2024-01-06 207 浏览
吃過不會後悔的北方館前排同朋友食過呢間北方館念念不忘不過平時同媽咪兩個人食唔到幾多嘢今次同埋閨蜜契女嚟食,四個人可以食多幾款我哋喺澳門掛住玩,成九點幾先去食契女餓到不得了一大碗番茄雞蛋木須鹵 $118碗麵仲大過佢個頭,佢竟然差唔多一個人食晒除咗好肚餓之外,真係好好味佢個麵質好有彈性,好有口感唔會浸耐咗有啲湖咗咁啲職員仲好細心,見到有小朋友話會幫我哋將啲面拉幼啲,同埋剪短啲方便小朋友食,勁窩心每次你都會食鮮肉小籠包 $78每一隻都充滿湯汁,好飽滿小籠包皮薄餡靚一入口滿滿嘅肉汁好Juicy,肉汁好鮮甜今次人多,我的食埋鮮肉蝦仁韭菜餃 $105估唔到餃子比小籠包仲出色餃子皮軟糯帶麵粉香,餡料鮑滿熱騰騰時入口甜鮮可口餃子皮好有彈性,一放入口,入邊嘅餡料爆汁好正餡料的豐盈鮮美,會忍唔住,食完一件又一件今次人多,我的食埋鮮肉蝦仁韭菜餃 $105估唔到餃子比小籠包仲出色餃子皮好有彈性,一放入口,入邊嘅餡料爆汁好正會忍唔住,食完一件又一件媽咪至愛嘅麻醬油麥菜 $80貴係貴咗少少,不過媽咪鍾意食有小朋友喺度梗係會叫甜品啦!我哋見個賣相幾得意就叫咗拔絲香蕉/紅薯 $78估唔到出場咁震撼,未試過啲煙多到成張
吃過不會後悔的北方館

前排同朋友食過呢間北方館念念不忘
不過平時同媽咪兩個人食唔到幾多嘢
今次同埋閨蜜契女嚟食,四個人可以食多幾款

我哋喺澳門掛住玩,成九點幾先去食
契女餓到不得了
一大碗番茄雞蛋木須鹵 $118
碗麵仲大過佢個頭,佢竟然差唔多一個人食晒
除咗好肚餓之外,真係好好味
佢個麵質好有彈性,好有口感
唔會浸耐咗有啲湖咗咁

啲職員仲好細心,見到有小朋友
話會幫我哋將啲面拉幼啲,同埋剪短啲
方便小朋友食,勁窩心

每次你都會食鮮肉小籠包 $78
每一隻都充滿湯汁,好飽滿
小籠包皮薄餡靚
一入口滿滿嘅肉汁好Juicy,肉汁好鮮甜

今次人多,我的食埋鮮肉蝦仁韭菜餃 $105
估唔到餃子比小籠包仲出色
餃子皮軟糯帶麵粉香,餡料鮑滿
熱騰騰時入口甜鮮可口
餃子皮好有彈性,一放入口,入邊嘅餡料爆汁好正
估唔到餃子比小籠包仲出色
餃子皮好有彈性,一放入口,入邊嘅餡料爆汁好正
會忍唔住,食完一件又一件

媽咪至愛嘅麻醬油麥菜 $80
貴係貴咗少少,不過媽咪鍾意食

有小朋友喺度梗係會叫甜品啦!
我哋見個賣相幾得意就叫咗拔絲香蕉/紅薯 $78
估唔到出場咁震撼,未試過啲煙多到成張枱都係
契女見到勁開心
職員仲好好,咁幫我哋整煙整咗三次
先影到呢張咁靚嘅封面相😂

