2024-03-05 107 浏览
而家港車北上咁方便 經常去澳門珠海兩邊走😍同大家推介吓澳門呢間隱世高質台式過江龍嘅Cafe💯小店座位比較少 但勝在環境舒服 價錢便宜之餘份量足夠 而且款式選擇多☺️小店主打不同的意粉、炸物小食、披薩、疏乎厘甜品等 澳門有兩間分店 如果經過澳門嘅話一定要試吓👍🏻▫️焦糖美乃滋三文魚pizza 薄脆的披薩用焦糖、鮭魚(三文魚)及自家製美乃滋醬製成😍趁熱既時候仲有拉絲效果 三文魚質感嫰滑啖啖肉 醬汁味道香甜惹味 一啲都唔吝嗇 配埋焦糖感覺又香又甜 味道挺夾🤣▫️蟹肉明太子奶油意大利麵 ▫️炸彈打拋豬意大利麵個人最愛呢款奶香味十足嘅意粉🙌🏻配上明太子和紫菜、鮮甜滿滿既蟹肉😍非常Creamy 奶油質感濃稠 食唔停口~另一款比較辣🌶️但鑊氣十足 惹味無比💯會一直停唔到口 豬肉肉質嫰滑 撈埋蛋黃食就一流 而且好入味 意大利麵爽口彈牙😍▫️芥末蟹子蝦球 ▫️酥炸魷魚鬚配自家製芥末醬▫️椒甜蜜糖雞翅佢地小食方面真系格外出色😂🙌🏻蟹籽蝦球真系念念不忘 成日都介紹人過泥食💯香脆嘅外層包住爽口彈牙既鮮蝦 再加埋芥末同蟹子 邪惡之選 重點係價錢唔貴而且份量好多 CP值高到香港一定搵唔到‼️魷魚鬚爽口彈牙 即叫即炸脆卜卜👍🏻雞翼大

▫️焦糖美乃滋三文魚pizza

▫️蟹肉明太子奶油意大利麵 ▫️炸彈打拋豬意大利麵

▫️芥末蟹子蝦球 ▫️酥炸魷魚鬚配自家製芥末醬
▫️椒甜蜜糖雞翅
魷魚鬚爽口彈牙 即叫即炸脆卜卜👍🏻雞翼大隻啖啖肉

💓 烤布蕾波波舒芙蕾
一上枱會有膠帶封印住 一揭開滿滿既奶蓋一湧而出😍質感奶滑鹹香味十足 梳乎厘質感鬆軟 帶點鬆軟蛋糕的質感 蛋味香濃 再配埋煙韌香甜嘅珍珠 口感好豐富‼️
2024-03-02
-//位於澳門🇲🇴 來自台灣嘅「美好年代小店」之前己經食過一次😆今次特登再嚟澳門回訪主打疏乎厘、燉飯、意大利麵、多款Pizza每款疏乎厘都超級吸引🤩 但一定要Share食📍焦糖三文魚鮭魚、自製美乃滋Pizza $98推薦必食焦糖三文魚Pizza🍕係勁多芝士🧀會營造出少少拉絲效果😆一人一塊好快食完個Pizza皮好薄焗到好脆😍好似食緊餅乾咁配埋個美乃滋甜甜哋更吸引,個人超鐘意食📍炸彈打拋意大利麵 $88會配搭流心太陽蛋🍳可惜個太陽蛋一早爆咗其實呢個意粉都幾辣🌶️ 有好多香料一齊炒埋鑊氣十足,味道超惹味,但食得辣先好叫🤣📍牛油果泡菜炒飯 $88呢個應該係新奇配搭🥑泡菜炒飯好似糯米飯口感煙煙韌韌😂泡菜味道酸酸辣辣,幾開胃仲有啲韓式感覺😂個炸飯仲有微微焦香味🍚 📍芥末蟹籽蝦球 $72會慢慢滲出Wasabi味💚但好彩唔會好攻鼻小朋友應該都接受到🤔蝦球好彈牙 係幾好食📍蜜桃橙熟時 $48呢款飲品賣相都幾靚,底部好多蜜桃果肉🍑酸酸甜甜又幾好飲💖梳打飲品真係好解渴😍📍蜂蜜檸檬梳打 $48飲品方面好多選擇😍但呢款漸變顏色太吸引紫色配搭白色好靚,而紫色其實係蝶豆花💜底部係蜂蜜,飲落就係檸檬味蜂蜜梳打😂😂📍大理
//位於澳門🇲🇴 來自台灣嘅「美好年代小店」
之前己經食過一次😆今次特登再嚟澳門回訪
主打疏乎厘、燉飯、意大利麵、多款Pizza
每款疏乎厘都超級吸引🤩 但一定要Share食
📍焦糖三文魚鮭魚、自製美乃滋Pizza $98

