2023-06-12 211 浏览
我是看了 YouTuber 的介紹才知道這間鋪頭。大多數的人都大力推薦店家的丸子,所以我就點了三寶丸來試試!可能是個人口味緣故,我覺得丸子沒有 YouTuber 評價的那樣,說是丸子的天花板。我只能夠說丸子是正常水平,可以一試。我反而是被店家的煎餃子和炸雞翅給驚艷到!雖然餃子小小一隻,但裡面都是滿滿的肉。上桌時熱騰騰,美味無比!另一個是炸雞翅,外脆內嫩,咬一口“卡滋!卡滋!”響。再加上一杯檸樂,誠意十足!我大力推薦大家來一趟爽爽,享受以上推薦的兩個小食吧!

我大力推薦大家來一趟爽爽,享受以上推薦的兩個小食吧!

2023-06-10
2015-11-25 3678 浏览
拜讀過某知名而令我信服的博客ig, 他從照片上寥寥介紹了今屆美食節的美食, 我從中認出了新爽爽豬肉丸, 因此在美食展上第一時間走到攤位來。眼見丸類繁多, 售價是十多二十元便有六粒, 確實廉宜。先購買了原味豬肉丸、葡式豬肉丸、紫菜墨魚丸, 看樣子就知道不是機器產的光滑的丸型, 而是還能看到肉糜的、形狀各異的丸型, 手工製品實屬難得;其後店員有問落不落醬, 落的話有葡汁、咖喱汁可選, 不過第一次吃都是原味清湯吧~其後又被即煎的 蘿霸墨魚餅 所吸引, 當然要點多一客。蘿霸墨魚餅  $30/塊看見它粗糙的表面就覺得是真材實料, 要有圓滑表面除非是機器所造;煎香的墨魚餅帶出一份鮮, 與焦焦的氣味交織出讓人口水流的滋味。  墨魚餅本身彈牙, 吃著有點顆粒又不是混了墨魚粒在內, 我估應該是白蘿蔔吧~原味豬肉丸  $15/6粒有豬肉味道卻不是豬臊味, 在彈牙質感中吃到一些軟身, 咀嚼時口感舒服, 調味也不嗆喉。葡式豬肉丸  $15/5粒在原味豬肉丸裏加進葡國臘腸粒, 令原本已美味的豬肉丸裏增添甘香及層次口感, 只因葡國臘腸粒的硬度比豬肉丸為高。紫菜墨魚丸  $20/5粒墨魚丸比墨魚餅多了爽彈的丸質,
眼見丸類繁多, 售價是十多二十元便有六粒, 確實廉宜。
其後又被即煎的 蘿霸墨魚餅 所吸引, 當然要點多一客。
蘿霸墨魚餅  $30/塊
原味豬肉丸  $15/6粒
葡式豬肉丸  $15/5粒
紫菜墨魚丸  $20/5粒
墨魚丸比墨魚餅多了爽彈的丸質, 丸身滑溜, 吃到有鮮甜海產味, 丸內還混有黑魚粒, 另外紫菜碎也有增加鮮香的效果。
题外话/补充资料: 讀完覺得好好味的話, 美食節會做到 11月29日。 味道 4.5 環境 3 服務 3.5 衛生 4 抵食 4.5
外卖自取
庆祝纪念
纪念日
2014-09-14 2385 浏览
無時間做午餐,未試過呢間,路過就買個干炒牛河試一試功夫回家一打開就知出事,首先色水不對,偏黑和油太多,之後一陣〝孔”味撲面而至食落就只有豉油和油味,配料有洋葱和牛肉,但就完全食不到它們的存在,洋葱面有黑塊,炒功真..平心而論,味精不重抵讚,但肉丸好(末試過也不想試)就攻那路貨好了,多選擇不代表客一定會多
無時間做午餐,未試過呢間,路過就買個干炒牛河試一試功夫

