罕見好食雞蛋仔 Eggs Bakery 2023-08-24住左北角咁多年,要搵一間好食既雞蛋仔真係好難! 今日收工突然間好想食雞蛋仔,點知行行下見到呢間蛋香烘焙, 去到門口叫左個原味雞蛋仔22蚊,期間聞唔到有好香既味,心諗應該一般般, 等左幾分鍾後到手, 食左一粒好有驚喜, 又香又脆,一半係空心, 真係好食, 下次一定會回頭再食!!…查看更多以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。讚好分享罕見好食雞蛋仔 Eggs Bakery https://s.openrice.com/QrKT0PBTB00檢舉 張貼 評分--味道--環境4服務4衛生--抵食用餐途徑Dine In
第一次食到咁好食既麻糬 梅窩麻糬王 (電氣道) 2023-02-12平時收工返屋企有時會經過電器道, 10次有9 次都會見到佢掛住個牌寫賣晒,想食佢都真係幾難, 今日放假去左做gym同行街, 返屋企果陣諗住去碰碰運氣, 點知見佢10mins 後出爐, 即刻排隊, 果陣只係排身6 左右, 佢準時出爐, 買左原味就即刻試返粒,勁好味, 外脆內軟, 抵佢咁好賣, 排隊都值得…查看更多以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。讚好分享第一次食到咁好食既麻糬 梅窩麻糬王 (電氣道) https://s.openrice.com/QrKT0Ojv700檢舉 張貼 評分4味道4環境4服務4衛生4抵食推介美食原味用餐途徑Dine In
港人味道 Sze Sun Hamburger 2020-06-04琴晚同fd行開紅磡,就諗起細個成日食既時新漢堡包, 港式既味道,真係令人回味! 入到去人流唔多, 我簡左芝士蛋漢堡, fd 就簡左雙層芝士蛋漢堡, 另外再叫左黃金脆雞粒,同埋炸洋蔥圈, 一杯阿華田,紅豆冰!d 野食等左幾分鐘就有, 幾快手, 芝士蛋漢堡保持住個風味, 多汁, 沙律醬都幾夾, 唔錯👍🏻個黃金脆雞粒個調味唔錯, 但雞肉比較乾身左d.個炸洋蔥圈味道較淡, 所以建議點醬食會好d!最後個紅豆冰就不過不失, 紅豆夠味!整體唔錯, 不過今次冇食到曲薯, 下次再試先🤤 …查看更多+ 1以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。讚好分享港人味道 Sze Sun Hamburger https://s.openrice.com/QrKT00nCv00檢舉 張貼 評分4味道4環境4服務4衛生4抵食推介美食雙層漢堡芝士蛋包用餐途徑Dine In
有得有失 Tian Tian Hainanese Chicken Rice (ELEMENTS) 2019-07-09N年先黎一次圓方行下,緊係要睇下呢度有咩好食,行行下見到有間門面幾靚既餐廳, 門口仲有一埋台式既野飲賣, 初初以為呢間係一間台灣菜既餐廳,點知再望一下個餐廳名,叫天天海南雞飯,係新加坡菜!大約等左十mins 左右就入得, 裝修好靚, 幾優雅,同埋係新加坡有米芝連加持我諗質素都唔會太差,睇一睇個menu , 佢每樣菜式都展示得好靚,好想每樣都一試,可惜冇咁大個胃,我地叫左一個例牌既海南雞, 細既雞油飯同埋小炒王!最好食既, 我覺得係個雞油飯, 完全色,香,味都有,真係會食上癮, 仲要用個石鍋上, 好有心思既設計, 跟住到小炒王, 雖然份量唔多,但食落去夠野味, 足料, 蝦干,魷魚干好味, 但最差既竟然係海南雞, 雖然佢份量都唔少, 有3 份1 隻雞, 但雞肉太un , 又唔滑, 冇雞味, 靠淋係面既疑似鮑魚汁調味, 十分失望,一般食海南雞既餐廳都唔會差過佢, sad…查看更多以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。讚好分享有得有失 Tian Tian Hainanese Chicken Rice (ELEMENTS) https://s.openrice.com/QrKT0Fkqq00檢舉 張貼 評分3味道4環境3服務3衛生2抵食用餐日期2019-07-07等候時間10 分鐘 (Dine In)人均消費$150
