Hong Kong | Eng

Follower
Following
D.D.D
Level 2Hong Kong
Overview
Reviews (6)
Photo (45)
冬至叫外賣
Chun
2021-12-21
是日冬至,特地買外賣回家跟兩老吃,在美食平台盲選屋企附近餐廳,見到餐廳名幾特別,menu 都幾吸引,點左五樣嘢返屋企三個人食(其實我哋唔算大食,可能因為係例牌,份量唔算好大)由上至下,左自由,分別係:蒜蓉粉絲蒸茄子,味道唔錯,蒜蓉味夠,難得有蒜味但又唔辣,但如果加多啲粉絲就更好!母親大人話茄子夠肉,唔會好似外面嘅咁樣咬落去冇嘢食。瑤柱蛋白炒飯,打開個盒嘅時候好驚喜,冇見過咁多瑤柱,食落香口,亦唔會太油,下次會再叫。啫啫雞煲,最好食嘅唔係雞,係豬潤。芥菜鹹豬骨煲,芥菜夠林,豬骨亦好味,唔會難咬,食完雞煲飲啖湯,非常良好。蒜蓉蒸蟶子,本身係叫蜆但賣晒,餐廳提議改食聖子,不過不失。…Read More
瑤柱蛋白炒飯
2021-12-21
$120 (Dinner)
每次都有新驚喜既日式串燒 :D
ENSŌ
2021-06-20
今日父親節,但又唔想太夜食飯,一早book左下晝三點,預訂時知道係串燒時間,冇定食不過完全冇問題,就係掛住佢既串燒所以再黎!而且餐廳仲話我聽,可以留定D海鮮,個人黎講認為海鮮依然係清蒸最好味,不過諗住可以多D花款,所以Reserve左大眼雞、虎蝦同白鱔。串燒黎之前,餐廳送左一小碟淮山漬比我地試淮山好爽口,帶陣陣wasabi味,但又唔會似蘿蔔有少少酸,好味!然後係黃油雞翼 ,真係好好食,外面非常香脆,雖然雞翼望落去瘦瘦地,但入面油份十足絕對要每次必食另一樣一定要食 (兼且好抵食)既係燒豆腐,滑滑嫰嫰,難怪要用兩枝竹籤味道同口感都係一絕本身想叫chef recommendation既home made 雞肉棒,但原來有釀甜椒版,作為蔬菜愛好者既我當然必選椒一D都唔辣,望上去有少少似煎釀三寶,但食落完全係兩回事雞肉餡非常有咬口,唔單只係彈牙,咬落非常有質感,而且非常入味不得不提既係隨串燒上既三色鹽,好特別,有柚子鹽、紫蘇鹽,仲有一種唔記得係咩...至於預留既海鮮白鱔好好食,爽口冇腥味,一D都唔潺,可惜屋企人都唔食鱔,我唔好意思叫多兩串(一路食,一路浮現某米芝蓮中菜廳既白鱔煲仔飯,疫情之後冇再食過)雞皮虎蝦,我一開始聽,仲以為係將雞皮釀起虎蝦入面,但原來用雞皮包裏住虎蝦,食落脆口、有雞香又有蝦既鮮味,又唔會麻煩強烈推介大眼雞打卡一流,同羊架一樣放起大大既碳色盤,好有氣勢,顏色又靚,原本大眼雞味道淡淡但係個汁酸酸地好好食!唔想食太多紅肉既話係一個好選擇 (不過要預訂)最後,因為不停見到出鏡率極高既黃菊花,最後先知道原來係食用花!好特別!…Read More
+ 3
淮山漬
雞油雞翼
甜椒釀雞肉、燒豆腐、白鰻
雞皮虎蝦
大眼雞
烤羊架
2021-06-20
Celebration
Father's Day
來個下午茶,不過不失
Tao Heung Tea House (One Kowloon)
2021-06-13
今天一家四人去吃了個下午茶,感覺有點遠的,對於不熟悉路的我來講還不太好找但反正早到了,也就按著地圖走過去離地鐵站不算「太遠」,但頂著太陽還是挺熱,不過總比下雨的好...到了之後,雖然訂了座,但安排入座不算快,幸好門口放了幾張沙發,時間不難過點的不算多,給大家介紹一下:素菜兩份,因為家人有吃素的,第一份是很清新的,相對性味道不大,第二份帶辣的,兩份配搭吃特別好點心都很便宜,吃著沒有驚喜沒有驚嚇,不過有個挺好的,就是腸粉是三色腸,一碟有齊蝦腸、叉燒腸、牛肉腸,是選擇困難症患者的救星。腸粉的皮有點厚,但夠滑。雞扎相對來對是沒有那麼好吃的,不知是不是開吃的時候已經冷掉了,有點硬。上素粉果、蝦餃、牛肉球還是可以的。點了兩個炸的,炸煎堆我沒有嘗,聽家人說就是沒什麼特別,但那個綠色的餅 (我現在還是搞不懂裡面的是香芋還是紫薯,反正就是外邊有點脆,裡面有點甜,吃一個的話還算可口。這茶居價錢很便宜的,坐的恰好是卡位,非常舒服,但就是地理位置不太理想天氣好的時候還好,如果下雨的話就麻煩了…Read More
