2014-05-10 3344 浏览
環保風氣下,依家好多食肆停售魚翅,想食碗翅已經係難上加難...今趟澳門掃街一日遊,正好俾個機會我地大快朶頤 呢!行程中既一環節就係去福隆新街街尾既"添發"食翅 嘞...福隆新街係d舊式既横街小巷,小巷內有好多古色古香既街舖林立,見到白牆紅窗果間就係"添發"了。靚女搞手話呢樹出名食又平又大煲既翅, 唔信?!入去試試吧!排左半粒鐘,終於有位俾我地,店舖細小又擠迫 ,要分四個四個人,兩張枱併埋先坐囉....拿拿聲落單,八個人點左兩個花膠海参大隻翅 (85蚊煲)、五個花膠海参煲仔翅 (60蚊煲)、一個豪華碗仔翅 (40蚊碗)...熱辣辣超燙手既魚翅煲 上枱喇……輪賣相,當然係85蚊果款大隻翅殺食, 魚翅足料大大塊,果然真材實料,湯底濃郁!我呢煲60蚊都唔弱,同85蚊煲相比,只係相差小小姐,一樣有花膠(無甘厚大)、魚翅(無甘大隻姐)、海參(比較細小)、竹笙等,但個個食後都話60蚊抵食d 。至於40蚊果款,朋友話只係比普通街頭賣既碗仔翅好些小!食飽就即刻走,因為實在太迫夾了……下次再來,識揀啦!
今趟澳門掃街一日遊,正好俾個機會我地大快朶頤
呢!
行程中既一環節就係去福隆新街街尾既"添發"食翅
排左半粒鐘,終於有位俾我地,店舖細小又擠迫
熱辣辣超燙手既魚翅煲
。至於40蚊果款,朋友話只係比普通街頭賣既碗仔翅好些小!
食飽就即刻走,因為實在太迫夾了……
下次再來,識揀啦!

2014-04-20
等候时间
30 分钟 (堂食)
  • 花膠海参煲仔翅
2014-04-04 2808 浏览
添發這個名字打從麗梅姐仲有做藝員同飲食節目的時候就已經聽過, 如雷貫耳, 門口總是排滿著一條人龍的。從前的人龍除一大部分是因為遊客效應之外, 相信澳門街坊也會因其價抵料足而光顧。然而到我上一次幫襯(大概最少四年前吧!), 幾乎絕大部分都是遊客吧!面門十年如一日, 窄窄的門口, 兩道小玻璃門, 一般長期開著一邊, 方便客人出入。可是鋪面一點都不大, 入門左排三張中形圓枱, 右邊則一排面壁如迴轉壽司座位, 中間走廊僅一個人多少少的空位。玻璃門邊的門口除放有些相片及報導外, 當然少不了大大張的餐牌, 以供客人排隊時想好進店吃什麼, 或給外賣人士而用。餐牌亦無大變動, 變的只是價錢。當然, 星期四的下午六時, 哪會有人龍呢? 所以不用等位便能魚貫直入, 然而要提一下, 這裡的店員都是急性子, 而且熟悉店內所有產品, 所以難免會有點被摧促的壓力。此做法對排滿人龍時, 這樣的做法絕對能提高效率, 但當清閒感覺就有點生硬了。進店沒有多想, 只是要了個最普通的碗仔翅。沒有點上砂鍋翅, 因翅群大小, 花膠海參等一併入鍋, 有點太飽。然而餐廳餐牌上剩下碗仔翅和豪華碗仔翅兩款, 而以我從前的認知, 豪華碗仔
進店沒有多想, 只是要了個最普通的碗仔翅。沒有點上砂鍋翅, 因翅群大小, 花膠海參等一併入鍋, 有點太飽。然而餐廳餐牌上剩下碗仔翅和豪華碗仔翅兩款, 而以我從前的認知, 豪華碗仔翅只是大碗少少兼多兩條花膠絲, 十蚊的差距當然是選碗仔而非豪華, 但要價也要MOP 30。

碗仔上桌比一般香港街頭吃到的細碗, 但用料當然更好。茨汁呈淡棕色, 顏色略鮮, 紅燒玻璃茨做得通透。口感稀稠適中, 入口尚算滑, 可是味道不算濃。去掉一般碗仔翅如冬菇, 假翅等料, 換來真真的翅頭翅碎及花膠絲,用料比我想像中多。加上麻油, 口感有點膩, 但加醋也是清除不了, 胡椒粉味重, 味道帶點點辛。花膠絲略淋, 嚼質感不多。也許翅頭卻有微微爽勁, 咀嚼中也有種海味腥鮮, 感覺可以。整體效果可以, 但就總是覺得少了份滿足及餘下的香濃感, 相信貴一點的翅茨可能會好一點, 畢竟一分錢一分貨吧!

