Hong Kong | Eng

Follower
Following
hk walker
Level 2Hong Kong
Overview
Reviews (5)
Photo (1)
咖啡迷小心中伏👎🏻😓
Mountain Coffee
2024-01-05
今天和友人在深水埗食完午餐後搵個地方飲咖啡,在OpenRice search一下, 出現一間叫Mountain Coffee在附近,於是去試一下。 Cafe裝修很有文青風格,地方舒服空間足夠。餐廳用QR code點餐。 我們想飲熱latte,黑衫店員叫我們點白咖啡, 不久,黑衫店員突然放下兩杯飲品無聲無息地離開, 飲了一口咖啡之後,大家都覺得中伏😰,咖啡不是熱的🥶,咖啡質素對不起收$48/杯,服務是零。黑衫店員(不知道是否老闆)全程面黑又嘆氣,結帳時還要收+1服務費, 心諗這樣的服務還收服務費真係面表厚,完全不顧及客戶感受👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻。 真心從未去過一間咖啡店好似貼錢買難受的感覺。難怪而家香港食肆低迷,香港人被趕上深圳消費,可以怪誰呢? 業界應該反思一下。…Read More
Like
Ratings
非常差的晚飯經驗,不是正宗潮州飯店
Chill Out Chaozhou Cuisine (MOSTown (Phase 4))
2022-09-20
之前有飲過茶覺得唔錯,今晚和家人平日去試吓食晚飯,如果唔正宗就唔好叫自己做潮州飯店,非常失望,而且收銀阿姐態度差和溝通有問題,令到客人覺得好似自己有問題,好坦白講我和家人以後都唔會光顧😤😤😤😡😡😡👎🏻👎🏻👎🏻。 叫了幾個餸,其中一個方魚炒芥蘭,原來芥蘭先烚到好淋然後再炒一炒先上枱,一食就知完全冇鑊氣😖。蠔仔烙,睇餐牌張相係煎嘅,點知出嚟係炸嘅,下單時又唔同客人講,炸到好厚粉,蠔仔冇味道,十分難食😩。最後結帳時收銀阿姐話公司有優惠買$500送$100,但我張單啱啱$500又唔俾我即時買$500優惠券,要我買$1000先用得。但以我所知同集團嘅茶餐廳就算食$100都可以買$500送$100,茶餐廳收銀阿姐仲話可以即時使用。點解我食$500晚飯唔可以用,食$100茶餐可以用呢!!! 所以我真係要係呢度同大家分享下今次晚飯經歷,無論食物質素和服務整體都好差,駟馬拖車-馬鞍山分店分明要人買多啲優惠卷谷大條數,其實優惠券可以在所有集團旗下餐廳都用得,冇可能使用條款不一致。…Read More
2022-09-20
$170 (Dinner)
非常失望,冇下次
Sushi Hiro Kitchen
2017-06-20
之前去開Sushi Hiro銅鑼灣店,欣賞該店魚生壽司新鮮,味道有日本風味,所以也做了會員。知道離我家不遠的沙田開了分店後去了幾次,雖然價錢比總店平宜少少,但食物質素遠遠不及總店,試了好幾次壽司飯都是沒有飯味, 令人失望😣。誰不知今日中午我再去Sushi Hiro沙田店午餐,二人各叫了一客壽司套餐附有蒸蛋和麵豉湯。壽司飯都依然沒有飯香,失望之餘,當飲麵豉湯時食到裏面豆腐是酸的,我吃一粒覺得帶酸味,再常試吃多兩三粒都是酸的,OMG😱豆腐變壞了!感覺很嘔心🤢 完全不能相信日本人開的Sushi Hiro怎麼會發生這樣的事情。隨即我跟店員講豆腐味道是酸的,他態度一點歉意也沒有,也沒有跟我說什麼,非常淡然,只是換了一碗麵豉湯給我便算了。我只好跟自己說我對Sushi Hiro 沙田店死心,不會再去也不會再俾機會🙅🏻。2人吃了2份套餐加單點一份天婦羅埋單$440,會員折後$400。作為食客對食物質素有要求是正常,何況收得人均$200元一個日式午餐當你食到食物變壞時完全不能接受,顯出店員從廚房到樓面都欠缺尊業精神。這個午餐破壞了我今日整天的心情,而且感覺胃囗差了,在此分享一下失落的心情😢。…Read More
Like
Ratings
要客人受氣,態度極差,非常反感,不會光顧 !!!
