2020-08-13 4346 浏览
來到這食店縱使已是深宵一時多,但食店裡仍是高朋滿座,咱們也要稍後一會才得以安排入內。🤤生劏水蟹粥 - 常常聽說到澳門也會去吃蟹粥,這次卻是小的首次,粥底煲得極綿,蟹有兩隻,肉質鮮甜,不錯。🤤海哲拼燻蹄 - 很久沒吃過的冷盤,海哲彈性十足,燻蹄爽口,放在底部的炸花生無論淨吃或佐粥吃也是很滋味。。🤤避風塘九吐魚 - 魚肉雖然炸過,但仍保持肉質嫩滑,此菜帶點辣勁呢。🤤牛腩菜 - 牛腩瘦多過肥,肉質軟淋,牛筋仍然保持質感,墊在底部的菜拌著腩汁同吃,比起下蠔油吃時更勝一籌。🤤金牌炸雲吞 - 非常酥脆,蝦子彈力很好,蘸上酸甜醬同吃更佳。🤤干燒伊麵 - 不油不膩,吃罷碟底也不會太油亮。🤤豉椒骨炒麵 - 惹味的豉汁排骨,炒麵其實是炸的,非常繃脆呢。

🤤干燒伊麵 - 不油不膩,吃罷碟底也不會太油亮。

用餐时段
宵夜
2019-11-09 3367 浏览
今日一心諗住去沙梨頭食水蟹粥,坐的士去竟然到冇開門,我們就叫司機車我們去筷子基看看其它餐廳。行行下見到這間麵舖,原來係米芝蓮推介餐廳,未夠7點門口已經有人等位。第左一陣就有位,店子不大,但坐滿人。有水蟹粥,我們就叫了一碗,份量不大,剛剛好,一隻水蟹,粥底黃色的,就是蟹的顏色,粥底好綿密,好甜呀,有d韮黃,食到蟹膏的味道,蟹也是鮮甜的。蜆芥鯪魚球,不是好大粒,炸到香脆,加埋蜆芥醬一齊好好味,唔會腥同埋夠彈牙。魚雲煲,好香呀,好多薑同葱,魚雲入味,好惹味,正呀!!雞煲,雞切得好細件,冇咩口感,味道也是好香又惹味。

第左一陣就有位,店子不大,但坐滿人。

魚雲煲,好香呀,好多薑同葱,魚雲入味,好惹味,正呀!!

雞煲,雞切得好細件,冇咩口感,味道也是好香又惹味。

2019-10-13
用餐时段
2019-04-24 3028 浏览
難得奶奶同朋友過黎澳門工作我同老公就同佢地食餐飯佢地之前已經食左葡菜所以帶佢地試下老記咁啱我地又想食一行六人 早一日打去訂位因為有訂位 餐廳比左個小偏廳房我地稍稍同大廳有屏逢分隔 無咁嘈由我地發板 嗌哂想食既野嗌左九個餸 兩個蝦子麵大家share仲有個二人份蠔仔粥(無影到相)二人份蠔仔粥已經夠六人分 一人一碗想像唔到如果嗌六至八人份量係有幾大總括黎講 野食都幾唔錯 價錢都唔算貴椒鹽粟米必嗌水蟹蒸蛋都好食蝦子麵爽口 蝦子亦夠多招呼服務亦不錯加茶收碟都快有下次
難得奶奶同朋友過黎澳門工作

