2019-06-11 4020 views
適逢端午節到澳門參加龍舟比賽,早一晚同隊友到澳門過一夜,想做香港遊客必做嘅事情ー食葡國菜。朋友介紹了位於瘋堂文創區仁慈堂婆仔屋內嘅名為「婆仔屋」嘅葡國餐廳。婆仔屋之所以叫做婆仔屋,據說係因為嗰度以前係老人院,入面住左好多婆婆,所以就名為婆仔屋,個名夠哂可愛。之後政府翻新保育成為左文創區嘅其中一部分,食完可以喺庭院另一棟文藝中心同附近街道嘅建築度打卡。餐廳內裝修係復古風格,樓梯以至廁所門都係原木造嘅,好似返左古代咁。當晚我地大概夜晚九點鐘到,兩個人冇book枱都好好彩有位。招牌馬介休炒薯絲係必試嘅,而同樣出名嘅海鮮飯同焗鴨飯都想試,可惜我地得兩個人,最多嗌兩樣嘢,最後嗌左焗鴨飯。值得一提嘅麵包,加黑橄欖醬,唔食橄欖嘅人都接受到,鹹香而不臭。我地冇叫酒,因為第二朝要晨咁做起身比賽,費事飲酒。但侍應話offer free sparkling wine,咁就飲啦,一杯啫。係sparkling rosé,唔知係本身攰定間餐廳焗,好似飲一啖就好眼瞓咁...本身朋友話覺得馬介休會唔好食,但結果都幾出乎預料地好食,入面好多馬介休魚肉,十分足料,薯絲炸到脆卜卜又啱啱好唔會太硬,食落好和味。焗鴨飯油香滿溢

麵包+黑橄欖醬

馬介休炒薯絲

焗鴨飯油香滿溢,粒粒分明,啖啖都係鴨肉絲。面頭嘅臘腸臘肉非常鹹香,夾埋一啖啖飯食係絕配!

鴨肉焗飯

整體食物足料惹味,價值合理。只嫌兩個人食稍膩!
馬介休炒薯絲
鴨肉焗飯