2018-05-29 2208 views
上次朋友介紹我地黎。但因為上次係星期六,我地係訂到枱,勁Full...等左成個鐘都話booking枱show up曬。我地就改去食左其他野今次一早黎左,7:00多d就到左。好好彩walk in重有位置我地2個人點左一個卜卜硯煲 - $168。入面大大話話有40-50隻硯。個湯底超級鮮甜,入面除左硯之外就係有大量的蒜頭,少量的指天椒配菜方面價錢不算便宜,但每碟份量都不少。如果吃辣的必點是指天椒 - $10。超級惹味新鮮牛肉 $88 。 牛肉味濃。粉絲 - $48。 必點,吸曬湯底的味道。超級好食
新鮮牛肉 $88 。 牛肉味濃。
粉絲 - $48。 必點,吸曬湯底的味道。超級好食
2018-05-14 1971 views
同友人睇完演唱會,當然要醫肚啦!友人一早訂定枱,仲訂埋佢秘制嘅wasabi手撕雞。我地去到一坐低就叫個卜卜蜆,再叫埋其他打邊爐配料,就等食喇!手撕雞送到!都幾大碟喎,我地四個人不停食不停食。由於有朋友唔太好wasabi,我地叫左少wasabi,食落有少少wasabi嘅味,唔算太搶,手撕雞仲加有炸過嘅芋頭絲,海哲,加埋一齊食幾好味,又有咬口卜卜蜆黎喇!一個平平嘅鍋,放滿蜆,仲有蒜末,等d蜆開口。開口喇!一開就大家不停食,太肚餓喇!我地8個人一路食,都食到好多隻架!食完蜆之後就叫侍應加湯,佢係加有蒜頭嘅清湯,又幾好喎!打邊爐嘅配料都有好多選擇,我地叫左鮮牛肉,黑毛豬,金菇,粉絲,皇帝菜,響鈴,樣樣都好,我就特別推介鮮牛肉,依家打邊爐鐘意食鮮牛肉多過肥牛,有咬口又鮮味。另外推介粉絲!依個清清地嘅清湯再加埋蒜頭,令到粉絲好好食呀!我地就係encore左依兩樣喇
同友人睇完演唱會,當然要醫肚啦!

卜卜蜆黎喇!一個平平嘅鍋,放滿蜆,仲有蒜末,等d蜆開口。

2018-05-12
$163 (Last Night Supper)
  • 卜卜蜆
  • 手撕雞
2018-05-04 1609 views
《贏到粥》🇲🇴📍下環河邊新街278號豐順新邨第3座地下M,K號舖———————————————🔹Wasabi手撕雞(需提早一日訂)材料有:手撕雞、海哲、芋頭脆片、芫茜、青紅椒、芝麻wasabi是融入油中,只取其味,不取其色。所以成隻雞睇上去平平無奇,食落去先「滋」味道。🤤🤤入口第一啖無咩感覺,慢慢先會感受攻鼻感,唔同尋常的辣,依種感覺只係過眼雲煙,好快就散去。芫茜、青紅椒帶給你清新感,令你可以繼續一啖接一啖。而芋頭脆片更是神助攻😍卡卡脆💯-🔹卜卜蜆蜆肉鮮甜嫩滑🤤💯蒜味冇一年前咁濃,但尚在可接受範圍內。🔹生菜(卜卜蜆的好拍檔)生菜就係要用蒜加油煮😋🔹蠔 🔹黑毛豬👆🏻新鮮 👆🏻新鮮🔹贏到爽山楂水😪淡到同飲水冇分別🤷🏻‍♀🔻結論:去澳門🇲🇴必食———————————————ByZ:9/10instagram: 90sfoodieshare #食在澳門
《贏到粥》🇲🇴
📍下環河邊新街278號豐順新邨第3座地下M,K號舖
———————————————
🔹Wasabi手撕雞(需提早一日訂)
材料有:手撕雞、海哲、芋頭脆片
、芫茜、青紅椒、芝麻
芫茜、青紅椒帶給你清新感,令你可以繼續一啖接一啖。
而芋頭脆片更是神助攻😍卡卡脆💯

