會再去幫襯的食府~ 芙蓉樓 2010-07-12看到食評不錯所以來試試, 是不過不失的餐廳, 食物大致都不錯。價錢便宜又大碟, 環境又不錯, 大家可以去試一下唷!原汁椰皇燉竹絲雞 : 清甜, 滋潤, 老公的最愛~三杯鴨: 以為是重味的, 原來也不是, 肉稔, 略嫌不夠熱 冰震芥蘭 : 芥蘭嫩且脆但不夠凍. 冰耐一點會更好吃唷~串燒羊肉: 十分野味饅頭 : 饅頭: 是個人的偏好, 喜歡~…查看更多+ 1以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。讚好分享會再去幫襯的食府~ 芙蓉樓 https://s.openrice.com/QrKT0W0lmWW00檢舉 張貼 評分4味道4環境2服務3衛生5抵食推介美食原汁椰皇燉竹絲雞串燒羊肉用餐途徑Dine In
唔好人云1亦云呀~ Gala Cafe (San Chuen Street) 2009-11-20成日行過都見到佢有好多人排, 所以係平日去, 但係都要排半個鐘, 有位侍應唔會叫你入架, 你要自己見到有人走好醒目走入去坐啦, 如果唔係企係出面無人理你架鋪細細但人多多, 當然好迫啦, 我地2個又試哂佢出名既野, 一張4人枱都迫到爆炸1) 火腿小奄列- 好普通只係多火煺同D旦大份, 無乜技巧, 價錢又唔係特平, 都係合理,自己煮都煮到2)西多-都係好一般, 道道茶餐廳都食到呢種口味3)滷水豆腐-食一件都好飽, 一件SHARE好啦4)滷水雞翼-哇, 痴線, 咸到死, 食左成支豉油咁,不過問番D朋友佢話平時唔係咁喎..5)阿華田奶惜-係成餐最好, 真係值得一試我其實唔係好明呢間野點解咁多人, 佢D食物好普通又唔係平, 只係大件, 大件咁個價又收番高D, 都係一樣, 點解要黎排呢? 試一次夠, 唔會再返黎食LOR~…查看更多+ 1以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。讚好分享唔好人云1亦云呀~ Gala Cafe (San Chuen Street) https://s.openrice.com/QrKT0FZ8V00檢舉 張貼 評分3味道2環境1服務3衛生3抵食推介美食阿華田奶惜
想要滿足感可以黎試試, 食完一定好滿足 Outback Steakhouse 2009-11-20因為有COUPON所以我黎又黎食嘞~ 第一次黎JOIN左個MEMBERSHIP 有DISCOUNT 先會黎, 如果唔係都未必會食今次唔知係咪早黎, 黎到就有位, 坐低無耐就有人拎個黑糖麵包黎, 水到未到就有包包食, 記得上次黎都無, 唔知係咪先到先得..呵呵1)黑糖麵包-平時見D人講到咁好食, 緊係好想試下啦..不過凍冰冰又實的的, 似個粉團發酵唔起, 好痴牙, 唔鐘意, 又唔明點解D人話好食2)凱撒沙律-沒有什麼特色, 但我個人喜愛沙律, 所以認為好味3)羊扒跟墨西哥飯-我地西6成熟因為上次黎叫7成都黎左9成所以今次叫6成怕太熟會UN, 今次又無過火喎, 仲有D有血水TIM, 不過好稔, 點埋個SAUCE 剛好~ 而個飯都好好味4)洋蔥湯-一向對呢D又濃又稠既湯無好感, 似飲SAUCE一樣5)牛扒跟焗番薯同焗薯-不得不食既係佢既焗番薯,第一次跟焗番薯因為成日諗甜同咸一齊好怪, 不過真係好得, 一定要食~!! 牛扒同樣都叫左6成, 佢表係ROAST, 裡面係稔, 好味~6)CHOCOLATE THUNDER- 黎得呢間食都係為左佢架啦, 係偏甜, 不過夾住雪糕同忌廉一齊食就岩岩好, 餐後一個完美的結束, 很滿足, 正今次叫左咁多野食都唔會飽過頭, 我地食完一度叫一度, 咁就唔會凍哂, 又可以慢慢食, 食下抖下…查看更多+ 2以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。讚好分享想要滿足感可以黎試試, 食完一定好滿足 Outback Steakhouse https://s.openrice.com/QrKT0Ep8V00檢舉 張貼 評分4味道4環境2服務3衛生3抵食推介美食沙律羊扒洋蔥湯牛扒CHOCOLATE THUNDERCHOCOLATE THUNDER. 羊扒焗番薯
