Hong Kong | Eng

Follower
Following
澤‵
Level 2Hong Kong
開飯組合:1/2/3/4/5/6/7/8不等。
Overview
Reviews (6)
Photo (23)
鬼影都無,出餐慢到喊
TeaWood Taiwanese Cafe & Restaurant (Sheung Shui Centre)
2025-04-24
企係門口當你無到,完全唔招呼入面鬼影都無隻坐低勁耐先開單比你落單坐左勁耐都係無客出餐慢到喊啲侍應企埋一邊傾計想叫人落餐都要行出位搵佢地水又無杯要咩無咩氣就受曬執左佢啦。終於黎左碗鹽酥雞,啲炸粉仲多過雞肉成半個鐘先上到碗芋圓成間野鬼影都無,但一啲冷氣都無,一邊坐一邊流汗,完全係貼錢買難受店員一直唔戴口罩係咁咳,勁唔衞生侍應有成3、4個,個個都企係到傾計,由頭傾到落尾,咁樣仲好意思收10%服務費?情何以堪呀。…Read More
未食完就收左碗
Match2 Taiwanese Kitchen
2024-01-27
未食完未夠鐘就收走碗筷又話75分鐘,7:38分入座,大約8:00就黎話要埋左單先,仲收走我嘅碗筷。味道麻麻,服務更加一言難盡。侍應一直想係旁邊走黎走去,一副唔耐煩想趕人走。…Read More
2024-01-27
$150 (Dinner)
小店就是價錢相宜味道好
Hung Tai
2018-07-14
朋友經常話粉嶺聯和墟有好多平靚正嘅泰國菜餐廳,今日就同朋友一齊去試一試!下午3點到雄泰,第一眼就見到摺枱摺椅。入到去見到裝修好得意,有d懷舊嘅感覺。食物選擇唔多,但係品質十分好。泰船河,$25。豬肉爽口,湯底入味鮮甜,河粉爽滑,唔太大碗但分量剛剛好,首選。鴨肉湯金邊粉,$38。比船河大碗少少,有唔少鴨肉,鴨肉入口幾鬆化。青檸梳打,$18。沒有糖,只有一瓶泰國入口梳打水,青檸和冰,挺清新的。罐裝椰子水,$15。大大罐幾清甜。生菜包肉碎,$30。有少少辣,好入味,鐘意蔥頭,芫萎同魚露一定要叫,肉碎好多,生菜唔夠包。枱椅唔密,坐得幾舒服。下次再試其他菜!(無收加一)…Read More
+ 2
泰船河
鴨肉湯金邊粉
青檸梳打
罐裝椰子水
生菜包肉碎
2018-07-14
$60 (Tea)
母親節前夕的試菜
Shanghai Po Po (Landmark North)
2013-05-11
上水自被大陸自由行攻陷後,無論星期一至日都很難找到用餐的地點。故此,我竟然只等了一分鐘便有位,上菜速度又快,以星期六來說,上海婆婆算下錯的了。知客態度殷勤,坐位算寬敞,令我心情愉快。第一道菜是鎮江肴肉,一直超想嘗嘗的冷盤!嘗了一口,不是我預想中的爽口彈牙,味道有點重,有點像魚膠粉造的果凍,並大菜糕的爽脆口感,説實話,有點失望........第二道菜是乾葱牛肉撈麵。我用湯把它和起來,嘗了一口後發現驚喜哦!,味道不是太重,但乾葱很香,牛肉很嫩很滑,麵沒有軟掉,真的好吃!第三道上海小籠包,必吃的吧?如果要比較,上海翡翠小籠包的更薄皮,但上海婆婆的湯汁更多,然而 我更愛上海婆婆的價錢,4隻28,真好!最後是田園獅子頭,真的想吃很久。一入口,第—感覺是很綿,肉弄得很細,味道不是想像中的浓油赤醬的重口味,不送飯吃也很好。總結來說,價錢不算貴,口味貼近香港人,份量適中,母親應該會歡喜(客人真的太多了,很吵哦!)…Read More
獅子頭
2013-05-11
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
Celebration
Mother's Day
MOCK後的慰藉=keep fit 大計前的LAST LUNCH
Chan Luk Kee
2013-02-28