🔹卜卜蜆
蜆肉鮮甜嫩滑🤤💯
蒜味冇一年前咁濃,但尚在可接受範圍內。
🔹生菜(卜卜蜆的好拍檔)
生菜就係要用蒜加油煮😋

ByZ:9/10
instagram: 90sfoodieshare
#食在澳門
2018-04-14 1308 views
卜卜蜆新鮮度還可以,試過兩次,一次鮮甜,一切則較遜色,還一些有沙~但湯底只有清水加蒜蓉的感覺,不夠味道之餘帶不出蜆的鮮味,個人覺得醬油又太鹹了,用來沾蜆並不適合,完全奪去鮮味,但單吃又不夠味道安格斯牛肉的牛味不足,脂肪比例不好,令牛肉不夠香滑,反而黑毛豬肉雖然較一般韌,但吃起上來有比一般濃的豬肉香味,但份量較少。值得推薦的是wasabi手撕雞,但要預訂的~份量與價錢還不錯,但wasabi嗆了一點,不過欣賞它還加了炸芋頭絲入手撕雞,兩者混合令口感更豐富,吃起上來又多一份炸芋頭香味,十分夾!
2018-04-06
Celebration
Birthday
  • 手撕雞
2018-04-01 2491 views
幾年前,相公友人帶相公到過澳門某間餐廳吃過卜卜蜆後,相公念念不忘,身為娘子的我都覺得好好食。既然今次再到澳門遊,不妨openrice一下,看看哪裡有馳名卜卜蜆,就找到這間贏到粥。3天紅日,也只能預約到今晚1000檔期,實在太full了。在fb留言時,順道預訂了wasabi雞半隻。準時抵達,原來贏到粥對面尚有贏到爽同贏到笑兩舖。前者售賣甜品,後者好像售賣禮品。先來一鍋卜卜蜆,舖滿蜆的鍋好震撼,粗略估計有超過80隻蜆。二人旋風式KO一整鍋。蒜是很多的,但感覺味道不如第一次在另一間餐廳般惹味。。。喜愛わさび者必點的預訂菜式乃手撕雞。配料有海蜇,炸芋絲,青紅椒絲,芝麻同芹菜。充滿わさび味,幾次吃得我幾乎眼淚直流最後點了一碗肉丸蝦粥。粥綿肉丸彈牙爽口有肉味,蝦則沒甚驚喜,再叫我還是只叫肉丸粥好了。

肉丸蝦粥
2018-03-30
$172 (Last Night Supper)
肉丸蝦粥
  • 肉丸粥
2018-02-25 1821 views
因為知道一定沒有位子,所以提前打電話預訂 但打了幾十次都沒人接聽....所以到最後選擇用fb預定 終於成功了卜卜蜆還是好吃 顆顆飽滿有肉分量足。但是加湯之後味道就淡很多了 加了蒜頭還是調不回一開始的味道 配料喜歡雙拼滑(蝦和墨魚)和響鈴,超好吃👍服務的話可能因為太忙了 每次都被忽視 XD

配料喜歡雙拼滑(蝦和墨魚)和響鈴,超好吃👍

服務的話可能因為太忙了 每次都被忽視 XD
  • 卜卜蜆
2018-01-01 2065 views
都知道呢間野多人,我無book位,6點正打去想問下有無位,一直打到6點半都無人聽。咁都諗住一場到澳門,照去問下啦.. 去到d阿姐一句就話 「今晚唔會有位,幫你唔到架啦」再問佢最快幾時有位,佢話十一點半,好搞笑.. 十一點半唔係當晚?點解幫我唔到?然後再問佢係咪唔會聽電話,佢話「你見到幾忙啦,聽到就聽」如果係咁樣既,唔應該六點先開始聽電話,或者叫人要訂枱啦真心幾好食都無用,唔會幫襯!