我哋叫咗各半份拔絲香蕉/紅薯
兩款都食到
炸到外脆裏嫩,色澤淺黃,質地柔軟,甜糯可口

而家到我老竇未食過,成日話等我過去一齊食😂

北方館 (路氹城)
路氹城金光大道望德聖母灣大馬路澳門威尼斯人1樓1015號舖
  • 拔絲香蕉
  • 鮮肉小籠包
2023-11-16 293 浏览
色香味俱全川菜。北方館連續兩日都食北方館,你就知一定喺好味先會連續食😂第一次食經過見到好多人排隊等開門就入去試吓,估唔到咁好味第二日再帶媽咪嚟食🥰北京香酥鴨 $215又香又脆嘅香酥鴨,加埋青瓜絲包在一起吃既鬆脆又爽口,口感豐富多層次唔好睇佢細細份,相當之飽的麻醬油麥菜 $75媽咪情有獨鍾嘅麻醬油麥菜爽脆新鮮油麥菜加埋麻醬好開胃搭香酥鴨一齊食剛好中和油膩感,不錯不錯炒烤羊肉夾饃 $175好大份,好彩有男士幫手,羊肉炒得好香嫩少少辣好惹味,加在夾饃上,再加啲胡麻醬好鬼正牛肉鬆炒飯 $95炒飯乾身不油膩,不錯鮮肉小籠包 $70超推薦,兩日食咗三籠😂你就知幾好味咬開好香濃嘅肉汁,縱使飲晒啲湯汁咬落去鮮肉仍然會爆肉汁出嚟相當Juicy好味😋仲有好多都好想食,好多外國人幫襯賣相又靚,份量又多北方館 (路氹城)路氹城金光大道望德聖母灣大馬路澳門威尼斯人1樓1015號舖
色香味俱全川菜。北方館

連續兩日都食北方館,
你就知一定喺好味先會連續食😂

第一次食經過見到好多人排隊等開門
就入去試吓,估唔到咁好味
第二日再帶媽咪嚟食🥰

北京香酥鴨 $215
又香又脆嘅香酥鴨,加埋青瓜絲包在一起吃
既鬆脆又爽口,口感豐富多層次
唔好睇佢細細份,相當之飽的

麻醬油麥菜 $75
媽咪情有獨鍾嘅麻醬油麥菜
爽脆新鮮油麥菜加埋麻醬好開胃
搭香酥鴨一齊食剛好中和油膩感,不錯不錯

炒烤羊肉夾饃 $175
好大份,好彩有男士幫手,羊肉炒得好香嫩
少少辣好惹味,加在夾饃上,再加啲胡麻醬
好鬼正

牛肉鬆炒飯 $95
炒飯乾身不油膩,不錯

鮮肉小籠包 $70
超推薦,兩日食咗三籠😂你就知幾好味
咬開好香濃嘅肉汁,縱使飲晒啲湯汁
咬落去鮮肉仍然會爆肉汁出嚟
相當Juicy好味😋

仲有好多都好想食,好多外國人幫襯
賣相又靚,份量又多

北方館 (路氹城)
路氹城金光大道望德聖母灣大馬路澳門威尼斯人1樓1015號舖
  • 鮮肉小籠包
  • 炒烤羊肉夾饃
2024-03-23 18 浏览
營業時間到凌晨,而且食物質素高!華麗的中式裝修,紅黑顏色的配搭,令人產生神秘感!🥟豬肉小籠包($75)外皮薄透亮,上面的褶子像荷葉裙邊,輕微透出裏面湯汁的顏色!入口肉餡嫩滑、肉汁濃郁,令人陶醉!🐓石庫門醉雞($115)金黃色的皮,肉軟嫩不柴,吃起來還帶着股醉人的香味!🍜北方面櫃台($115):刀削麵+豬骨湯底+東北酸菜排骨自家製的麵條比一般麵更為粗身,但久浸不爛,十分爽口彈牙!豬骨湯頭看來清爽,香味令人垂涎,一上桌便香味撲鼻,滋味濃郁鮮甜,滿口排骨的甜酸,酸菜的酸爽,令人開胃,一口接一口!📍北方館1015號, 1樓, 澳門威尼斯人

🥟豬肉小籠包($75)

🐓石庫門醉雞($115)
金黃色的皮,肉軟嫩不柴,吃起來還帶着股醉人的香味!

🍜北方面櫃台($115):
刀削麵+豬骨湯底+東北酸菜排骨
自家製的麵條比一般麵更為粗身,但久浸不爛,十分爽口彈牙!

📍北方館
1015號, 1樓, 澳門威尼斯人
2023-09-09 323 浏览
📍澳門篇|威尼斯人高質川菜 - 北方館✔️餐廳入面設有獨立房間,岩曬一大班人黎食✔️啲野食so far都好惹味好香口,份量都幾大,性價比幾高FOOD (好多碟都唔記得咗影相就食咗,但都會留底食評😆):-鮮肉小籠包 $58(小籠包中規中矩冇咩特別)-老成都酸菜魚 $208(🔥Recommended! 除左味道出色同埋性價比高,冇咩想講😆)-掛杆蒜泥白切肉 $79(🔥super recommended!! 食物同賣相都好出色)-傳統口水雞 $86(口水雞勁嫩滑又入味)-干煸美國牛肉雞肝 $288(味道都喺中規中矩冇咩特別)-炒烤羊肉夾饃 $175(唯一一碟有小小失望,羊肉上面加左孜然粉,但無重口味嘅我都覺得吾夠入味)-拔絲香蕉 $58(🔥super recommended!! Again,食物都賣相又喺100分! 上碟嗰陣職員會落啲乾冰喺碟底,做到出曬煙嘅效果😆)
📍澳門篇|威尼斯人高質川菜 - 北方館