Mimosa Patisserie
2012-07-30
我本來是一位容易滿足低調的客人,就今次遇上沒禮貌沒修養Mimosa餅店對代我要跟大家分享我應為一件好的拿破崙蛋糕不只是美味而且老闆及店員耍有誠懇服務態度,加起來叫「專業」,窩心地留住客人。可惜Mimosa沒有專業,我沒有因為吃不到Mimosa蛋糕而感到可惜,反而令我眼界大開。告訴自己花錢應該開心,物有所值。上星期六我家有朋友聚會所以提早一天第一次打電話到Mimosa訂蛋糕(之前吃過友人生日會上拿破崙蛋糕),對話如下:Mimosa惡女:Mimosa Patisserie 本人:喂 (等了幾秒無人回應),再喂多一聲Mimosa惡女:唔好係度 "喂" !本人:(被兇惡態度嚇了一下:(:(:() 我想訂拿破崙拿蛋糕...Mimosa惡女:士多啤梨定芒果?幾件?(說話無尾音)本人:15件Mimosa惡女:切唔切?(好兇的語氣)本人:要切,我想明天中午12點攞Mimosa惡女:俾唔到,嚟買件裝 (又是好兇的語氣,說話無尾音) 本人:errr...咁要幾點先可以攞?:(:(:(Mimosa惡女:2pm後本人:咁好啦 (感覺委屈) Mimosa惡女:$450,只收現金 (收線) (又是說話無尾音)本人:???(呆了) 不是誇張,整個電話對話過程是我近年遇上最差的一次。之後跟朋友們相量後他們堅持不光顏Mimosa。畢竟$30一件蛋糕不算平宜,還可以有其他選擇。相比之下我們選擇了酒店$3X一件蛋糕,無論是環境、服務、衛生都是一流。Mimosa 九流服務不能接受 最終我鼓氣勇氣打電話cancel了個蛋糕。…Read More
上班一族1 我也去過,相同的感受,店員的態度令人反感‧做飠物的基本態度都未知‧不值得去花費
2012-08-06
沒有
2012-07-27
TakeAway
一般點心
Tim Ho Wan, the Dim-Sum Specialists
2009-10-07
本人聽聞旺角有一間點心專門店老闆放棄四季酒店龍景軒高薪厚職自己開鋪創業,仲要日日大排長龍,本來唔鐘意排隊嘅我,帶著好高嘅期望及民望,今日約埋父母下午去試吓有幾好食。為免父母等得太耐,我建議過咗中午高峯時間,即是兩點後才到達,果然等了15分鐘就有位。店鋪面積唔算大, 可容納大約三十人坐位, 不過枱椅排得非常密, 差唔多全部要搭枱。我們點了8款點心,食評大致如下:糯米雞 (size大隻但味道一段 = 普通糯米雞 :( )酥皮叉燒包 (新鮮出爐脆脆嘅酥皮幾好食, 跟傳統叉燒餐包不一樣, 加入了西式元素 ) 鮮蝦腸粉 (腸粉皮唔夠薄唔夠滑, 一般 :( ) 排骨 (都係一般 :( ) 菠菜餃 (皮薄通透, 菜多肉少多汁, 大大隻好好食, 女士們一定喜歡, 值得–讚 ) 馬拉糕 (sorry,唔好食,很懷念兒時跟爺爺嫲嫲去隨便一家酒樓嘅馬拉糕,鬆鬆軟軟有口感有香味,現在很難揾 :( ) 燒賣 (味道一般因為我自己係燒賣fans,去飲茶必食 :( ) 陳皮牛肉球 (食唔到陳皮味, 都係一段 :( ) 點了8款點心, 結果係6個一段 :( 加2個驚喜 :) ,雖然價錢係大眾化,但作為一個香港人,我覺得有好多酒樓價錢都好大眾化,而且飲茶文化係自己有壼茶,打開雜誌報紙,同友人家人食吓點心,而唔係好似食快餐咁,仲要成日等阿姐添茶, 食咗成餐我媽媽投訴飲得兩杯茶咋 ,sorry mom !最後講服務當然唔能夠接受,要睇侍應阿姐啲面色,仲要係個個阿姐 。作為餐飲服務行業,食物水準一般加上服務態度差,我當然唔會再去,希望佢哋會有改善。…Read More
菠菜餃 & 酥皮叉燒包
2009-10-06
$40 (Lunch)
Cities
  • Recipe
  • Activity
  • Submit Restaurant Info
Review
  • Submit Review
Gourmet
  • My OpenRice