真心幾好食都無用,唔會幫襯!
2017-12-31 2517 views
一直都非常想嘗試這間岀名的卜卜蜆吃之前最好先訂枱不然要排隊等位不是澳門人又不想打長途電話☎️可以先在他們Facebook inbox 留位非常方便招牌卜卜蜆蜆肉確是新鮮整煱一粒沙也沒有卜卜蜆裹面有大量的蒜頭少量蔥喜歡吃蒜頭的朋友一定要試下吃完大量蒜頭口氣可以自己想像一下兩個人份量的晚餐單點一個卜卜蜆當然是不夠吃到飽啦點了一碟羊肉片肉質是非常新鮮味美味道濃郁蝦滑鮮蝦味道不是食家也能吃得岀來爽口彈牙響鈴有點失望不是即炸的不夠鬆脆
一直都非常想嘗試這間岀名的卜卜蜆
2017-12-30
羊肉片
  • 蝦🦐滑
2017-12-07 2295 views
終於放假,去了澳門來個小旅遊這次沒有去那些已響名多年的飯店在議事亭亂走不知不覺走到了舊區附近又一直找不到的士來了下環,店名贏到粥為了意頭,看到外面人不少而且附近沒什麼餐廳猜想應該會不錯,就一行四人的衝進去了其實我們都是吃完後來openrice才發現這間店在澳門人中頗有名氣看來運氣不錯喔超棒的卜卜蜆非常鮮甜,沒有沙份量多得4人也吃不完看,有沒有超滿的!湯的油香微辣,配上蒜味,看到已經胃口大開其他火鍋料還有聖旨,牛肉,墨魚滑,生蠔全都新鮮,cp值高去澳門別再吃吃到厭的葡國菜了多亂走走,反而能發掘到其他新奇的食店
終於放假,去了澳門來個小旅遊
這次沒有去那些已響名多年的飯店
在議事亭亂走
不知不覺走到了舊區
附近又一直找不到的士
來了下環,店名贏到粥
為了意頭,看到外面人不少
而且附近沒什麼餐廳
猜想應該會不錯,就一行四人的衝進去了
看來運氣不錯喔