推薦必食焦糖三文魚Pizza🍕係勁多芝士🧀
會營造出少少拉絲效果😆一人一塊好快食完
個Pizza皮好薄焗到好脆😍好似食緊餅乾咁
配埋個美乃滋甜甜哋更吸引,個人超鐘意食
📍炸彈打拋意大利麵 $88

會配搭流心太陽蛋🍳可惜個太陽蛋一早爆咗
其實呢個意粉都幾辣🌶️ 有好多香料一齊炒埋
鑊氣十足,味道超惹味,但食得辣先好叫🤣
📍牛油果泡菜炒飯 $88

呢個應該係新奇配搭🥑泡菜炒飯好似糯米飯
口感煙煙韌韌😂泡菜味道酸酸辣辣,幾開胃
仲有啲韓式感覺😂個炸飯仲有微微焦香味🍚
📍芥末蟹籽蝦球 $72

會慢慢滲出Wasabi味💚但好彩唔會好攻鼻
小朋友應該都接受到🤔蝦球好彈牙 係幾好食
📍蜜桃橙熟時 $48

呢款飲品賣相都幾靚,底部好多蜜桃果肉🍑
酸酸甜甜又幾好飲💖梳打飲品真係好解渴😍

📍蜂蜜檸檬梳打 $48

飲品方面好多選擇😍但呢款漸變顏色太吸引
紫色配搭白色好靚,而紫色其實係蝶豆花💜
底部係蜂蜜,飲落就係檸檬味蜂蜜梳打😂😂
📍大理石流心朱古力 $72

呢款以黑白色大理石為焦點🤍有啲墨水Feel
入口即化感覺,真係好掂🥺絕對係打卡名物
兩層鬆餅淋上大量奶蓋,誰人可以抵擋到😱
食前慢慢拎起膠帶,機會只得一次 記得拍片
軟綿綿真係好soft🤩中間仲有大量Oreo配料
味道絕對唔輸蝕🥞 CP值超高!絕對推薦❤️
📍珍珠奶茶疏乎厘 $72

呢款火山流漿疏乎厘🤭超級無敵誇張 勁爆漿
3層鬆餅再配搭珍珠,個珍珠煮到都幾煙韌
單睇賣相都勁澎湃😂 入囗軟綿帶鹹香十足
有濃郁茶香味,強烈建議同幾個朋友share
2024-01-15 104 浏览
澳門實在係太多好野食,近年都好流行呢類咖啡室,之前上網睇到呢一間食評幾好 ,提前預先IG book咗 😍 你係咪澳你樣衰好彩有預約, 到場時都🈵 網上話呢間餐廳唔止係梳乎厘出色同時都有各款意粉、炸物、Pizza 😍梳乎厘即叫即, 內層暖笠笠㗎 🤓外貌及味道💯 挺身得泥夠空氣感,味道又唔會太甜wo 珍珠都好煙煙韌韌,奶蓋又夠多,食到最後一啖都唔怕漏 👍🏽焦糖三文魚披薩 🍕 芝士好重料,而且係薄底,好啱我食 煎三文魚味噌義大利麵🍝 撈埋一齊食好好吃 🤤 脆脆咁 芥末蟹子蝦球!又係必點!太正la …. 有甜有辣有酸 😍
澳門實在係太多好野食,
近年都好流行呢類咖啡室,
之前上網睇到呢一間食評幾好 ,
提前預先IG book咗 😍 你係咪澳你樣衰
好彩有預約, 到場時都🈵

網上話呢間餐廳唔止係梳乎厘出色
同時都有各款意粉、炸物、Pizza 😍

梳乎厘即叫即, 內層暖笠笠㗎 🤓
外貌及味道💯 挺身得泥夠空氣感,味道又唔會太甜wo
珍珠都好煙煙韌韌,奶蓋又夠多,食到最後一啖都唔怕漏 👍🏽

焦糖三文魚披薩 🍕 芝士好重料,而且係薄底,好啱我食
煎三文魚味噌義大利麵🍝 撈埋一齊食好好吃 🤤 脆脆咁
芥末蟹子蝦球!又係必點!太正la …. 有甜有辣有酸 😍