+ 9
上素粉果
山竹牛肉
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
外賣高級日式便當
Nadaman (Island Shangri-La) (One Pacific Place)
2021-06-13
前幾日特別日子,又費事出街食,搜尋咗好耐,最終決定叫平時都會食嘅Nadaman 🍱 。本身都有啲擔心,外賣返嚟水準會唔會有參差,好彩色香味俱全,包裝得都好靚,完全冇失禮!包裝嘅木盒本身有用日式方法包裝好,好有拆禮物嘅感覺,可惜木盒上面有少少豉油漬便當打開後,原本擔心會唔夠食,「八」宮格入面份份到好似好細好精緻,不過睇真啲,原來左下角鰻魚下面全部都係飯,最後其實食唔晒 🤓🤓大致上都好好食,特別係牛肉(睇返Menu我估係和牛)入口即溶,不過整體來講,入面嘅菜式同Menu有啲分別,介意嘅朋友最好問清楚…Read More
懷石料理便當
懷石料理便當
懷石料理
2021-06-09
TakeAway
星期五的愉快晚餐
Romanne Leisure Food Concept (砵蘭街)
2021-05-29
星期五晚,實在不容易搵位食飯,很好看到這餐廳食評不錯,又不需要久等,決定試試。餐廳室內環境不錯,我們四人坐高枱高櫈,尚算舒服,剛好在靠窗的位置,雖然望出去單馬路,但感覺仍然不錯。食物很快便來,我們點了一個二人餐,加甜品和兩款小食。個人最欣賞這個三文魚牛油果墨西哥卷。一開始以為是已經轉成柱形的,上菜時才知道可以自己弄,牛油果配了番茄salsa,非常有驚喜,一向不吃牛油果的我,也讚不絕口。墨西哥餅軟硬適中,讚!Carbonara 算是意大利麵的經典,這裏的意大利麵咬口很好,味道不錯,如果多一點煙肉會更好,溫泉蛋火候剛剛好,上菜的時候可以看到蛋在抖動,不過如果可以一同把pepper送上來,服務會更加分!不過不失的法國燒春雞Brownie配雪糕非常可口,不會太苦也不會太甜,雖然吃到最後已經很飽,但這個經典配搭實在好吃,焦糖爆谷更是錦上添花!朋友認為這個Apple crumble更好吃,我不認同整體來吃,餐廳性價比挺高,坐得也算舒服,位置非常方便,就在朗豪坊旁邊,價錢也很親民。原本想試蟹肉Muffin 但已經售罄,可以下次再試!…Read More
+ 7
蒜蓉包
牛油果三文魚墨西哥卷
2021-05-28
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
高質串燒,有肉有素食
ENSŌ
2021-04-20
COVID閉左關好耐,終於出動搵食,我上次經過見到新開張,同朋友一行四人決定試吓,有驚喜!坐吧枱嘅話,可以睇住師傅整串燒,有大玻璃隔住,唔使怕油煙。(因為吧枱已滿座,所以我地坐卡位,又唔好意思影到其他食客,冇影相😂)本身以為座位偏少,不過原來入面有幾個卡位,就算四個人都坐得好舒服,嗰日仲見到隔離枱有小朋友。裝修比較簡約,但係有啲睇頭:餐牌好多選擇,鬆左一口氣,因為朋友鍾意食肉,但我鍾意食得清清地。飯糰串,表面金黃色、脆卜卜,個人覺得氹小朋友食飯一流。炸牛蒡、蒜頭,強烈推介漬物,炸牛蒡唔會太油,比薯片更脆,蒜頭🧄味道超好,但唔識形容,雖然只係漬物但睇得出花左心思,唔會hea。我本身唔太好肉,朋友狂食肉時我有好多其他選擇,值得一讚!蕃薯比出面既好食,有個本身唔食蕃薯既朋友,試完之後都試左一串 👏🏻👏🏻👏🏻我本身都鍾意青椒🫑,但好怕上面既蘇蘇 🙈菠蘿穩陣,份量十足。朋友們叫左好多肉,試左部分,味道非常唔錯,但今次主要食植物類 🙈🙈,下次再黎試。另外侍應哥哥話weekend lunch有定食,好似幾吸引。但稍有不足,冇乜甜品揀,如果加埋就圓滿喇!整體黎講,質素相當唔錯,埋單果刻比想像中平,又可以食地道日式氣氛,或者選擇舒舒服服坐大枱!讚!…Read More
+ 6
  • Recipe
  • Activity
  • Submit Restaurant Info
Review
  • Submit Review
Gourmet
  • My OpenRice