要識得簡黎食.. Shanghai Min 2009-11-20黎親銅鑼灣都唔知食乜好,唯有去野食市最集中既TIMES到睇下,我地6點半都無乜人, 所以入左去小南國到試下。一打開個餐牌每樣野食都好吸引, 最後我地我地2個人叫左5樣野1) 醉雞- 招牌菜真係招牌菜, 好有酒香味又唔會太濃, 好味~ 唔好以為好細碟, 其實都有好多件2)擔擔麵-食過詠黎園就真係無乜邊間可以同佢比, 小南國既擔擔麵唔辣又無花生香, D麵又唔彈牙, 好普通3)蟹粉小籠包-係呢個大閘蟹季節緊係要試下啦, 一入口蟹粉味久俸味道不差但不算得令人想一吃再吃4)龍井蝦仁-蝦仁似雪蝦, 有點點茶味,清淡但無鮮味, 都算一般5)心太軟-很好味, 清甜不漏, 軟綿綿, 很好很好~…查看更多+ 1以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。讚好分享要識得簡黎食.. Shanghai Min https://s.openrice.com/QrKT0EJ8V00檢舉 張貼 評分4味道5環境4服務4衛生3抵食推介美食醉雞心太軟
有服務但食物好不知所謂.. 六合坊 2009-06-26尋日lunch 同個朋友仔第一次試呢間..因為見佢夜晚都生意不錯, 所以就去試試我點左個午餐 e) 魯肉+雞柳飯配珍珠奶茶我朋友點左個炒烏冬我個飯..好多汁,汁多過飯,d飯好硬,總括唔難食,但係一d都唔似台灣菜至於個珍珠奶茶就得個甜字, 無茶味, 無奶味..好難飲佢係大大碟同大大杯, 算低食, 但係..如果要為左填飽個肚而食, 咁就無問題..有得簡我都唔會再食..我個fd 果碟仲好笑, 佢個炒烏冬, 無拿拿多隻雞翼, 又有貝殼粉, 又有長通粉, 又有意粉, 好似炒大雜會咁..好唔好味我唔知, 不過眼見就好不知所謂lor..…查看更多以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。讚好分享有服務但食物好不知所謂.. 六合坊 https://s.openrice.com/QrKT0ySz7W0檢舉 張貼 評分3味道2環境4服務3衛生4抵食
pizza 屋除左pizza 之外真係唔好點意粉呀... 食pizza 就得架啦, 如果唔係一定失望 Shakey's Pizza Restaurant 2009-05-31見呢間餐廳個環境幾好所以去試下. 侍應安排左我地坐係圓形坐位, sofa 坐位, 舒服~我地2個人叫左個dinner set.先黎個蒜茸飽, 無乜蒜茸亦唔熱又唔香..跟住黎係pizza, 唔記得叫乜, 不過好脆,唔錯再黎係三文魚凱撒沙律, 無技術的東西, 材料算新鮮, 不錯跟住係餐湯, 好香濃...不過d次序係咪攪錯左呀, pizza 都食完先黎湯?!?最後上係肉醬意粉, 哇..最後上都可以係凍既...好難食總結: 唔會再黎食, pizza 唔算最好食的一間, 服務亦唔係好, 間鋪無乜客, d侍應打牙較都唔出菜, 我地等杯檸茶都叫左2次, 等左成30min, 個水巴無野出都要等30min, 最後係個侍應自己走入去沖比我地...…查看更多+ 2以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。讚好分享pizza 屋除左pizza 之外真係唔好點意粉呀... 食pizza 就得架啦, 如果唔係一定失望 Shakey's Pizza Restaurant https://s.openrice.com/QrKT008GU00檢舉 張貼 評分3味道4環境1服務4衛生2抵食推介美食pizza