因為有訂位 餐廳比左個小偏廳房我地
稍稍同大廳有屏逢分隔 無咁嘈

由我地發板 嗌哂想食既野
嗌左九個餸 兩個蝦子麵大家share
仲有個二人份蠔仔粥(無影到相)
二人份蠔仔粥已經夠六人分 一人一碗

炸大腸
蜆介菱魚球
2019-04-22
2015-12-29 10834 浏览
筷子基真的是個美食的區域,不管是什麼菜式什麼類型的都有而且宵夜時段更是誇張啊,若是不想吃那麼豐富的話,我覺得粥品也是個不錯的選擇配個炒麵幾個人分享剛剛好的,這的炒麵料很豐富而且完全不油膩
筷子基真的是個美食的區域,不管是什麼菜式什麼類型的都有
配個炒麵幾個人分享剛剛好的,這的炒麵料很豐富而且完全不油膩
庆祝纪念
圣诞节
2015-09-20 8132 浏览
來到了旅程的尾聲,由於塞車的關係,所以就在附近找一間食店進餐後回香港,就去到了「老記粥麵」。內部的裝潢都有一些古色古香的味道,磚牆似的外牆,還有一些木製的裝潢,空間感都幾大,每一個位都不會有迫的感覺。餐牌的選擇都幾多,大路的粉麵類和粥類,還有很多的小炒類的食物,我都叫了蠔仔炒麵、火鴨絲泡飯和蒜蓉炒生菜。蠔仔炒麵蠔仔的數量不太多,反而雞肉比較多,好像是雞肉炒麵似的,而且麵身也不炒得這樣乾身,比不上午餐時在「百福麵家」的肉絲炒麵的狀態。火鴨絲泡飯這個火鴨絲泡飯的材料都幾多,食落都幾重的鴨肉味,但湯底的胡椒粉味比較重,令辣感重了一些,味道的平衡都失去了。蒜蓉炒生菜簡單菜式,生菜都炒得非常爽口,感覺可以。由於時間的關係,一食完就立即離開了,但這店的服務員非常有禮,手腳都非常明快,而看到本地人多數都是叫粥粉麵類的食物,可能再有機會時再來試試這店的這一類食物。
餐牌的選擇都幾多,大路的粉麵類粥類,還有很多的小炒類的食物,我都叫了蠔仔炒麵、火鴨絲泡飯蒜蓉炒生菜

火鴨絲泡飯

這個火鴨絲泡飯的材料都幾多,食落都幾重的鴨肉味但湯底的胡椒粉味比較重,令辣感重了一些,味道的平衡都失去了。
蒜蓉炒生菜

簡單菜式,生菜都炒得非常爽口,感覺可以。
三個食物的晚餐
2015-09-11
2015-03-02 6845 浏览
想係澳門想宵夜 其實一d都唔困難 周圍都有麵檔 燒烤 年三十晚 總要遲一遲先去訓 要迎接羊年 所以決定去遊下車河 順便睇下有咩好食經過狗場附近 俾老記懷舊裝修吸引左 好似拍古裝戲既格局 又係米芝蓮推介 所以決定要試一試 入面裝飾擺設都好古式古香 老伙記都穿上整齊制服 今晚係年三十 所以未有服務費加二情況店內食品以小菜 粥品 炒麵為主 唔想真係變肥過肥年 所以我地兩個人決定一個粥一個炒麵 齊齊食狀元及第粥 - 個粥好綿 好香 粥底唔咸 冇咩味精 食落有好香遙柱味 唔太食內藏既我都接受到 豬潤好爽口 唔會有好大浸腥味同怪味 豉油皇炒麵 - 個麵一放低就聞到好香 顏色好靚 炒得好有鑊氣 好乾身 麵唔會太軟身 碟底冇油 簡直係高手 加埋芽菜 九王好爽食飽飽 周圍行 係澳門渡過充滿炮仗的新年 大家 新年快樂!

及第粥

豉油王炒麵

食飽飽 周圍行 係澳門渡過充滿炮仗的新年 大家 新年快樂!
2015-02-18
$50 (宵夜)
豉油王炒麵
就如標題所講 , 我係0係氹仔花城區果間老記分店開餐的 , 但openrice度找唔到相關嘅舖頭資料~_~, 所以就借呢度發貼囉。講番正題 , 呢餐飯係為左慶祝父親節去食嘅 , 因為唔想正日先去食 , 所以提前幾日去 , 訂左位7點 , 7大3細 。7點去到無咩人 , 加埋我地先2枱人 ,叫左菊花茶 , 茶好香又順喉 , 點菜果度加埋例湯一共叫左7樣野。最先黎嘅係個例湯 , 幾好飲好味過呀媽煲果d ,但唔記得係有咩材料 。 跟住黎隻燒乳鴿 , 本應係想要2隻 , 但呀媽話想食咩鴿煲 , 就要左一隻。乳鴿好好食 , 皮脆肉嫩熱辣辣 , 咋一聲 , 隻鴿就消失左..跟住黎個西蘭花爆炒蟶子王同埋甜豆炒桂花蚌(?) , 2樣嘅食材都好鮮味 ,味道唔太濃烈 , 如果鐘意食濃味嘅人可能會覺得淡口左少少 , 但我覺得ok喎再黎就係酥炸排骨(個名係咪咁叫?) , 睇相果陣以為好細舊 , 原來有成隻雞蛋咁大舊 , 心諗d肉唔知會唔會炸到又乾又鞋 , 好彩唔怕好乾 , d肉都算淋有d彈性。到個炒飯啦 , 三文魚蟹子炒飯 , 飯粒 粒粒分明 , 但好似唔夠鑊氣 , d飯粒無咩油水 , 有少少乾身 , 怕油
找唔到相關嘅舖頭資料~_~, 所以就借呢度發貼囉。

最先黎嘅係個例湯 , 幾好飲好味過呀媽煲果d
,但唔記得係有咩材料 。

ok喎

算淋有d彈性。

無咩油水 , 有少少乾身 , 怕油多嘅人應該會0岩心水..

