Hong Kong | Eng

Followers
Following
lwkmiki
Level 2Hong Kong
Overview
Reviews (7)
Photo (18)
又一次日式晚餐:D
IKKYU Japanese Causal Restaurant
2013-06-07
上回寫了當天午餐既食評緊接著是晚餐了果日同男朋友行街街,行到腳都軟 而且好熱(有成33度T_T終於行到一休!一入去即去鬆晒 冷氣舒服嘛------------------------------入到來真是花多眼亂好多款食物揀 !男朋友揀左牛窩飯 (類似名..忘了xd)其實叫錯左..因為.... 入面D料同 下面叫既小食一味架 都是一口牛柳粒 雖然都係好好味一口牛柳粒我就揀左 海膽炒飯不過不失啦 但不特別好味了啦呢個真係食甘多是最好味的!辣味三文魚卷點左汁真係好好味!!本來 點完東西就夠了但員工問我地 要吾要三文魚刺身半磅 $25 我地見反正甘平 咪試下結果是超值之選呢!都幾肥美!切得都厚 出手幾勁 我諗呢個應該只限叫一次(?)但我地食飽晒 冇再問(嘿------------------------------今次真係冇揀錯,之前特意來OPENRICE 睇食評,呢間野都有OK多 差評..令我有點卻步不過真心 呢間值得一試價錢亦是吸引之處啦!…Read More
辣味三文魚卷
2013-06-02
$110 (Dinner)
可愛的吐司> <
101 Taiwanese (Ho Pong Street)
2013-06-03
((又來遲來的食評xd果日 同mama 落樓食個早餐 心情很好噢------------------------------叫了藍苺吐司~ 本來沒什麼希望/-\~ 只想食餐飽的就算~點知有驚喜 > <!好多藍苺醬! 但吾過份甜, 加D牛油 但個吐司依然又熱又脆 很好的口感!------------------------------不過建議各位吾好食草苺味.. 吾知點解吾同整法 (定我之後去 改左師傅?睇賣相已知真相= =...------------------------------另外我有時都會去食午餐的,推介玉子豆腐雞排果個餐  好好味的!…Read More
藍苺吐司
2013-02-09
遲來了的食評,依然回味的情人節:$
Dondonya
2013-06-03
原諒我積左甘多食評而家先打,皆因我等考完試先一次過------------------------------2月14 因為是情人節晚上,冇預約的就甘來了,所以等位先要成半個鐘,都合理的 ------------------------------店面乾淨,入面好日式的擺設,台又吾太密,感覺很好。------------------------------我點的~ 炸的很好 有肉汁的入面男友點的飯~佢話d蛋好滑:-) good choice!嘿嘿 入到呢間一定要試呢個啦~ 好似約$20呢個真係激讚! 出面炸得金黃,入面一咬 是在薯餅中慢慢流出來的芝士~ (天呀...芝士味適中的濃 good其實食到這裡已經夠飽 但見到雪糕。。。 又另一個胃啦!d士多啤梨醬甜甜的~中間係脆脆~ 格住等你冇甘易感到膩好大杯其實[提示~ 最岩同男友 一人一啖~ 一邊啖心~ 很sweet的嘛! (心心眼) ]…Read More
2013-02-14
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
Valentine's Day
沒有朱古力的日子T_T
普洱
2013-06-03
----------------回顧第一次--------------------第一次去食冇寫食評,但是那次好好味! 朱古力普洱同香蕉朱古力特別推介!--------------今次第二次..沒有朱古力的一天---------------------- 由於我同班friend 因為上次太好味..好掛住普洱~於是又沖入去食 補祝生日 點知... 可怕的事件發生了 !一句 "冇朱古力WO今日" 令我同friend 冇得飲最中意既野!甘都算數啦.. 唯有試下新野 點知 中伏了我地叫左 "荔枝冰汽" "紫糯米香茶"(大約名 "紅豆咩豆奶"(forgot 類似) 最後一杯個名忘記了只有荔枝是正常味紫糯米... 飲完會沉默...紅豆果杯... d紅豆酸味的.. 飲完又沉默10秒...最後果杯忘記左名, 但我地飲完會笑左... 因為怪味-_-沒有朱古力的日子... 太可怕了-_- ( 請各位睇食評時考慮埋其他食評, 可能是我地年輕一代不習慣飲這些啦最後一提是,野食名吾記得了~ 不過我地全部都覺得超好味!可以放心價錢亦吾貴 學生都比得起的!…Read More
