Hong Kong | Eng

Following
wsyheidi
Level 1Hong Kong
懶惰鬼,2022目標係希望可以開始培養寫食評嘅習慣:3
Overview
Reviews (3)
Photo (10)
好吃吃光~ 但服務態度有待改善🥶
Eat Up
2023-02-08
早已聽聞呢間餐廳係近期人氣王,睇foodie圖蚵仔魯肉飯粒粒飽滿,好似好吸引🤭,所以約埋兩個朋友平日夜晚去。等?無問題,預咗有排等,我地8點左右齊人,見到8點半截單,仲諗會唔會被截龍,有機會入唔到去🥺但佢又只係截咗我哋後面幾個人嘅龍,最後我哋8點20分有位!😍早已經喺等待時候揀好食乜,歡歡喜喜入到去,店員放低一張QR code叫我地落單,朋友立刻攞起手機。不過,就喺呢5分鐘入面,店員催咗我地落單催咗3次。😐(我哋:nani?!但會唔會太大壓力...)到上菜嘅時候,自然問問店員,可唔可以畀3隻碗仔我哋share食物?結果,店員攞咗兩個碗過來,然後話:「你呢度(指住碗魯肉飯)都有一隻碗,唔需要3隻碗啦~」😐之後,原本佢放低3對筷子,又突然攞走一對,話,你呢度(碗飯下面)都有一對呀。 😐(我哋:nani?!啲餐具有無必要計到咁盡?究竟有幾想洗少一隻碗?)嘢食好快上曬,我哋用咗3、4個字倒晒所有食物入口。去到8點50分左右,我哋都未食完,佢就想收晒我哋啲碗,要求我哋埋單,話9點要關門了。(我哋:nani?!你甜品都未上wor?😐如果你一開始知道你趕收工,serve唔切,點解唔直接截我龍?)好,講返食物:月見蚵仔魯肉飯:真係好食嘅,蚵仔粒粒飽滿,唔欺場,份量足。鹹酥雞魯肉飯:不過不失,食完好口渴。起司肉鬆蛋餅:幾好食,個醬汁酸酸甜甜,幾開胃。甜不辣:調味幾好,不過我比較喜歡再煙un啲嘅甜不辣~香腸:就係台式香腸,無乜comment。無冰芋泥鮮奶:好好飲,好多芋泥,好rich~芋圓糖不甩:芋圓幾好咬口。不過,都係無下次,我都係無呢個資格享用咁好食嘅食物㗎啦。如果都係要排隊,只能說大角咀都仲大把野揀,有更多食得更舒服嘅選擇:)…Read More
2023-02-08
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$127 (Dinner)
Celebration
Birthday
精巧用心的和牛lunch🐮~
Nice Yakiniku & Fine Wine
2022-07-24
係一餐相隔幾個月都不時會回味嘅lunch~話說有日同同事喺銅鑼灣附近做嘢,突然斥起條筋,醒起之前睇過呢間佳牛美酒出lunch set,價錢都幾相宜。平時夜晚就應該唔捨得食佢,咁啱經過附近就決定上去會一會佢!叫呢道,本身只係諗住任何事物加黑松露都係無敵嘅搭配。不過放入口真係充滿驚喜。炙燒咗嘅A4和牛每一塊都係呈半生熟狀態,一咬落去首先係焦香嘅牛味,之後再咬就係軟嫩嘅半生熟口感,十分出色!呢個係和牛肉餅+太陽蛋嘅組合。唔知點解「肉餅」兩個字本身聽上去唔太fine dine嘅感覺,但我同同事都不約而同話對呢個有興趣! 果然出到黎完全無令我地失望。和牛打成嘅肉餅的確牛味濃郁,而且肉汁滿滿。太陽蛋做到燶邊!100分! 雖然唔係好驚天動地嘅烹調方法,但食落完全感受到廚師嘅用心~總括而言,呢個價錢食到呢個質素嘅食物+服務,完全收貨㗎啦!唔知佢依家仲有無做lunch set,如果有,十分推薦大家一試!…Read More
Like
火炙A4和牛丼飯配黑松露汁
煎和牛肉餅、太陽蛋配日本米飯
2022-01-19
$300 (Lunch)
十分滿足嘅一餐法日fusion和牛晚飯!