口痕痕就想飲 Gong Cha (China United Centre) 2019-07-05由細都大都住北角, 眼見越黎越多台式飲料, 本人都係鐘愛珍珠奶茶呢d 經典野多, 所以每次8 成都會飲珍珠奶茶, 而今日收工後勁累又渴, 所以再去飲佢,去到門口眼見黑糖珍珠拿鐵, 差d 想飲佢, 但突然諗一諗點解係拿鐵, 唔係奶茶, 因為我有時飲拿鐵會肚痛, 所以都係放棄佢,眼多兩眼決定試格蕾三兄弟奶茶, 見佢有好多野係入面,又有d 餓, 所以試下先, 人唔多, 排左兩個到我, 到落單再等拎飲品大約5 mins, 入面除左有珍珠,仲有似涼粉既東東, 另外一舊係黃色, 似布甸既野, 但飲落去味道又唔太似,整體口感幾好, 口痕想咬野可以揾佢…查看更多以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。讚好分享口痕痕就想飲 Gong Cha (China United Centre) https://s.openrice.com/QrKT0WSaq00檢舉 張貼 評分4味道3環境3服務3衛生4抵食用餐途徑Dine In
俱備台灣風味 Cha Cha 2019-06-26台灣菜係我最愛的其中一樣野食,之前行mk 經過想試, 但果時full 晒冇得食, 所以今次醒目仔一早bk 左,7 點零鐘黎到, 安排左近冷氣既位, 呢d 熱辣辣既天氣最爽就係住訓冷氣位😎環境舒服, 小清新感覺, 一入門口係對住水吧位, 見到一堆台式飲品既水牌, 價錢同出面既台式飲品差唔多我地兩個人叫左燒茄子, 燒翠玉瓜, 燒雞軟骨, 紅燒牛肉麵, 炙燒牛肉飯, 小食拼盤,仲有芝士茶茶8 號&滿杯紅柚子先黎左串串燒物, 翠玉瓜同茄子, 唔會燒得好干, 有孜然粉味, 但茄子就比較油😫, 雞軟骨有唔少雞肉連住, 味道還好la到主食la, 紅燒牛肉麵😍, 先飲左一啖湯, 有陣枸杞的味道, 而麵係我鐘意既粗麵, 口感煙un, 鐘意煙un 既人必食, 紅燒牛肉, 唔會鞋口, 有肉味, 未去好好食, 但唔會差!炙燒牛肉飯, 第一眼睇落去好日式, 醬汁幾香濃, 食落去幾重黑椒味, 佢係燒肥牛, 再配白飯好夾, 十分野味, 可惜只係肥牛比較干左d, 但整體唔錯👍🏻而台式拼盤, 有雞翼, 台灣腸同埋花枝丸, 台灣腸佢係甜既, 應該係蜜糖版, 唔會太干, 幾好雞翼佢係有淋上柚子醬, 可以一解炸既熱氣, 味道既好正😍, 但炸花枝丸就普通一d , 配上泰式辣醬, 不過不失最後到芝士茶茶8 號, 茶味幾好, 有d 甘香, 芝士味亦濃, 唯一缺點係唔夠冰, 所以唔太凍, 而朋友話佢果杯滿杯紅柚子飲落去甜甜地, 但柚子味不大, 但顏色上好吸晴😍…查看更多+ 4以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。讚好分享俱備台灣風味 Cha Cha https://s.openrice.com/QrKT0qhOq00檢舉 張貼 評分4味道4環境4服務4衛生4抵食用餐日期2019-06-18用餐途徑Dine In用餐時段Dinner用餐優惠Tasting Event
龍蝦迷可以一戰 村爺爺車仔麵 2019-05-26睇完戲就夜晚9 點零鐘好肚餓, 行行下見到呢間村爺爺車仔麵仲未收檔, 所以同友人入去醫醫肚🤤係門口落order,款式算多, 最特別係有龍蝦湯底, 所以試左佢, 另外點左粗麵,牛柏葉, 腸仔, 豆卜 , 首先重點緊係試過湯底先, 未飲一聞就好重龍蝦味, 再飲埋個湯, 勁濃既濃蝦味, 可惜咸左d, 未試過既可以試下!另外配菜所係普通冇乜特別, 佢係會用多個碟裝住配菜, 第一次見😲環境黎講就一般, 細細地, 坐再十零個人,牆壁上仲有一d 明星幫襯既相, 想賣下名氣吧🤣…查看更多以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。讚好分享龍蝦迷可以一戰 村爺爺車仔麵 https://s.openrice.com/QrKT02Y8q00檢舉 張貼 評分3味道3環境3服務3衛生3抵食用餐途徑Dine In
值得再食既拉麵 Ramen Kureha 2019-05-26住係港島既人, 緊係要支持返港島既餐廳, 今次去左大坑既拉麵來, 對上食果次都有兩年前, 難得今晚有fd 陪食, 一於去返check 🤤我簡左濃厚魚介豚骨湯麵, 同埋加多個餃子,本身對餃子類既好有興趣,基本上去親邊一間既拉麵店都叫餃子一試, 奈何都係一般😭, 呢間亦同樣, 好難食到個底係脆口的, 唔通係定律!?濃厚魚介豚骨湯麵, 湯底夠濃又香,魚介味不會太濃同埋湯底唔會太"結", 剛剛好,值得一讚, 而叉燒就普普通通la, 不過不失, 另外麵底係幼身的, 比一般的還幼, 軟硬適中, 都唔錯, 整體係值得返check 多次🙂…查看更多以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。讚好分享值得再食既拉麵 Ramen Kureha https://s.openrice.com/QrKT0Ynqq00檢舉 張貼 評分4味道4環境3服務3衛生3抵食用餐途徑Dine In
