2019-06-24 929 浏览
6月澳门饮饮食食之旅第三站系颐德记(李康记豆腐花),逛着逛着不经意逛到这里,先是看到一票人在对面芬记排队,正在好奇这家烧腊为何如此受欢迎时,伙伴发现另一边相对冷清的店舖是有名的豆花店,二话不说便进店去。进豆花店时没有多少人在内,枱面乾净企理,放有一壶姜糖水,这里好像没有黄糖供应的。姜糖豆花细碗 MOP$8.5,大碗 MOP$15。早前的布拉肠粉还没消耗掉,每人叫一碗细豆花就好。豆花送来时已有姜糖,如果觉得不够甜,可以添加枱面的姜糖水。豆腐花入口软滑,有微微豆香,姜糖令豆花更好味,不错吃。入店时冷冷清清,不一会就坐满人了。
姜糖豆花细碗 MOP$8.5,大碗 MOP$15。
早前的布拉肠粉还没消耗掉,每人叫一碗细豆花就好。
豆花送来时已有姜糖,如果觉得不够甜,可以添加枱面的姜糖水。
豆腐花入口软滑,有微微豆香,姜糖令豆花更好味,不错吃。
入店时冷冷清清,不一会就坐满人了。

2019-06-14
讲起会落花奶既甜品,👧🏻第一时间谂起啫喱同芒果布甸,但澳门既呢间舖头证明左花奶仲有一位好朋友叫豆腐花😆呢度既豆腐花分左两个size,一大一细,个日因为之前食得太饱所以叫左个细既试下,店入面另外有卖豆浆,不过可能👦🏻👧🏻太迟去到,豆浆好快就已经卖晒,想饮既朋友仔记得早啲去啦。唔知系咪因爲叫左要落花奶,所以店员系上枱之前落好左姜味糖水,但👧🏻觉得甜左少少🙈,如果可以俾客人自己加糖可能会好啲,不过估唔到原来花奶同豆腐花真系几夹,花奶既香滑配埋豆腐花既滑嫩,入口既时候唔会抢左豆香味,反而令豆腐花食落更加滑,平时👧🏻食啫喱好少加花奶,但今次反而店家落得唔够添呀😋每次都会透过以下6大方面试评分(满分:30分)味道 : 3.75 / 5 环境 : 3.25 / 5 外观 : 3.25 / 5价钱 : 4 / 5 服务 : 3.5 / 5回头率 : 4 / 5总分 : 21.75 / 30性价比花奶加甜品绝对唔系一个陌生既组合,但加落豆花就真系第一次食到,估唔到系出奇地夹🤣中意食豆腐花既朋友仔过开大海不妨拜会一下呢间豆花舖啦

每次都会透过以下6大方面试评分(满分:30分)
味道 : 3.75 / 5
回头率 : 4 / 5
总分 : 21.75 / 30

性价比
2019-03-19 1007 浏览
李康记(颐德记)豆腐花下午差不多4点去到李康记旧店,好似关门,伙计话要食去转湾果间颐德记,果面先至系新铺食店。李康记(颐德记)豆腐花下午差不多4点去到李康记旧店,好似关门,伙计话要食去转湾果间颐德记,果面先至系新铺食店。但个名都吾同,叫颐德记入去差不多坐满,一路食,陆陆续续都有客人入来买,下午哩个时间系一个比较偏僻的地方,有咁多生意,应该系坚野。另外两个女伙计都系比较nice,点忙都慢慢介绍点食同埋解析点解无热。本来想要碗热的,但伙计话上午10点半前才有,下午全放入雪柜,可惜,即系10点半後无新鲜的。两个人只是叫了一碗冻的,同香港吾同,糖一早已经放系碗底,食的时候加花奶。食落系无香港滑得来好多水,但系都好滑,好有豆味,正,值得推荐。
李康记(颐德记)豆腐花

李康记(颐德记)豆腐花

加花奶正
2019-03-19
2019-03-01 747 浏览
好食,但以前再好食D同老婆拍拖13周年💏🎉,所以就过澳门🇲🇴吃喝玩乐庆祝。好耐之前工,有段时间经常都要即日来回澳门大三巴附近做野,做完野同事系必定带我来食完豆腐花先再返香港🇭🇰我每次食都食得津津有味(仲要食两碗),因为真系好好食,今次事事格大约5至7年再去食(真系好耐冇食),连搵返条路去都要搵返一阵先记返店去(去搵返先前做野既地方原路过返去),搵到时几兴奋🥰坐低即刻叫,但食落虽然都好食,冇以前咁好食有DD失望
好食,但以前再好食D