由於剛剛考完MOCK,仲有一個月就DSE,加上體重急升而決定3月展開KEEP FIT 大計, 今日係2月的最後一日,我選擇大肆一餐!!!!! (其實都係廢話)見到OPEN RICE 上的食評,身為上水人十多年只係食過廣城,農家意粉等等之外,我竟然無試過呢間陳六記!!!虧我仲成日去德明,但完全無視就係隔離既靚燒肉~~~!!!!? SO!我下晝兩點幾到達,迎接最後一餐....去到門口,第一時間影張相先~人到去坐低,個場淨係得一個伯伯幫襯,無計,兩點幾都食下午茶LU~~ 揀左個面對TV的位,但係我覺得牆上面的彩色紙貼好得意(好多香港舊式飯店都鐘意咁裝飾個牆)餐牌都冇睇就叫左個油雞燒肉飯。先35元,就有咁多雞同燒肉,邊到搵?碗例場好足料又大碗,D雞幾爽口但唔係嫩滑個TYPE囉,而燒肉唔係炭燒五層樓果D,所以唔好誤會呀!嘿然係凍的,但皮仲係脆口,跟埋少少軟骨,尚算可口~~食到咁上下,我決定博盡叫多碟例牌炭燒五層樓,如果唔係又點算叫黎過陳六記!?果然係唔同D!肥肉好爽口,皮燒到好脆,雖然都係凍的,但點一點芥末,放入口之後,一切的問題都已經唔係問題。(原來芥末仲好食過配白沙糖....0,0)最後,埋單35+58+7(一罐CREAM單叫), 剛剛好HK$100,正呀~! 上菜快,無加一,去邊到搵? 食完之後科科都5就好啦,DSE FIGHTING!!!!…Read More
+ 4
炭燒五層樓
2013-02-28
$100 (Lunch)
很飽的一餐~!
深圳君悅酒店-1881中餐廳
2011-12-30
25號那天和友人到這裏用餐,心情十分愉快。其實位置挺好找的,如果真的不知道,問問酒店的人就好了,他們服務態度十分的好。當初是為了為友人慶祝生日,最後竟然是聖誕節,友人帶我到這裏吃一直都很想嘗試的片皮鴨....實在十分感謝~!友人事先訂了位,又訂了片皮鴨和乞兒雞....最後知客說沒有訂到片皮鴨,可是再等十分鐘就可以上了,我才放心一點......店員十分友善,服務一流,餐廳裝潢十分有創意,都是店裏用到的餐具、廚具和很多酒器,環境十分舒適雅靜...首先是餐具,我真的很喜歡顏色的配搭,每一臺都不一樣喔~!還有就是茶具,那茶杯真的很美,很有老北京的感覺。再加上大大的桌子和盤子,實在很討好,和香港那些只有細小狹窄的用餐空間的餐廳相比:(,我給深圳的十分~~~:)然後呢,我們點了菊花荔枝茶。味道很好,入口溫和清新,配這些油膩的菜式最好了。店員真的很好,他們看見杯裏差不多沒茶,就立刻給倒茶,真的很有度假FEEL啦......第一道上的是前菜小吃花生和腌白蘿蔔....結果,我不愛吃花生,就吃了一口腌蘿蔔,友人來不及說:這很辣......然後就上了芝麻菠菜...因為加了芥末,所以吃著很刺激,菠菜清爽幫助去油,說實話我最喜歡這道菜....然後呢,又上了乞兒雞...店員說是富貴雞,然後友人解釋乞兒想富貴嘛.......友人讓我敲第一下,叫我怪與奮的......看著店員純熟地把泥土弄走,再把雞分開,放在我的面前....很想吃........雞裏面有菜條,栗子...很軟很香....可是說實話,味道不夠濃,不合我的口味.....但制作認真~!我吃了不少~!然後呢,又上了片皮鴨......很專業啦,首先是片,然後是肉,最後是皮帶肉,剩下的友人選擇酥炸鴨架而不是湯....我覺得片皮鴨和甜麵醬青瓜白蔥一起用麵皮包著真的很好吃,只是老北京正宗的甜麵醬甜中帶甘,味道層出不窮...不過,不沾醬白吃也很香........皮下的油被烤得脆脆,很好吃........最後呢,點得滿臺菜,兩個人吃不下,只好打包.....結帳將近800元人仔.................我覺很貴,友人就沒意見...-,-總之好吃,服務一流就是了~~~~嘻嘻嘻~~~…Read More
+ 4
2011-12-25
$380 (Lunch)
Celebration
  • Recipe
  • Activity
  • Submit Restaurant Info
Review
  • Submit Review
Gourmet
  • My OpenRice