2023-12-19 71 浏览
澳門實在係太多好野食今次試左呢間好多人推介既甜品舖呢間餐廳唔止係梳乎厘出色 ,同時主打各款意粉、炸物、Pizza可惜今次係day trip 要留肚掃街 所以我地淨係試左兩款甜品 梳乎厘即叫即做,店員都有講明要等比較長時間都差唔多等左半個鍾左右打開梳乎厘既膠圈上面奶蓋就會就會好似咁流出黎而珍珠就另外自己淋上去有得食又有得打卡整體黎講都唔錯挺身得泥夠空氣感, 味道又唔會太甜珍珠都好煙煙韌韌  奶蓋又夠多 食到最後一啖都唔怕冇醬點梳乎厘有一層好厚既Oreo碎面層有澎湃既抹茶奶蓋再加少少抹茶粉點綴再配埋紅豆白玉食好滿足~要留意餐廳有最低消費,每人最少要叫一個甜品或主食同埋都建議大家提早訂位,我地坐底食野期間不停聽到店員話滿座唔想排長龍就最好提早訂位啦~
澳門實在係太多好野食
今次試左呢間好多人推介既甜品舖

可惜今次係day trip
要留肚掃街 所以我地淨係試左兩款甜品

梳乎厘即叫即做,店員都有講明要等比較長時間
都差唔多等左半個鍾左右
打開梳乎厘既膠圈
上面奶蓋就會就會好似咁流出黎
而珍珠就另外自己淋上去
有得食又有得打卡
整體黎講都唔錯
挺身得泥夠空氣感, 味道又唔會太甜
珍珠都好煙煙韌韌  奶蓋又夠多 食到最後一啖都唔怕冇醬點

梳乎厘有一層好厚既Oreo碎
面層有澎湃既抹茶奶蓋再加少少抹茶粉點綴
再配埋紅豆白玉食好滿足~

要留意餐廳有最低消費,每人最少要叫一個甜品或主食
同埋都建議大家提早訂位,我地坐底食野期間不停聽到店員話滿座
唔想排長龍就最好提早訂位啦~
2023-09-23
2023-08-17 146 浏览
🍽️食物方面:烤布蕾波波疏乎厘🥞有得食有得玩 唔會太死甜🍬空氣感適中📷打卡方面:要啲技巧 有fd成杯珍珠倒晒落枱面 所以我好小心咁倒😝🔈環境方面:門口有啲霓虹燈裝飾💡入面都大間 張枱有啲細 要問staff先會拎水 佢地好懶懶閒😅💬其他資訊:美好年代 📍東望洋東望洋街17B-17C號永康大廈地舖❗️最低消費每人要叫一樣嘢

🍽️食物方面:

💬其他資訊:
美好年代
📍東望洋東望洋街17B-17C號永康大廈地舖
❗️最低消費每人要叫一樣嘢
最近過咗澳門玩😍去咗呢一間隱世高質小店 好值得介紹俾大家‼️佢係一間台式過江龍嘅Cafe 價錢便宜 份量足夠 而且款式選擇多☺️小店主打不同的意粉、炸物小食、披薩、疏乎厘甜品等 佢哋最出名嘅一定係雪花冰 身邊既幾位朋友都一致大讚🔥如果經過澳門嘅話一定要試吓👍🏻💓焦糖三文魚pizza 薄脆的披薩用焦糖、鮭魚(三文魚)及自家製美乃滋醬製成😍三文魚質感嫰滑啖啖肉 醬汁味道香甜惹味 一啲都唔吝嗇 配埋焦糖感覺又香又甜 味道挺夾🤣💓蟹肉明太子奶油意大利麵其實佢哋小店每一款都好食🥰個人最愛呢款 奶香味十足嘅意粉 配上明太子和紫菜、鮮甜滿滿既蟹肉 奶油質感濃稠 食唔停口~💓炸彈打拋豬意大利麵另一款比較辣🌶️但友人們都說惹味無比‼️豬肉肉質嫰滑 撈埋蛋黃食就一流 而且好入味 意大利麵爽口彈牙😍💓芥末蟹子蝦球食唔停口嘅小食 香脆嘅外層包住爽口彈牙既鮮蝦 再加埋芥末同蟹子 邪惡之選 重點係價錢唔貴而且份量好多 CP值高到香港一定搵唔到‼️‼️💓 烤布蕾波波舒芙蕾呢一款友人一致大讚🔥一上枱會有膠帶封印住 自行拿開膠帶 滿滿既奶蓋一湧而出😍質感奶滑鹹香味十足 梳乎厘質感鬆軟 帶點鬆軟蛋糕的質感 蛋味香濃 再配埋煙韌嘅珍珠