超棒的卜卜蜆
非常鮮甜,沒有沙
份量多得4人也吃不完
卜卜蜆

看,有沒有超滿的!
湯的油香微辣,配上蒜味,看到已經胃口大開

其他火鍋料還有聖旨,牛肉,墨魚滑,生蠔
全都新鮮,cp值高

去澳門別再吃吃到厭的葡國菜了
多亂走走,反而能發掘到其他新奇的食店
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
2017-10-30 3221 views
Was there ytd with my family of three. Initially thought there might be seats as i was there at 8pm but realise there were a lot of bookings after 8pm. Luckily, the staff was v kind to provide us with a table but we agreed to leave before 930pm. The clams were v good, fat and juicy. The fragants from the onion oil was great although after a long while, it was a bit too oily for my kid. The wasbi chicken was v wasbi for us but it became too addictive and we end up finishing it. Overall v good. Oh yah, we also ordered fish, meat balls, pork, vege as part of the hot pot and we finish everything..
2017-10-04 2508 views
鋪頭位置喺媽閣廟附近 吾難搵😛與外面食開既火鍋吾同主要分卜卜蜆 同埋 冬瓜粥底重口味人士揀卜卜蜆就最好不過!!😍一次過食成大煲蜆 你又試過未?😂大量既蒜蓉 辣椒同蔥 幾乎佈滿成個鍋卜卜蜆最有趣之處 就係等緊個湯滾既時候每粒每粒蜆慢慢「卜卜」聲咁打開雖然湯未完全滾好 但其實已經可以開始食😳😂本來擔心大量既蒜會搶走蜆既鮮味但原來冇 反而令蜆食落更加惹味湯底仍然好鮮-差吾多食哂蜆之後 先慢慢食其他火鍋食材以免其他食物既味道搶走卜卜蜆既鮮甜✌🏻️同埋依度加湯只會加滾水如果吾想溝淡個湯 儘量食快d喇😂
鋪頭位置喺媽閣廟附近 吾難搵😛
以免其他食物既味道搶走卜卜蜆既鮮甜✌🏻️
同埋依度加湯只會加滾水
如果吾想溝淡個湯 儘量食快d喇😂
2017-08-26 3679 views
一早已經聽聞依間野好多人食,加上佢地好出名嘅wasabi手撕雞要預早訂,所以我一星期前已經上網訂左座,店家亦回覆得好快。於是我地準時7:30pm一到餐廳就即時入座啦,可能因為一早預定好食物嘅關係,上菜速度亦非常快!首先,個卜卜蜆鍋真係非常有份量,大得好緊要我地3個女仔一望到都好擔心食唔曬,不過因為d蜆真係粒粒都鮮味十足,食左幾十粒蜆,居然可以無一粒蜆係有沙!真係令我非常喜出望外,食到停唔到口!百幾蚊一個鍋,質素又高份量又多,非常推薦不過如果唔鍾意蒜味就千奇唔好叫依個鍋,因為成個湯底都係由非常大量嘅蒜頭煲成,蒜味勁濃!至於wasabi手撕雞,好彩我地只係叫左半隻,如果唔係就一定食唔曬,個蜆鍋實在太大啦!手撕雞同樣係好有鮮味,最特別嘅係,中間混左d炸到好脆嘅芋頭絲,對我依個芋頭控來講,真係回味無窮整體來講我好滿意今餐嘅質素,每人只係百幾蚊就食到咁多野,好抵食下次再來一定要試試個冬瓜盅!

首先,個卜卜蜆鍋真係非常有份量,大得好緊要

下次再來一定要試試個冬瓜盅!
2017-08-19
  • 卜卜蜆鍋
同家人來澳門,一般都係在氹仔附近食。今次見到開飯的排行榜上有贏到粥,看到D推介,好吸引,看到食評,雖然好壞都有,決定去試試。大家都提醒要先訂枱,但佢地只有夜市,要到下午六點先有人接電話的。Facebook私訉訂枱都可以的,我兩樣都有做,結果打電話快D,Facebook第二日先答我。要訂到九點半先有位。仲預訂卜卜蜆同手撕雞。我們約8:45到,撞吓可唔可以早D有枱,店員好好,可以早D安排座位但因為我們唔想同其他人搭枱,最後等到9:30有枱俾我。由於已經訂了手撕雞同卜卜蜆鍋,很快便送上。飲品好特別,點了紅豆薏米、和 馬蹄沙,好清甜!湯內有滿滿的白蜆和蒜蓉,好香喔⋯⋯望著D蜆卜卜的一個個打開,好得意。個湯太鮮甜好味了,蜆沒有沙又大隻又鮮甜。另外點了絲瓜(白蜆perfect match),, 生魚片(好滑!必要食),響鈴,雑菜(係娃娃菜,生菜)好甜呀,墨魚滑拼蝦滑(好彈口),黑毛豬片(沒有特別)。沒有點牛肉,因想保持淸D嘅湯。手撕雞果然好介紹,好彩先預訂了,有點芥末味,內有脆脆的芋絲,海哲,一起食有不同口感而味道有層次。埋單一共七百多蚊(四個人)。好彩有來,太滿足了,下次再要來。
同家人來澳門,一般都係在氹仔附近食。
要訂到九點半先有位。仲預訂卜卜蜆同手撕雞。