✔️餐廳入面設有獨立房間,岩曬一大班人黎食

-鮮肉小籠包 $58
(小籠包中規中矩冇咩特別)

-老成都酸菜魚 $208

-掛杆蒜泥白切肉 $79

-傳統口水雞 $86
(口水雞勁嫩滑又入味)

-干煸美國牛肉雞肝 $288
(味道都喺中規中矩冇咩特別)

-炒烤羊肉夾饃 $175

-拔絲香蕉 $58
作為中國北方菜其中一樣重要的甜品,拔絲香蕉是不可或缺。無奈地,因為它的製作過程繁複,時間和金錢成本較高,所以香港基本上沒有餐廳供應此甜品😩 想食的話,就要返上路程稍遠的深圳、中山等地方🧳不過,在澳門賭場的其中一間北方菜餐廳,就能找到此甜品的縱影🥹除此之外,亦能發現不少地道的北方美食,性價比高,吸引人欲欲一試😆環境🌴餐廳的樓底高,紅當當的顏色是餐廳的主要外貌,金碧輝煌,非常有氣派😯最令人eye-catching的,就是在餐廳中央的廚房👀客人可以細心欣賞拉麵的製作過程,帶來美好的美食體驗👏🏻👏🏻食物🍱1. 掛竿蒜泥白切肉🥒🍖(MOP $118)🔸每片白肉和青瓜切至薄片,掛在竿上,在光線下薄至透光。賣相精美,非常適合打卡📸🔸青瓜片冰涼而清新爽脆,和白肉片一起包裹著,再加上蒜泥辣油和蔥絲,口應極佳😋蒜泥辣油的味道較濃和重,很大程度上還原到北方人的口味😌2. 蘭州牛肉拉麵🥩🍜(MOP $128)🔸湯底少麻而不辣,怕辣的朋友也適宜享用;麵條是即時製作,拉得煙韌可口,加上濃香的牛肉、清甜的白蘿蔔,使拉麵辛麻而帶有香甜的味道🤤3. 鮮肉小籠包🥟 (MOP $78)🔸小籠包的皮薄,內餡多肉,肉汁豐盈熱辣

環境🌴

食物🍱
1. 掛竿蒜泥白切肉🥒🍖(MOP $118)
掛竿蒜泥白切肉🥒

2. 蘭州牛肉拉麵🥩🍜(MOP $128)
蘭州牛肉飯拉麵

3. 鮮肉小籠包🥟 (MOP $78)
🔸小籠包的皮薄,內餡多肉,肉汁豐盈熱辣辣,要小心湯汁燙到自己個咀👄👄
鮮肉小籠包

4. 拔絲香蕉🍌 (MOP $78)
🔸每次到餐廳必叫的甜品:拔絲香蕉即叫即炸,上桌時伴以乾冰作裝飾。外皮甜而香脆,香蕉少熱而軟熟,乃餐廳高水準之作。香港甚少餐廳可以食到😋😋

服務🤵🏼‍♂️🤵🏼‍♀️
雖然用餐當日的侍應人數不足,但她們對客人仍能保持其專業態度:協助客人選擇菜單、上菜、加茶等,表現也令人滿意👍🏻
2023-05-01
等候时间
10 分钟 (堂食)
掛竿蒜泥白切肉🥒
蘭州牛肉飯拉麵
  • 蒜泥白肉
2023-04-12 476 浏览
<澳門篇> 威尼斯人北方館久違的澳門之旅,閉關左咁耐終於通關了,趁住復活假期,就計劃一家人去澳門快閃兩日一夜。今次我地係經港珠澳大橋乘搭金巴去澳門,但由於係假期同埋大家真係閉關咗好耐既關係,過關時間頗長,我地前後用左大概5個幾鐘既時間先由香港成功到達澳門威尼斯人。咁辛苦先黎到澳門,一到埗就決定要食返餐好既,跟住我地一位住澳門既朋友就帶左我地去威尼斯人北京館食晚飯了。當日我地無訂位,所以都等左一個鐘先有位。餐廳裝潢走時尚中國風,色調以紅黑為主,餐廳樓底高且天花佈滿射燈,光線明亮,更突顯高尚格調。在餐廳的中央位置,有個開放式廚房,可以清楚見到師傅即製麵條,除左店內裝修,佢地既食物擺盤亦都好有心思。菜式⭐️酸辣湯哩個酸辣湯,質感較稀,味道方面唔太辣,但就唔係好夠酸,唔係我食開嘅味道,較為一般。⭐️ 掛桿蒜泥白切肉👍🏻食開嘅蒜泥白肉,一向都係白肉放底,蒜泥擺面,今日第一次食要自己包嘅蒜泥白肉。呢度菜,基本上每一檯嘅客人都會叫一份,係餐廳嘅必食菜式之一。一片薄薄既白肉夾住一片爽脆既青瓜,再加埋特制既蒜泥卷埋一齊食,成個感覺好Fresh,辣得黎又幾爽,係一道唔錯嘅開胃菜。⭐️炒烤羊肉夾饃
<澳門篇> 威尼斯人北方館