💓焦糖三文魚pizza

💓蟹肉明太子奶油意大利麵

💓炸彈打拋豬意大利麵

💓芥末蟹子蝦球

💓 烤布蕾波波舒芙蕾
呢一款友人一致大讚🔥一上枱會有膠帶封印住 自行拿開膠帶 滿滿既奶蓋一湧而出😍質感奶滑鹹香味十足 梳乎厘質感鬆軟 帶點鬆軟蛋糕的質感 蛋味香濃 再配埋煙韌嘅珍珠 口感好豐富‼️

💓 美好雪花冰 巧克力脆脆
雪花冰有四款味道 泰式奶茶、草莓牛乳、提拉米蘇 一上枱覺得好震撼 滿滿嘅朱古力冰 味道香濃 雪花冰質感綿密 加入脆脆增添咬感 成個感覺唔會好甜 食到最後食返呢個甜品真係好滿足🥰
2023-07-26
  • 雪花冰
  • 芥末蟹籽蝦球
2023-04-30 677 浏览
上網見到有好人多推介,長達3年後再去澳門嘅第一站就嚟到呢間餐廳,可惜去到店員話午市已經full咗,幸運地當日晚市仲有位,即刻book咗夜晚再戰,所以大家去之前記得打電話先訂位啦!▫️炸蛋打拋豬意大利粉 ($88) 4/5打拋豬係我其中一樣最鐘意嘅泰菜,估唔到變成西式料理都咁好味😋意粉充滿濃羅勒味,撈埋蛋黃一食好惹味,但係個人覺得太辣,同我一樣唔太食得辣嘅朋友可以留意吓。▫️蟹肉明太子奶油意大利粉 ($108) 4/5每條意粉都沾滿明太子奶油,香濃不膩,每一啖都好creamy。意粉煮到啱啱好,唔會好淋,配上明太子,紫菜碎同蟹肉完全係不敗組合。雖然唔係我食過最好食嘅明太子意粉,但以呢個價錢嚟講性價比都算高。▫️靜岡抹茶糰子梳乎厘 ($78) 4/5梳乎厘上面有Oreo碎,抹茶奶蓋同抹茶粉,旁邊仲有紅豆同白玉,但係白玉比較淋,略嫌唔夠煙靭。梳乎厘充滿蛋香,食落好鬆軟,唔會太空氣感又唔會太實淨,配埋濃郁嘅抹茶奶蓋一齊食好滿足!▫️草莓香蕉圓舞曲 ($48) 3/5smoothie入面有好多棉花糖,同草莓香蕉咁fresh嘅組合唔太夾。飲品唔大杯,性價比較低。Overall rating (5粒⭐️為滿分)

▫️炸蛋打拋豬意大利粉 ($88) 4/5
炸蛋打拋豬意大利粉

▫️蟹肉明太子奶油意大利粉 ($108) 4/5
蟹肉明太子奶油意大利粉

▫️靜岡抹茶糰子梳乎厘 ($78) 4/5
靜岡抹茶糰子梳乎厘

▫️草莓香蕉圓舞曲 ($48) 3/5
草莓香蕉圓舞曲

Overall rating (5粒⭐️為滿分)
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
性價比:⭐️⭐️⭐️⭐️
炸蛋打拋豬意大利粉
蟹肉明太子奶油意大利粉
靜岡抹茶糰子梳乎厘
2023-03-12 896 浏览
因為某香港人氣foodie Kol 介紹,特登去澳門黎食呢間"人氣"餐廳,選扯遠,都算 但由Google, 澳門OpenRice,甚至乎foodie Kol都沒有提及需要訂位,結果我們一行3人 中午12.30到達餐廳,服務員一句: 你哋冇bk位 咁就冇架啦 白行一趟所以請大家去呢間餐廳前記得要打電話去bk位

