2023-12-11 320 浏览
即興遊🇲🇴純碎想假期出去行下🥹無plan過,見到乜就食!😂邪惡小食之選 #花生醬豬扒菠蘿包🥜 有好香嘅花生醬配搭豬扒同菠蘿包,甜甜地、鹹鹹地咁😍,味道、口感都相當豐富,絕對會讓人愛上的。😍🤤🤤不過提醒自己唔好貪食,否則唔知要跑返幾多個鐘頭先消耗到D熱量。🥹#華田脆脆西多士 👈🏻絕對係超級邪惡的🥹🤪西多中間夾了一層華田脆脆,面頭仲有花生醬同牛油!🫣🫣真係heavy到忍唔住拎走舊牛油😅Um...下次都係會繼續食的🤣😋#樽仔奶茶 純碎貪新鮮,買嚟打卡!😆唔會好甜👍🏽🫶🏼
即興遊🇲🇴

純碎想假期出去行下🥹
無plan過,見到乜就食!😂

邪惡小食之選
#花生醬豬扒菠蘿包🥜

#華田脆脆西多士 👈🏻絕對係超級邪惡的🥹🤪
西多中間夾了一層華田脆脆,面頭仲有花生醬同牛油!🫣🫣
真係heavy到忍唔住拎走舊牛油😅
Um...下次都係會繼續食的🤣😋

#樽仔奶茶
純碎貪新鮮,買嚟打卡!😆
唔會好甜👍🏽🫶🏼
2023-04-18 1019 浏览
我們一行四人排了約10分鐘隊就可入內點餐,豬扒包未見特出(普通),樽仔奶茶講到好出色,本人認為茶味不夠濃(普通),再點了豬扒蛋炒通粉,除了蛋和豬扒係熱,通粉是凍的(下⋯)另叫了一碟雪菜肉絲炒公仔面,最正常。如果要我排好耐隊就唔值,因為澳門可更多選擇。其他如服務,環境無特別,但性價比不高,有點失望。
如果要我排好耐隊就唔值,因為澳門可更多選擇。
其他如服務,環境無特別,但性價比不高,有點失望。
樽仔奶茶
2023-04-13 834 浏览
🌱花生醬豬扒菠蘿包🥹花生醬唔會過多 又唔會得食唔到花生醬味豬扒又唔柴雖然有啲薄🙈整體來講係好值得食🤤佢另外仲可以轉雞扒 下次會試🌱樽仔奶茶比較重茶味 唔算太甜 價錢合理 同市價差不多
🌱花生醬豬扒菠蘿包🥹

價錢合理 同市價差不多

2023-04-12
  • 花生醬豬扒菠蘿包
2023-04-11 535 浏览
講到澳門美食 一定會想起豬扒包🥪呢間文記咖啡☕️已經有半世紀歷史有兩個鋪位 地方唔大 小家經營主要賣港式地道食物茶室🔥熱賣🔥花生醬豬扒菠蘿包,樽仔奶茶花生醬豬扒菠蘿包🍍$28 🔅推薦菠蘿包面脆卜卜搽上惹味花生醬 加埋帶骨豬扒口感豐富 甜咸得黎又唔滯豬扒雖然薄身 但食落嫩滑 醃到剛剛好 唔會太咸阿華田奶茶 $22阿華田唔太濃 仍飲到奶茶茶香味元氣醒神餐$52可自選扒類 -雞扒煎得嫩滑多汁 帶輕輕薑味午餐肉感覺overcook 蛋賣相ok 腸仔一般 可配多士/包呢個餐唔算抵食 略嫌多油左啲注意:等候時間較長 (如趕時間唔太建議黎試)因為人手比較不足所以入座、點餐、出餐要長整體大馬路位置黎講食物平均價錢平 🉐不設加一及最低人均消費*