,搵到时几兴奋🥰坐低即刻叫,但食落虽然都好食,冇以前咁好食
有DD失望
2018-10-07
$20 (其他)
2019-03-01 467 浏览
在openrice看到到专程来吃的澳门这间外表豪不起眼的豆腐店,不像香港吃的那麽淡味,第一次食豆腐花配上花奶,十分好吃,超级滑, 真的像蔡澜说的一样"豆腐花软如丝",吃一碗确实唔够喉,李康记绝对系隐世店。十分推介豆腐花又冻又热可供选择我今次系食细碗只需8.5mop/hkd超值
在openrice看到到专程来吃的

澳门这间外表豪不起眼的豆腐店,
不像香港吃的那麽淡味,
第一次食豆腐花配上花奶,
十分好吃,超级滑,

真的像蔡澜说的一样"豆腐花软如丝",
吃一碗确实唔够喉,

李康记绝对系隐世店。

十分推介
豆腐花又冻又热可供选择
我今次系食细碗
只需8.5mop/hkd
超值

2019-03-01
  • 豆腐花
巷弄内藏着旧时代温暖的回忆,映入眼帘挂着颐德行的招牌,也好奇着为什麽现在叫「李康记豆腐花」,原来早期是贩售油米,後转卖豆腐、豆花、豆浆,蔡澜也大推赞誉「豆腐花软如丝甜如蜜」,说什麽也非得排进澳门行程呀!▲位於澳门新马路附近的李康记豆腐花,是我们规划好的行程,先吃完芬记烧腊再吃豆腐花当饭後甜点,二间店距离不到20M,转个弯就看到了。▲空间装潢保留着旧时花砖与配色,大面白磁砖墙简洁明亮,一切都是我回忆中粤片里怀旧的美好,桌数不多大约五、六桌。▲有了蔡澜大师的推荐,说什麽也必纳入港旅行程之一。▲价位表▲豆腐花上桌前会加入三花炼乳,不喜欢奶味太重的朋友可以跟店家说。▲每桌桌面上皆有细嘴的铁壶,里面装着是微甜的糖浆水,喜好可以自行添加至豆腐花中。▲这里的豆腐花没有汤汁,上桌前仅加入三花炼乳,味道很清爽如风一般爽口,不需多咀嚼就能滑顺的直入喉头,但可惜的是豆腐花豆味较清淡,嗜甜的我们加了些糖浆,豆花冰冰凉凉一下子就咕噜咕噜入肚,也解了炙热的暑意。 ///INFO///李康记豆腐花 (颐德行)地址:澳门新马路新埗头街19号D地下电话:+853-28920598营业时间:08:00~19:00 (周三

巷弄内藏着旧时代温暖的回忆,

原来早期是贩售油米,後转卖豆腐、豆花、豆浆,

二间店距离不到20M,转个弯就看到了。

桌数不多大约五、六桌。

▲有了蔡澜大师的推荐,说什麽也必纳入港旅行程之一。

▲价位表

不需多咀嚼就能滑顺的直入喉头,但可惜的是豆腐花豆味较清淡,

///INFO///

李康记豆腐花 (颐德行)

地址:澳门新马路新埗头街19号D地下

电话:+853-28920598

营业时间:08:00~19:00 (周三公休)