白行一趟

所以請大家去呢間餐廳前記得要打電話去bk位
2023-02-28 748 浏览
介紹到今個trip嘅最後一間甜品舖,呢一間甜品舖可以話係相當出名,大大小小嘅KOL都介紹過,食完之前介紹過嘅彪記可以過嚟試吓,相隔只係兩條街😆今次嗌咗烤布蕾波波疏乎厘($68)味道非常驚艷😍佢係鹹鹹地之餘上面嘅焦糖亦都甜甜地 而梳乎厘亦都唔會太甜🤤佢嘅質地亦都比較挺身佢嘅醬亦都比得非常之足🥳唔會食食吓冇晒啲醬點😆珍珠,亦都係熱辣辣煮出嚟 大家唔好好似我咁樣樣戇居居用手到落去🤣因為實在太熱了 但係大家可能要留一留意,因為佢嘅minimum charge pp 係一🤔甜品或者一個主食,所以可能要留一留肚去食🧐📍美好年代地址:美好年代 (東望洋)東望洋東望洋街17B-17C號永康大廈地舖推薦:💛💛💛💛💛#hkfoodie #hkfood #hkblog #likeforlikes #macaufood #澳門美食 #澳門美食推介 #likeforlike #澳門吃貨 #澳門必食 #澳門好去處 #澳門氹仔

📍美好年代
地址:美好年代 (東望洋)
東望洋東望洋街17B-17C號永康大廈地舖
推薦:💛💛💛💛💛

餓鳥.....有話兒:「Christmas最期待的Boxing Day到啦😍拆禮物環節來臨啦🎁 台灣過江龍過到來氹仔啦🤩 」-氹仔區又多了一間好聊天的地方啦~cafe保持一貫裝修風格,看起來平平無奇,但整體食物品質依舊有水準🤓聊天聚餐當然要坐得舒服吃的開心,這店絕對合乎所有條件啊☺️🔹《炸蛋打拋豬義大利麵》泰式風味的辣辣打拋豬,味道夠濃夠惹味,和質感實在的意粉吃起來會油了一點,不過加上流心的蛋汁伴著一起吃會沒那麼膩😆🔹《焦糖三文魚披薩》可說是店裡的招牌pizza,看到每一桌點的pizza都是它😏餓鳥之前吃lunch set就已經吃過,依然非常足料,每一塊都會有半熟的三文魚在上面,而焦糖令餅底更香脆,真的每一口都是滿足啊😋🔹《芥未蟹子蝦球》內裡大大隻的蝦,滿口蝦肉,口感扎實,不厚的麵粉外皮炸得剛剛好,配上芥未醬簡直衝擊鼻孔🤣🔹《芝士肉碎炸薯條》小吃又怎能忘了炸薯條呢~剛上的時候,熱熱的脆薯條配上濃芝士讓人一口一口地吃😜但薯條很快變軟身,加上芝士質感是偏稠的,所以冷了口感就會變奇怪了😔建議要盡快吃完,不過留到那麼後才吃,如果想慢慢聊天慢慢吃小吃的話就選其他啦😉🔹《大理石流心朱古力》原本打算試
餓鳥.....有話兒:

🔹《炸蛋打拋豬義大利麵》

🔹《焦糖三文魚披薩》

🔹《芥未蟹子蝦球》

🔹《芝士肉碎炸薯條》

🔹《大理石流心朱古力》
原本打算試新出的抺茶舒芙蕾的,但新店人手不足就還沒可以點,所以就試了美美雲石花紋的瀑布舒芙蕾🤤上層是流心朱古力瀑布和Oreo脆脆,下層的鬆餅中間塗了朱古力醬,滿滿的層次感且不會過甜🥰而朱古力醬可圈可點,口感豐富了同時亦令鬆餅濕潤了一點😌