捧腹之選~ 好滿足... Spring Deer 2009-05-31我地 一行9人叫左個鮑翅填鴨餐, 食得十分滿足, 十分盡興...真係未試過食一間食得咁好味~ 個餐$1450有成8道野食, 9個食都食唔哂, 好滿足好滿足~ 浙皮拼素鵝醬啼, 唔駛講, 高級食府水準, 得好得清炒蝦仁, 呢個奇哩左d, 好似甜酸蝦仁多d, 炸蝦配上甜酸汁..同個糖醋魚撞到好應..同一個味砂鍋雞煲翅, 無得頂, 飲到唔停得口..精華所在...配埋個大包真係十分滋味花素蒸餃, 熱上, 新鮮蒸...好烤北京填鴨, 皮香肉嫩, 只係肥左少少, 如果層皮少d肥膏就好嘞~糖醋魚, 呢個甜甜酸酸好開胃 北菇時蔬, 油左d高麗豆沙, 正, 不會太甜又不會太漏, 最鐘意呢個~呢道係迫人d, 隔涉d, d伙記做到無時停, 十分好生意, 要食記得提早訂位啦~…查看更多+ 4以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。讚好分享捧腹之選~ 好滿足... Spring Deer https://s.openrice.com/QrKT0iOCU00檢舉 張貼 評分5味道2環境4服務2衛生4抵食推介美食浙皮拼素鵝醬啼砂鍋雞煲翅烤北京填鴨花素蒸餃高麗豆沙糖醋魚人均消費$170 (Dinner)
晚餐 Ba Sushi Japanese Restaurant 2009-05-30同老婆行開灣仔,經過呢間巴壽司見佢鋪頭細細都算多人食,就走入去試試..望一望個menu,d價錢真係幾平, 所以明白點解會咁多人嘞~我地兩個唔係好餓,所以叫左個(巴壽司定食)有三文魚壽司2件,鰻魚壽司2件,天婦羅壽司4件,湯,中華沙律,咁多野都係$65,跟住再叫左d壽司,北寄貝壽司,三文魚籽壽司同埋鱆紅魚壽司味道唔差, 但係話好好味咩又唔算lor,只可以話係抵食夾大件, 想食平既日本野可以黎試下~…查看更多以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。讚好分享晚餐 Ba Sushi Japanese Restaurant https://s.openrice.com/QrKT0aeCU00檢舉 張貼 評分3味道2環境2服務3衛生4抵食推介美食巴壽司定食人均消費$60 (Dinner)
必叫椰皇燉雪蛤~ 海皇漁港 2009-05-30長期客仔, 上至星期日早上飲茶, 夜至晚市邊爐, 都係我同老婆必選既聚腳地.我老婆最欣賞佢個椰皇燉雪蛤, $20+ 一個, 無論咩時間,一坐底一定先落單. 因為手快有手慢無架.以呢個價, 真係低食. 打開個椰皇, 上面一層全部都係雪蛤, d燉奶又香又滑, 食一個已經好滿足~ 海皇其他野食唔多講, 呢個椰皇燉雪蛤真係非叫不可~ 大力推薦…查看更多以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。讚好分享必叫椰皇燉雪蛤~ 海皇漁港 https://s.openrice.com/QrKT0K8CU00檢舉 張貼 評分4味道4環境4服務3衛生3抵食推介美食椰皇燉雪蛤
