尋晚試完天盛商場的西餐,今日輪到上海菜。今晚又係同奶奶二人世界,所以都叫唔到太多嘢食。見到隔離枱個白雲鳯爪幾靚,我地都叫咗個食,要另加10元。份量係一人一隻,鳯爪夠晒入味,辣味唔太搶,唔錯唔錯!小籠包係我响上海菜入面至愛的item。話說當年只得幾歲的我已經可以一個人鯨吞一籠十隻的小籠包,所以每次試新的上海餐廳,我必叫小籠包(除非得自己一個食啦)!佢地嘅小籠包皮厚薄剛剛好,夾起唔易穿,湯汁帶少少甜,唔係一味得個鹹字,係比較出色的一道菜。上海排骨湯麵,湯麵條條分明沒有糊在一起,湯不太鹹,好食!但排骨(即豬排)比較油和肥。呢個京城炸醬麵係唔辣嘅,好似中式肉醬意粉咁,不過我地放咗一陣至食,所以撈嗰時黏埋一舊,不過因為個肉醬做得好味,所以唔太影響我對佢嘅印象。下次上菜後即時撈應該會好啲。食完呢個比較滯,所以唔好獨食,同人地分享嚟食會好啲。因為餐廳繁忙所以一早叫咗呢個甜品,所以又係嚟唔切上菜後即時食嘅菜式,食嗰時外皮已經淋咗少許。佢與別不同嘅係佢個餡(即係豆沙同香蕉蓉)唔多,所以冇其他餐廳嘅高力豆沙咁甜。對我地嚟講係好事,但係可能其他顧客就會覺得料太少喇。响餐具選擇方面,呢間餐廳都有細心位,就係個
尋晚試完天盛商場的西餐,今日輪到上海菜。

今晚又係同奶奶二人世界,所以都叫唔到太多嘢食。
白雲鳯爪(前菜)
招牌灌湯小籠包
上海排骨湯麵
京城炸醬麵
高力豆沙香蕉2件
响餐具選擇方面,呢間餐廳都有細心位,就係個筷子頭係防滑嘅,咁就唔怕夾雞絲粉皮嗰時要一條條咁夾啦~!

注意:每位茶芥5元,設有加一服務費。(所以杯茶唔好用嚟洗筷子咁浪費呀!)

2016-05-22
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$89 (Dinner)
白雲鳯爪(前菜)
招牌灌湯小籠包
京城炸醬麵