2024-03-02 159 浏览
10年前來過,今日再visit,居然能撐過新冠洗禮,一切照舊,包括有色無乜味的雪糕,如果你鍾意估歌仔,可以嚟呢度試吓,播嘅歌都係80年代香港至 hit 飲歌,食個方面呢⋯雪糕品種好多,顏色都好多,估顏色未必估中係乜嘢雪糕,最似樣算係蜜瓜,你會食得出次蜜瓜味🤣究竟乜嘢可以令佢生存至今?可能係嗰份懷舊嘅人情味

究竟乜嘢可以令佢生存至今?
可能係嗰份懷舊嘅人情味
2024-03-02
2024-02-14 133 浏览
我們到荷蘭園大馬路12號地下" 禮記雪糕" 品嘗的雪糕,送來的雪糕三文治小小,雪榚細細,一口已吃完,價錢貴,性價比不高。結賬時,店員說的付款金額較實際為多,我們問店員,店員才說有「加一股務費」,但店內價錢牌無註明有此費用,店內亦不見有張貼「加一服務費」告示,而且店員亦無主動向我們說有服務費,我們感到很不滿,但為免麻煩,便付款了事。以後不會再光顧這店!

以後不會再光顧這店!
2024-02-12
2023-09-17 596 浏览
澳門老字號名店禮記雪糕,1940年代開業至今已超過70逾年,自製各式雪糕陪伴許多澳門人成長。幾年前到澳門旅行時,朋友一直大力推薦,一定要來禮記雪糕試試,可惜一直忘記了😂疫情後的今天再來澳門,當然要朝聖下。推開玻璃門好像踏入時光隧道,一磚一櫃、一桌一椅都完整重現了當年的風華。店內以雪糕冰品為主,但也有多士、三文治可選,但種類不是太多。雪糕三文治🥪~朋友大力推薦的招牌之一,復古的外盒別有特色,包裝盒上的女孩肖像來自第一代創辦人鄺老先生之手,數十年來未曾改變過,煙盒般的大小,比想像中小了些。兩塊威化餅夾著三個不同口味的雪糕,雪糕口味則會隨季節更換,這次吃到的分別為椰子、哈密瓜、香草。椰子和哈密瓜的味道很好,香而不濃的口味吃了不會膩,至於香草味道就沒那麼明顯。紅豆冰🫘~紅豆份量幾多,煮得軟綿口感,不過稍為細杯,好快飲完😂

2023-07-15
2023-09-05 454 浏览
📍禮記雪糕 (荷蘭園)荷蘭園荷蘭園大馬路12號地下雪糕三文治🥪$18澳門名物,自家製古早味,蜜瓜味雪糕,椰子菠蘿味。欣賞歷史和人情味,可以試下😀價錢平,可以試多款口味店舖懷舊風,有多款雪糕可以選擇,如果行街行到悶,可以坐喺入邊,食雪糕和休息。下次來澳門再試其他味雪糕,想試一球球的軟雪糕#澳門#澳門美食#macau #食好西#相機食先#手機食先#澳門好去處#週末好去處#雪糕#icecream #雪糕三文治
📍禮記雪糕 (荷蘭園)
荷蘭園荷蘭園大馬路12號地下

雪糕三文治🥪$18
澳門名物,自家製古早味,蜜瓜味雪糕,椰子菠蘿味。

欣賞歷史和人情味,可以試下😀價錢平,可以試多款口味

下次來澳門再試其他味雪糕,想試一球球的軟雪糕

#澳門
#週末好去處
#雪糕#icecream #雪糕三文治
外卖自取
2023-08-06 379 浏览
店舖唯一賣點!天氣熱可以坐底食…..價錢黎講十分唔抵$2x食2球雪糕,個球好細個。size不是重點,重點是味道,朱古力雪糕,雪味比朱古力味勁🤣可能現今既雪糕已經進步得太厲害😶若果真係要去食既話,雪糕三文治係唔錯既選擇,$18 1盒仔 可以食哂3隻味既雪糕(但好似係隨機味道)
店舖唯一賣點!天氣熱可以坐底食…..
2023-08-05
  • 雪糕三文治
五月份嘅澳門已經好熱🫠呢個天氣之下☀️真係好想搵一間舖頭舒舒服服咁坐低食吓凍嘢☃️🩵雪糕三文治呢款雪糕三文治係一個三色雪糕~然後用類似威化餅嘅餅皮夾住餅皮偏林身🙈食落應該係椰子味、蜜瓜味同埋雲呢拿👍🏻之後上網見到先知原來每盒的味道組合都不一樣~~🩵薄荷、花生雪糕球同行朋友好鍾意薄荷味嘅雪糕今次嚟到咁出名嘅雪糕專門店梗係要試吓啦😆薄荷味係足夠嘅食落口涼浸浸🧊夏天食真係透心涼😆我自己就更加鍾意食花生味花生味好濃郁,好似食緊啖啖花生醬咁🥜
五月份嘅澳門已經好熱🫠
呢個天氣之下☀️
真係好想搵一間舖頭舒舒服服咁坐低食吓凍嘢☃️