想靜靜地食野, 就唔好黎呢度啦... Mini Paris Vietnamese Restaurant 2009-05-30 以前係灣仔食過, 每次食都好好味, 都有好耐無食, 今次行開見到呢間小巴黎緊係要試試啦~我地2個人叫左香矛豬扒湯河,春卷撈檬同 紅豆冰香矛豬扒湯河, d豬扒好稔, 稔到..你都唔信佢係豬扒, 都唔駛咬, 你好輕力用隻筷子"了"開, 佢就會散. d肉好入味, 個湯底都唔錯不過個河粉煮得耐左, 太稔. 簡單d講, 唔係唔好食, 只係太稔...d肉太稔無咬口,d河粉太稔唔得滑身.春卷撈檬, d春卷新鮮炸熱辣辣, 個檬都好爽口, 唔會一舊舊或者太硬, 適中. 個撈檬汁真係唔錯, 不會太酸, 落多左都唔會搶喉..糖醋份量落得唔錯而且見佢個樽入面放左檸檬頭, 所以個汁都有陣淸新的感覺..good!紅豆冰, 我可能習慣飲開廣東式既, 所以呢個以椰汁為主既有d唔係太岩飲.. 不過都唔差整體都係好食既~ 可以再返食至於服務生(由其係個男部長)... 不停好大聲咁落單..好嘈...似去左大排擋...…查看更多以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。讚好分享想靜靜地食野, 就唔好黎呢度啦... Mini Paris Vietnamese Restaurant https://s.openrice.com/QrKT0JOCU00檢舉 張貼 評分5味道3環境2服務3衛生3抵食推介美食香矛豬扒湯河春卷撈檬撈檬汁人均消費$30 (Lunch)
抵食之選 Kuen Fat Restaurant 2009-05-30炸蟹鉗,啖啖肉, 大大舊咕嚕肉,普通魚湯什菜煲,好味聖子皇, 大大隻, 新鮮又彈牙..好味:)例湯,OK芝士汁蟹籽炸魚, :( D魚炸到乾哂,好失望6人晚餐,$39X 算抵食之選~…查看更多+ 2以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。讚好分享抵食之選 Kuen Fat Restaurant https://s.openrice.com/QrKT0e88U00檢舉 張貼 評分4味道4環境4服務4衛生4抵食推介美食炸蟹鉗聖子皇例湯人均消費$70 (Dinner)
大大碟, 好飽呀!~ Outback Steakhouse 2009-05-29見到佢有VIP申請,$488送$250 CASH COUPON ,再加$50 DISCOUNT COUPON ,另外再有只能按特定月份使用COUPON 高達$ 500, 再加一張85折CARD計落都好抵所以食之前申請左, 即用.我地2個叫左個QUEENSLAND SALAD + Duck Lover (牛扒+RIBS+薯角&薯條+餐湯)+白酒紅汁青口白酒紅汁青口, 煮得好好, 唔會老又唔會"UN", 仲有小小酒味TIM, 正QUEENSLAND SALAD, D菜好新鮮, 雞肉又唔鞋,有煙肉,芝士,車里茄, 材料豐富,好食又健康~ 鐘意.DUCK LOVER , 個牛扒要6成熟, 都估叫親都一定唔準, 出到黎8成都OK, 不過好鞋又好"UN" 有一,兩舊係JUICY D, 其他都咬唔到.. 至於個RIBS, 都離骨, 不過明明係燒骨,似燜骨之後再返燒... 無左種風味..有D失望 薯角同薯條都不錯, 新鮮炸餐湯...好杰...好杰...如果同RUBY TUE 比, OUTBACK 好食D... 本來以為黎得STEAKHOUSE 食, STEAK 一定係最好食, 但係..原來唔係...大家樂D鐵板都好食過佢...唔係有DISCOUNT 都唔會黎食, 不過除左D 肉唔得, 其實其他都OK的..服務生不事走埋黎問有無咩需要...申個懶腰都問一下有無咩事...托住個頭又問下咩事, 成餐飯問成三次... 真係照顧好週到...…查看更多以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。讚好分享大大碟, 好飽呀!~ Outback Steakhouse https://s.openrice.com/QrKT0Z88U00檢舉 張貼 評分4味道3環境3服務4衛生2抵食推介美食白酒紅汁青口QUEENSLAND SALAD用餐日期2009-05-29人均消費$200 (Dinner)