平心而論,味精不重抵讚
2014-09-14
等候时间
10 分钟 (外卖自取)
2013-11-15 1427 浏览
朋友介紹這家新爽爽給我,聽說丸子是一絕的~ 感覺頗為吸引的啦反正就在家的附近,走過來也很方便啊! 這天男友放假,午餐就選了在這裡解決了心想丸子可能會吃不飽喔,所以多點了一個飯沙丹雞扒飯,幾乎是我們必點的飯類之一澳門有很多家茶餐廳做的都很美味,所以應該不會有雷吧沒想到這家的,份量看起來蠻不錯啊!!沙丹本應帶香甜的番茄香,但這個就只有甜味而已幸好雞扒份量多,而且有脆過所以香脆可口而我的爽爽雙丸,價格不算便宜!!但一份有12顆比後來我在美食節見到它的檔攤價格還要便宜,這點真的想不通嘛丸子size還蠻大的,豬肉丸爽脆的質感很彈牙,肉味鮮濃而墨魚丸也做得不錯,鮮甜有大量的墨魚塊在裡面增添口感下次來,只吃丸子就好了不敢再選飯類,但丸子真的做得爽彈好吃
心想丸子可能會吃不飽喔,所以多點了一個飯

沙丹雞扒飯,幾乎是我們必點的飯類之一
澳門有很多家茶餐廳做的都很美味,所以應該不會有雷吧
沒想到這家的,份量看起來蠻不錯啊!!

沙丹本應帶香甜的番茄香,但這個就只有甜味而已
幸好雞扒份量多,而且有脆過所以香脆可口
而我的爽爽雙丸,價格不算便宜!!但一份有12顆
比後來我在美食節見到它的檔攤價格還要便宜,這點真的想不通嘛
丸子size還蠻大的,豬肉丸爽脆的質感很彈牙,肉味鮮濃
而墨魚丸也做得不錯,鮮甜有大量的墨魚塊在裡面增添口感
下次來,只吃丸子就好了
不敢再選飯類,但丸子真的做得爽彈好吃
2013-11-12 909 浏览
見到 La Singers 食評, 我還來不及去舖頭試, 但竟然響旅遊塔的美食節內食到新爽爽招牌雙丸! 我第一次食, 所以都係揀左清湯原汁原味 豬肉丸彈牙可口, 肉質粗糙更顯出手打, 但食唔出西洋腸的味道, 所以我覺得味道只是一般..反而墨魚丸我比較喜歡, 超級彈牙得黎好香墨魚味, 無肥豬肉的味道, 中間有墨魚粒可以咬下, 這材是純正的墨魚丸!
我第一次食, 所以都係揀左清湯原汁原味
招牌雙丸

