Hong Kong | Eng

Follower
Following
有頭髮邊個想做幟哥
Level 1Hong Kong
Overview
Reviews (2)
Photo
景觀一流,食物三流,服務安排九流
Champ Kitchen
2017-11-15
見到呢間餐廳咁多好評,就決定一行六人會一會佢,點知一間所謂高級餐廳可以咁離譜,雖然好少寫食評都實在係不吐不快,只為道出真相。入到餐廳,29樓既落地玻璃望出去,成個維港一覽無遺,景觀的確無可挑剔。打開餐牌,中西各種食物,從炸薯條到鮑魚,甚至牛扒鵝肝佛跳牆都共冶一爐,呢個概念其實唔錯,而且特別受外國人歡迎。是晚客人唔多,成間餐廳都係得五六枱客,但waiter都係得2-3個。我地就乜都叫下啦,每人一個maindish再加d小食。小食∕前菜:醉蝦、炸魷魚鬚、海鮮拼盤主食:燒羊架、西班牙海鮮飯、燒豬手、Set Dinner x 3、龍蝦湯白酒一支落左單之後白酒好快到,開左支酒大家就開始飲,點知跟住坐左差不多半個鐘,只係食過一碟醉蝦,醉蝦酒味夠香,但Size太細兼唔算新鮮,6隻蝦毛就已經差不多$100。另一方面,白酒都差不多飲晒,而野就仲未有得食。再過一陣終於有野食,原來係西班牙海鮮炒飯,但其他小食就仲未到喎,再過一陣又黎燒羊架,但其他主食都係冇影。咁當中兩個人就唯有自己食住先。試問一間咁貴既高級餐廳有咩可能亂咁出菜呢?花園餐廳都唔會啦!於是我地就問一問waiter點解會咁,點知佢答都唔答,頭也不回就走左去,我地大家都呆晒。之後搵左個貌似經理既女人,佢只係不停話唔好意思會幫我地跟跟,又話係佢安排得唔好,但對於點解會咁,佢始終唔肯正面回答。經過一番對話,出菜終於快返少少,食完兩個main dishes又可以食返炸魷魚鬚同海鮮拼盤,SetDinner的餐湯都終於開始上枱,但上完兩碗又偏偏差一碗隔多15分鐘先到,搞到一枱六人食野亂晒籠,完全唔係同一個步伐。然後碗湯未飲完waiter又行埋黎想收……請問我地食緊大排檔嗎?等多半個鐘,野食差不多上齊晒,大家差不多飽,只差一個Dinner Set的主菜-和牛鵝肝始終未到,於是我地唯有又問問啦,點知原來廚房漏左煮!真係唔問下都冇人醒起,話說朋友係因為想食鵝肝先叫呢個套餐,點知最重要果樣都可以漏,最後經理同意幫我地cancel左成個set。杯盤狼藉過後,只差Set dinner三件蛋糕未到,我地等呀等等呀等又等左15分鐘,最後都係要三催四請先至有得食,但大家既忍耐力已經到達臨界點。再問經理點解會咁,佢眼含淚水話樓面廚房都得返兩個人,所以安排亂左。但睇返成晚一半都未坐滿,已經搞到咁,如果fullbooking會係咩環境呢?結果客人一肚氣伙記又覺得委屈,餐廳負責人如果有一絲既承擔,會唔會咁樣安排呢?最後擾攘一輪,餐廳好唔情願咁俾左全單八折,但6個人每人都食左成$500總結其實呢間野食物質素唔算差(但又唔係好好食,唔值呢個價錢),但服務安排可謂不知所謂,連基本野都可以錯漏百出,簡直係貼錢買難受的最佳體現。奉勸大家有得揀都唔好去呢間啦,同樣價錢有大把更好的選擇。…Read More
Cobe The Cat 非常同意我今晚嘅經驗同你差唔多
2017-12-12
Yeunju2003 欣賞你的食評!完全說中了!
2018-03-19
Ratings
2017-11-14
$500 (Dinner)
慘過自己買料BBQ
Miyazaki
2013-09-30
出左糧諗住食餐好d諗起黃金有間宮崎燒肉一直都未試過見食評都唔差就同女朋友上黎試一試。講真,食得任食都唔會預期佢有幾好食只要味道合理,款式夠多就已經合乎期望。可惜呢間野收差不多三百蚊一個人食物質素實在慘不忍睹牛、豬、雞各自有幾種味道咩七味、朝鮮、胡椒但所謂既朝鮮只係撻一pat醬上去七味就加d七味粉俾你除此之外完全冇醃過肉質都唔好得去邊,所有肉都係切到大大舊俾你同自己BBQ可謂無分別(價錢分別就好大)另外佢既羊架已經冇左選擇比起其他燒肉放題來得少好多唯一比較入得口既只有大蝦服務方面餐廳入面待應極少搵個人都好似大海撈針咁而且個個都好似唔係好想理你刺身漏左幾次單追左幾次先有人幫手跟跟以差不多三百蚊一個人既價錢換來既只係質素差劣既食物飲品又只送一杯相比其他competitor性價比同質素實在太低女朋友食左半個鐘唔夠就黑面嗌走人今次賠了夫人又折兵相信唔會再有下次。…Read More
Like
Ratings
2013-09-29
$298 (Dinner)
Cities
  • Recipe
  • Activity
  • Submit Restaurant Info
Review
  • Submit Review
Gourmet
  • My OpenRice