最後黎個咩咩鴿煲(?) , d汁係甜酸果隻 , 好似有d 菠蘿添 , 鴿肉有彈性 ,
但我始終都係鐘意呢度嘅燒乳鴿多d , 之後仲送左個生果盤作為飯後果

呢間食過2次 , 覺得呢度d餸菜味道唔會好濃烈 , 而服務員每次
都會熱情地推介海鮮
 , 最後講下佢地嘅服務質素 。新年期間食果次
超多人  , 雖然係好多人 , 但服務員個個都依然有禮 , 做野好爽快 ,
好耐都未試過呢種service , 今次亦都保持高嘅服務質素 , 食物
味道對辦 , 價錢雖然相對係貴d , 但都覺得係值得嘅。
2014-06-11
庆祝纪念
父亲节
2014-04-18 4943 浏览
唔打唔撞...因為趕時間, 見到呢間野既裝修好似好懷舊好靚咁~~所以入去一試...點知~~好好味呀 !! hahaha 叫左唔係好多野, 2碗粥, 1碟叉腸 估唔到地, 叉腸雖然比出面食開既貴...但, 佢真係用左好好好多叉燒 !!腸粉個皮又滑又薄 !! yummy !!!!!!!!!!!!!!!!
所以入去一試...點知~~好好味呀 !! hahaha

叫左唔係好多野, 2碗粥, 1碟叉腸
肉丸粥
叉燒腸
及弟粥
题外话/补充资料: 叉腸超好味 !!
2014-04-01
叉燒腸
及弟粥
2013-09-04 2562 浏览
前後來這有2次了,第一次覺得它還蠻不錯所以就帶著老妹再訪,東西都還不錯吃的啦,只是價錢真的略高裝潢還很特別,濃濃的懷舊中國風 配著 五彩繽紛的霓虹燈還以為是自己走錯門了,外觀這麼花俏,也不能怪我誤解它嘛...是吧是吧!!獲得了 2013年 米芝蓮指南推介用餐的時候還巧遇到有電視台前來採訪看似簡單的Menu,內裡卻是混亂的文字點餐有點不便耶咖哩牛腩菜同樣的菜式能配搭很多不一樣的,只差一個字 落差可以很大這天選了菜,腍甜無渣的菜心 店家還細心把 葉 跟 莖切開因為我比較喜歡吃 莖的部份啦~牛腩有著濃郁的咖哩香,很夠味帶點肥的牛腩煮至軟腍不黏牙,但一碟只有幾塊以此價格...多點會更棒蝦籽撈麵 蝦籽份量夠多 香口惹味麵條彈牙有韌性,沒有怪怪難聞的鹼水味連高湯也做得鮮甜味美!!金牌蠔仔炒麵 有濕炒跟乾炒2種毫不猶豫的選了後者,麵條是自家製的 幼細彈牙炒得夠乾 不油膩 , 蠔仔細小幼嫩 搭配 韭菜、芽菜和洋葱做配料 口感很豐富愛吃田雞的老妹指定要試試這款粥品綿滑細膩的粥底口感很棒,原來是混合了中國新大米、日本珍珠米 與 泰國米熬煮而成的亦加入了腐皮、皮蛋 !! 吃得到陣陣豆香 還有皮蛋的香氣田雞肉
前後來這有2次了,第一次覺得它還蠻不錯
所以就帶著老妹再訪,東西都還不錯吃的啦,只是價錢真的略高

裝潢還很特別,濃濃的懷舊中國風 配著 五彩繽紛的霓虹燈

獲得了 2013年 米芝蓮指南推介
用餐的時候還巧遇到有電視台前來採訪
看似簡單的Menu,內裡卻是混亂的文字
點餐有點不便耶
咖哩牛腩菜
同樣的菜式能配搭很多不一樣的,只差一個字 落差可以很大
這天選了菜,腍甜無渣的菜心 店家還細心把 葉 跟 莖切開
因為我比較喜歡吃 莖的部份啦~

