : MOP1100
芒果霧士

檸檬汁煮蜆 - 真係一定要叫
葡式烤乳豬 - 好香肉好嫩
鴨飯 - 普通冇咩特別

最後我覺得要重點一提就係甜品, 就係

飲品方面

• 燒豬手
  • 葡式烤乳豬
  • 甜品
2011-05-17 494 浏览
上次來想一試時,這家店休息,今次帶著期待的心情,幸好有開門,而且因為閒日,不會人頭湧湧3個大食之人叫了幾道美味小菜炸牛肉餅----好味炸蝦餅----亦很好檸檬炒蜆----肥美唔腥又冇沙,正!葡式烤乳豬----皮脆嫩滑又多汁,回味了幾天!現在仍想再食!海鮮飯----大盤又好味,份量足夠,汁與飯的比例恰到好處!一定會再去!
3個大食之人叫了幾道美味小菜

炸牛肉餅----好味

炸蝦餅----亦很好

檸檬炒蜆----肥美唔腥又冇沙,正!

海鮮飯----大盤又好味,份量足夠,汁與飯的比例恰到好處!

一定會再去!
炸牛肉及蝦餅
2011-05-03
炸牛肉及蝦餅
  • baby pig
2010-12-15 398 浏览
這間食肆的service很差, 對外国人同熟客態度很好, 對生客完全最基本既招待都無...落單完全冇望過客人, 自己落錯單道歉都無句, 無食過麵包竟然仲要收麵包錢 我想我唔會再去...食評:牛仔骨&炸馬介休球 - 好多油焗雞飯 - 淡而無飯味1/飲品要自取...2/ lunch每人大約都要$130-150蚊

我想我唔會再去...

食評:
牛仔骨&炸馬介休球 - 好多油
焗雞飯 - 淡而無飯味

1/飲品要自取...
2/ lunch每人大約都要$130-150蚊
2010-12-13
2010-10-24 391 浏览
去澳門食葡餐必吃馬介休及蜆。這裏的炸馬介休球,薯蓉包着馬介休,即炸起熱辣辣送上,焉會不好吃?!沒有檸檬蜆,依老闆娘介紹要了豬肉炒蜆,不過感覺卻是另一類菜式。味道偏鹹的豬肉,感覺總是無法與蜆好好的配合,也吃不到期望的蜆肉的鮮甜。可說是錯誤的選擇。葡式焗雞飯則原來是煲仔飯。表面看以為無料,翻起則見雞絲,帶點鹹味,與混有葡汁的飯很夾。最正的是煲面的飯烤焗得烙烙脆,是簡單而好吃的一味。這一餐不算便宜,不過食物水準不錯,環境亦令人感覺輕鬆自在,值得推薦!
去澳門食葡餐必吃馬介休及蜆。

葡式焗雞飯
炸馬介休球
豬肉炒蜆
Super Bock
2010-10-10
葡式焗雞飯
炸馬介休球
  • 炸馬介休球,葡式焗雞飯