深水埗真係藏住好多寶藏!每次行完街,我哋都會貪方便,搵啲就腳嘅地方醫肚。今晚就嚟到西九龍中心搵食,去過嗰度Food Court嘅朋友都知,「坐無虛席」絕對係嗰度嘅標誌性場面。等位期間,不期然望吓四周,睇下其他人食緊啲咩。突然見到有人食緊一份賣相超吸引嘅咖哩蛋包飯,睇到即刻心動,於是就決定去搵嗰間舖頭試吓!🍜 濃厚赤蝦湯底拉麵 我哋揀咗赤蝦湯底拉麵,仲要係自家製!湯底鮮味濃郁,帶住濃濃赤蝦香,一啖飲落去就停唔到口,飲到成碗清光都唔會覺得口乾。豚肉厚切又嫩滑,溏心蛋香氣撲鼻,蛋汁濃郁;竹笙爽脆,拉麵彈牙滑溜,煮得啱啱好。食完真係忍唔住想 encore 多碗!🥴🍛 炸蠔咖哩蛋包飯 遠遠望見嗰份蛋包飯,已經被佢嘅賣相吸引住——金黃色滑蛋包住粒粒香軟白飯,蛋面微微泛光,似乎每一啖都充滿蛋香。咖哩醬淋得恰到好處,濃稠得嚟唔會太膩,色澤深沉,散發住陣陣香料味。炸蠔金黃酥脆,擺盤整齊,一咬落去外脆內嫩,鮮甜多汁,淡淡海味滲出嚟。滑蛋炒得香口又嫩滑,蛋汁香濃,入口即融,包住成個口腔,令人一試難忘。整體配搭完美,視覺同味覺都滿分!🐙 蟹籽章魚小丸子每粒小丸子都圓潤飽滿,外層煎得微焦,帶有金黃脆皮,咬落去即刻感受到外脆內軟嘅口感。入面藏住啖啖鮮甜章魚肉,彈牙得嚟唔會韌,啖啖都係海洋嘅鮮味。最吸睛嘅,莫過於頂部嗰層蟹籽——橙紅色閃閃發亮,粒粒分明,一咬爆汁,鹹香即刻喺口腔爆開,為整體味道加添層次。再加埋木魚花同特製醬汁,鹹甜交錯,香氣撲鼻,真係一粒接一粒停唔到口。
🍮 炸雙皮奶 外酥內軟,外層炸得香脆,內部係香濃順滑嘅雙皮奶。奶香濃郁,帶有炸物嘅焦香,甜度適中,整體風味醇厚滑嫩,食完有種幸福感。📝 意外驚喜的一餐 講真,平時對food court都冇乜期望,純粹貪方便、坐得落就算。但今次喺西九龍中心竟然搵到呢間咁有水準嘅日式料理,真係出乎意料。由赤蝦湯底拉麵到炸蠔咖哩蛋包飯,每款都見心思、食得出誠意,完全打破咗我對food court「求其食」嘅印象。原來喺呢啲人來人往、最唔起眼嘅角落,都可以遇到令人眼前一亮嘅味道。下次再行西九,唔使再將就,呢度真係值得再嚟一次!
…Read More
Ichi Menya