菜式
酸辣湯

⭐️酸辣湯

⭐️ 掛桿蒜泥白切肉👍🏻

⭐️炒烤羊肉夾饃👍🏻
店員上桌既一刻,在空中已經飄住陣陣既羊肉香味,擺盤亦很精美。一向好怕羊羶味既我,今次食哩個完全唔覺得羶,羊肉味剛剛好,當中仲帶點辣味和孜然粉香味,再加上爆炒三色椒和洋蔥,放入烘過既夾饃食,真係好惹味。

花雕醉雞

⭐️花雕醉雞
哩道醉雞既肉質好嫩滑,嫩而不柴,而且酒味十足,令人十分回味。醉雞既每一種調料都恰到好處,令到成道菜既味道更加濃郁。

牛肉松炒飯

⭐️牛肉松炒飯👍🏻
牛肉炒飯既米飯炒至粒粒分明,散發著淡淡的米香味和濃濃既牛肉香味,令人垂涎欲滴。哩個炒飯既口感同味道都非常好,加入左蔥、姜、蒜一齊炒,香氣濃郁,食到唔停口。

總括而言,雖然食品唔係每樣都滿足到我,但整體食物質素都高。另外,我又特別喜歡餐廳中國風既裝修,令到進食既客人有更舒適既體驗。哩間餐廳算係澳門性價比比較高既餐廳,值得一試👍🏻

P.S 建議大家假期去的話,都係搭船去穩陣啲,同埋唔想去到排隊排咁耐,就記得預早book定位喇~

推介指數:⭐️⭐️⭐️⭐️ (4/5)

📍北方館(威尼斯人)

營業時間:
上午11:00至下午 3:00
晚上6:00至晚上11:00
電話:+853 8118 8822
拌米粉
炒花菜
2023-04-05
等候时间
60 分钟 (堂食)
用餐时段
花雕醉雞
牛肉松炒飯
拌米粉
炒花菜
2023-04-11 806 浏览
🙋🏻‍♂️餓底探員衝出香港去咗澳門調查呢間京川菜,餐廳裝潢有氣派,食物份量唔少,擺盤精美,性價比好高,由於今次行程有啲趕急,下次有機會再調查多啲當地嘅美食同各位吃貨分享🐖🥒掛桿蒜泥白切肉 MOP108📸表示個蒜泥白切肉好似塊布咁掛咗喺個架上面,青瓜同白切肉間隔住咁掛起嚟,成件事好靚好吸睛🙋🏻‍♂️表示個青瓜同白切肉切到好薄,食嘅時候將青瓜同白切肉夾埋一齊,加入京蔥𢇃同蒜泥再捲起嚟食,食落每啖都充滿蒜泥香味,味道十分之正🌶️🐤重慶辣子雞 MOP130📸表示碟辣子雞滿佈乾辣椒,一上枱聞到香濃嘅辣椒香味,睇見都流口水🙋🏻‍♂️表示個辣子雞可以㨂去骨,雞肉炸到香脆,加入花生粒一齊炒,味道香口,食完一件又一件,食到停唔到口🐟糖醋深海大黃魚 MOP228📸表示條黃花魚炸到成條企咗喺度,面頭有京蔥𢇃同糖醋醬汁、成碟糖醋黃魚好有睇頭🙋🏻‍♂️表示個黃花魚外層炸到好酥脆,食落肉質嫩滑,加上糖醋醬一齊食,甜甜酸酸味道開胃🥩荷香牛肋骨 MOP338📸表示個牛肋骨用荷葉包住嚟整,旁邊有鍋粑同XO醬可以配埋嚟食,賣相吸引🙋🏻‍♂️表示個牛肋骨厚切,肉質鬆軟鮮嫩,配埋鍋粑一齊食,食落一脆一軟,口感非常過癮🐟老成都酸菜魚刀削麵
掛桿蒜泥切肉