朱古力普洱 香蕉朱古力
2013-05-14
Type of Meal
Lunch
Birthday
見o下面 食碗麵:-)
Ramen Express
2013-06-03
今日我同男友突登去到石門試食呢間 (傻的嗎xd :-)沒想到 小小的一間 又幾好味^_^------------------------------我叫左呢個便當:-)咖哩味略嫌吾夠濃味 (是我問題麼?_?慢慢食會有少少辣味滲在口中改善之處: 紫菜吾好甘放吧, 因為一整塊硬硬的只能先食全塊 後食飯 整體都 okay $48男友叫了下面呢個飯~ ( 我地都是愛咖哩之人! 吾知點解 咖哩汁比我個飯濃d 好味d龍俐做的很好! 滑滑肉 $53------------------------------去既時候只有好少人,吾使等位雖然細細間,但店內企理乾淨 客人都能感到舒服…Read More
2013-06-02
$50 (Lunch)
有情調,拍拖之選
Gusto Cafe
2012-12-27
當天係男朋友生日,去左呢間真係冇揀錯-------------店面已經吸引有情調,仲岩岩好得好少人入去,拍拖岩晒!-------------吾使等位呢~好快開飯啦!不過一開始叫左幾樣都話賣晒唯有體諒該店 揀第二啲-------------男友叫左黑椒汁吉列豬扒意粉,滿意至極!我叫左黑椒汁吉列龍俐柳意粉,真係啖啖肉好爽--------------整體而言好中意隻意粉,吾似其他餐廳甘粗,而係較幼身同有口感。唯不足之處係汁吾夠多(不過我相信大家去到可以哎多汁架--------------嘿嘿,今次最滿意既係夠晒情調!員工又吾會望住晒,係第二間房食野佢幾乎只留係出面店面~(店裡算係分為兩間開通的房間)大家要拍拖就快啲去呢間啦!遲啲可能出名多人去就冇左種寧靜浪漫,似包場既氣氛…Read More
Ratings
吉列豬扒炸得夠脆,厚肉!
龍俐柳超熱即炸,口感一流,大件!
2012-12-24
$45 (Lunch)
Birthday
值得一試!員工精神滿分!
Tulsi Indian Restaurant (Tsat Tsz Mui Road)
2012-12-26
12月24日係我男朋友既生日!前一日book左位,不過由於去到時仲未滿晒人就吾使講book左位都即時入到座~--------------店面的確光猛潔淨,裝飾都幾有特色,有氣氛~--------------第1道先黎既係Chicken Tikka幾好味! 不過自己吾好落太多檸檬汁,吾係會蓋過左本身雞味~賣相好總體都吾錯呢個係自選烤餅,選了芝士味。我是配了下面的Vegetable curry來吃~很愛這道 !另外我有叫 "勁辣咖喱羊" 配"印度白飯"食,不過食食下吾記得左影 呵呵~男朋友覺得吾辣,而我都食得辣 但係都覺好辣嚕!不過辣得好好味,咖喱味同平時食既的確與別不同!---------------服務方面是一級棒!原本見到樓下食評話員工態度好差,真係令我有點猶疑去唔去。但員工態度 本人真心覺得甚至比一般香港員工更好佢地雖然只識少少中文,但英文都講得幾順;問烤餅正宗食法 會好好態度甘回答;佢地會不斷巡視,見人飲晒水即斟;張台吾夠大自動搬多張比你;甚至見你問食法會主動講埋印度人真正會點樣食野。我覺得係呢間店見到印度人既勤奮,亦見到香港同印度既融合。---------------Overall, 今次聖誕平安夜+男友生日就因為呢間店多左個特別既回憶 ^___^…Read More
Ratings
吾錯,不過如果再多點雞味會更好
印度烤餅(食左幾塊先影) 幾好味!
咖哩吾辣,甜甜地甘,吾食得辣既都岩
勁辣咖喱羊
Chicken Tikka
2012-12-24
$150 (Dinner)
Cities
  • Recipe
  • Activity
  • Submit Restaurant Info
Review
  • Submit Review
Gourmet
  • My OpenRice