埋單一共七百多蚊(四個人)。

好彩有來,太滿足了,下次再要來。
馬蹄沙飲品
墨魚+蝦滑,黑毛豬
手撕雞
2017-08-19
墨魚+蝦滑,黑毛豬
手撕雞
2017-08-07 1913 views
其實每年都會去澳門1/2次,之前睇Facebook post 已經介紹呢間卜卜蜆好好食 今次就預早預訂去食一黎到 都幾多人已經預先book walkin 應該冇位 入到去見到台台都係卜卜蜆 緊係第一時間叫啦 再加左個雙拼滑(蝦+墨魚)同埋娃娃菜都幾快 鍋卜卜蜆就到左 真係好多好多蜆 佢再落左蒜同埋辣椒 一路煲 一路等佢開 食落路錯 幾新鮮 同埋冇咩沙 但食食下覺得唔夠蒜同唔夠辣 就加左 (事後先知蒜唔洗錢 但辣椒係要10蚊架) 個滑 都好好食 特別係墨魚滑娃娃菜就吸晒d味 正!食晒之後 發覺唔夠喉 想加蜆 點知唔比加 因為佢地話會開唔到 所以強烈推介 一開始加左蜆先! (唔好以為好多 食食下其實好快食晒)Overall 算係澳門黎講 其中一間最好食既餐廳 下次會再到!

個滑 都好好食 特別係墨魚滑

娃娃菜就吸晒d味 正!

(唔好以為好多 食食下其實好快食晒)

贏到粥是很多來澳門玩的人都會去的餐廳不只觀光客愛,在地人也會去甚至聽說連很多港台大明星們也都來光顧過身為標準觀光客的我當然不會錯過外國遊客也不用擔心在外地無法預約贏到粥非常貼心的有開放臉書訊息預約傳訊息告知姓名、日期、時間與人數就可以了如果要吃卜卜蜆或手撕雞記得預約時一併告知保留出發前一週預約假日的晚餐,還是排到了九點鐘XD贏到粥的生意真的很好,要去的人請一定記得預約~~然後記得千萬不要遲到!!!店家在離媽閣廟不遠的巷子裡我們從漁人碼頭搭乘28B公車到媽閣廟站下車步行差不多10分鐘就到了如果預約到比較早的時間,可以下午逛媽閣廟,晚餐直接吃贏到粥我們本來也是這樣打算,但預約到的時間太晚媽閣廟晚上附近又很荒涼,我們後來只好跑去麥當勞吹冷氣耗時間XD贏到粥的招牌很大,巷口就能看到閃爍的招牌店門口看起來挺有古早味的晚上九點店家還是客滿狀態,而且人潮還是一直來餐具很有古代風,拿起來都挺沉的,熱茶不錯喝來看一下菜單,只有一頁兩面!基本上來這邊就是吃卜卜蜆、冬瓜粥跟WASABI手撕雞我們只有兩個人無法全都品嚐這次就主攻卜卜蜆!!!卜卜蜆 MOP$168白話一點其實就是蒜頭蛤蜊湯鍋內滿滿的全都是蛤蜊,

贏到粥是很多來澳門玩的人都會去的餐廳

不只觀光客愛,在地人也會去

甚至聽說連很多港台大明星們也都來光顧過

身為標準觀光客的我當然不會錯過

外國遊客也不用擔心在外地無法預約

贏到粥非常貼心的有開放臉書訊息預約

傳訊息告知姓名、日期、時間與人數就可以了

如果要吃卜卜蜆手撕雞記得預約時一併告知保留

出發前一週預約假日的晚餐,還是排到了九點鐘XD

贏到粥的生意真的很好,要去的人請一定記得預約~~

然後記得千萬不要遲到!!!

店家在離媽閣廟不遠的巷子裡

我們從漁人碼頭搭乘28B公車到媽閣廟站

下車步行差不多10分鐘就到了

如果預約到比較早的時間,可以下午逛媽閣廟,晚餐直接吃贏到粥

我們本來也是這樣打算,但預約到的時間太晚

贏到粥的招牌很大,巷口就能看到閃爍的招牌

店門口看起來挺有古早味的

晚上九點店家還是客滿狀態,而且人潮還是一直來

餐具很有古代風,拿起來都挺沉的,熱茶不錯喝

來看一下菜單,只有一頁兩面!