🩵雪糕三文治
呢款雪糕三文治係一個三色雪糕~
然後用類似威化餅嘅餅皮夾住
餅皮偏林身🙈
食落應該係椰子味、蜜瓜味同埋雲呢拿👍🏻
之後上網見到先知原來每盒的味道組合都不一樣~~

🩵薄荷、花生雪糕球
同行朋友好鍾意薄荷味嘅雪糕
今次嚟到咁出名嘅雪糕專門店梗係要試吓啦😆
薄荷味係足夠嘅
食落口涼浸浸🧊
夏天食真係透心涼😆
我自己就更加鍾意食花生味
花生味好濃郁,好似食緊啖啖花生醬咁🥜

2023-05-24 465 浏览
香芋雪糕🍧$14口感不算綿密細緻,但咀嚼時有濃濃的芋頭粒粒,是手打品來的。芝麻雪糕🍧$14芝麻仁味濃郁,好似在吃芝麻湯圓一樣😂;但口感同樣不算綿密細緻~分數:?/10食物🥘:7/10環境🏞️:7/10服務👩🏻‍🍳:6/10價錢💰:9/10總體而言:交通便捷🚦,在巴士站🚏 Hello隨便睇的附近;適合逛街🛍️逛累時到此休息;環境靜謐、有復古氣息、冷氣十分舒服;食物質素不錯~最著名的雪糕🍧,應該是雪糕三文治,大家一場去到不防嚐嚐。
香芋雪糕🍧$14
口感不算綿密細緻,但咀嚼時有濃濃的芋頭粒粒,是手打品來的。

芝麻雪糕🍧$14

分數:?/10
食物🥘:7/10
環境🏞️:7/10
服務👩🏻‍🍳:6/10
價錢💰:9/10

2023-05-23 346 浏览
黃昏🌆行完塔石廣場,已經行到成身濕漉漉🥵就係塔石廣場5分鐘路程左右見到禮記雪糕門口🍦唔理喇,入去整舊雪糕搵個地方過冷河先~禮記雪糕出名雪糕三文治🥪($18)佢標榜係自家製古早味雪糕🍦但坦白講,一食落去味道麻麻…雪糕味好淡,連超級市場嘅盒裝雪糕都好食過佢!而口味都係果三隻味味(椰子🥥、咖啡☕️、菠蘿🍍)不過據講以前係有得揀口味🤓兩邊用威化餅果隻餅夾著舊雪糕,但比較濕,唔脆!睇鋪面裝修應該都幾古早風格😜雪糕盒包裝似六七十年代畫風!我認為…重點都係食果份童年回憶~如果唔介意味道👅入去打卡影吓相都ok📷
黃昏🌆行完塔石廣場,
已經行到成身濕漉漉🥵

就係塔石廣場5分鐘路程左右
見到禮記雪糕門口🍦
唔理喇,入去整舊雪糕搵個地方過冷河先~

禮記雪糕出名雪糕三文治🥪($18)
佢標榜係自家製古早味雪糕🍦
但坦白講,一食落去味道麻麻…雪糕味好淡,
連超級市場嘅盒裝雪糕都好食過佢!

而口味都係果三隻味味(椰子🥥、咖啡☕️、菠蘿🍍)
不過據講以前係有得揀口味🤓

兩邊用威化餅果隻餅夾著舊雪糕,但比較濕,唔脆!

睇鋪面裝修應該都幾古早風格😜
雪糕盒包裝似六七十年代畫風!