會食多次 North Viet Pho 2019-05-244 個人dinner 齊齊揾野食, 見到間越南野, 心思思 想試下, 星期日晚上8 點左右拎飛都係等兩張枱, 唔算多人等, 等左約十零分鐘就有位lu環境係幾好, 座位就剛剛好, 唔會有鬆比你🤣我就叫左個生牛肉牛丸河, 同行友人叫左豬排河, 雞翼河, 小食分別叫左蝦餅, 馬拉盞炒生菜, 軟殼蟹紙米卷🤤生牛肉份量大約有5 片左右, 牛丸有3 粒, 但好細粒, 一啖就唔見左, 但味道係唔錯, 湯底亦好味, 我最愛既蝦餅份量好少, 得大約6 片, 配泰式辣醬, 味道係好食, 到軟殼蟹紙米卷, 呢個味道普通, 唔識欣賞🤣,馬拉盞炒生菜, 好食, 份量又係勁少, 邊夠喉呀 , 最後整體係可以, 不過小食份量太少了…查看更多以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。讚好分享會食多次 North Viet Pho https://s.openrice.com/QrKT0VnSq00檢舉 張貼 評分4味道3環境3服務3衛生2抵食用餐途徑Dine In
特別的名字同裝修 1963 木十豆寸 2019-05-24台灣菜小弟最鐘意食, 上網見到呢間野裝修又幾特別有特色, 所以一試!黎食個lunch, 約1 點零鐘上到去, 首先係街門口已經見到佢條樓梯, 幾別緻, 入到去環境細細, 但裝飾很有舊色文化, 好舒服, 上到去仲有一半坐位所以不用等!肚餓狗衝睇menu , 第一眼就想食魯肉飯set, 除左有魯肉飯, 仲有豬耳, 蛋, 豆平, 雞翼同海帶, 好多野食呀🤤, 之後仲點左個百香果soda等左十零分鐘有得食啦, 除左我頭先講既野食, 原來仲有木耳同小蕃茄做前菜, 幾開胃又貼心忍唔到口立即食左個魯肉飯先, 味道唔差, 脂肪同肉都係50/50, 個人就覺得肥左d , 食埋個飯就有d 失望, 因為d 飯太淋la, 個人唔鐘意呢 飯既口感😭再食雞翼, 味道唔錯, 好香, 之後到豆干都係普普通通既味道🙂, 再食埋隻蛋, 都係一般正常味, 感覺成set 係雞翼比較好, 重點係野飲, 百香果soda, 反而飲品唔錯, soda 勁有氣, 好爽, 加埋百香果不伏既味, 可以話冇得輸😂整體個飯就普通la,下次有機會想試下佢既牛肉麵, 睇下會唔會好d 🙂…查看更多以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。讚好分享特別的名字同裝修 1963 木十豆寸 https://s.openrice.com/QrKT0RHmq00檢舉 張貼 評分3味道4環境4服務4衛生3抵食用餐途徑Dine In
不過不失的一餐 新南苑大排檔 2019-05-03好耐冇食大排檔la! 今晚就約左兩個fd 黎新南苑試下, 7 點3 左右黎到已經冇左3 分2 座位, 坐底之後緊係睇下食乜東東 , 因為已經勁肚餓 , 我地叫左個白灼田螺, 豆豉凌魚油麥菜, 咸魚雞粒豆腐煲同埋椒鹽鮮魷!田螺味道因為白灼, 可以食到原味, 幾鮮甜配埋豉油芥末真係幾夾, 唔錯!豆豉凌魚油麥菜, 難食既或然率低, 菜唔會炒得太過火, 係火氣欠缺左d咸魚雞粒豆腐煲, 呢個份量ok, 唔會太多豆腐, 但味道就比較淡, 咸魚香亦欠缺, 所以一般!最後到我最愛既椒鹽鮮魷, 賣相唔差, 份量都ok, 但竟然欠缺椒鹽既味道, 佢只係鮮魷加脆槳去炸, 兩者味道都好似冇調味咁淡, 靠灑係面的椒鹽提高少少味道, 有d 失望, 整體黎講可以試其他野。…查看更多以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。讚好分享不過不失的一餐 新南苑大排檔 https://s.openrice.com/QrKT03xep00檢舉 張貼 評分3味道3環境3服務3衛生3抵食用餐日期2019-05-02用餐途徑Dine In人均消費$150 (Dinner)