2013-11-11
招牌雙丸
2013-10-19 7430 浏览
常聽住在澳門的朋友說在旅遊學院附近有不錯的豬肉丸可以吃, 但有時經過, 也都只是匆匆忙忙的樣子。然而上一次也吃過了拐個彎位過去的新榮記豆腐麵, 這次經再三詢問, 來到了新爽爽試一試他的豬肉丸。其實餐廳就在雅廉訪這條大馬路之上。如果你知道那條紅街市上常常塞車的高士德大馬路的話, 其實它就在後面兩個街口的橫街。街上鋪頭很多, 轉角就是新榮記豆腐麵, 後面一路直行再轉彎就差不多到紅街市。而前面則有小肥羊和盛記白粥, 對面是聖心學校的正門。經過一個巴士站之後, 一個大黃黃色的新爽爽招牌便在你的左手邊。一個店門闊的門面, 左邊又是四對卡座, 右邊約有五張圓枱。牆上貼上很多不同味道的豬肉丸, 辣的, 不辣的都有。餐牌插在餐具旁邊, 主打當然是豬肉丸吧, 可以配之以粉麵, 又可單點淨吃, 而且選擇繁多。除此之外, 墨魚餅或肉餅也是他們的推介食品。先點上一個細份量的葡式豬肉丸, 要價MOP 14。一個細碗入面, 打著六粒如乒乓波大小, 表面粗糙的樣子當中夾雜著小粒小粒的橙色物品。然而其實這些橙色的粒粒是澳門常見的葡國腸, 粒粒咬下, 甚有質感, 而且有豐富的鹹香。肉丸入口香味不錯, 因葡國腸的鹹味而帶
而前面則有小肥羊和盛記白粥, 對面是聖心學校的正門。
然而其實這些橙色的粒粒是澳門常見的葡國腸, 粒粒咬下, 甚有質感, 而且有豐富的鹹香。肉丸入口香味不錯, 因葡國腸的鹹味而帶出肉的鮮香, 感覺不錯。感覺上面, 雖然說不上是充滿活力的跳躍彈性, 但是彈力也好, 吃下不會淋得不見踪影的。可是, 我覺得最重要還是有好像牛筋丸般的粗糙而肉香。
淨丸方面其實還可有所選擇, 他們可以上湯, 咖哩汁及另外一個汁醬來上, 可是這是我第一次試吃, 還是清清的選擇上湯比較能吃出其原汁原味。
另一個推介食物是炸墨魚餅, 一客兩件, 索價MOP 24。外表炸得略帶金黃, 不過表層油光也多。上桌時熱騰騰樣子與有甚熱氣的感覺。
外層的微金黃色, 結成了脆口的焦層。咬下, 墨魚餅彈性夠, 而且填滿口感的飽滿感覺。從一路咬來的墨魚膠中, 除感覺到墨魚膠的滑口彈力外, 也可以吃到粒粒的墨魚, 令口感更有彈性。
不過要講到這餐廳的特點, 我覺得並不是其好味的豬肉丸或是墨魚餅, 而是他們百變的汁醬。其實主菜不離開其豬肉丸或墨魚餅, 但是餐牌上卻可以有數上草草二十款不同的醬汁。味道的百變與肉丸及墨魚餅的隨性, 加上餐廳的敢作敢為, 令餐廳只賣肉丸都可豐富起來。
2013-10-15
  • 葡式豬肉丸
2010-04-25 271 浏览
apr 23, 10,大家跟住我嘅行程食個午餐下集,5人叫咗 :1) 爽爽招牌雙丸 (mop22) -喺淥豬肉丸同墨魚丸-豬肉丸爽,估不到個墨魚丸仲好味因為爽彈之餘,仲食到大粒嘅黑魚粒添-2者嘅質感都比較鬆-佢可以有3種食法,跟上湯,即喺好似宜家咁,仲有葡汁同咖喱汁-店員好主動咁"匹"齊葡汁同咖喱汁比我哋試吓-我哋都覺得呢個上湯嘅中式食法最配2) 爽爽煎韮菜餃 (mop18) -個皮煎得挺身,又薄,韮菜肉餡又多-真喺做到皮薄餡靚-不錯3) 爽爽煎墨魚餅 (mop20)-見個墨魚丸做得咁好,所以就叫埋墨魚餅試埋佢-但個質感明顯比個丸實,而且亦無混到墨魚粒,所以口感上亦稍遜-另外亦油咗d-所以1致喜歡墨魚丸多d

1) 爽爽招牌雙丸 (mop22)
-喺淥豬肉丸同墨魚丸
-2者嘅質感都比較鬆
-店員好主動咁"匹"齊葡汁同咖喱汁比我哋試吓
-我哋都覺得呢個上湯嘅中式食法最配

2) 爽爽煎韮菜餃 (mop18)
-個皮煎得挺身,又薄,韮菜肉餡又多
-真喺做到皮薄餡靚
-不錯

3) 爽爽煎墨魚餅 (mop20)
-見個墨魚丸做得咁好,所以就叫埋墨魚餅試埋佢
-另外亦油咗d
-所以1致喜歡墨魚丸多d
2010-04-23
2008-12-22 169 浏览
墨魚丸豬肉丸真的很爽很彈牙. 尤其是墨魚丸湯底配上芽菜一流.不過真的要比較澳門的墨魚丸要還是荷蘭園的"聯記"好吃d, 不過風格不同又不能真的作比較.

