2018-12-02 1504 views
這天跟幾位友人去到澳門一日遊,目的是去澳門美食節趁熱鬧, 落船後便先到萄京內的四季火鍋吃午餐。步進店內, 感覺上是清雅的模樣, 裝潢典雅大方而寧靜舒適,除了設有散座外,也設有多間獨立貴賓房。先來高湯燕窩燴鷄絲, 高湯很醇厚,有鮮甜肉味,燕窩口感嫩滑, 是甚高水準的湯品。這道菜紅魚盆是四季火鍋的名物,把整條桂花魚起了肉,然後放在四川辣湯裏,魚肉相當鮮嫩而且好滑,有少許辣椒放在上面,有輕微辣味但不至於太辣,而且魚肉的份量也相當多。一味蒜香脆皮雞, 雞本身是燒得出色,賣相也吸引, 每件雞頭也算大,整齊地排列在碟上,雞隻皮薄肉厚,雞皮炸得脆, 雞肉也保持嫩滑的肉質,肉汁充盈也夠雞味,很不錯。這裡的其中一道招牌菜粟米煎餅, 簡單但美味, 外層香脆, 內裡口感煙煙韌韌, 加上清甜和多汁的粟米, 效果非常好。四季火鍋有提供火鍋以外,也有其他菜色, 而且整體上食物都有高水準, 有興趣的話,可以來試試。
Tasting Event
餐廳分了上下兩層,有一條柱貫通兩層~能看到魚在游來游去的耶 (´・ω・`)上層主要是多人用餐的房,如果想一邊用餐一邊談事情~這可不錯雖然說是火鍋店,但最近午市推出了一人套餐 / 行政套餐可以一嚐不同的撚手小菜喔!午市的套餐有湯 - 高湯燕窩燴雞絲原本清淡的燕窩在與高湯和雞絲的燉煮下,讓味道變得鮮鹹湯喝起來很濃郁,燕窩入口亦很順滑耶紅魚盆 - 廚師可以按客人口味調整辣度,不能吃辣也可以有無辣的版本!即使其中的魚也有數款可選擇,以我們這尾則是桂花魚魚肉很滑嫩~整鍋在熱著的時候還會有陣陣的香辣撲鼻。辣度吃起來剛剛好(選了少辣),薯粉沾滿魚的鮮和湯頭的辣~十分惹味的喔鵝肝欖仁炒奶 - 口感雖然沒有想像中的滑溜,但也不會太厚實~其實還好在濃郁的奶味中有著鵝肝的鮮美~讓整體味道變得濃郁豐厚 最後甜品是 - 粟米煎餅很喜歡這個煙煙韌韌的口感,每一口還能吃到甜甜的粟米! 甜度恰到好處,吃多幾塊也不覺得膩呢
餐廳分了上下兩層,有一條柱貫通兩層~
能看到魚在游來游去的耶 (´・ω・`)
上層主要是多人用餐的房,如果想一邊用餐一邊談事情~這可不錯

雖然說是火鍋店,但最近午市推出了一人套餐 / 行政套餐
可以一嚐不同的撚手小菜喔!

午市的套餐有湯 - 高湯燕窩燴雞絲
原本清淡的燕窩在與高湯和雞絲的燉煮下,讓味道變得鮮鹹
湯喝起來很濃郁,燕窩入口亦很順滑耶
高湯燕窩燴雞絲

即使其中的魚也有數款可選擇,以我們這尾則是桂花魚
魚肉很滑嫩~整鍋在熱著的時候還會有陣陣的香辣撲鼻。
紅魚盆

在濃郁的奶味中有著鵝肝的鮮美~讓整體味道變得濃郁豐厚
鵝肝欖仁炒奶

最後甜品是 - 粟米煎餅
很喜歡這個煙煙韌韌的口感,每一口還能吃到甜甜的粟米!
甜度恰到好處,吃多幾塊也不覺得膩呢
粟米煎餅
2018-11-17
Type of Meal
Lunch
紅魚盆
粟米煎餅
2K
2018-11-18 539 views
受邀與一班食友出席澳門的試食會,首站在 #葡京四季火鍋 品嚐大厨為大家預備的豐盛午餐 ~高湯燕窩燴鷄絲 :聽個名就知道係巴閉,味道既溫和又濃郁,真不錯喝 ~紅魚盆 : 此店的名菜之一,嫩滑的桂魚肉全浸在惹味的四川辣湯裏,厚薯粉及青瓜片都吸收了魚湯的鮮味 ~蒜香脆皮雞 : 雞皮薄又脆,雞肉緊實細緻又厚又入味,根據大廚所講,雞醃了三個半小時以上然後瀝乾落鑊炸,堅有料到 ~水煮牛肉 : 看到紅噹噹的湯汁 必定會以為辣到跳舞 , 會敬而遠之 , 但其實辣度是可以預先 跟店員商量的 , 其麻辣度都非常平均 , 牛肉也香口入味 , 而且有大量芽菜和粉條 , 吃過讓人口水流 ~粟米煎餅 : 乃是此店名菜之一,其味道獨特,因為是由大厨獨創的,既鬆脆又有Q靱的口感,滿口都是清甜的粟米味,味道一絕!當然亦吃了其他美味的東西,美味極了 ~本篇完 ~

