2018-03-25 1055 views
澳門嘅食物真係多不勝數,而且經常都有新血。今次呢間不是葡撻都係第一次試,舗頭喺大馬路附近嘅清平街,好易揾。舖頭門面同內部都好細,係外賣手信及小食店嘅經營模式。我哋試咗硬皮芝士撻同軟皮年輪葡撻。店員細心地提醒我哋食硬皮芝士撻時要托住個底,因為好易甩出嚟。芝士撻食落去基本上就同流心芝士撻一樣味。一樣係有芝士流出,一樣係曲奇皮,唯一唔同嘅係個曲奇皮硬少少,硬嘅外皮加上軟心芝士,兩重口感對比強烈。另外一隻係軟皮年輪葡撻,外皮係年輪蛋糕,入面係葡撻蛋漿。淡淡嘅葡撻味,甜甜地,但就將酥皮換成年輪蛋糕。個人覺得始終係葡撻蛋味濃d,而且一般葡撻上嘅焦糖味提升咗整體嘅香氣同味道。下次再有機會,會試下硬皮葡撻。
2018-03-23
$20 (Tea)