荷香牛肋骨

🥩荷香牛肋骨 MOP338
老成都酸菜魚刀削麵
🐟老成都酸菜魚刀削麵 MOP108
📸表示個刀削麵配上酸菜魚,份量大碗又足料,一次過食到兩樣食物好滿足
🙋🏻‍♂️表示個刀削麵軟硬適中,食落有質感,酸菜魚嫩滑,魚湯鮮甜飲落唔油膩

📈吃貨指數
糖醋深海大黃魚
荷香牛肋骨
老成都酸菜魚刀削麵
2023-03-30 724 浏览
餐廳走中國風🇨🇳, 顏色以紅黑為主調🔴⚫️✨裝修呈高尚格調, 樓底高且光線明亮💡中央有個開放式廚房👨🏻‍🍳, 可以見到師傅即製麵條🫖茶壺用蠟燭㷫住♨️食物擺盤上都很有心思🥰🔸菊花普洱 $45・涼菜🔸夫妻肺片 $108 8/10🔸傳統口水雞🐔 $108 8/10🔸掛桿蒜泥白切肉 $108 8/10薄薄一片的白切肉夾住一片清爽的青瓜🥒再沾上蒜泥卷起來食用🌀🌶️辣得清爽開胃😚大推‼️係個好睇又好食嘅前菜🥳😆・主食🔸鮮肉小籠包 $140 8/10小籠包新鮮出爐♨️皮薄餡料新鮮滿滿的肉汁😋🔸炒烤羊肉夾饃🐑 $175 7.5/10羊肉以砂鍋盛載, 暖笠笠☺️🐑羊肉羶味味較淡, 孜然味反而較出配搭烘烤過的夾饃一齊食用🍞十分惹味可口👍🏻🔸老成都酸菜魚🐟 $328 7/10🥵怕麻/辣的朋友要趕喺佢越煮越辣前先吃幾口🤣🔸那年秋天的茄子🍆 $105 7/10俾個名吸引咗叫呢款菜🍂好有詩意好唯美😌原來係將茄子🍆沾上炸粉油炸香脆可口, 外脆內軟😚🔸荷香牛肋骨🍃 $338 8/10牛肋肉炆得十分軟身, 充滿牛香味🐮可配米通和XO醬食用多層次口感, 脆卜卜😻🔸京城酥皮蝦 $250 9/10+$45/隻必點‼️呢
餐廳走中國風🇨🇳, 顏色以紅黑為主調🔴⚫️
✨裝修呈高尚格調, 樓底高且光線明亮💡
中央有個開放式廚房👨🏻‍🍳, 可以見到師傅即製麵條
🫖茶壺用蠟燭㷫住♨️

小籠包新鮮出爐♨️
皮薄餡料新鮮
滿滿的肉汁😋

🔸炒烤羊肉夾饃🐑 $175 7.5/10
羊肉以砂鍋盛載, 暖笠笠☺️
🐑羊肉羶味味較淡, 孜然味反而較出
配搭烘烤過的夾饃一齊食用🍞

🔸那年秋天的茄子🍆 $105 7/10
俾個名吸引咗叫呢款菜🍂
好有詩意好唯美😌
原來係將茄子🍆沾上炸粉油炸
香脆可口, 外脆內軟😚

🔸荷香牛肋骨🍃 $338 8/10
牛肋肉炆得十分軟身, 充滿牛香味🐮
可配米通和XO醬食用
多層次口感, 脆卜卜😻

🔸京城酥皮蝦 $250 9/10

• 京城酥皮蝦
  • 蒜泥白肉
  • 口水雞
2023-03-21 370 浏览
東北酸菜排骨💰1️⃣0️⃣8️⃣點選了刀削麵豬骨湯底,麵質偏糊,排骨軟諗入味,湯頭配上酸菜,不油不辣,我連湯也全喝掉呢。老北京炸醬麵💰1️⃣0️⃣8️⃣五花肉、黃瓜絲、芽菜、花心蘿蔔絲、蔥花等,食材豐富的拌麵,麵條有咬口,醬料濃而不膩。鮮肉小籠包💰7️⃣0️⃣肉餡新鮮多汁,皮厚薄適中,熱辣辣,小心燙啊!老北京鮮肉窩貼💰8️⃣5️⃣大大隻,皮有點厚,不過不失。拔絲香蕉(半份)💰4️⃣5️⃣剛熟的香蕉掛上糊漿炸至金黃色,外脆內軟,入口成了強烈對水,再加上拉絲糖漿,甜甜的,視覺味覺俱佳,打咭之選。店舖以紅黑色為主調,掛上紅紅的燈籠,枱與枱之間有空間感。服務員會了解顧客口味,嗜辣程度,也主動加水。酒店範圍內的食肆,真心覺得價錢公道,美中不足是室溫過高。
東北酸菜排骨💰1️⃣0️⃣8️⃣