總括來說我大概認為這個只可算是OK而已, 論價錢, 不便宜; 論可口, 相信別的也不兩樣; 論用料, 我深深相信這只是走運的順手拈來。閒時日子, 總算好一點點, 感覺是從前的氣焰減卻了不少。除是成本收費上漲, 可能也是因為人們響應環保, 減吃翅料所致吧!

2014-04-03
2013-07-09 1874 浏览
熱烘烘的煲仔翅到了,賣相相當吸引,忍不住立刻試一口,但我只食到糊椒粉的味度,而且仲好咸……  另外,舖內環境十分狹窄,坐得一點也不舒適,仲好似一食完就會立即被趕離場一樣。對我來說是名大於實,可一不可再。
碗仔翅
2013-07-02
2013-07-02 1071 浏览
個個都話,去澳門要食翅.其實魚翅度度都有,點解要去澳門?為左探究一下,決定試下最多人O個間環境勁細勁多人勁迫,食得好唔舒服,加上我地身形又霸氣,真係好想走佬去第二間但係坐低左又怕醜就算啦唔記得叫邊款,但材料係有花膠,海參的份量大約有飯碗1.5碗左右熱辣辣食一口,都幾咸,也有重的胡椒味.煮得不會太杰,海參彈牙,但份量不多,花膠也是細細的.魚翅就真係極小,食4口才會品嚐到小小.湯的份量佔左7成.大約85蚊左右.感覺上同酒樓的質素有一點距離,因為靚翅要用好多材料去煮,也要用好耐時間去煮.這裡的感覺係一分錢一分貨,味道其實很像碗仔翅,咁點解唔直接食碗仔翅仲抵.其實計番也不便宜,佢咁少材料賣我85蚊,如果我去酒樓食靚翅,足料既話收我3百蚊一位,而且質素高很多我想這裡係捉人貪平的心理吧
個個都話,去澳門要食翅.

其實魚翅度度都有,點解要去澳門?

為左探究一下,決定試下最多人O個間

但係坐低左又怕醜就算啦

唔記得叫邊款,但材料係有花膠,海參的

份量大約有飯碗1.5碗左右

我想這裡係捉人貪平的心理吧
2013-06-18
2013-03-17 768 浏览
有兩款湯底, 我最喜最平果款湯底的, 年幾冇食, 再食番, 差左... 碗野深色左咁多, 味道俗了, 冇左以前果種獨特味道, 同埋食完係口乾, 以前絕對唔會的, 湯底真係差了.... 家陣賣點係, $25都有三塊翅...
2013-03-06
$25 (宵夜)
2012-11-23 932 浏览
一直以黎都因為懶 , 所以黎親澳門都留o係氹仔 , 食黎食去都係水蟹粥 , 榴蓮雪糕 , 木糠布甸等等 ,好少會周圍搵路捐癃捐罉去橫街小巷尋找特色美食今次我地決定先o係澳門呢一邊周圍食完先過氹仔搵食資料睇過後 , 首當其充必試o既係真材實料碗仔翅比較過有名o既好幾間 , 從價錢 , 地點便利等各方面 ,最後選定了位於新馬路福隆新街o既添發碗仔翅美食幸好 , 呢條街一 d 都唔難搵 , 因為基本上未正式上到去就己經見到一大堆人群同一大條人龍 , 統統都係同一目的就係為左食翅 , 人多到無可能擠得入去 , 好多人都買外賣企晒o係路邊食 , 我地都唔例外 , 買左一碗雞絲竹笙碗仔翅兩份碗仔翅味道好濃 , 稀稠程度不錯 , 但真係有 d 點過咸 , 竹笙好似有兩片 , 雞絲得好少 , 反而翅就有一大片 , 口感爽軟 , 好有膠質 , 無可否認我係唔識得分佢真定假 ,但個人黎講我鍾意食一條條翅多過咁樣一片翅裙 ## 食完都幾口渴 , 比我期望o既略為一般 , 其實最想都係堂食我見有 d 係用小鍋滾熱辣咁上 , 有機會或有興致再黎過碰運氣吧

