Hong Kong | Eng

Follower
Following
QueVivaLaVida
Level 1Hong Kong
Overview
Reviews (3)
Photo (17)
抵食雪山叉燒包
Hang's Cafe
2020-09-30
近排做野太辛苦,想出尖沙咀食好西。好彩食完個brunch唔夠飽,試埋呢間之前mark低既食店。平日飲茶要收茶錢又收加一,好唔抵,但呢度可以慳返。雖然坐滿左三張枱,我地要坐bar枱。但由於冇咩人流,都算舒服。我地淨係想試最出名既雪山叉燒包($8/個)同松露蝦餃($32/3粒)。雪山叉燒包既叉燒唔肥,唔會太多醬汁,包夠鬆軟。雖然唔係新鮮出爐,只係加返地,但性價比好高。松露蝦餃既蝦夠彈牙,皮夠薄,可惜松露味唔出,不過呢個價錢黎講,已經收貨。…Read More
松露蝦餃
甘哥叉燒餐包
碩果僅存 真創新🤤
eat darling eat
2019-04-10
次次去食生日飯都收切餅費,分分鐘切餅費仲貴過個蛋糕。今次醒目,決定去食個飯後甜品。今次比我係銅鑼灣搵到間創新甜品,好多時香港既創新菜式就係掛個名就貴double。而呢間係Fashion Walk既新鋪,原來三月先岩岩新開張。我地十點幾先去到,幾驚好似某d鋪頭,一早就last order。鋪頭環境對我黎講唔算靚,簡單舒適,座位唔算多,但幾有空間感。由於我地去個陣冇咩人,所以5個人坐左張十幾人台。如果一班朋友去吹水,都幾舒服餐牌有甜品名,有簡介每款甜品,但冇圖參考。所以我地都係睇OpenRice既相,揀左5樣甜品share1: 玫瑰桑莓雪葩最普通既雪葩,但意外地呢個玫瑰桑莓味好出,酸酸地超開胃,係頭盤既好選擇2: 花椒配焦糖煙肉心諗又係一球倒轉左既雪糕,加塊煙肉。但一上甜品個陣,問左個店員個塊係咪真係煙肉,原來係真煙肉。塊煙肉燒到有點燶同乾,焦糖味唔出,煙肉都係鹹。但最最最吸引既係個花椒味既雪糕,超驚喜。入口真係有麻麻地既感覺好由其係喉嚨位3: 雪葩菠蘿包呢個好似係呢間店既鎮店之寶,擺得好靚,分開食就係好普通既puff、菠蘿味雪糕、菠蘿味吉士同菠蘿肉。但加埋食就十分夾同出色。差d連粒花都食埋4: 抹茶蛋糕由於本人係個抹茶控,所以點都要一試抹茶味既甜品。抹茶蛋糕既抹茶味夠出,蛋糕質感比較濕潤,加埋焦糖香蕉同豉油拖肥,有多重味道。但我冇認真食佢個豉油拖肥,所以唔知有冇豉油味。不得不提係佢個抹茶雪糕。同某雪糕店V.T.或者C.C.有得揮。就係個種幸福既味道,又濃又creamy5: 番薯糖水呢個又係靚到唔打卡唔得既甜品。上面係蕃薯雪糕,中間係薑味蛋白餅,再加底層朱古力蛋糕,周圍有蕃薯同哈密瓜粒粒,另外有個真蕃薯糖水比你倒落個甜品度。由於蛋糕質地較硬,唔會浸冧。每個element都唔錯,但mix埋食就冇火花,冇加分。香港好少真創新甜品,以呢個價錢呢個地段呢個環境食到咁好味而又靚既甜品,真係驚喜,性價比好高,推薦比所有鍾意試新野既朋友,下次會繼續試埋其他甜品…Read More
+ 1
玫瑰桑莓雪葩
花椒
雪葩菠蘿包
抹茶蛋糕
蕃薯糖水
花椒配焦糖煙肉
2019-04-09
$60 (Dinner)
Celebration
Birthday
體驗秘魯滋味😋
Chullschick
2018-10-26
今晚嘗試委內瑞拉朋友大薦新開既秘魯菜。香港甚少秘魯菜,所以搵埋朋友,6人試盡大部分菜式鋪頭非常顯眼,有幾幅秘魯人烤雞既壁畫。店內環境簡約舒適,由於店鋪比較細,只有幾檯,反而唔會太嘈,非常適合聚會傾計🍻首推前菜必食之選-海鱸魚他他薯蓉。多種唔同既食材出奇地夾味而且口感豐富,醬汁酸酸辣辣,十分開胃。辣味惹味可口,食唔到辣既朋友都非常欣賞呢個菜色第二推介係煙燻豬肉三文治。三文治薄身香脆,老闆話麵包係自家製。醬汁濃郁,豬肉冧滑,再加上少許生菜同幼幼既洋蔥絲,令三文治惹味而不膩。鍾意食panini既朋友一定鍾意小食推介係秘魯辣椒蜜糖雞翼🐣有趣既係秘魯既辣椒都唔係辣到食唔到、要狂飲水,反而係令到菜式更惹味。雞翼香嫩多汁,甜甜辣辣既味道,真係可以一人食一碟另外仲試左秘魯既街頭小食-香腸薯條。雖然看似普通,但薯條外脆內軟都唔係間間做得咁出色,加上松露醬,真係忍唔住食多兩條。係一班朋友一齊食先會叫~黎到點可以唔試招牌烤雞!秘魯烤雞比較冧,鍾意食冧身雞肉既朋友可以一試。我反而比較欣賞配菜Garlic rice。個人唔偏好蒜味既菜式,但呢個Garlic rice有淡淡既蒜味,而食唔到有蒜粒,飯亦粒粒分別,飯面有少許炸蒜增添口感。食咁多肉加個Mixed salad就岩,加左個酸酸甜甜既醋,食完好fresh除左上面既推介,我地仲食左秘魯生漬魚、芝士春卷同油條。生漬魚比較酸,同埋多水,入面有粟米同硬硬地既松子,唔係好夾。芝士春卷比較厚皮,芝士味唔夠香,加左牛油果醬,但加唔到分。最後甜品係秘魯油條,有少少似西班牙油條,外面沾上砂糖,另外點上朱古力醬,不過秘魯油條入面加左拖肥醬,係幾好味,糖度適中,但就好肥仔,最好同朋友happy share!💁🏻所以我會建議兩個人(細食既)叫海鱸魚他他薯蓉、煙燻豬肉三文治、秘魯辣椒蜜糖雞翼/(大食既)叫多1/4隻招牌烤雞加蒜飯🐥🍚中環黎講,性價比唔錯,值得一試…Read More
+ 7
海鱸魚他他薯蓉
煙燻豬肉三文治
2018-10-24
$150 (Dinner)
Cities
  • Recipe
  • Activity
  • Submit Restaurant Info
Review
  • Submit Review
Gourmet
  • My OpenRice