基本上來這邊就是吃卜卜蜆、冬瓜粥跟WASABI手撕雞

我們只有兩個人無法全都品嚐

這次就主攻卜卜蜆!!!

卜卜蜆 MOP$168

白話一點其實就是蒜頭蛤蜊湯

鍋內滿滿的全都是蛤蜊,搭配上蒜頭辣椒調味

單吃這一鍋其實就很夠味跟鮮甜了

這邊的吃法是將這鍋湯當成火鍋湯底

隨意點些想吃的火鍋料下鍋煮,最後再煮些冬粉或白飯

最多人點的火鍋料是絲瓜,畢竟絲瓜與蛤蜊是好朋友XD

但我個人反(挑)骨(食),我沒有加點絲瓜XD

菜名叫卜卜蜆是因為蛤蜊開殼時敲擊鍋子的聲音

滿滿一鍋蛤蜊開殼當然是卜卜聲響啦!!!

鍋內的蛤蜊都很大顆也挺飽滿的

建議中間滾了之後先撈先吃,然後再把旁邊沒滾的往中間堆

如果想等整鍋都煮開,一開始那些就會煮扁了XD

我跟媽媽是不愛蒜頭的人

但這個湯我們可以接受(不要直接蒜頭吃就好)

喝起來有蒜頭味,但又不到嗆鼻的蒜頭辣味

很有陳玉華一隻雞的感覺

湯頭濃郁,配上滿滿的蛤蜊鮮味十足

有種喝完就不會感冒的FU (誤

安格斯肥牛 MOP$88

說是肥牛其實沒有想像中肥(我以為會是培根牛那樣)

牛肉煮起來很嫩,蒜頭湯底煮起來就已經有味道

口味重一點的也可以沾店家的醬油

靈芝菇 MOP$38

除了絲瓜以外我覺得菇類也跟這個湯很搭

菇類會將湯汁吸的飽飽,好吃

脆辣雞 MOP$88

激推!!!!! 非常好吃!!!!!

雞肉吃起來很像鹹酥雞,酥脆酥脆

辛香料炒起來很像吃無醬汁乾版的宮保雞丁

盤內會有很多乾辣椒跟花生

有一點辣度,但不會讓人受不了,反而很涮嘴

完美的下酒菜,不喝酒的我們也吃的很開心

吃不完還打包回飯店繼續吃

冷冷的吃也很OK,並沒有因為冷掉就覺得油

超級涮嘴,媽媽還會特地挑花生吃

非常推薦點這道!!!!

比起卜卜蜆我跟媽媽更喜歡這道 哈

整餐吃下來花了MOP四百出頭

一人平均台幣1000,還是建議多人來吃比較划算XD

特別要講一下,這邊跟台灣比較不一樣的事情

結帳時發現店家外帶盒有收費(這點很正常)

明細內竟然有一項紙巾!!!!!!

媽媽吃飯時還說店家提供兩包衛生紙很有趣

(借一下網友照片,它就是一般衛生紙)

結果這個竟然要收錢= = (一包MOP$3)

他直接丟到桌上給我們,要錢也講一下嘛XD

隔壁桌觀光客就很聰明,入座後每樣東西都有問要不要收費(茶水/小菜/紙巾)

這點是我當時覺得很驚人的事XD

後記(我是先寫再搭配照片)

整理完照片才發現,他其實直接就寫在菜單內了(右下倒數第三個)

店家很誠實,是我不用心,我的錯

不過這點還是寫出來給大家看一下

要記得用心看菜單啊!!!!

贏到粥

地址:澳門下環媽閣豐順新邨第三M, K舖

營業時間:18:00~02:00

2017-06-25
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Celebration
Birthday