Hong Kong | Eng

Followers
Followings
cmangel922
Level 2Hong Kong
Overview
Reviews (5)
Photo (40)
吉列以外的驚喜
Tonkichi Tonkatsu Seafood (The Toy House)
2021-11-14
差唔多一個月就會去Tonkichi 食一次炸蝦炸豬柳,所以一定會買佢啲現金卷,之後就可以大約83折嘅價錢埋單。今次因為買卷送$400現金卷試食日本空運到港食材嘅特別餐牌,所以一行4人就約好一齊去試。前菜有沙律,魚仔合桃(甜甜地),鮟康魚肝,剌身。第一次食鮟康魚肝,有啲擔心會腥,不過原來幾鮮甜。剌身帶子勁鮮甜、Toro入口即化,一試就知係靚野。令和生蠔,散叫要百幾蚊隻,大大隻,鮮甜飽滿,一試難忘。壽司八件,件件都好新鮮,最正係隻牡丹蝦連蝦頭都炸到好脆,可以食埋。最後個吞拿魚牛油果飯,酸酸甜甜,我食好鍾意,成杯食晒,同行友人就不太喜歡,只食了吞拿魚,口味嘅嘢,人人唔同。不過overall我哋4個人都食得開心滿足。雖然餐廳人手不足,由頭到尾得一位戴眼鏡嘅哥哥滿場飛,不過值得一讚,雖然佢好忙,但佢仍然笑容滿面有禮貌,服務亦殷勤到位👍。…Read More
+ 6
Dinner
Dining Offer
Voucher
試過就知物有所值
Tardemah (奧海城三期)
2021-08-12
以前去K11 Musea,除咗買牛角包之外,一定會去呢度買番個麵包,比起其他麵包舖,價錢係有啲貴,但只要試過一次之後,真係返唔到轉頭。最近發現佢哋竟然响我公司附近開分店,仲要有優惠,梗係唔可以錯過。推介藍莓忌廉芝士包($71),麵包好軟身,但又唔會一陣風咁,裡面嘅blueberry cream cheese 好好味,坦白講,一袋麵包,我一個人要食三至四日先食完,唔使$20有個早餐,真心覺得好抵。如果自問比較大食就推介你買栗子忌廉芝士麵包,更加足料。佢今日仲有買二送一優惠,同埋同事㚒份買,每人$50唔使,抵到爛。…Read More
藍莓忌廉芝士麵包
TakeAway
抵食推介
Gyusuke
2018-03-22
作為一個資深嘅‘無飯’主婦,每晚放工後都要四出覓食。近期最愛正是家附近的抵食日本餐廳牛助。有高級OMAKASE、性價比高shabu shabu,現在晚餐時段加推抵食定食。呢個泡飯係超值推介,某高級日本餐廳賣三百幾四百蚊,呢度$88。大廚是來自高級日本餐廳,老闆娘話收得咁平係真心想將美食與人分享,不計成本。最正係個魚湯,鮮甜味美。成個飯用燒熱石煱上,上枱後才倒入魚湯,香噴噴,色香味俱全。呢個牛肉鳥冬係我主動要求加錢轉特級牛小排,多謝老闆娘夠flexible ,以客為先。牛小排好嫩滑,老公至愛。溫泉蛋特级牛小排飯$108,呢個都係我要求upgrade 牛肉,餐牌冇架。如果喜歡食牛肉嘅朋友,我相信會同我一樣希望食靚牛,記得加錢upgrade要牛小排。老闆娘仲介紹咗我地試食菠蘿雪芭,由於太好食,完全唔記得比相機食先,下次再食一定會影番張靚相。又抵食、又好食、老闆娘又人靚心靚,我一定會當佢係飯堂,試晒佢D好嘢。…Read More
Like
eva.chan.146069 *的員工和老板娘超Nice, even嗰度嘅食客都好友善,好似個個都係*的熟客,睇得出客人是真的好滿意*而經常幫襯。食物的質素完全超讚,魚生新鮮,鐵板燒牛肉好好味,價錢超抵食(因新開無耐,所以這個套餐*做緊午餐和晚餐一樣價錢。可能遲啲就會有價格調整),聰明識食嘅客人必要試! 我去了兩次都係點返呢個鐵板燒牛肉套餐,因為佢燒得啲牛肉恰到好處,肉質好腍鮮嫩多汁,醬汁又超好味!我好少俾食評的, 但我實在超喜歡這*,因為他們的食物質素好好,環境又坐得舒服,店員和老板都好友善,最重要嘅係佢的戶外坐位係歡迎狗狗的! 養狗的朋友,這消息應該對你們來說係一個good news吧!值得推介,睇到我這食評的朋友,第二日就應該走去試試啦!