牛腩有著濃郁的咖哩香,很夠味
帶點肥的牛腩煮至軟腍不黏牙,但一碟只有幾塊
以此價格...多點會更棒
蝦籽撈麵 蝦籽份量夠多 香口惹味
麵條彈牙有韌性,沒有怪怪難聞的鹼水味
連高湯也做得鮮甜味美!!
金牌蠔仔炒麵 有濕炒跟乾炒2種
毫不猶豫的選了後者,麵條是自家製的 幼細彈牙
愛吃田雞的老妹指定要試試這款粥品
亦加入了腐皮、皮蛋 !! 吃得到陣陣豆香 還有皮蛋的香氣
田雞肉肥厚實,鮮美非常
讓老妹吃得幸福樂滋滋的~
自家壓製麵條的工場就在店子的旁邊
保留著古舊的外貌,真難得現在還可以看得到
價格略高一點點,但也不見份量有比較多
之不過味道跟火侯都令人滿意,特別是它們的粥品!!
2013-08-21 1980 浏览
到澳門工作, 晚飯過後, 對著澳門這個不夜天, 難免會有點心野的感覺。不過這並是跟賭博有關, 而是想找點東西吃。這裡宵夜東如天上繁星, 但如要數老牌店的話, 絕對非這家莫屬。其實餐廳就位於新葡京後面妯巷之內, 半夜依然燈光通明, 裝潢經過翻新, 但是依然用上古舊的石磚作裝飾。燒乳鴿, 其實是以炸來製作的。炸得不錯, 外脆內裡還有汁, 感覺很好。不過價錢不便宜呀!可愛的豉油雞, 皮中滲出油香, 而帶點點的甜味。油雞肉質幼嫩, 軟稔, 不過胸肉部分質料比較嚡一點。腐竹菜煲, 入面夾雜著一些豬肚。湯底甜口, 腐竹不算滑溜, 不過豆香不錯。豬肚爽口有嚼勁, 感覺不錯。乾炒牛河, 炒功不錯。河粉炒開, 條條分明但油份不為過。河粉色澤均勻而有鑊氣, 加上銀芽蔥段, 口感多一份爽嫩。牛肉肉質雖然給鬆過, 不過走油成形, 令其有好一點的質感。整體感覺很可以。雖然這裡菜式水平與炒鑊功夫真的不俗, 不過收費卻是我在澳門中遇過最貴的宵夜。這樣的餸, 兩個人吃, 每人都要近HK$300, 可知澳門街平均也比香港便宜, 這個收費真的是過高了。

$300 (宵夜)
  • 乾炒牛河
The wonton noodles in Macau seem to be slightly different from Hong Kong and Canton’s versions. They’re not as curly and are also slightly thicker in strands, also less elastic in texture though remaining bitey. It reminds me of Capelli d'angelo pasta. This shop in Macau is quite well known for it’s bamboo stick beatened noodles and congees. They have other outlets which are more expensive than the original shop but serves worst food – therefore it’s absolutely worth the taxi ride all the way to eat here at the original shop in a remote town of Macau.

The Noodle Making Room -
Noodle cakes are beaten by the noodle master who rides on a bamboo stick to beat on the dough.

So Far The Best Macau ‘Watery’ Mangroves Crab Congee 生劏水蟹粥 – MOP 57
Having tried quite a few Crab Congees using the Mangroves crab when it swells up by absorbing more water before it moults, I have to say the one here easily beats the competition with its depth of sweetness and no traces of MSG. The rice congee consistency is also viscous but not artificially thickened up and with just a tad of crab roe to make it 3 dimensional. Yum! ~ 10/10

Prawn Roes on Hand Made Noodles,
with Wonton and Soup - Around $50 for the combo
This looked amazing when it arrived. I would love to fabricate a story and sensationalize to you how this was PERFECT, but it wasn’t and not my style. The shrimp roes were tasty and not too overly toasty or fishy, nor unlike some other shops that sprinkles on top aplenty but tastes like nothing much! Tick! Wontons were very good, no complaints. The noodles weren’t bad and cooked al dente, but needed more sauce and lard oil to lubricate as they stuck together. The only downfall but at least it carried noodles taste. ~ 7/10

Beautiful looking Wonton -
With both Pork and Prawns, something u won’t find in the famous Mak’s Noodles in Hong Kong (made using Flounder Floss & Prawns only, citing reasons of pork and prawns taking diff time to cook). The soup here however was not up to the best in HK’s standards.