🔹《當彼德潘遇上白雪公主》
見到名字這麼有趣就點了🤪上層是creamy的奶蓋,下層是抺茶牛奶,mix起來不會太苦太甜😊
🔔餓鳥優惠提醒:這家的Lunch set挺優惠的,麵、飯、沙律、pizza都可以選,總有一款合心水,1 set有一主食一飲料都只是$68-88而已😎
✨餓鳥點餐✨
炸蛋打拋豬義大利麵($88)
焦糖三文魚披薩($98)
芥未蟹子蝦球($72)
芝士肉碎炸薯條($68)
大理石流心朱古力($72)
當彼德潘遇上白雪公主(cold $43)
草莓灰姑娘(cold $42)
荔枝玫瑰戰爭(cold $42)
💥另加10%服務費喔
2021-12-27
用餐时段
2020-11-29 389 浏览
話說這間台灣過江龍甜品店一直都未有機會來試,但今天都依然沒有機會試,皆因餓鳥比他們的午市套餐吸引了🤣 -這家午市套餐選擇蠻多的,分別有三個套餐,而每個套餐都有四款供選擇😆而餓鳥就被《佬墨鮮蝦意大利粉🍝》($88)名字吸引了,有趣的是餓鳥和朋友都以為是一款鮮蝦配墨汁意大利粉的菜式,但來到的時候發現原來 佬墨 只是個名字噱頭而已🤣但香辣的意大利麵配上烤蝦令味道變得刺激又不會太油膩😋另外亦選擇了套餐內唯一一個Pizza -《焦糖三文魚Pizza🍕》($88),pizza底又薄又脆口,好似吃餅乾似的,上面的烤三文魚🍣加上美乃滋醬讓味道更香更可口🤤但記得要在熱的時候吃掉,不然涼了的話,烤三文魚會稍微有一點的腥味喔😉最後套餐飲料選了比較清爽一點的《話梅青檸梳打》來解一解口腔的油膩感😚-💥另加有10%服務費喔
💥另加有10%服務費喔
美好午餐套餐三 — 佬墨鮮蝦意大利粉 配 話梅青檸梳打
美好午餐套餐三 — 焦糖三文魚Pizza 配 話梅青檸梳打
2020-11-28
$96.8 (午餐)
美好年代其實係台灣嘅過江龍,最出名係食梳乎厘,好多人都特登為左佢去打卡嫁!不過餐廳有最低消費,每個人最少都要叫一項單點嫁!🤭舖頭位置唔係主要旅遊景點附近,係大三巴行過去大概二十分鐘,如果唔熟路嘅話都要花少少時間揾下路🙈**********<烤布蕾波波梳乎厘> $68個梳乎厘上碟嘅時候係比個膠圈圍住左,當客人打開個膠圈,上面個啲醬就會好似瀑布咁流曬出黎,珍珠都係分開上可以自己淋上去,有得玩又有得食!個梳乎厘係即叫即做,都等左差唔多三十分鐘先有得食😂但係整體黎講都唔錯,梳乎厘都空氣感適中,唔會好札實又唔會好似食緊啖風咁🤩