一直以黎都因為懶 , 所以黎親澳門都留o係氹仔 ,
食黎食去都係水蟹粥 , 榴蓮雪糕 , 木糠布甸等等 ,
好少會周圍搵路捐癃捐罉去橫街小巷尋找特色美食
今次我地決定先o係澳門呢一邊周圍食完先過氹仔

搵食資料睇過後 , 首當其充必試o既係真材實料碗仔翅
比較過有名o既好幾間 , 從價錢 , 地點便利等各方面 ,
最後選定了位於新馬路福隆新街o既添發碗仔翅美食

就己經見到一大堆人群同一大條人龍 , 統統都係同一目的
就係為左食翅 , 人多到無可能擠得入去 , 好多人都買外賣

竹笙好似有兩片 , 雞絲得好少 , 反而翅就有一大片 ,
但個人黎講我鍾意食一條條翅多過咁樣一片翅裙
外卖自取
我想講,我係香港和澳門(什至亞洲地區),周圍食左十幾年,係openrice做cd rom都好多年,從未想過寫食評,因為覺得有太多高手前軰,我文筆唔好,無謂多寫,今次第一次寫都唔係食評,只係好想同大家分享我既經歷幾個家庭來澳門玩,吃完晚飯約晚上十點,有些小朋友要瞓,所以宵夜環節,只有5大2小出動,剛剛食完晚飯,其實都好飽,難得放下年幼子女,當然想盡情吃,但無奈實在太飽關係,打算分吃可以少食多滋味,如果好好吃,明天便跟缺席者再來這店平時很多人排隊,這晚十時過少少到達,見不用等位,當時店內只有一枱客,大家都輕鬆坐下,當我們商量吃那一款的時候,疑似老闆已不停提醒我們要一人一碗,不能分吃如果在人多時段,我是非常明白,不要令人減少收入嘛,我們見最平一碗$25,如果我們5人都叫$25碗,即整枱最低消費是$100,於是我們叫了3碗$60的,5人當中,有2人胃口偏小,只想試2啖(不用分碗),3煲羹上桌後,我們要求多2隻匙,未開口,老闆便一輪咀不客氣地向我們說了一些有的沒的說話,內容大約說我們香港人不要幫襯最好,他店明明十點關門但仍樂於接待我們(我們離開時也有新客坐下),已表示他們的誠意,可是我們卻沒誠意

如果在人多時段,我是非常明白,不要令人減少收入嘛,我們見最平一碗$25,如果我們5人都叫$25碗,即整枱最低消費是$100,於是我們叫了3碗$60的,5人當中,有2人胃口偏小,只想試2啖(不用分碗),3煲羹上桌後,我們要求多2隻匙,未開口,老闆便一輪咀不客氣地向我們說了一些有的沒的說話,內容大約說我們香港人不要幫襯最好,他店明明十點關門但仍樂於接待我們(我們離開時也有新客坐下),已表示他們的誠意,可是我們卻沒誠意的要分吃他們的「珍貴的精華」,說如果我們不喜歡可以不做我們生意,我們十分無奈,已經有禮貌地不停說我們就是平時人多沒機會試,現在有機會很想試,可是實在吃不多(是的,就是老闆形容十分細的碗的份量都不能一人一碗),我們的解釋,在老闆眼中原來是另一回事,老闆隨即說我們大多說話,十分討厭,其實我們都有打算起身離開算了,但不知何來的忠誠,被罵到快要哭都很想吃,於是跟老闆說抱歉,我們不想令他不開心,3煲湯羹打包好了
老闆取回拿去打包時繼續不停碎碎念,不停說「你們不高興可以不要的,不用勉強外賣啦」我們真的十分委屈耶,再次說真的想吃,打包ok的
唉!為了一碗長龍湯羹,就被人教訓了十分鐘
原本想返回酒店跟未能同行的團員分吃,最後在竹星面店分吃完竹星面,老闆娘好好的拿碗匙讓我們在店內分吃外賣湯羹,由於心情影響味覺的關係,此刻不便評論味道