2018-11-05
  • 豆花
同步刊载
2018-07-14 1048 浏览
餐厅环境 (3/5)系有返咁上下年资嘅老舖,店内装修都比较简陋,只有几张枱,同埋几个不锈钢嘅柜。我系跟住个澳门朋友去食嘅,铺头嘅位置都真系唔太容易搵到,而且门面装修都好简单,行过左都唔系咁为意。餐厅服务 (3.5/5)店员太太服务正正常常食物质素 (4/5)有惊喜!餐厅类型我系堂食嘅冻豆腐花( 细) $7 好滑 好滑 好滑可能系我成世女食过最滑嘅豆腐花,嗰只口感系真系好难忘,滑到好似可以就咁用饮筒嚟饮咁,无牙都食得呀。呢间铺头只系卖两样野:豆腐花同荳奶。之前见呢度嘅人讲过啲豆腐花冇乜豆味,所以我都冇真系抱住好大嘅期望去食。可能因为咁,所以我觉得有惊喜。同香港唔同,呢度系冇黄糖嘅,只系得透明嘅糖水。而且佢哋系会预先落咗花奶,令到成碗豆腐花毫无杂质,唔驶咬啲黄糖,滑上加滑。第一啖入口,点解可以咁滑?食落去觉得碗豆腐花唔系用咗好多石膏,因为除咗好滑之外,口感系好轻身,唔系好重石膏嘅结实感。至於豆味,的确味觉上唔系好重好重豆味,但系食落去冇乜豆渣嘅情况之下,你依然会好清楚知道有好多豆喺入面(唔识点形容🤣),我个人黎讲系觉得好ok了早知试埋个荳奶啦!虽然个豆腐花已经滑到好似豆奶咁
餐厅环境 (3/5)

餐厅服务 (3.5/5)
店员太太服务正正常常

食物质素 (4/5)
有惊喜!

餐厅类型
我系堂食嘅

冻豆腐花( 细) $7
好滑 好滑 好滑

呢间铺头只系卖两样野:豆腐花同荳奶。

第一啖入口,点解可以咁滑?

早知试埋个荳奶啦!虽然个豆腐花已经滑到好似豆奶咁

2018-04-27 980 浏览
食完饭忍唔住返转头去呢间好出名嘅豆腐花,舖头名并不显眼,装修系传统豆腐舖。成间舖得3款食品~豆腐花,豆浆,豆腐。叫左个豆腐花加奶,自己再加啲糖水。好滑,略带豆味。。好食,$8.5,论价钱,味道同回忆都值得一试。(可惜,豆腐花相upload 唔到)

成间舖得3款食品~豆腐花,豆浆,豆腐。
(可惜,豆腐花相upload 唔到)
2018-04-10
2018-04-25 679 浏览
先前食完世记!仲未食甜品觉得未完事,所以沿途谂住喺附近一带揾D唔会太滞又唔会太溜嘅甜品!行行吓就见到呢间豆腐花小店(李康记),我哋个胃正正就系欠呢样嘢!第一时间飞入去,一坐低就叫一碗只得奶味嘅豆腐花、系几滑嘅!冇用吖!一D豆味都感觉唔到得个「平」字大家可以唔洗试!
一碗只得奶味嘅豆腐花、系几滑嘅!冇用吖!一D豆味都感觉唔到

得个「平」字

大家可以唔洗试!
2018-03-27
2018-04-01 724 浏览
李康记距离我今次住的宾馆只是数分钟的距离,实在太方便了。本来谂住食豆腐花+超记肠粉+南屏雅敍的叉烧蛋治作午餐,最後眼阔肚窄,以叉蛋治及豆腐花终结,再坐26A到路环探🐱。李康记只卖豆腐花同豆浆。小的8元5角,豆浆10元枝。本来想吃热的豆腐花,怎料原来只有早上供应,那只好来碗冷的。咦…冷的也很滑,配上花奶及姜味糖水,太正了。同日下午6点正想再吃多转,可惜售完即止,门已关。翌日下午4点又再encore一碗细的豆腐花及豆浆,临走前只见余下数碗豆腐花,豆浆也只剩两枝,所以要惠顾的网友为色摸门钉,不可太晚来惠顾啊!题外话:用餐途中喜见尽忠职守的猫店长落力巡舖
李康记距离我今次住的宾馆只是数分钟的距离,实在太方便了。

题外话:用餐途中喜见尽忠职守的猫店长落力巡舖
2018-04-01
  • 豆腐花
2017.06.18 😊说到澳门的豆腐花很自然就会想起到荣记豆腐面食😋小妹之前到澳门旅行时亦有品尝过除了豆花外 小店亦有卖其他相关豆腐的菜色 例如豆腐面 🍝过去的星期日 小妹就得到当地人介绍 认识到另一间老牌豆花店李康记跟前者一样 都是上了年纪的传统小店装潢都是以简约为主惟荣记的食品种类较为多元化近年亦开上了数间分店其豆花既带着浓浓的豆香而且滑不流口 真想用吸管"饮"🍹另李康记则十分长情 用心守护着本店只有出售豆花及豆浆并且只提供姜糖水或练奶的简单调味比较起来 真的有种丝滑般的口感夏天食是挺消暑的 惟豆味略淡李康记豆腐花 💌新马路新埗头街19号D地下
2017.06.18 😊

