Hong Kong | Eng

Followers
Followings
靚華田
Level 2Hong Kong
Overview
Reviews (7)
Photo (31)
邪惡但美味的下午茶餐
Captain Restaurant
2016-05-22
難得相公周末休假,兩口子到元朗閒逛一下,肚餓了就到這裡醫肚。這裡前身是元朗茶記,原本供應的菜式已經是創意十足,猶記得同一間茶餐廳裡竟然有沙爹牛肉麵和壽司吃。現在變身成為船長意法日餐廳後,不但有意法日菜式,還有韓國人菜式,那就算一大班朋友來吃也可切合各人口味啦!日式烤雞扒芝士撈麵(下午茶餐) - HK$42本來我想吃的是意粉,但後來給這個餐牌上的邪惡選項吸引了。又本來我對這菜式期望不高,但它的芝士汁沒有化學味(即不像是用粉沖出來的),麵條軟硬適中又不黏,雞扒還香香脆脆份量足,真是喜出望外,難得一次邪惡都甘願了。英式法蘭克福熱狗(下午茶餐) - HK$32相公點的這個熱狗用的是超級長的脆皮腸,麵包有稍稍烤過,我只吃了一口腸的部份,味道不錯,像一般熱狗的加長版。熱茶走(跟餐)凍奶茶(跟餐)今天我們不約而同想喝奶茶呢!我的熱茶走夠香夠滑,但相公的凍奶茶似乎太多冰了,把原來的味道過份沖淡了。下次晚餐還可以再和相公來二人世界,試試其他食品呢!…Read More
Ratings
日式烤雞扒芝士撈麵(下午茶餐)
熱茶走(跟餐)
日式烤雞扒芝士撈麵
2016-05-14
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$40 (Tea)
區內終於有比較出色的上海菜食喇!
Waitan Xuan
2016-05-22
尋晚試完天盛商場的西餐,今日輪到上海菜。今晚又係同奶奶二人世界,所以都叫唔到太多嘢食。見到隔離枱個白雲鳯爪幾靚,我地都叫咗個食,要另加10元。份量係一人一隻,鳯爪夠晒入味,辣味唔太搶,唔錯唔錯!小籠包係我响上海菜入面至愛的item。話說當年只得幾歲的我已經可以一個人鯨吞一籠十隻的小籠包,所以每次試新的上海餐廳,我必叫小籠包(除非得自己一個食啦)!佢地嘅小籠包皮厚薄剛剛好,夾起唔易穿,湯汁帶少少甜,唔係一味得個鹹字,係比較出色的一道菜。上海排骨湯麵,湯麵條條分明沒有糊在一起,湯不太鹹,好食!但排骨(即豬排)比較油和肥。呢個京城炸醬麵係唔辣嘅,好似中式肉醬意粉咁,不過我地放咗一陣至食,所以撈嗰時黏埋一舊,不過因為個肉醬做得好味,所以唔太影響我對佢嘅印象。下次上菜後即時撈應該會好啲。食完呢個比較滯,所以唔好獨食,同人地分享嚟食會好啲。因為餐廳繁忙所以一早叫咗呢個甜品,所以又係嚟唔切上菜後即時食嘅菜式,食嗰時外皮已經淋咗少許。佢與別不同嘅係佢個餡(即係豆沙同香蕉蓉)唔多,所以冇其他餐廳嘅高力豆沙咁甜。對我地嚟講係好事,但係可能其他顧客就會覺得料太少喇。响餐具選擇方面,呢間餐廳都有細心位,就係個筷子頭係防滑嘅,咁就唔怕夾雞絲粉皮嗰時要一條條咁夾啦~!注意:每位茶芥5元,設有加一服務費。(所以杯茶唔好用嚟洗筷子咁浪費呀!)…Read More
+ 2
fo32 小籠包特別正!同個包上面黎個深層kiss一下,啜左湯汁,好有鮮肉味,再食,正哦!
