2007-07-31 20 瀏覽
又同爸爸媽媽食飯, 星期二的晚上, 工作得夜了, 匆匆趕過來已經遲了半個鐘, 不好意思.係樓下已看見人山人海, 成條樓梯都係人. 真係好旺. 坐低覺得環境係好逼, 地方比較陳舊了.見好多人都係叫填鴨餐. $588六位用, 計落又比散叫抵, 最後都係要了個填鴨餐.拌雞絲粉皮: 7分, 粉皮幾滑, 雞絲不算老, 但係麻醬唔夠香濃, 青瓜極少, 近日青瓜貴? 多點青瓜應該會好一點, 現在口感有點寡.賽螃蟹: 8分, 蛋白幾滑, 簡簡單單, 但係不錯.北京填鴨: 6分, 吃了兩樣不錯的食物, 這裡的主角就出場了. 份量不少, 四個人分有點勉強. 皮烤得唔夠脆, 唔係幾香口, 切了幾多鴨肉, 偏瘦, 其實肥美一點更合適. 餅皮唔熱, 都無乜意欲加京蔥同青瓜了.單計這個填鴨, 跟鹿鳴春不能相比.宮保明蝦: 7分, 帶點辣, 好香口, 個宮保汁好惹味, 但係炸得太勁, 粉亦太厚, 蝦肉不算好新鮮.清炒時菜: 6分, 菜都算幾新鮮的, 但係非常油.鴨骨湯: 2分, 好大碗, 夠十二人分, 但係應該再多人分都得, 因為味道實在好差, 應該無乜人想飲. 太鹹了, 又無火候, 好像匆匆趕上場的. 媽媽用行動

賽螃蟹: 8分, 蛋白幾滑, 簡簡單單, 但係不錯.

單計這個填鴨, 跟鹿鳴春不能相比.

清炒時菜: 6分, 菜都算幾新鮮的, 但係非常油.

鴨骨湯: 2分, 好大碗, 夠十二人分, 但係應該再多人分都得, 因為味道實在好差, 應該無乜人想飲. 太鹹了, 又無火候, 好像匆匆趕上場的. 媽媽用行動來抗議.

小籠包: 4分, 皮好易穿, 賣相似生煎包多過似小籠包, 用碟上, 應該叫大碟包才對. 包入面無乜湯汁.

高力豆沙: 4分, 溫溫吞吞的, 炸起好耐? 皮變成麻麻脆, 雞肋.

整體味道只係一般, 服務不濟, 但係又幾經濟的, 當然唔會係食京菜的首選, 但係考慮價錢之下, 都叫做可以一試.