老北京炸醬麵💰1️⃣0️⃣8️⃣

鮮肉小籠包💰7️⃣0️⃣
肉餡新鮮多汁,皮厚薄適中,熱辣辣,小心燙啊!

老北京鮮肉窩貼💰8️⃣5️⃣
大大隻,皮有點厚,不過不失。

拔絲香蕉(半份)💰4️⃣5️⃣

2023-02-07 651 浏览
3年無出境,第一次再出境竟然去了澳門🫢第一次搭直通巴經港珠澳大橋過關,感覺好新鮮,個半鐘就到,比想像中還要快。出外逛逛,心情都舒暢好多,感覺澳門都同記憶中的有少許不同。當然⋯香港變得仲多😮‍💨.今次行程,做個free rider 😬 什麼都唔知的我只知道要食!第一站,來到了威尼斯人內的一間中菜餐廳 - 北方館,聞說是澳門foodie推介。.餐廳內很有中國風,以紅黑為主調顏色,型造高尚格調,餐廳中央有個很注目的位置,可以看到師傅搓麵條。✥ 鮮肉小籠包 💲70小籠包皮薄,餡肉新鮮,超多肉汁,作為第一道菜來說,first impression 不錯✥ 鮮肉鍋貼 💲85新鮮煎製的鍋貼,放在鐵板上枱熱辣辣,賣相吸引。味道上還可,不過皮就沒有小籠包的薄,有點失色。✥ 炒烤羊肉夾饃 💲175上枱presentation 感覺很不錯的,擺放得很整潔,羊味都很香。可是吃下去略嫌羊肉味不太足夠,主要只吃到辣味和孜然粉的味道。恕未能滿意到我這個羊肉控。✥ 拔絲香蕉 💲70朋友介紹必食的拔絲香蕉的確做得很不錯。十分打卡-able之餘,味道口感都很高質。新鮮製作,暖笠笠的香蕉餡被脆脆的皮和糖包住,一口脆一口軟,
3年無出境,第一次再出境竟然去了澳門🫢

✥ 鮮肉小籠包 💲70

✥ 鮮肉鍋貼 💲85

✥ 炒烤羊肉夾饃 💲175

✥ 拔絲香蕉 💲70
朋友介紹必食的拔絲香蕉的確做得很不錯。十分打卡-able之餘,味道口感都很高質。新鮮製作,暖笠笠的香蕉餡被脆脆的皮和糖包住,一口脆一口軟,強烈的對比,口感十分深刻,出色!

雖然食品不是每樣都滿足到我這個嘴刁的客人😛 但由茶壺有用蠟燭熱著,到食物擺盤上,以至服務方面,其實都算是做得很好,有用心經營的。
2023-01-25
  • 拔絲香蕉
不定期出走好西推薦系列 澳門篇 (1) - 北方館🇲🇴北方館(威尼斯人)📍路氹城金光大道望德聖母灣大馬路澳門威尼斯人地面大堂1015號舖「十四天,大概足以證實,情傷你會治理」#隔離 #JaceChan #林家謙啱啱新年終於開關,趁住新年假期,久違地計劃即日快閃澳門團一日團,無去澳門3年,今次仲係第一次坐直通巴經港珠澳大橋過關,車程都非常舒適快捷,由太子上車連埋過關到達澳門大概用咗都係1個半鐘,好適合怕坐船會暈船浪嘅朋友。第一站我地book左澳門teamlab打卡影相,所以就係威尼斯人落車,雖然食左早餐同埋夜晚book咗自助餐,但見時間尚早,而且澳門嘅foodie朋友都好推介咗依間位於威尼斯人嘅北方館,我地就一於試試佢。北方館成間餐廳偏向中川菜嘅格局,樓底非常高,裝修設計既有傳統大紅大紫嘅氣派之餘亦好花心思謍造時尚新派氣息,而且侍應服務亦非常熱心殷勤。-鮮肉小籠包 💲70 ⭐️4/5⭐️-鮮肉鍋貼 💲85 ⭐️3.9/5⭐️小籠包即點即製新鮮出爐,皮薄餡靚,入口理想當然地肉汁滿溢,非常唔錯。鮮肉鍋貼上枱用咗鐵板擺盤,頗為隆重,可惜鍋貼皮比較厚,比小籠包稍逊一筹。-炒烤羊肉夾饃 💲175 ⭐️4.
不定期出走好西推薦系列 澳門篇 (1) - 北方館🇲🇴