2016-06-30
靚華田 我都係習慣啜咗湯汁先再食入面啲肉, 講起又想食喇!!
2016-07-16
Ratings
白雲鳯爪(前菜)
招牌灌湯小籠包
京城炸醬麵
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$89 (Dinner)
天水圍中價西餐好選擇
Sidewalk Cafe Restaurant (Tin Shing Shopping Centre)
2016-05-22
自從天盛商場裝修之後都未嚟過,原來已經開咗幾間新餐廳。呢晚先試試西餐。之前响葵芳都有食過茜廊 (而家已經冇咗),當時冇乜深刻印象,但今次令我有所改觀。呢晚我同奶奶兩個人食,叫咗兩個晚餐分享,呢個係跟餐的忌廉粟米湯,望落有啲似南瓜湯,味道中規中矩,唔算好出色。跟餐雜菜沙律都係中規中矩,但值得一讚反而係佢嗰片香脆的蒜蓉包,唔冧但又唔會過硬,而且充滿蒜香,而家講返起都想再食。因為之前响Bricklane食過個黑松露薯條之後對呢個菜式念念不忘,所以今次試吓呢度嘅黑松露薯條啦!味道唔錯!薯條夠粗又唔淋,醬汁雖然唔夠Bricklane出色但都合格。不過一定要趁熱食。我一個人都食咗差唔多4份3呢,罪過,罪過。(P.S.呢個係散叫嘅)晚餐主菜之一係美國牛柳拼薯菜,賣相唔錯,不過切開咗之後就有啲失望喇,皆因我地要求7成熟,但係切開見到仲係紅彤彤的,即刻叫職員幫手換咗佢,跟住都好在廚房再煎熟多少少,然後再拼過碟牛柳俾我地,肉汁尚存,總算力挽狂欄。另一個主菜係芝士焗虎蝦烤菇蒜片欖油天使麵,呢個主菜最好食係個麵同埋個烤菇,味道不太濃,天使麵條條彈牙。咁隻蝦呢?佢嘅調味係好嘅,但係肉質就唔夠新鮮,可惜。跟餐仲有餐飲,奶奶叫咗個咖啡話好好飲,我叫咗個凍檸茶少冰,但係嚟到都冇少到...(飲品冇相,唔好意思!)另外順帶一提就係,呢隻碗係我地要嚟分享食物,佢外表好靚,但其實暗藏污垢,呢方面要改善一下。總括嚟講係會再嚟,起碼而家想食西餐唔駛走到元朗先有得食,Yeah!…Read More
Like
Ratings
雜菜沙律及蒜蓉包(跟餐)
黑松露香脆薯條
芝士焗虎蝦烤菇蒜片欖油天使麵(晚餐)
黑松露薯條
2016-05-21
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
特別的Cake給特別的家人
Cova Pasticceria & Confetteria (海洋中心)
2016-01-09
今晚約了家人在尖沙咀吃飯慶生,所以預先在餐廳附近尋找合心意的蛋糕,找了好幾家終於給我遇上這個特別的無花果芝士蛋糕。開盒時,家人也猜不出那是新鮮無花果。無花果夠新鮮,芝士餅不像平常的芝士蛋糕般甜,清淡的適合不喜歡甜的朋友。不錯,不錯!…Read More
無花果芝士蛋糕
2016-01-09
TakeAway
Celebration
Birthday
終於如願以償 ^_^
GOCHISO
2016-01-06