原本都覺得家有家規,店有店規,應該尊重人家,外賣是雙贏的選擇,還在自圓其說

可是回到酒店,上來openrice見上篇的食家說「可以分吃」,這刻我的心情實在百感交集,不明白為何好地地,十分鐘消費$180會得到這樣的體驗

心想莫非正如我的澳門好友話事齋「澳門因為旅客氾濫的關係,以往居民的親切友善隨著生意太好不憂做,所以店主的原則和心情已經無限放大,澳門人都不喜歡去遊客店」

幸好之後淺嘗的2店令我們得到窩心的服務,滿足愉悅的感覺,証明澳門的人情味仍在,說實在人情味往往都能夠提升食物的「味道」,我喜歡的澳門仍沒變啊,感恩!
外卖自取
$36 (宵夜)
2012-10-01 434 浏览
由於住左係氹仔,晚上專登坐的士過來食翅食宵夜~來到已經接近11點,店員在做清潔,見到我們一行四,又安排我們坐下,真好彩,唔駛摸門釘。叫了2煲瓦煲花膠魚翅($85),另叫了2碗豪華碗仔翅($38)~我們分來吃,發覺原來兩款翅的味道都是一樣,只是貴價的一款有埋花膠啫,而且煲翅好濃味,我唔知係加左好多鹹定係好多味精,但我食得好唔舒服,對於味精之類的化學品,我的胃有點受不了,這次是我第一次幫襯,亦是最後一次了
由於住左係氹仔,晚上專登坐的士過來食翅食宵夜~

鹹爆!!

有點受不了,這次是我第一次幫襯,亦是最後一次了
$62 (宵夜)
2011-12-13 198 浏览
朋友帶我來食碗仔翅. 原來這店都挺出名. 上次來澳門看到門口大排長龍, 看到廿多元一碗的碗仔翅還是走了. 今次9時多到達, 店內不多人. 隨意坐下叫了幾碗翅.份量不多, 但都幾真材實料吧. 雖然知不會是真的, 但食起上來滿口索索聲, 挺過癮. 而且味道不錯, 主要是因為狂落旁邊的麻油和醋調味.但不竟它不是大碗而且味道和香港食的分別不大, 香港的還只賣$15, 我自己的話就不會再來. 若朋友想來食我也不妨再食一次.

今次9時多到達, 店內不多人. 隨意坐下叫了幾碗翅.

2011-08-20
2011-12-02 156 浏览
黎得澳門就緊係喪食架啦, 今次又點少得食魚翅既一份呢? 四人行夜晚8點左右就黎到, 都仲有個人排緊隊, 大慨等左10分鐘左右先入得呀! 呢個雞絲竹笙砂鍋魚翅係3-4 人份量的, 裡面真係有翅架, 有d仲好大塊添, 好正!豪華碗仔翅, 哩個d 料比較少, 味道冇砂鍋翅咁濃, 可能我鐘意較濃味少少, 所以覺得砂鍋魚翅好味d.呢度岩哂我哩D 窮鬼, 冇錢買翅食, 哩度好抵食又好味! 下次再黎一定ENCORE 砂鍋魚翅!
黎得澳門就緊係喪食架啦, 今次又點少得食魚翅既一份呢?
點了雞絲竹笙砂鍋魚翅及豪華碗仔翅

點了雞絲竹笙砂鍋魚翅及豪華碗仔翅
  • 雞絲竹笙砂鍋魚翅
2011-09-04 103 浏览
兩年前去澳門已經想試下, 但幾次經過都排好長的隊, 所以都放棄了.今次再去澳門, 出奇地竟然只得三四個人, 所以便走埋去排, 但都要等上15分鐘! 都仲要跟另外兩個朋友分開坐! 咁我哋因為唔咪好餓, 只是想試下, 便打算兩個人叫一個. 個阿姐便有點寸咁話, 一定要一人叫一個. 咁我哋就叫了一個$38的豪華碗仔翅, 同$55的花膠海參煲仔翅. 咁兩碗嚟到, 我食$55那煲, 老公食$38那碗, 我想分啲比老公, 咪叫佢比隻碗仔囉! 點知個阿姐好差態度咁話, 兩碗一樣味架, 只係一個有花膠海參一個無. 點呀? 想要個碗仔都唔得? 我咪話, 我要落醋落麻油, 我老公唔食, 所以咪要隻碗仔. 個阿姐之後就黑晒口面好唔願意咁攞了隻碗仔比我哋! 後來我哋的朋友(佢哋坐另一枱)食完出來, 仲講我哋知, 同佢哋枱有一對男女, 兩個都叫了煲仔翅, 咁因為熱, 佢哋想要個碗仔, 分出來歎涼食. 個阿姐又係同一番話, 兩煲一樣, 唔駛用碗仔分. 其實大家都已經各叫了一煲, 比隻碗仔有幾辛苦佢? 辛苦佢要洗多隻碗? 真的百思不得其解.至於味道....真係有點失望囉! 以前見啲人係咁排隊都要食, 以為好好味,