**********
<烤布蕾波波梳乎厘> $68

烤布蕾波波梳乎厘
烤布蕾波波梳乎厘
<<美好年代 >>#烤布蕾波波梳乎厘 MOP$68 梳乎厘空氣感剛好,軟軟綿綿 珍珠是另外附上黑糖糖漿,口感煙韌 去之前已經吃了正餐的關係 所以梳乎厘淋了奶茶醬會比較膩不過味道真的不錯 雞肉沙律 不太建議點 會有更好的選擇. (例如前幾篇分享的金利咖哩雞米) 由於有低消關係 所以我們才點了沙律.地址: 澳門東望洋東望洋街17B-17C號永康大廈地舖溫馨提示!行程比較鬆動,可以去這裡休息一下 位置不算偏遠,從大三巴街走過去約十分鐘就到達評分5🌟為最高;💫為半粒 特色:🌟🌟🌟💫性價比:🌟🌟🌟上菜時間:🌟🌟環境:🌟 🌟味道:🌟 🌟 🌟💫🔸記得follow ▶️@tastemysay◀️ 💋💋💋💋💋.#TSM澳門 #TSM甜品 #TSM香港 #TSM推薦 #TMSCAFE#美食 #hkfoodblogger #食評#深夜放毒 #邪惡美食 #hkfood #吃貨 #澳門美食 #美好年代 #好好食 #為食 #梳乎厘#烤布蕾波波 #烤布蕾 #黑糖珍珠#珍珠控 #甜品控 #螞蟻人#鬆餅#鬆餅控#珍珠奶茶#pancake#班戟
<<美好年代 >>
#烤布蕾波波梳乎厘 MOP$68
梳乎厘空氣感剛好,軟軟綿綿
珍珠是另外附上黑糖糖漿,口感煙韌
去之前已經吃了正餐的關係
所以梳乎厘淋了奶茶醬會比較膩
不過味道真的不錯
雞肉沙律 不太建議點 會有更好的選擇
. (例如前幾篇分享的金利咖哩雞米)
由於有低消關係
所以我們才點了沙律
地址: 澳門東望洋東望洋街17B-17C號永康大廈地舖
溫馨提示!行程比較鬆動,可以去這裡休息一下
位置不算偏遠,從大三巴街走過去約十分鐘就到達
評分5🌟為最高;💫為半粒
特色:🌟🌟🌟💫
性價比:🌟🌟🌟
上菜時間:🌟🌟
環境:🌟 🌟
味道:🌟 🌟 🌟💫
2019-07-08 849 浏览
朋友介紹下找到這家店。看到網上評價都好高,就姑且試試看。。。大概12點左右到店,已好多人🤦🏼‍♀️才坐下不久已全店滿座😑😑再入來的人店員同佢地講要起碼等半小時以上。。。(好彩行反一步ja!)叫了美好早餐同雞肉奄列,還想叫梳乎厘!但係店員話梳乎厘要12:40先有。。。唯有食完早餐再叫啦!早餐話包果汁,但店員話係可爾必思。。。口味比較甜🙈差不多飲了大半杯,都未等到送餐,而店門口已有一大堆客人在等了。。終於等到了美好早餐!(那時已12:30。。。)炒蛋和薯條是最熱的食物。方包已經係乾到爆。。火腿同煙肉係已放涼。。同埋係咸 到 爆!(理解係較咸。。但唔係咁 咸。。。)薯條都係🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️朋友的奄列都再等了好一陣,差不多吃了一半我的美好早餐才送來!已經係12:45!朋友已餓翻了。。。有見及此,就立即柯打了梳乎厘!朋友的奄列。。。🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️蛋是煮到好老的,同埋。。薯條都係好咸!方包是放涼同乾身的。。吃罷早餐,有個店員係咁走來走去,感覺想催我地還檯😑😑但係我地個梳乎厘都未到😑😑😑等到13:30,終於到左。。。解開梳乎厘的膠邊,cream 就掉下,再加上珍珠。。味道是ok的,但

等到13:30,終於到左。。。解開梳乎厘的膠邊,cream 就掉下,再加上珍珠。。味道是ok的,但要等近一個鐘。。。

同朋友極速KO左佢。。。就火速埋單還檯!

我都唔想阻張檯咁耐,但如斯上菜速度,唔怪得拉晒龍啦。。。
美好早餐
雞奄列
梳乎厘
2019-05-23 871 浏览
台灣本店我已經收藏好耐,居然會開到黎澳門塔石區,即刻沖左去試,店內行復古路線幾有feel,座位唔多,有得選擇堂食定外賣,當日只有呢個set提供,開張期間只要48蚊,不過優惠好似做完。🍮烤布蕾波波舒芙蕾 + 烤布蕾波波茶 ($48/份) 兩層舒芙蕾淋上奶茶醬,面頭珍珠令我心動💗,重黑糖味之餘仲入曬味,煙韌偏有咬口,奶茶醬味道濃郁香滑,配搭同味道不錯,但出品未穩定,一份空氣感十足郁下郁下,另一份略嫌未夠空氣感。黑糖奶最頂有一層厚奶蓋,為成杯野飲加左層口感,香濃牛奶味,黑糖珍珠煙韌入味,唔會令到杯野過甜,相當可以🤤,飲唔夠喉啊!堂食提供玻璃杯裝更加有feel,而且更環保♻️!點餐形式先落單比錢,店員會比一粒細木牌數字,再坐定定等野食上,當日落單到食實測需時約35分鐘,剛開張見比野食先後次序有啲亂,希望之後各方面會有改善~期待鹹食的出品!⭐️先付款後享用門外有一個打卡位~

🍮烤布蕾波波舒芙蕾 + 烤布蕾波波茶 ($48/份)

⭐️先付款後享用

門外有一個打卡位~
等候时间
35 分钟 (堂食)