一直很想試這家餐廳,今次終於如願以償!是日七點或之前可訂枱,所以訂了晚上七點正的枱和朋友一同享用日式地中海菜。很喜歡這些用不同酒瓶製成的燈罩,令餐廳格調顯得與別不同。頭盤-尼斯風松葉蟹沙律蟹肉尚算鮮甜,醬汁酸酸的夠醒胃,但個人不太喜歡當中冰冷的薯仔粒。頭盤-自家製意大利風薄切鮭魚牛油果肥美的鮭魚和香滑的牛油果,和橙味醬汁及生洋蔥合起來吃,味道剛好,不會太膩,是我這餐晚飯的最愛,不過我的朋友就不太欣賞。主菜-白酒蒸蜆肉青口酒味不太濃,蜆肉和青口肉都夠新鮮,但少不免有點沙混了進去。主菜-追家意大利飯是用白酒蒸蜆肉青口的湯水燴的意大利飯。看似平平無奇,但當中拌入了芝士一起煮,啖啖都是濃郁芝士香,好味道!不過吃的時候要小心,隨時會咬到殼或沙。飲品-白酒Sangria白酒易入口,可惜當中的水果種類比Drink List所描述的少,有點失望。總括來說這是美味的一頓飯,希望下次能再來試試這餐廳的Pizza。Gochiso sama desuda!…Read More
尼斯風松葉蟹沙律
自家製意大利風薄切鮭魚牛油果
白酒蒸蜆肉青口
追加意大利飯
2016-01-05
$190 (Dinner)
新北江商場內的驚喜食店
Boil To Eight
2015-10-24
不看OpenRice不知道原來新北江開了這間驚喜小店 (面積不大,真的是小店)。位置比較不顯眼,位於近樂湖輕鐵站那邊新北江商場二樓,前「泛後甜品」後面。偷偷聽到餐廳職員和食客的對話,說這裡已經開了差不多兩年,我現在才知道,只怪我太少在這裡覓食了。來看看下午茶有什麼選擇:既然第一次來吃,就吃這裡的招牌飯 - 招牌蔥油雞肉燥飯啦!蔥油雞啖啖肉沒有很多骨,肉質嫩滑,精粹在於豉油,不太鹹,味道剛剛好。肉燥飯少不免有肥肉,但這碗肉燥飯吃了也不覺得太肥膩,對我來說份量剛好。值得一提就是這裡的熱飲大大杯,我點的是熱咖啡,喝了這麼大杯咖啡後現在非常醒神!剛剛坐進這間餐廳時,聽見食客不斷追單,本來還擔心會否要等很久才有飯吃,後來也只是等了5分鐘多少少就有了。而且店內職員有善,縱使忙碌也不會顯得不耐煩,也會向食客解釋自己是新員工所以有不熟悉的地方,請求食客見諒。這是在忙碌食店裡比較小見又值得一讚的景象。最後,聽說這裡喇沙也是招牌菜式,下次再來試一下!…Read More
招牌蔥油雞肉燥飯
招牌蔥油雞肉燥飯
2015-10-24
$32 (Tea)
平民皇后的下午茶
Queen's Garden
2015-10-24
在下午茶時間還未吃午飯的我,本來想去附近的泰國餐廳吃金邊粉,可惜太早未開門,造就了機會讓我發現了這家餐廳。這裡裝潢挺有心思的,不像是冰室,比較像經濟實惠西餐廳的格局。好,先看看有什麼下午茶的選擇:要吃得飽的選擇其實也不少,終於我選擇了 - 西西里蛋包海鮮炒飯。賣相不錯,蛋皮包著茄汁炒飯,還有小蝦仁和魷魚的海鮮炒飯,算是有誠意的。但如果可以加些魚肉,或者大想頭點加些帶子的話就好了。飲品方面,本來想叫「茶走」,但餐廳沒有提供,結果飲熱華田,味道不過不失啦!值得一讚的是,忙碌的侍應留意到我擔心他忘了幫我埋單,走過我身邊時說了聲:「我一陣幫你埋單。」,這種服務態度算是不錯。下次有機會再來!…Read More
西西里蛋包海鮮炒飯
西西里蛋包海鮮炒飯
2015-10-18
$39 (Tea)
Cities
  • Recipe
  • Activity
  • Submit Restaurant Info
Review
  • Submit Review
Gourmet
  • My OpenRice