2019-03-23 422 浏览
在上年10月中,重陽節前夕及重陽節假期那天,我跟男朋友一起到澳門兩天遊! 我們住在澳門美高梅酒店,貪其在市區交通方便!在重陽節前夕黃昏,我們在澳門宋玉生廣場(皇朝) 那邊兜個圈,看看有什麼店子及餐廳!當時,最吸引我視線的是 <上行咖啡>!(當時我還用相機影低門面) 之所以想在重陽節假期那天幫襯,怎料早上尚未營業,便幫襯了 <海王冰室> 食早餐!餐廳佔地兩層,我們在舒適優雅的環境下享用美食,的確是賞心樂事!認得我們的老闆熱情好客,原來他看得出我們是香港人,他恐怕我們尚未食早餐,因此豬手都整大份啲,令我們也食得高興!精選雙人套餐好抵食又不用傷腦筋! (設加一服務費)精選雙人套餐 $238包括:蒜蓉焗青口、百里香焗龍脷柳、蜜汁燒豬手及甜品木槺蛋糕;套餐跟餐湯、甜品及咖啡/ 茶!餐湯:忌廉湯 加入肉粒,令整體口味及口感不會太單調!蒜蓉焗青口青口與薯蓉混合焗成,金黃色的表面,香酥美味!蒜蓉把青口本身的鮮味逼出來!百里香焗龍脷柳以錫紙包裹焗製,打開隨即散發惹人垂涎的香氣,白汁濃而不膩,我們汁都撈埋,可配白飯及欖油意粉,意粉軟硬適中又夠香口!跟白汁幾夾!一濃一淡恰到好
 我們住在澳門美高梅酒店,貪其在市區交通方便!
認得我們的老闆熱情好客,原來他看得出我們是香港人,

精選雙人套餐好抵食又不用傷腦筋!
 (設加一服務費)
精選雙人套餐 $238
餐湯:忌廉湯
加入肉粒,令整體口味及口感不會太單調!
忌廉湯

百里香焗龍脷柳
以錫紙包裹焗製,打開隨即散發惹人垂涎的香氣,
白汁濃而不膩,我們汁都撈埋,可配白飯及欖油意粉,意粉軟硬適中又夠香口!跟白汁幾夾!一濃一淡恰到好處!
蜜汁燒豬手
豬手比預期大份啊!
肉質不死實,而且既入味又惹味!我們食得津津有味!

甜品:木槺蛋糕
由於加入不少軟滑忌廉的關係,食起來有點溜!
甜度是剛好的!
木槺蛋糕
在這裡,舒適優雅的環境、熱情好客的老闆,加上抵食夾大件的美食!下次去開澳門,也要找這間餐廳幫襯先得嘞!
2018-10-17
2017-02-20 1064 浏览
同人溝通最好就唔好甘死板坐喺辦公室,飲杯茶食件餅感覺都會好好多。食完晏飽飽,但都仲有另一個胃,甜品胃。講到澳門最出名嘅甜品就係木糠布甸,木糠布甸其實個製法都幾容易,就係要忌廉跟住仲加啲雲呢拿,煉奶,甚至一啲餅碎就已經可以做到,一般家庭可以做到嘅簡易甜品。但係出自唔同人嘅手有唔同嘅味道,風格。呢一間嘅木糠布甸就唔係用一杯杯型式,係比較硬身嘅類型,質感有啲似雪芭,可以原件出嚟。但係我就覺得呢度嘅味道唔夠之前食嘅好,可能佢加咗啲玉桂粉,個玉桂粉味,完全蓋過晒佢嘅忌廉香。另外仲飲咗兩杯咖啡,兩杯咖啡就有返咁上下質素。好似摩卡咁樣除咗香之外,下邊就真係會有啲朱古力漿,俾你攪勻,真材實料。見到隔離有人叫午餐,個焗豬扒飯嗰塊豬扒好厚又好大,而且啲汁料個色都好鮮,好靚仔,應該唔錯。仲要重點係呢一度嘅服務態度真係好好,個個笑面迎人。同埋我嗰陣時係食緊午飯,但仲笑住甘服務我地,感覺好舒服。
2013-08-06 1150 浏览
前幾日同左一班同事去左公司附近食LUNCH, 由於放飯時間, 好多間食店都無晒店。咁啱上行咖啡有位,未試過就入左去,試下食個中午飯,食完之後,確實有少少驚喜。講番位置先,上行咖啡位於皇朝倫敦街環宇豪庭地下(即是聖約瑟大學果條街,味皇正對面)推開門入去其實就己經感受到很強烈既葡式咖啡店味道,但可惜樓下無空位,我們就上了二樓用餐,二樓的怖置顯然跟一樓的格局有很大出入,無裝修似的....強烈建議大家在樓下用餐,二樓比較悶熱。講番上行咖啡的Set Lunch,她的set Lunch是每天轉變的,我概括為3類,MOP50, MOP55 和 MOP60。套餐都跟一個餐包, 一杯飲品 以及 一個主食。我點左個菠菜大蝦意粉,飲品方面選熱奶茶 (注意: 凍飲要另外加3蚊)坐左一陣, 服務員就拿了一小籃餐給我們,餐包係甜既,而且脆卜卜,喜歡食咸餐包既朋友仔可能會有D失望,其實我都係鐘意牛油配咸餐包。Anyway, 主菜來了, 意粉可圈可點,意粉汁味道偏濃, 汁很重cream 味,蝦係幾爽口但可惜冇咩蝦味(應該用鹼水腌左幾耐。)我同事就分別點左:由於我冇食過,只能靠大家無限的想像力,但同事都認為味道是不錯的

餐包
菠菜大蝦意粉
我同事就分別點左:
金沙骨配飯
鮮茄牛肉飯
吞拿魚意通粉
由於我冇食過,只能靠大家無限的想像力,但同事都認為味道是不錯的。

冇獨有偶,今日我們再一次到上行咖啡午餐
  好!! 今次就試下星期二的匈牙利牛配飯

我認為今次的匈牙利配飯的汁做得不錯,其實係有D似食緊牛腩飯,牛腩鬆化易嚼不黏牙
匈牙利牛配飯
如果食午飯,我認為上行咖啡都算是一個不錯的選擇,  服務幾好, 食完飯會主動俾一杯水你,食完又會馬上幫你收拾桌面,  而且又冇咩蚊滋,總體黎講,幾好。
2013-08-02
等候时间
15 分钟 (堂食)
匈牙利牛配飯
2008-08-18 626 浏览
一個非常閒暇的下午,加上炎夏的熱力納悶得有點不耐煩,所以便找間帶點情調的咖啡館.剛好在下午茶套餐時段,五十餘元;兩杯飲品 + 三文治,雖然套餐的咖啡一般普通,但沒有常有的苦澀味;三文治是簡單的蔬菜 ham&cheese,伴著咖啡,音樂....空調,剛才的納悶煩燥稍稍靜下來,變得消閒..順帶提示,它們的晚餐水平是不錯的,尤其羊鞍扒,海鮮天使麵較出眾.