我認為…重點都係食果份童年回憶~
如果唔介意味道👅
入去打卡影吓相都ok📷
❧︎❧︎❧︎❧︎︎︎❧︎澳門2⃣️日1⃣️夜之旅(ฅ'ω'ฅ)❧︎❧︎❧︎❧︎❧︎۞۩ஜ۩۞۩ஜ۩۞{第十站}۞۩ஜ۩۞۩ஜ۩۞「禮記雪糕」依間禮記雪糕不時都會係電視上面睇到,佢標榜自己係自家製作雪糕,100%原材料製作雪糕,而且一講到古早味雪糕,我相信很多人第一時間都會諗到佢,咁既然佢咁出名,咁梗係要試吓啦!位與位之間都算闊落,而且仲係保持住舊式裝修風格,彷彿一入到去就返返之前咁;不過我當時冇咩客,但係職員不斷重複問我哋要咩要咩😮‍💨雖然我知道節奏快早已經成為習慣,但係我連餐牌都未睇完,就不斷催促我落單,你話好多客我理解,但係當時有一半座位都係冇人,而且佢哋人手明顯也足夠😮‍💨😮‍💨雪糕三文治 $17 推薦指數🗯️:🌟🌟因為已經一早整好咗,所以落咗單話咁快就拎得出嚟,細細嚿,大概一個手板嘅大細;兩塊餅乾分別夾住椰子、雲呢拿和蜜瓜三種味道嘅雪糕,而且餅乾吸收咗雪糕嘅水分,一啲都唔脆,而且雲呢拿味道好淡,如果你先食蜜瓜再食雲呢拿,基本上你不會食到雲呢拿嘅味道,椰子對比雲呢拿會濃味少少,但係也偏淡;整體來講得蜜瓜味係比較好食少少雪糕菠蘿冰 $24 推薦指數🗯️:🌟它是一片片那些菠蘿冰整碎之後加梳打水,然後表面加多一球雲呢拿雪

۞۩ஜ۩۞۩ஜ۩۞{第十站}۞۩ஜ۩۞۩ஜ۩۞

「禮記雪糕」

雪糕三文治 $17 推薦指數🗯️:🌟🌟

雪糕菠蘿冰 $24 推薦指數🗯️:🌟

它是一片片那些菠蘿冰整碎之後加梳打水,然後表面加多一球雲呢拿雪糕,其實整體來講味道都係偏淡,而且雲呢拿雪糕和梳打水這個組合說不出嘅奇怪,飲落去味道有少少似乳酸,但係又唔濃,個人就不太推薦,想飲野,紅豆冰會比較好

不過整體來講,雪糕的確冇出面食嘅咁重奶味,真係有古早味;不過我個人就唔太推薦特意嚟食,因為味道上真係冇咩特別,如果經過開都可以試吓

2023-03-12 666 浏览
去澳門食禮記都係我嘅指定動作🤭以前最鍾意食嘅就係雪糕三文治🥪但係呢一個唔知點解越食越覺得唔好食😂 之前嗰啲餡料有得揀味,但係而家變咗一式一樣,次次都係嗰三隻,之後我就覺得唔再吸引😂 呢度都係一個有童年回憶嘅地方,仲記得細個嗰陣一叫紅豆雪條就放落口,點知癡住咗個嘴唇😂 郁都郁唔到😂 唔知係咪因為由細食到大,有種情意結,所以嚟親澳門都一定要嚟食😂 你問我佢係咪特別好味🤔 其實又未至於,但係係好足料嘅紅豆雪條😂
去澳門食禮記都係我嘅指定動作🤭

2019-09-10 1761 浏览
個friend鍾意懷舊野,出發去Macau之前已經指定要去禮記食雪糕。該店距離大三巴牌坊大約10 minutes 步程,就係馬路邊,用google map十分易搵。雪糕店黎講都算面積幾大,店內有40個座位左右,店內座位、擺設都係幾十年前咁既樣。點左個雪糕三文治,同一個椰子雪糕,雪糕三文治係三色既,白色、綠色、黃色,分別係雪呢拿,薄荷、椰子。雪糕質地,十分軟身,味道一般,綠色雪糕係藥水味,味道很假,份量很細少價錢貴