北方館(威尼斯人)

「十四天,大概足以證實,情傷你會治理」
#隔離 #JaceChan #林家謙

-鮮肉小籠包 💲70 ⭐️4/5⭐️
-鮮肉鍋貼 💲85 ⭐️3.9/5⭐️
鮮肉鍋貼

-炒烤羊肉夾饃 💲175 ⭐️4.1/5⭐️
上枱排場亦非常搶眼,一邊係砂鍋盛載住香氣滿溢嘅羊肉,一邊係啱啱烘烤過夾饃,羊肉充滿孜然香氣,再加上三色椒洋蔥爆炒,放入夾饃進食,非常惹味。

-拔絲香蕉 💲70 ⭐️4.1/5⭐️
經過一輪飽點嘅洗禮,我地不知不覺已經頗為飽肚,仲要留肚夜晚食buffet,但朋友極力推薦之下,仍然點咗拔絲香蕉作為甜品。
拔絲香蕉賣相好吸引,好似一串串冰糖葫蘆咁插係盒上,我地自己撈勻糖絲就可以入口,炸香蕉外脆內軟,加埋糖絲增加口感,令到今次午餐已經非常滿足。
拔絲香蕉

總結: 餐廳裝修氣派大氣時尚,服務招待亦非常貼心,菜色出品亦非常多元化,今次午餐輕輕淺嚐幾款食物水準都唔錯,期待下次嚟可以試更多唔同菜色食物。
拔絲香蕉
餓鳥.....有話兒:「祝大家兔年快樂🐰新年新氣象🎇最重要是身體健康💪🏻」-話說前陣子和朋友吃一頓陽康後的補祝生日餐🎂這次想吃點特式又不想吃西餐,特意選了位於威尼斯人內的北方菜館~環境以紅彤彤的中國紅為主色調,挑高又明亮,中央還有一個寬闊的開放式廚房,一邊看著師傅揉麵條,一邊食慾大增啊😝🔹《掛桿蒜泥白切肉》一片的切肉一片青瓜的搭配,把蒜泥和蔥絲鋪到滿滿的在肉瓜片上,再卷著小小的放進口,清爽不膩😚🔹《炒烤羊肉夾饃》夾饃有點像烤至焦脆的台灣刈包,夾入散滿孜然粉調味的嫩羊肉,再淋上靈魂的麻醬,吃起來一秒到位😍而羊肉份量亦很多,當完餡料還能當餸吃,又香又惹味😆🔹《東北鍋包肉》炸至金黃酥脆的外皮,內裡肉質香嫩,醬汁黏稠度剛好,酸甜可口,超下飯呢😋🔹《糖醋深海大黃魚》原本是想點朋友大讚的松子魚,但菜式轉換變了大黃魚,不過想著糖醋做法應該都不會怎樣差就直接試一下,沒想到…這道菜刷新我們對糖醋的好印象😢雖則這魚外貌炸到挺帥的,但魚質散爛,還沒入口都已經有一股魚腥味散發出來😵‍💫味道甚至重到連糖醋醬都蓋不了,吃了一兩口就吃不下去了🤢平時都有吃蒸或煎的大黃魚,但這條魚一度令餓鳥和友人懷疑是否嗅覺和味覺出現
餓鳥.....有話兒:
「祝大家兔年快樂🐰新年新氣象🎇最重要是身體健康💪🏻」

🔹《掛桿蒜泥白切肉》

🔹《炒烤羊肉夾饃》

🔹《東北鍋包肉》

🔹《糖醋深海大黃魚》
原本是想點朋友大讚的松子魚,但菜式轉換變了大黃魚,不過想著糖醋做法應該都不會怎樣差就直接試一下,沒想到…這道菜刷新我們對糖醋的好印象😢雖則這魚外貌炸到挺帥的,但魚質散爛,還沒入口都已經有一股魚腥味散發出來😵‍💫味道甚至重到連糖醋醬都蓋不了,吃了一兩口就吃不下去了🤢平時都有吃蒸或煎的大黃魚,但這條魚一度令餓鳥和友人懷疑是否嗅覺和味覺出現問題😳