小食,炸野... 一流,碟頭飯..未食過咁難食.. Fu Kee Restaurant 2009-05-29呢間茶餐食過2次,1次食茶餐1次食dinner茶餐試過佢的雞脾薯條+紅豆冰,低食20+新鮮炸的雞脾同粗薯條..正晚餐同老婆去食,老婆試過吉列豬扒公仔麵拼沙律包野飲,30+好得, d公仔麵不會爛豬扒又新鮮炸,沙律都好味..呢個價咁多野食,抵而我叫左個滑旦豬肉飯..哇..難食到..d豬肉好大舊但係好鞋,成個飯都無味,d飯又硬..最後總結,佢d炸野同小食係得既..如果食飯就唔好啦..…查看更多以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。讚好分享小食,炸野... 一流,碟頭飯..未食過咁難食.. Fu Kee Restaurant https://s.openrice.com/QrKT0AO8U00檢舉 張貼 評分4味道4環境4服務4衛生5抵食人均消費$30 (Dinner)
唔會再幫親.. 嘉彩酒樓 2009-05-29繼上次去完三聖村海天酒家之後,今次又試下嘉彩酒家海天係以兩計,所以手工費貴到肉都尺埋..依間嘉彩酒家係以斤計..咁都似樣d今次買料買左$500(5樣料),工錢都係$500+同樣6個人,叫番個例牌燒鵝..哇..肥到簡唔落手,舊舊都超肥,肥糕多過肉..有比較之下當然係海天好d啦薑蔥炒蟹..好..炒得好,新鮮好味 白灼蝦..一般..咁白灼係無技巧架啦 豉椒炒聖子..上枱都凍左 椒鹽賴尿蝦..唔熟,梅梅地,似食雪蝦清蒸鮑魚..稔咕嚕肉..ok椒絲乳乳通菜...ok可能昔逢青山灣龍舟勝出大排延席同埋酒樓裝修地方所以都無人得閒理你...服務當然無海天咁好啦,連最後送個糖水都係甜到死左..甜還甜, 綠豆還綠豆總括..平係平過海天,但係真係一分錢一分貨..自己白灼都好食過佢明明係新鮮海鮮, 但係唔知點解出到黎似雪藏咁, 一d海鮮味都無哂,又無彈性,火侯唔夠,可能煮好好耐先拎上黎,所以凍哂..簡單一句唔會再幫親..…查看更多+ 4以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。讚好分享唔會再幫親.. 嘉彩酒樓 https://s.openrice.com/QrKT0988U00檢舉 張貼 評分2味道2環境2服務2衛生3抵食推介美食薑蔥炒蟹清蒸鮑魚人均消費$200 (Dinner)
有d失望,水準下降了 Thai Soul Restaurant 2009-05-29大半年前黎食過,覺得好好食所以再返黎食,但係今次有d失望:(記得上一次黎人山人海,今次黎雖然都要黎,但係都好快有位,以星期日黎講真係少人我地3個人,一坐低先黎個附送小食,蝦片,依舊香脆野味~跟住我地點左一個冬蔭功湯,小食拼盤同埋一個咖哩蟹個冬蔭功湯多料,好飲,無上次黎咁辣小食拼盤,一般咖哩蟹係最期待同最想食,因為上次食完真係番尋味..不過今次黎突登叫請朋友一齊食..但係有d失望..水準下降了d蟹剛熟,帶點點生,個汁本來應該係最出色,香椰汁味又帶甜,但今次黎真係差左,無哂果種香味, 唔難食,但無以前咁好食…查看更多+ 1以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。讚好分享有d失望,水準下降了 Thai Soul Restaurant https://s.openrice.com/QrKT05u8U00檢舉 張貼 評分4味道3環境3服務3衛生3抵食推介美食附送小食--胡椒蝦片小食拼盤冬蔭功湯