Bifteck
2022-07-24
心情唔太好,想食一餐decent少少嘅晚飯安慰一下自己,同朋友選擇咗去開咗唔算太耐嘅bifteck,去之前覺得最吸引嘅係佢有雪室熟成和牛!喺香港實在好少見!餐包,有趣嘅係佢配搭埋天婦羅海苔同埋一pat好似poopoo嘅物體!(笑)其實佢係用面豉味牛油,食落個味道完全唔衝突,反而全個前菜好夾,十分神奇!(sorry相機食後,其實佢present得好靚嘅!)呢個係Fresh Oyster Three Ways,一個係青蘋果莎莎醬+柚子泡泡(雖然一督落去就無曬xd)配生蠔、一個係和牛他他+生蠔+魚子醬(切碎嘅)、一個係炸蠔。結論係好好食!🤣 我同朋友都覺得生蠔配他他嘅味道最豐富特別~上菜嘅waiter特登介紹,呢個risotto有別於一般用意大利米,反而係用薏米去烹調,配搭龍蝦醬汁同埋龍蝦肉,口感特別,而且食落口無食普通米咁膩口。上面配襯咗A4和牛Carpaccio,同樣十分驚喜和牛味道濃郁,口感軟嫩,係令人感到十分幸福嘅一道菜!去到扒房又點可以唔食牛呢? 本身打算簡簡單單叫個Prime Hanger Steak。本身無特別留意menu,上菜時候waiter話呢道菜原來仲配咗Dry aged咗15日嘅牛舌。佢仲話牛舌用去dry aged,最後wastage會好多,只會剩低好中間嘅一段仲可以用來serve客,所以十分珍貴,叫我地仔細品嚐!果然!最後我地都俾呢個牛舌驚艷到!果種軟嫩同埋濃濃嘅牛味令我地內心小尖叫!當然個hanger steak都好食,佢配搭以牛舌烹調嘅醬汁,濃郁之餘但又唔會搶走主角嘅鮮味,十分出色。不過,講到全晚最令人難以忘懷嘅,一定係佢嘅甜品!(覺得佢地係被牛扒耽誤嘅甜品店LOL)一上枱就見到佢仲·冒·緊·煙! 聞到微微嘅焦香味,頓時心諗好彩自己堅決留肚食甜品呀(因為見到佢地話每晚都有駐場甜品師,好似好勁咁lol)!個丸子食落口,就爆發中焦香,但唔係平時烤焦麵包之類嘅苦,而係香!本身好怕甜嘅嘢有太「創新」嘅鹹口味,覺得通常都會伏,但呢個雪糕完全顛覆我諗法。個雪糕其實就好似海鹽焦糖咁嘅味道,鹹甜唔會互相搶走,而且質地軟滑,係一個好高質嘅雪糕!因為上一個甜品太過太過令我地驚喜,呢個作為第二個上嘅甜品,難免會失色少少咁多🤏不過佢都係一個好好食嘅甜品!最上面嘅芒果雪糕feel到十分真材實料,中間白色嘅原來就係「Kasu」,問過waiter,原來就係成日喺SK II之類嘅護膚品聽到嘅「酒粕」。一食落去朋友就話「真係好sake」,酒味十分濃,好彩無醉xd。同朋友唔算十分十分餓,所以叫咗一個appetiser,兩個main同埋兩個甜品。結果兩個女仔食剛剛好!綜括而言,十分推薦大家慶祝紀念日、節日之類去!而且大推甜品!…Read More
+ 2
Like
Ratings
Fresh Bread with Homemade Miso Butter
Fresh Oyster "Three Ways"
Boston Lobster French Barley Risotto
USDA Prime Hanger Steak
Tofu Dango with Soy Sauce Ice cream
Mango Sake Kasu
Tofu Dango With Soy Sauce Ice Cream
2022-07-21
$550 (Dinner)
Cities
  • Recipe
  • Activity
  • Submit Restaurant Info
Review
  • Submit Review
Gourmet
  • My OpenRice