2019-04-10 137 views
次次去食生日飯都收切餅費,分分鐘切餅費仲貴過個蛋糕。今次醒目,決定去食個飯後甜品。今次比我係銅鑼灣搵到間創新甜品,好多時香港既創新菜式就係掛個名就貴double。而呢間係Fashion Walk既新鋪,原來三月先岩岩新開張。我地十點幾先去到,幾驚好似某d鋪頭,一早就last order。鋪頭環境對我黎講唔算靚,簡單舒適,座位唔算多,但幾有空間感。由於我地去個陣冇咩人,所以5個人坐左張十幾人台。如果一班朋友去吹水,都幾舒服餐牌有甜品名,有簡介每款甜品,但冇圖參考。所以我地都係睇OpenRice既相,揀左5樣甜品share1: 玫瑰桑莓雪葩最普通既雪葩,但意外地呢個玫瑰桑莓味好出,酸酸地超開胃,係頭盤既好選擇2: 花椒配焦糖煙肉心諗又係一球倒轉左既雪糕,加塊煙肉。但一上甜品個陣,問左個店員個塊係咪真係煙肉,原來係真煙肉。塊煙肉燒到有點燶同乾,焦糖味唔出,煙肉都係鹹。但最最最吸引既係個花椒味既雪糕,超驚喜。入口真係有麻麻地既感覺好由其係喉嚨位3: 雪葩菠蘿包呢個好似係呢間店既鎮店之寶,擺得好靚,分開食就係好普通既puff、菠蘿味雪糕、菠蘿味吉士同菠蘿肉。但加埋食就十分夾同出色。差d連粒花都食

1: 玫瑰桑莓雪葩

2: 花椒配焦糖煙肉
由其係喉嚨位

3: 雪葩菠蘿包
呢個好似係呢間店既鎮店之寶,擺得好靚,分開食就係好普通既puff、菠蘿味雪糕、菠蘿味吉士同菠蘿肉。但加埋食就十分夾同出色。差d連粒花都食埋

4: 抹茶蛋糕
由於本人係個抹茶控,所以點都要一試抹茶味既甜品。抹茶蛋糕既抹茶味夠出,蛋糕質感比較濕潤,加埋焦糖香蕉同豉油拖肥,有多重味道。但我冇認真食佢個豉油拖肥,所以唔知有冇豉油味。不得不提係佢個抹茶雪糕。同某雪糕店V.T.或者C.C.有得揮。就係個種幸福既味道,又濃又creamy

5: 番薯糖水
呢個又係靚到唔打卡唔得既甜品。上面係蕃薯雪糕,中間係薑味蛋白餅,再加底層朱古力蛋糕,周圍有蕃薯同哈密瓜粒粒,另外有個真蕃薯糖水
比你倒落個甜品度。由於蛋糕質地較硬,唔會浸冧。每個element都唔錯,但mix埋食就冇火花,冇加分。

香港好少真創新甜品,以呢個價錢呢個地段呢個環境食到咁好味而又靚既甜品,真係驚喜,性價比好高,推薦比所有鍾意試新野既朋友,下次會繼續試埋其他甜品

玫瑰桑莓雪葩
花椒