點左個雪糕三文治,同一個椰子雪糕,

雪糕質地,十分軟身,
味道一般,綠色雪糕係藥水味,味道很假,
份量很細少
價錢貴
雪糕三文治,椰子雪糕
2019-09-08
2019-08-29 1048 浏览
🤤紅豆雪條第一次來,本來還打算坐下來吃支雪條歇歇腳,不過雪條實在太硬,加上店子已到打烊時間,咱們只好外帶,在附近站著吃。雪至非常堅硬的她呈橢圓柱體,吃一口,雪條內佈滿粒粒紅豆並有點起沙,吃罷整條也不會有偏甜的感覺,幾塊錢的她尚算不錯,路過的話可試試看啊!😊

🤤紅豆雪條
2019-08-21 843 浏览
上網見到好多人推薦所以黎到澳門就潮聖下跟住個地圖行 好似行左好耐😂鋪頭既裝修好舊式 打卡既話非常特別😆叫左個出名既雪糕三文治係一個三色雪糕😎個盒好靚 好有傳統特色但味道就一般 無咩特別
上網見到好多人推薦
係一個三色雪糕😎
個盒好靚 好有傳統特色
但味道就一般 無咩特別
2019-08-10 1399 浏览
澳門的營商環境同香港好唔同,好多老店都可以傳到第三代第四代,而且保存著當年的古早味,不需要創新,不需要新意思,賣最老的東西,最追不上時代的東西,就是生存的意義。在澳門,追不上時代而又好好生意,遠近馳名的老店,《禮記雪糕》算是一個表表者。這一次澳門行,我們吃完中午飯路過門前,就決定入來,試試他們的古早味雪糕。入到來《禮記》,無時無刻都是人山人海的。畢竟,在澳門保存到的古早味道,永遠都是咁吸引人及令不少老香港人及澳門人懷念的。縱使,這已經不再是最好的味道,也許這味道、這質感已經不合時宜,但出於名氣同好奇,同埋一個懷舊念舊的心理,總會令這些老店,增添捧場客。是日的雪糕球,有薄荷同雲呢拿,薄荷的顏色很綠,該是用上了好多 syrup。習慣了有朱古力豆夾習有薄荷雪糕內的我們頓時有點吃不慣。雲呢拿夠 creamy 已經足夠。芋頭同花生,花生雪糕非常之香口是一個亮點。而芋頭雪糕,顏色不夠紫,看起來有點奇怪。但吃入口時是充滿芋香的。雲呢拿味雪糕磚,看起有有少少似食一舊牛油既感覺。《禮記》的雪糕,其實唔係人人都咁中意,因為味道比較甜,雖香,但入口不夠細滑。吃慣了現代那些又香又滑又 creamy 雪糕的朋友

雲呢拿味雪糕磚,看起有有少少似食一舊牛油既感覺。《禮記》的雪糕,其實唔係人人都咁中意,因為味道比較甜,雖香,但入口不夠細滑。吃慣了現代那些又香又滑又 creamy 雪糕的朋友,好多都未必會喜歡《禮記雪糕》的這一種口感。但純粹是求味道的人,《禮記雪糕》的味道,的確比市面上一般的雪糕來得濃。
禮記的招牌,三文治雪糕。是日分配到的三色是雲呢拿,朱古力同椰子味。半脆的威化,凍冰冰而且很有味道的雪糕。只是一樣不好,小朋友說不夠滑。
味道是不錯的,香味是十足的。不過,這一個欠了滑口感的古早味,的確不是人人都喜歡。但,這的的確確是爺爺嫲嫲輩,雪櫃未普遍之前的老雪糕味道同口感啊。《禮記》的堅持,某程度上,是值得加許的。
同步刊载
2019-08-03 648 浏览
禮記雪糕店之前有俾某電視台介紹過(CCTVX),佢地店入面都有擺放TVBuddX,所以一望落觀感就已經差咗啲。佢地嘅位置係超級遠,不過為咗食冇計啦。佢地嘅舖頭超級大,目測可以坐60-70人,有卡位亦有圓枱。佢地餐牌上面有唔同口味嘅雪糕,亦有公仔麵下午茶餐之類嘅熱食。我地就叫咗花生味雪糕同一個雪糕三文治。花生味雪糕超級甜,係甜品愛好者嘅選擇,佢嘅花生味都好濃。而個雪糕三文治就有三隻味,不過個皮腍嘅,冇乜口感可言。