李康记豆腐花 💌
新马路新埗头街19号D地下
2017-06-18
2017-04-12 1587 浏览
这间李康记豆腐花真的食了很多次了、亦食了很多年、每次去澳门玩我都一定会去食。平时在香港很难找到这味道和质感的豆腐花、我亦不知道为什麽他的豆腐花是没有渣的。老实说、他的豆味不是十分十分的突出、虽然豆味不浓、但是质感非常之软滑、加上花奶、完全再提升了软滑的口感。他们堂食的东西不多、就只有豆腐花和豆浆。虽然去了很多年、但我每次去都需要问人、因为在小巷入面、有小许难找。他们大约在六点钟关门、如果想吃如丝一般软滑的豆腐花、就要早一些去了。
豆腐花
他们堂食的东西不多、就只有豆腐花和豆浆。
2017-04-10
2017-01-24 1783 浏览
通常分冻同热,冻就落糖水,热就落黄糖。但澳门嘅「豆腐花」,无论冻定热都系落糖水㗎除此之外,令傻婆觉得最神奇嘅就系 - 落花奶🍼 布甸就话啫,连冻热「豆腐花」都落🤔?结果,落得有原因!d「豆腐花」本身已经够香,有浓豆味,仲要劲滑 因为用糖水唔系黄糖嘅关系,根本连咬都唔洗咬,又唔怕d糖系个口度「摄」黎「摄」去 加埋d花奶,直头滑到shur入喉咙 重点系,一碗都系MOP7咋! 天气热到咁,食到饱饱济济,整番碗冻「豆腐花」,简直系升左上天堂👼🏻 各位朋友,你地都不防试一试啦
通常分冻同热,冻就落糖水,热就落黄糖。

但澳门嘅「豆腐花」,无论冻定热都系落糖水㗎

加埋d花奶,直头滑到shur入喉咙
重点系,一碗都系MOP7咋!
2016-11-24 1771 浏览
上次黎澳门试左《荣记》,今次就试《李康记》啦!澳门出名既2大豆腐花!咁就试晒啦!《李康记》都系新马路附近,其实去都算方便既!而门口就用一个用红色字既霓虹光管牌仔,细心D留意都容易搵到既!装修就好怀旧,仲用紧不锈钢柜呀,枱呀,有一番风味既!我地今次黎到叫左一碗细既热豆腐花些牙!碗豆腐花白雪雪,一望就知好滑!,我地食豆腐花好少会加糖,都有D奇怪点解冇问我地要唔要糖⋯原来佢帮我地加左姜糖水嫁啦!评分系 4星就豆腐花而言,佢系我地食过咁多间(包括香港),最滑既果间,滑到真系入口即融,溜入喉咙嫁!佢又唔会好散喎!好完整嫁!系口感果方面,呢间真系爆分!之但系呢⋯⋯个豆腐花就冇乜豆味罗!加左既姜糖糖水,就甜甜地既,好够姜!弥补番佢唔够豆味既豆腐花!所以整体黎讲⋯都有4星,系正评既!如果好锺意食滑溜既豆腐花,呢间就值得推介#李康记texture比荣记好#滑溜#但不是我们杯茶

我地今次黎到叫左一碗细既热豆腐花些牙!

碗豆腐花白雪雪,一望就知好滑!

评分系 4星

豆腐花(细)
2016-11-19
豆腐花(细)
2016-10-20 1503 浏览
一间舖只卖两款食品。唔洗问都知嗰两款食物一定无得顶。而呢间铺就系「李康记」1)豆腐🌸 2)豆奶豆腐🌸入口滑溜。浓浓豆香味。店铺非常特别。无提供黄糖。只提供糖水+花奶。但系同豆腐🌸又好夹喎。$7 一碗豆腐🌸。值得推介温馨提示星期三休息架。

1)豆腐🌸
2)豆奶
豆腐🌸
豆腐🌸入口滑溜。浓浓豆香味。

温馨提示
星期三休息架。