Hong Kong | Eng
Map
Special collection
What's Hot

natalie_law's Profile

HomeProfilenatalie_law
natalie_law
Followers
Following
natalie_law
Level 1Hong Kong
Overview
Reviews (4)
Photo (20)
初嚐慢煮菜式
The Hangout by Under Vacuum
2019-11-28
想食慢煮工業好耐終於book到同朋友慶祝生日要前一日就預訂威靈頓牛柳一到步,第一道菜式就係上威靈頓酥皮包住牛肉,仲有焗原個蒜頭既配菜一切開,非常之香,酥皮內有ham包住蘑菇泥再包住牛柳就咁食就略嫌有點鹹但配搭住焗蒜一齊食就冇咁鹹,味道更加好食第二道菜式就係芝士溫泉蛋大啡菇一切開溫泉蛋既蛋汁就流出黎食辣辣好好食第三道菜式就係十件脆辣一字雞翼非常香脆,仲配上蜜糖芥末醬第四道就係芝士煙肉薯條拼蕃薯條勁大碟,三個人先勉強食得完蕃薯條好甜,配合芝士都好夾薯條點蕃茄醬或芝士煙肉都好味如果覺得太溜既時候都建議點蕃茄醬因為朋友生日,預訂左件new york cheesecake上枱時仲寫上happy birthday非常之靚總括來說,地方非常適合傾計,仲有野食都好好味下次再去,會叫手工啤試試…Read More
+ 3
脆辣一字雞翼
芝士煙肉薯條拼蕃薯條
New  york  cheesecake
2019-11-26
$200 (Dinner)
Celebration
Birthday
份量超多又好味既沙律
Flower Fruit Restaurant
2019-11-24
午餐時間都比較多人有次黎到等左半個鐘都未入到不過唔緊要,再接再厲再去食都終於比我等到了當然食皇牌經典套餐煙三文魚配牛角酥,配花果園沙律同田園沙律因為粟米蛋沙律已經賣完唯有要田園沙律煙三文魚略嫌較少,牛角包都脆身酥軟,花果園沙律用新鮮生果,非常健康,唔似一般餐廳用罐頭沙律,田園沙律粟米好多食完都好飽,女士可能會食唔哂,男士就一定夠食朋友就叫左蜜桃火雞配法包,配花果園沙律同煙肉西芹薯仔沙律試左個煙肉西芹薯仔沙律,都好好食,西芹融入係沙律入面提供左爽脆既口感,煙肉亦豐富左味道,不單止得薯仔味如果較大食既朋友可以叫薯仔沙律,非常之飽總括而言,鍾意食沙律既朋友可以黎試下,非常抵食,但唔好以為係輕份量,係會飽到食唔哂…Read More
Like
花果園沙律拼田園沙律
花果園沙律拼煙肉西芹薯仔沙律
煙三文魚配牛角酥
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$52 (Lunch)
荃灣的回憶
普洱
2018-03-03
從前在青衣讀書,所以很多朋友都住在荃灣。每逢到荃灣想不到吃什麼的時候,都會選擇來普洱。昨晚工作後,因不想再多花心神想吃什麼,便再次來到普洱。以前每次來總是選擇焗飯,但今次便作一個改變,試試麵類吧。點了一碗手撕雞湯蕎麥麵,因為不是太餓,單拼便夠了。手撕雞湯蕎麥麵很少地方可以有蕎麥麵選擇,便決定試一試了。蕎麥麵沒什麼味道,因不會發漲太多,我喜歡蕎麥麵多過米線。相信因為有手撕雞的關係,湯的味道好似雞湯一樣,而且雞肉不會太乾,看得見有雞腿肉及雞胸肉,麵與雞的份量很多,幾乎每一口麵亦可有手撕雞夾著麵一起吃。朱古力普洱每次來都會選擇朱古力普洱,因為喝的時候不單有濃濃的朱古力味,亦能喝出有茶的味道,非常特別,不會像朱古力奶般。吃麵或飯可配一杯$18飲品。雲南春卷一上枱便夾起一條吃了,心急的我不小心燙咀了,原來內裡非常熱,外面春卷皮亦很脆,而且加$7便可有,非常化算。脆皮豆腐與春卷一樣,加$7便有了。外皮少少脆,在冇味的豆腐外皮表面下了少許椒鹽粉,加添了少少鹹味,內裡的豆腐非常滑,因為太滑,要夾起都有點難度,但非常好味。滇池什錦砂鍋米線這是同行的朋友選擇的,味道不太辣,而已全是蔬菜,相信冬天的時候吃,感覺會很暖。…Read More
手撕雞湯蕎麥麵
脆皮豆腐,雲南春卷
朱古力普洱
脆皮豆腐
凍朱古力普洱
$50 (Dinner)
聞名不如一試
Wa So Cafe
2015-10-29
早在中學讀書時期已經聽說過華嫂冰室,聽了六,七年,難得昨天閒日放假,就去試了.因為1點至2點是休息時間,所以兩點多去到,到達時比想像多人,沒想到平日都這麼多人,起身什麼都沒有吃就來了,不禁有些擔心要等太久,幸好等了大概二十五分鐘就進去了建議去前看一看餐牌,坐低便可以落單叫了一個蕃茄雞翼豬扒通粉($41),一個咸牛肉芝士蛋豬仔包($18),招牌菠蘿包($16),凍奶茶($14).蕃茄雞翼豬扒通粉蕃茄汁濃,但略嫌太'結',還有蕃茄核,看得出用料足,雞翼入味,豬扒亦煎得很香口,但通粉有點腍身,如果不是配通粉應該更好,隔了一會兒再吃仍然是熱的咸牛肉芝士蛋豬仔包個人本身不是太喜歡吃豬仔包,沒想到這個包是這頓午餐的最愛,芝士與蛋融合在一起,形成芝士蛋汁,非常美味,與咸牛肉拼湊一起,咸牛肉沒有佔據了整個包的味道,每樣食材的味道都能夠分別食出,少少硬的包皮加上軟身的包令整個口感更好,如果我會再去,一定會再叫.招牌菠蘿包其實係人生第一次食菠蘿油,見到兩片牛油於半溶狀態,真是有點罪惡感,菠蘿包的皮很脆微甜,夾了兩片牛油,蕃茄,雞蛋,整個包都帶點甜甜的味道,可能因為個人比較喜歡食鹹的包,所以我覺得咸牛肉芝士蛋豬仔包比菠蘿包更好,但一場來到,沒理由不試吧.不得不提的是凍奶茶,真是奶有奶味,茶有茶味,能渴出茶的味道,有少少澀,不會很甜,相當出色的一杯凍奶茶!吃了接近一小時,每樣都份量十足,非常飽,而且即叫即做,如果沒有那麼多人等位的話,可以再試 …Read More
+ 2
凍奶茶
咸牛肉芝士蛋豬仔包
2015-10-28
Waiting Time
25 Minutes (Dine In)
$51 (Lunch)
Cities
  • Recipe
  • Activity
  • Submit Restaurant Info
Review
  • Submit Review
Gourmet
  • My OpenRice