• 墨魚丸; 豬肉丸
2008-11-14 175 浏览
至從 黑沙要 個邊個間close左 又係三盞燈搵唔到都無食過了好彩係美食節遇返佢 叫左雙拼 豬肉丸+墨魚丸 $20 要左2碗(要左上湯另有葡汁同咖哩擇)嘩~太正了好耐無食過了好爽,好香ga豬肉丸呀 ^^ 正 ....雖然無鋪頭食咁好味 湯無咁濃 但太耐無食過喇以前次次都買2磅返hk食嫁 >.<下次又要去多次三盞燈搵了!!
好彩
係美食節遇返佢

嘩~太正了
好耐無食過了
好爽,好香ga豬肉丸呀 ^^ 正 ....
雖然無鋪頭食咁好味 湯無咁濃 但太耐無食過喇
以前次次都買2磅返hk食嫁 >.<

下次又要去多次三盞燈搵了!!
  • 爽爽豬肉丸
2008-11-04 173 浏览
今個澳門trip ,好多野再食返都冇以前咁好喇....唯獨係佢,最冇令我失望.....我第一次遇到佢,係澳門美食節啊,係macau tower出面塊空地,到而家問返我食過d咩,可能我都答都你少少,但係問我係邊間餐廳既攤位呢?sorry....得一間係我要自己記住個名..因為我一定要再食過.... 一坐低B豬去左洗手間,所以我自己發辦,因為魚湯粉既連帶效應(未試牛河),我少少地嗌左一個下午茶餐,同一個煎墨魚餅拼豬肉餅....首先講個餐先....一份豬肉丸+煎4隻韭菜餃+雞絲翅都係 MOP20,已經令人好驚喜,因為澳門既野食都貴左好多...豬肉丸,同以前一樣,彈牙爽口,有肉香,鮮甜,我鍾意食辣,通常都會加咖哩汁....韭菜餃真係意外收獲!皮脆而薄,亦冇話沾得太多油,咬落去係冇乜肉但係一D都唔會寡..(多謝你啊9527~~~~)最犀利係D韭菜.......我咁大個女係未食過咁嫩既韭菜既.....夠竟係邊度買既呢?(因為佢係紅街市後面,我真係好想去睇下,但係一來冇得試食,二來我又要去金沙,唔通拎住一
因為我一定要再食過....
一坐低B豬去左洗手間,所以我自己發辦,因為魚湯粉既連帶效應(未試牛河),我少少地嗌左一個下午茶餐,同一個煎墨魚餅拼豬肉餅....首先講個餐先....一份豬肉丸+煎4隻韭菜餃+雞絲翅都係 MOP20,已經令人好驚喜,因為澳門既野食都貴左好多...豬肉丸,同以前一樣,彈牙爽口,有肉香,鮮甜,我鍾意食辣,通常都會加咖哩汁....韭菜餃真係意外收獲!皮脆而薄,亦冇話沾得太多油,咬落去係冇乜肉但係一D都唔會寡..(多謝你啊9527~~~~)最犀利係D韭菜.......我咁大個女係未食過咁嫩既韭菜既.....夠竟係邊度買既呢?(因為佢係紅街市後面,我真係好想去睇下,但係一來冇得試食,二來我又要去金沙,唔通拎住一紮韭菜咩?不過我真係好有興趣知架!)可以話係我食過最好既韭菜餃,至於個雞絲翅呢...因為前面果兩樣野太好喇,搞到我完全冇印象(即係唔特別好又唔特別差掛.......)
墨魚餅可以清清楚楚食到粒粒墨魚,仲係好甜既添...煙煙韌韌,好有咬口,不過我未食過佢既墨丸,我覺得我會鍾意墨丸多d喇~因為個豬肉餅唔夠肉丸好味啊,我都係鍾意加咖哩汁多d,期待下次同b豬一人一碟餃子一人一換丸丸啊~