2018-03-29
海胆蝶魚泡飯
牛小排鳥冬
溫泉蛋牛小排飯
溫泉玉子特級牛肉飯
2018-03-21
$100 (Dinner)
情人節限定-OMAKASE
Gyusuke
2018-02-14
最怕情人節去食西餐,食物普通但收費驚人,便提議到屋企附近牛助食shabu shabu 。但老公又嫌普通,於是早兩日訂位果陣問人地情人節有冇啲特別安排,仲拋低句錢唔係問題。估唔到佢地咁認真,幫我諗曬成個餐,出事了。胡麻無花果沙律-味道清甜吞拿魚腩刺身 - 鵝肝多士 - 煎得面脆內軟海膽醬燒毛蟹 - 之前擔心海膽醬會搶咗蟹D鮮味,但原來好夾,好好味。鐡板和牛波士頓龍蝦湯 - 一見到時內心一沉,忌廉湯咋喎,原來裏面有半隻龍蝦肉,雖然同平時飲開嘅龍蝦湯唔同(老公話日式同平時西式唔需要一樣),個湯都幾好飲,最正係D龍蝦肉,爽甜北海道壽司 心形啫喱 - 係特別為我們做的總括而言,這晚無論食物質素及服務態度,都是一流水準。價錢盛惠二千(包加一),我就覺得好抵,出面食OMAKASE要食到呢D食材,仲要情人節,邊度有?最欣賞他們用心制作,願意因應客人需要而作配合,支持小店,支持有心食店。…Read More
+ 4
海膽醬燒毛蟹
2018-02-11
$1000 (Dinner)
Celebration
Valentine's Day
超值體驗:刺身、鮑魚、雞煲、火鍋,完美結合
Lun Gor Private Club
2017-06-25
已經第四次幫襯,發覺無論環境、食物種類及品質,以至訂位安排及服務質素,只能說句,沒有最好,只有更好,每一次都更進一步,有驚喜!刺身倂盆共有五款剌身,不是平價貨,有帶子及蝦,簡直鮮甜無比。侍應還推介$198象拔蚌剌身,咩話,$198?我冇聽錯嘛,抵到咁?冇理由唔試㗎,試過超,應該响街市都買唔到!每人有一隻鮑魚及蒸?蚌,唔太淸楚果隻係乜,總之好味!雞煲一如往常,加埋土魷,牛柏葉及豬皮,簡直黃金組合。我們一行七人,食咗兩個雞煲,無數次添加土魷等,坦白講,已經七成飽。終於火鍋出場,一大碟手切肥牛,仲要係雪花果隻,平時去打邊爐,散叫呢碟牛相信都要五、六百蚊,而家係全包宴,抵到無朋友。海鮮拼盆除蟶子及帶子外,全可再添,個人喜歡鱔片及大蜆。任食食品還有丸類、餃類、墨魚滑、蔬菜籃、魚皮及響鈴等。三百幾蚊任你飲,任你食,仲由你坐足一晩,去邊度搵呀!不過要提一提,真的要預早訂位,否則想食都冇得食。是晚十分盡興,特別要多謝經理及有位姐姐仔,唔嫌我地煩多要求,服務超貼心!…Read More
+ 4
象拔蚌剌身
雞煲加土魷、牛柏葉、豬皮
2017-06-23
$381 (Dinner)
Cities
  • Recipe
  • Activity
  • Submit Restaurant Info
Review
  • Submit Review
Gourmet
  • My OpenRice