至於味道....真係有點失望囉! 以前見啲人係咁排隊都要食, 以為好好味, 怎知都係不外如是. 我甚至懷疑佢有落味精. 翅, 海參同花膠本身都係無味既東西, 我就唔咪好見碗翅裡有金華火腿之類的東西, 碗嘢咁濃味, 唔咪味精, 啲咪係响邊度出嚟呢?

最後我終於明白點解現在只得三幾個人排隊, 原因就係味道普通但服務極差的關係囉! 可能過多兩年我再去, 都唔知仲係唔係度添!
2011-09-03
等候时间
15 分钟 (堂食)
2011-08-12 51 浏览
整理好行李後, 我們馬上去找回上次吃魚翅的地方.下午茶時間, 還是要排隊等位. 大約15分鐘就有位了.另一半叫了個海參魚肚煲仔翅怎麼跟上次吃的差那麼多? 湯底稀絲絲的, 魚翅一小塊也不見, 只看到很多魚肚......我的是貴一點的海參魚肚大隻翅只是魚肚更多更大塊....魚翅....不太找得到.吃完後我倆一致覺得比以前差太多了, 下次可以不用再來.
整理好行李後, 我們馬上去找回上次吃魚翅的地方.
下午茶時間, 還是要排隊等位. 大約15分鐘就有位了.

另一半叫了個海參魚肚煲仔翅

我的是貴一點的海參魚肚大隻翅
只是魚肚更多更大塊....魚翅....不太找得到.
吃完後我倆一致覺得比以前差太多了, 下次可以不用再來.
等候时间
15 分钟 (堂食)
2011-06-29 22 浏览
食完祥記行前一分鐘就係添發碗仔翅,己經有十幾人排隊,等咗三十分鐘先到我哋,才發覺得三張四人枱,同埋靠牆幾個位,怪不得要等咁耐,堂食人頭計,就算叫窩百幾蚊砂鍋魚翅都唔得,我只是一嘗心態,點了最平$22鷄絲翅,當然不能有所要求,都叫做新鮮滚熱辣~
2011-06-25
等候时间
30 分钟 (堂食)
2011-06-20 25 浏览
講真, 佢地老闆d態度真係完全唔得.最大問題係, 佢又唔主動介紹一下d翅既佢分別給客人知, 一味叫人一次過叫曬4碗 (我地一行四人), 還有, 我地初次去, 真係唔知要以人頭去order的, 而且, 佢又唔講明order時只叫價錢便可喎, 當我地order時, 梗係叫xx翅架啦.. 跟著佢既態度同聲線好明顯係串果隻囉.當魚翅來到時, 講真. 以呢個price去食就唔係真係咁貴的, 可以話ok.但係當真係有食翅或做海味生意既人黎講就......唔係咁靚囉. 只可以話佢有唔同既煮法罷了.如有機會的話, 我會choice過第二間去食, 唔會再去這間.
講真, 佢地老闆d態度真係完全唔得.

2011-07-31
等候时间
10 分钟 (堂食)
2011-06-18 22 浏览
添發碗仔翅根本唔好食...價錢又貴,喺香港嘅普通街邊碗你仔翅都好食過佢...香港嘅朋友唔信我講嘅話可以自己去試吓.....地方好細,但係服務態度都可以嘅...最平嘅所謂翅都35蚊...根本無咩料..跟住嘅就係55蚊..有少少翅..但係都係食緊豆粉水咁...再貴d就係80蚊...總之就係唔抵
2011-06-04
等候时间
10 分钟 (堂食)