Hong Kong | Eng

Follower
Following
sakaneko
Level 1Hong Kong
Overview
Reviews (4)
Photo (30)
沙田串燒好去處
KOKA
2025-08-14
去沙田行街睇戲,發現咗呢間幾隱蔽嘅「KOKA 小野人」,專門做串燒同特色炊飯,環境走舒適路線,有好多卡枱位,坐得幾自在。店員服務貼心,會主動介紹菜式同優惠,今次我登記做會員,仲送咗3串大漠燒羊肉串,感覺好抵!整體嚟講,呢間店唔洗過大陸都可以食到高質四川串燒,選擇有走辣同小辣,適合唔同口味人士。食物質素唔錯,雖然有啲細微地方可以改善,但總體值得一試。大漠燒羊肉串($19.8 / 2串)羊肉燒得香濃,微辣嘅調味帶出肉汁,食落惹味又爽口,肉質柔軟唔太乾身。不過有淡淡嘅羊臊味,如果介意羶味嘅人可能會覺得稍嫌,但整體水準唔錯,尤其係會員送嘅額外3串,食得多都唔膩。蒜蓉烤新鮮生蠔串($53.6 / 2隻)生蠔新鮮大隻,size適中,一啖可以食曬。落咗好多蒜蓉燒到金黃香脆,配微辣味道,突出蠔嘅鮮美同海水味,完全唔會蓋過蠔肉嘅肥美。連汁一齊食,鮮味爆棚,真係呢道菜嘅亮點!小野人手打檸檬茶($28 / 跟餐)都好飲~杯份量勁大,酸酸甜甜,好解串燒嘅油膩感。食重味野之後嚟一杯,感覺清新好多,但加錢都要28有少少貴。燒牛肉湯面($59.9)湯底味道不錯,正常水準,牛肉似日式肥牛,嫩滑易入口。跟餐送咗小茄子,都幾好食,增添咗少少變化。不過整體冇太大驚喜,算係中規中矩嘅一碗。小野人係沙田一個舒服嘅串燒選擇,環境好、服務周到,食物新鮮有質素,特別適合想食串燒又唔想太飽嘅時候。雖然羊肉有啲羶味,但其他菜如生蠔串真係令人念念不忘。下次encore機會大,尤其係會員優惠又可以儲分換野食咁吸引…Read More
+ 15
掠拌青野菜葉
大漠燒羊肉串
宮廷小茄子
蒜蓉烤新鮮生蠔串
燒牛肉湯面
小野人手打檸檬茶
2025-08-08
$106 (Lunch)
抵食又貼心嘅烤鴨體驗
KING'S . DUCK . BISTRO
2025-08-14
最近同朋友行經朗豪坊,見到「霸王 · 烤鴨 · 小館」門口標明免茶錢免加一,呢類餐廳喺香港真係好少見!睇埋餐牌,所有食物都好平民價,2個人決定試下,點知一試就真係覺得唔錯!片皮鴨一上枱就已經好吸睛!鴨皮賣相脆卜卜,食落去真係脆口又香,鴨肉嫩滑唔乾柴,仲配埋山楂條包住嚟食,感覺好開胃,超正!最細心係下面有個熱水保溫座,鴨餅同鴨肉都保持住暖暖的,唔會凍得快,食到最後都一樣美味👍🏻食到最後有啲濟,但可以免費茶飲黎解油膩感~另外,鴨肉湯好鮮甜一定要叫,可以免費飲添,暖笠笠好解渴。整體份量夠飽,2個人食晒都好滿足!呢間小館真係CP值唔錯!片皮鴨唔錯,服務貼心,無任何附加收費,埋單$188,仲無限食飯時間,食得舒服又唔趕。下次一定再黎試其他菜式,推介畀鍾意烤鴨嘅朋友可以試試~…Read More
+ 6
2025-08-13
$94 (Lunch)
貴貴丼飯!?
Kyukyoku Do (Shell Street)
2025-08-02
究極丼($218)咁大個人未試比二百幾蚊食一碗丼飯,心諗:下?一碗飯仔要二百幾?食唔食得飽架?但試過之後發現其實係我眼淺,呢碗丼飯,抵比。首先擺盤靚,打卡影相po story經營生活,等啲鍾意食日本野既囡囡dm你問係邊到黎,即刻就有機會約人地食飯了。就算唔講呢個,講返啲餸啦,個丼有好幾款刺身海鮮,望落去新鮮肥美,叫得出名既就海膽三文魚蝦同帆立貝,其他都唔太肯定😂 (非專業食家)全部都係一致地無違和地好食,食小小放埋堆紫菜同蛋黃落去撈,真係一流。啲飯原本已經有味,撈埋落去口感就更加豐富了。雖然未發達到可以鍾意食就叫黎食,但係呢碗丼飯,我覺得一生人點都要試一次,幫你重新定義一下「好味既海鮮刺身丼飯」。…Read More
究極丼
2025-07-31
$200 (Dinner)
痴撚線食野送甲甴
Sea Dragon King
2021-08-23
首先第一樣野:環境十分唔衞生,洗餐具個陣發現竟然可以洗出油,我嚴重懷疑佢哋為左慳錢冇請到洗碗工人。上菜個部分先係最恐怖,食食下先發現佢碟野入面送原隻大曱甴,場面核突至極,極度嘔心,完全不能夠接受,告知店主後,佢地表示會打折,最後只係平左二十蚊,你當我地係咩?乞衣?同埋碟蟹完全唔新鮮,啲肉又乾又化,成碟野得個幾舊蟹肉,其餘全部都係配料。我本身腸胃差,淨係買藥食都用成舊水,第一次食飯食到咁委屈,完全唔推薦,見到呢篇食評既你哋千祈唔好去食啊😭😭😭😭…Read More
Cities
  • Recipe
  • Activity
  • Submit Restaurant Info
Review
  • Submit Review
Gourmet
  • My OpenRice