餓鳥.....有話兒:「去完泰國還是念念不忘泰國菜🤤」-這家位於皇朝區的特色泰國餐廳,店內空間廣闊,從彎型設計的樓梯上到2樓主用餐區,看著佈滿花草綠葉🌴的園林裝飾和環境,型格中帶點東南亞風情~而餐廳燈光較昏暗,讓人一邊放鬆地聊天💬一邊品嚐熱情奔放的泰國料理🔥真是一大享受啊😎🔹《醃生蝦》採用了Q彈的日本天使蝦,越嚼越黏糯,生蝦的清甜味與生蒜的辛辣味結合,再配上酸辣的生醃料汁,一口一隻,香迷糊了 😝🔹《泰北燒雞》雞皮燒得薄脆又帶點蜜糖的甜味,而雞肉肉質入味不柴,再蘸點甜酸醬汁,一口咬下,與下方的雞汁和雞油香混合起來,嘎嘎香呢😚燒雞旁邊還很細心地搭配上一碗青木瓜沙律,開胃又解膩😏🔹《塔拋菜炒肉碎生菜包》用上九層塔炒的肉碎和豆角,香氣和鑊氣十足,再用絕配的生菜包著熱騰騰的肉碎,爽脆又惹味😋而份量亦滿滿當當,剩下的真想點一碗白飯伴著吃呢😆🔹《燒豬頸肉》肥瘦均勻的豬頸肉燒至軟嫩juicy又帶點脆度,炭燒焦香味四溢😍再蘸上泰式酸辣汁,風味更升華🥴🔹《炸蝦餅》外皮金黃香脆,內裡蝦滑飽滿彈牙,再配上酸甜的風味醬汁,簡直俘虜了不少大人小孩的心啊😬而盛著蝦餅的竟然是炸成碗狀的蝦片,這回真的是連碗底都吃掉了🤭
餓鳥.....有話兒:
「去完泰國還是念念不忘泰國菜🤤」

🔹《醃生蝦》

🔹《泰北燒雞》

🔹《塔拋菜炒肉碎生菜包》

🔹《燒豬頸肉》

🔹《炸蝦餅》

🔹《海鮮炒貴刁》
貴刁炒至軟硬適中又乾身,加上鮮甜的海鮮和粒粒花生碎,味道酸甜不膩又有層次😜

🔹《冬蔭海鮮湯》
外貌看似平凡,但除了檸檬葉和香茅等香料,湯裡還隱藏著豐富的大蝦、魷魚、青口、草菇等配料,每一勺都是料🤩而味道酸辣又醒胃,沒開吃就已喝上癮了🤣

🔹《蒜蓉炒雜菜》
用蒜香炒上芥蘭、西蘭花、椰菜花等雜菜,清淡的味道剛好平衡其他較濃味的菜式☺️
✨餓鳥點餐✨
醃生蝦($220)
泰北燒雞($175/半隻)
塔拋菜炒肉碎生菜包($75)
燒豬頸肉($70)
炸蝦餅($70)
海鮮炒貴刁($68)
冬蔭海鮮湯($75/例牌)
蒜蓉炒雜菜($68)
🏷Info
📍店鋪:泰月亭 Papermoon Bistro
🏠地址:澳門馬濟時總督大馬路97號環宇豪庭地下AG AH鋪
2020-05-23 1253 浏览
講起氹仔花城區泰國菜,即時會諗起「泰月亭」,我認為裝修有別於大眾的泰國餐廳,用餐環境相當有feel,燈光柔和,覺得幾舒服。整體食物質素不錯,加上有個靚環境,價錢又可以,CP值幾高!.是日餐點:串燒沙嗲雜錦 ($90)海鮮炒貴刁 ($68)炸蝦薄餅 ($70)炸通茶 ($60)泰式奶茶 ($32)龍眼冰 ($35).點餐後會上一碟蝦片,又脆又香口,一塊一塊停唔到口😜。當晚上菜一道接一道,有效率!.🐔雞肉串肉質嫩滑,兩款燒到有點焦香,配沙嗲夠曬惹味。簡單叫款主食,炒貴刁最正路,海鮮份量算多。.有無人同我一樣必點炸蝦餅🤤?薄薄地又有蝦餅味道,個醬酸酸甜甜好開胃。另一款係去到邊一定點的炸通菜,每條炸到酥脆,呢間係跟一碗偏冬陰公風格醬汁,主要帶有肉碎同海鮮碎,味道極濃郁又重香料味,炸通菜索曬醬汁夠正,最後忍唔住口一啖啖食曬冬陰公醬啲料😂!.呢杯泰式奶茶驚艷到我,茶香又滑,味道濃郁,可以一解掛住泰國🇹🇭旅行心情!_⭐️ 建議提早book位
是日餐點:
串燒沙嗲雜錦 ($90)

海鮮炒貴刁 ($68)

炸蝦薄餅 ($70)

炸通茶 ($60)

泰式奶茶 ($32)
龍眼冰 ($35)

_
⭐️ 建議提早book位
2019-02-13 1399 浏览
第二次同老公黎食lunch上次週末趕時間無影相,今次平日有時間慢慢食我地12點到,未到繁忙時間,我地係第一枱客。原來平日有set lunch menu老公揀左青咖喱雞肉炒飯(上次食過好食要encore)老公飲青檸梳打 好飲呀唔會太甜我揀左冬陰公海鮮貴刁中伏 完全無冬陰公既酸辣 湯偏甜 上次個炒貴刁好食好多+$8配杯熱青檸蜜 無乜特別下次都係食返炒野穩陣,有機會都想黎試晚餐,成日行過都好full,畢竟氹仔無乜好食泰菜
第二次同老公黎食lunch
上次週末趕時間無影相,今次平日有時間慢慢食

我地12點到,未到繁忙時間,我地係第一枱客。

原來平日有set lunch menu
老公揀左青咖喱雞肉炒飯(上次食過好食要encore)

老公飲青檸梳打 好飲呀唔會太甜

我揀左冬陰公海鮮貴刁