講到澳門美食 一定會想起豬扒包🥪

呢間文記咖啡☕️已經有半世紀歷史
有兩個鋪位 地方唔大 小家經營
主要賣港式地道食物茶室
🔥熱賣🔥花生醬豬扒菠蘿包,樽仔奶茶

花生醬豬扒菠蘿包🍍$28 🔅推薦

可自選扒類 -雞扒煎得嫩滑多汁 帶輕輕薑味
午餐肉感覺overcook
蛋賣相ok 腸仔一般 可配多士/包
呢個餐唔算抵食 略嫌多油左啲

注意:等候時間較長 (如趕時間唔太建議黎試)
因為人手比較不足所以入座、點餐、出餐要長
整體大馬路位置黎講食物平均價錢平 🉐
不設加一及最低人均消費*
相隔3年可以再次無差別黎到澳門由上環搭船的一刻已開始感動澳門美食質素依舊沒變一定會食到全世界最好味的豬扒包雖然步伐慢下來但人情味仍然很濃無論的士司機或餐館伙記都是樂意為你服務第一站就黎到大三巴附近醫肚花了20分鐘排隊文記咖啡有兩個鋪位每一檯都必定有這個花生醬豬扒菠蘿包熱辣辣菠蘿包像是剛出爐一樣上檯已聞到陣陣花生醬香味同埋一塊大過塊面的帶骨豬扒豬扒醃到剛剛好, 不會太咸色水又靚容易離骨食起上黎一D都唔麻煩豬肉嫩滑易咬開每一啖就係有甜+咸+香邊食邊講『好好味呀~』老闆娘都笑笑口咁話多謝晒!另外再點了咖喱薯仔炒公仔麵 – 香濃咖喱微辣, 麵條彈牙, 薯仔超淋沙丹豬扒燴意粉 – 茄汁意粉夾雜少少菠蘿味, 帶出沙丹的獨特味道, 煎蛋脆邊賣相一流熱奶茶望見都知道滑不溜口~我決定每次去澳門都要再訪『花生醬豬扒菠蘿包』!!!!!
相隔3年可以再次無差別黎到澳門
每一檯都必定有這個花生醬豬扒菠蘿包

熱辣辣菠蘿包像是剛出爐一樣
上檯已聞到陣陣花生醬香味
同埋一塊大過塊面的帶骨豬扒
豬扒醃到剛剛好, 不會太咸色水又靚
容易離骨食起上黎一D都唔麻煩
豬肉嫩滑易咬開
每一啖就係有甜+咸+香
邊食邊講『好好味呀~』
老闆娘都笑笑口咁話多謝晒!
另外再點了
咖喱薯仔炒公仔麵 – 香濃咖喱微辣, 麵條彈牙, 薯仔超淋

熱奶茶望見都知道滑不溜口~

我決定每次去澳門都要再訪
『花生醬豬扒菠蘿包』!!!!!
2023-04-01
  • 花生醬豬扒菠蘿包
🌸澳門最近開返關,小編都已經沖閘過咗澳門兩次,今次介紹嘅餐廳係澳門地道茶檔,出名食豬扒包同飲樽仔奶茶。小編幫襯嗰日係星期日下午,餐廳出邊已經有一條長人龍,等咗大概三至四枱之後就入座-𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐑𝐞𝐯𝐢𝐞𝐰 食評 🍔花生醬豬扒菠蘿包 $28成個包味道好夾,本身以為菠蘿包同花生醬呢兩樣油膩撞埋一齊會好滯,點知最後又幾夾。可能因為佢塊豬扒係偏薄,食得出佢塊豬扒冇打過鬆肉粉,食落都算嫩,但係略嫌薄身-🥤樽仔奶茶包裝岩打卡,茶味濃、香滑,唔算好死甜,可以試試-呢間有𝐪𝐮𝐨𝐭𝐚淨可以食,唔係可以留返肚仔食其他野-📍 文記咖啡麵食 (澳門)新馬路庇山耶街宏發樓地舖環境:🌸🌸🌸味道:🌸🌸🌸服務:🌸🌸🌸衛生:🌸🌸🌸性價比:🌸🌸🌸
🌸
𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐑𝐞𝐯𝐢𝐞𝐰 食評
🍔花生醬豬扒菠蘿包 $28
🥤樽仔奶茶
包裝岩打卡,茶味濃、香滑,唔算好死甜,可以試試
呢間有𝐪𝐮𝐨𝐭𝐚淨可以食,唔係可以留返肚仔食其他野
📍 文記咖啡麵食 (澳門)
新馬路庇山耶街宏發樓地舖

環境:🌸🌸🌸
味道:🌸🌸🌸
服務:🌸🌸🌸
衛生:🌸🌸🌸
性價比:🌸🌸🌸
2010-09-17 2333 浏览
一個月內我也會去澳門走幾回,什麼有名氣,什麼有名堂,想試的大多都試過了。天時暑熱,周圍影下相之際又見到呢間,入去抖一抖。還有角樓的設計,但冷氣好夠,坐樓上樓下一樣可以,仲有好多雜誌比人睇,香港都真係好耐無見呢類食肆了。叫左2樣野,一個豬扒包,一個咖哩薯仔雞扒飯豬扒包豬扒偏簿,無落肉鬆粉,煎得夠香夠脆,不過是有骨的。朱仔包比我地之前都有翻焗過所以都夠曬脆。咖哩薯仔雞扒飯咖哩汁都幾水,但食得出好似90年代係香港茶記食果d 咖哩味咁,不過可惜薯仔唔入味,雞扒就夠香有肉味,同埋d 汁太小唔夠撈飯

叫左2樣野,一個豬扒包,一個咖哩薯仔雞扒飯