Chili Sauce -
Chiuchow style and not Canton style. Each to their own.
Very rarely do shops give both chili sauces, such as at HK’s Ball Kee 波記.

This Noodles Shop is so interesting -
The design is meant to revoke memories of an old noodles shop, it’s all a little theatrical. It doesn’t get much reviews or visits either by foodies except for Macanese locals. Not surprisingly it finally got a mention in the Michelin Guide, as any taxi driver will tell you this is one of the best noodle & congee places on this remote side of town.

2012-05-01 985 浏览
馬拉盞通菜煲, 又熱又美味! 正! 蘿白牛什煲(可自選), 今次選了牛肚及牛膀! 在澳門吃牛什, 可以單叫牛膀, 吃過夠!豬手湯麵, 豬手又正, 麵也是很好的啊! 實在很豐富及滿足的一餐!
Dinner for 2
馬拉盞通菜煲, 又熱又美味! 正!

豬手湯麵, 豬手又正, 麵也是很好的啊!
實在很豐富及滿足的一餐!
2012-04-19
Dinner for 2
2009-11-26 908 浏览
五月上旬•陰轉晴 是在找新龍記時看到這裡的,能吸引我來吃的唯一原因,就只有門外的一個寫著「古法竹昇打麵」的牌子,及樓上隱約看到的製麵工場。麵我很愛吃,尤其是竹昇麵,就拉了朋友來一起試。 六時來到,我們是第一檯客人,阿姐在熱情的招呼。這裡的環境很好,空調強勁,不准吸煙又有電視看,坐得舒適。看餐牌,也是什麼也有得吃,除了粥粉麵,小炒及煲仔菜也有。一心來吃麵,就先專注,一撈一湯,一碟蝦籽撈,一碗細蓉。 先說蝦籽撈,這裡的蝦籽下得慷慨,夾起麵來看,真的是有點「厚度」的。吃起來鹹香有致,隱透鮮味,是不錯的。可惜麵是稔稔的,毫不彈牙,完全沒有爽勁,可幸也沒有鹼水味,是淥得多了點時間嗎?麵的弊病在細蓉也出現,而雲吞是大粒蝦在內的,不算正宗; 吃至此,有點小失望,吃吃其他如何?再來一碗泥鯭粥,泥鯭說是拆了肉的,但加入了大量的方魚乾,加上泥鯭魚肉沒有什麼鮮味,不說也不知在吃什麼粥;最後來一碟粉腸淥韭菜,就甚好。粉腸又稔又粉,加上脆甜翠綠的韭菜,有水準又好吃。份量還是超多,吃來吃去也還有剩的。 人客漸多,見隔離檯的炸雲吞也很對辦,但就真的是沒有人要麵的,地膽果然「知定」。 埋單七十蚊有找,很便宜經濟。但如
五月上旬•陰轉晴

埋單七十蚊有找,很便宜經濟。但如果沒有好吃的竹昇麵,真不知為什麼要再摸來筷子基。
蝦籽香,麵卻一般
沒鮮味的泥鯭粥
細蓉的問題,也在麵
粉腸淥韭菜就很好吃
粉腸淥韭菜就很好吃
2008-11-17 656 浏览
夜媽媽, 納悶的友人及其沒精打采的眼神, 是本人最不願意看見的。 唯有再次搬出本人名句: 去食野啦。計程車司機說有一家在菠蘿包附近的店, 有很靚的粥, 不想了, 反正在彼岸, 你車我去到天涯海角, 我都不會知道自己身在何方, 有得吃就是了。來一個豐富的夜宵罷! 會令本人開心一點, 也希望這開心的氣氛會傳染。 雪菜火鴨絲炆米料多味道濃, 有惹味的雪菜在, 無不好吃的道理; 司機強推的粥品就師傅當道, 吃得口乾非常, 雞件也不見得好吃, 不過在北風初至的晚上, 這道粥品著實是迷你裙少女的恩物。 最見驚喜的是白灼黑柏葉, 好fresh 好新鮮, 又重牛味得來無渣, 唔似得香港一眾黑柏葉名店般食到成口都係渣咁討厭, 反而牛腩友墊底的菜心就麻麻地, 唔及得六記得咁好食。 見到鄰座吃啫啫食品, 也跟風來一客。 豬腰爽口, 豬膶起沙夠粉, 不錯, 稍嫌芡汁太重手, 乾身一點會更佳。吃到清晨五時人家打烊, 再去第二度玩過。 幸好這餐吃得飽.......

$100 (宵夜)