🔹《紅油抄手》
肉質紮實,皮厚度適中,再配上看似很辣但實質不辣而又充斥著辣椒香氣的紅油,一口一顆,吃上癮啊🤪

🔹《抹茶鍋餅》
雖說內餡是抺茶泥,但餡味道吃上來比較像開心果泥,但口感綿密不甜膩🤤再加上煎餅和開心果仁的香脆,飯後甜品都給清碟了🤣

🔹《蕃茄雞蛋長壽麵》
麵質彈牙有韌性,配上酸酸的蕃茄雞蛋而且吃起來不會輕易斷掉,很吉利呢😜
✨餓鳥點餐✨
掛桿蒜泥白切肉($98)
炒烤羊肉夾饃($158)
東北鍋包肉($108)
糖醋深海大黃魚($208)
紅油抄手($75)
抹茶鍋餅($65)
蕃茄雞蛋長壽麵($生日免費送)
💥另加收10%服務費喔
2019-12-10 1759 浏览
北方館有兩間,一間係金沙城,一間係威記。兩間都是一樣的,地方大,紅色燈籠裝飾。威記個間多人d,食飯時間通常五至十分鐘就有位。如果係澳門想試下北方菜,禁就要去試下北方館,味道不錯,品質高,環境大,衛生好。用金沙會卡重有折,正常係香港禁既價錢都好難食到e個 質素,師傅都是正宗既傳統做法,酸菜魚無骨多肉,食左一啖就停唔到。另外,北方館重有好多即拉既麵食,小籠包,餃子等等,質數都很好。但最為驚艷既都可以話係拔絲香蕉,幾十蚊既價錢,食到師傅多年既功力,即叫即炸,等大約20分鐘,香蕉外脆,內裡軟甜。有一碗冰水和刀叉方便你食用。一碟就夠四個人食!
涼伴木耳
爆炒椰菜
百腐湯
酸辣湯
土豆絲
2019-11-25
等候时间
5 分钟 (堂食)
涼伴木耳
爆炒椰菜
百腐湯
2019-06-29 1212 浏览
哈哈!假期又同朋友去澳門3日2夜放壓,係酒店享受游水、桑拿之樂後,當然要找吃啦!選咗吃川菜的''北方館",其實朋友們都又怕辣又不吃牛,幸好這兒也有不辣不牛的選擇😋點了鮮肉小籠包、酸菜排骨燉粉條、炒烤羊肉加饃和五谷米炒飯。館內服務員動作比較慢條斯理,而且枱上衹有碟沒碗擺放……有點奇怪🤔小籠包皮和肉都比較粗厚,酸菜排骨燉粉條味濃郁排骨肉鬆,最要讚係五谷米炒飯,米與五谷分佈量剛好,粒粒飯都有咬口,而 洋蔥炒烤羊肉不油不膩有輕輕孜然香,加上獨有花生醬汁,放入軟綿綿嘅饃包內超好味,要找些吃辣朋友下次來試吃水煮牛

2019-06-28
用餐时段
  • 五谷米炒飯
Ok
2019-03-18 966 浏览
星期六 特登過澳門同朋友影畢業相 因為交通阻塞 book左6:00 結果6:30 好彩呢個時間都未多人 餐廳比想像中闊落 裝潢仲好有中國古典氣息🤩印象中好似冇咩食過北方菜 其實都吾係太食得辣...叫左壺荔枝紅茶 好好飲 荔枝香同茶好match! 個壺都好復古❤️ 我地三個人叫左個陝西油撥麵 四季豆 炸子雞 鮮肉小籠包 🐷 原來油潑麵...係一塊塊好大塊既麵團🤣🤣吾似麵 不過都幾入味 少少辣 本身麻麻地四季豆 但呢到既四季豆都幾林😆不過食食下發現好麻....再食埋炸子雞 花椒仲多過雞🤣🤣幾脆幾香口 同豆一樣愈食愈麻愈食愈辣 即刻好想叫野飲 見到可樂要45蚊一罐好貴😢但為左解辣...都係叫左黎飲 鮮肉小籠包不過不失 同其他舖頭既小籠包差吾多 朋友好鐘意水煮魚就叫左酸菜魚 吾食魚既我淨係食酸菜🤣🤧........食食下發現眼前既野食對我黎講都太辣...決定叫個老北京炸醬麵解辣!最後甜品叫左紫米糕 本來以為係糕點黎 點知原來係雪糕黎..仲要得好少😭覺得好吾抵食.... 朋友有9折卡折完每人都要300蚊 覺得貴!
油潑麵
炸子雞