當然亦吃了其他美味的東西,美味極了 ~

本篇完 ~
2017-09-02 1760 views
好實在的材料,好真實的味道。牛肉的新鮮度期高,望見色擇已見高下。雲吞/水餃各一半,皮薄饀靚,新鮮製作,菠菜去咗根部才上檯,煮起來更方便,湯底的豬骨有根有肉,最後越煲越濃更好滋味。簡單能吃到每樣的真味。
新鮮好味,性價比高,澳門抵食火鍋又同澳門朋友周圍搵好野食,今次介紹E間,9月份佳景集團會員卡76折(基本上問10個澳門人都有1-2個有佳景卡)(套餐單點都係76折,部份啤酒買一送一),重點係易BOOK唔FULL,亦唔會好似香港咁限時趕人!我地一行五人,點左龍躉紅魚盆四人套餐再加單點,酸梅湯及庶汁各一瓶,啤酒四杯,埋單每人 $287。地點方便,環境舒適,服務又好,好味之餘今次仲有特價,有圖有真相,大家睇相先!
新鮮好味,性價比高,澳門抵食火鍋

龍躉紅魚盆套餐(四位)

混醬

龍躉煲

套餐食物1

套餐食物2(無影到菜)

炸技竹

平價四人餐
2015-09-11
Coupon
龍躉煲
套餐食物2(無影到菜)
炸技竹
  • 龍躉紅魚盆
2014-12-17 2935 views
凍冰冰,又係火鍋既時間.身處澳門既話,一定去一去四季火鍋(葡京酒店分店).一黎呢度既價錢好公道,二黎配料好新鮮.第三就係性價比一定高過香港既火鍋店.今次就點左個野菌鯊魚骨湯底$88,用左好多乾菇,比起鮮菇更濃.必叫既有九肚魚$60超大條,好飽滿!食落超滑溜!香港少見咁大碌!另外呢度既手打系列同樣出色,魚麵$65超彈牙!蝦滑$88就好足料,食到粒粒蝦肉得黎又好鮮甜爽口! 叫了一個比較貴既$188牛粒油脂豐富,肉味香濃,9成熟就最佳!一分錢一分貨就是如此$45 牛骨髓就貪得意先叫,食落無咩味道,膠膠地既口感$38 鮮蝦水餃 是強烈性價比之選!數量已經取勝,口感和比例同樣一流埋單每人$331 (用了8折生日優惠),實在抵食喔.有緣再會

$45 牛骨髓就貪得意先叫,食落無咩味道,膠膠地既口感

2014-12-17
Credit Card Offers
  • 九肚魚
  • 手打魚麵
2013-10-23 1423 views
朋友喜歡打邊邊,我就上網搵定資料,結果搵到呢間係舊葡京入面既火鍋店環境唔錯價錢也很公道,很平易近人,但朋友要豪一豪,都無辦法,所以要霸氣一點叫貴野醬料都係大路野,但係佢地有黑椒汁,比較罕!朋友叫的椰青,他說幾清甜!先來一個上刺身拼盤$900,只取時令既魚,看樣子就霸氣了,中間有2件吞拿魚腩,入口溶化,魚脂香溢,爽歪歪!三文魚腩也是十分厚切,魚味重,肉帶爽!左口魚邊燒過後也是入口溶掉,金目鯛也是比較少見,我也是第一次食這刺身,熟的就試過,魚肉彈牙,味道香甜,正!手打魚麵$60也是十分彈牙,魚味鮮甜我點的火鍋湯底是川芎白芷魚頭$180,圖中為火鍋底的魚頭,十分肥美,湯底藥材味很香,但飲落魚味就比較重,也很清這是他們推介的日本牛肋片,牛味重之餘,又是無渣,同香港O個D真係無得比,但很貴$780,這幾片是他們給我們試一試免費的真闊綽(雖然今次想豪一豪,但這個也太貴了呵呵)所以我們叫了平幾倍的美國肥牛,賣相也很好,牛味也很重,肉質會無咁軟熟,但油脂也十分香,性價比高很多$178.香港個D又係無得比,係咪來貨有問題?另外也叫了手打的墨魚滑$88,蝦滑$88和魚滑$55首推蝦滑,彈牙爽甜,味道天然,

環境唔錯

醬料都係大路野,但係佢地有黑椒汁,比較罕!
朋友叫的椰青,他說幾清甜!

三文魚腩也是十分厚切,魚味重,肉帶爽!

極上刺身拼盤
手打魚麵$60也是十分彈牙,魚味鮮甜

另外也叫了手打的墨魚滑$88,蝦滑$88和魚滑$55

首推蝦滑,彈牙爽甜,味道天然,正
我都唔明點解2個人食到咁多野,最後食剩帶子走人.

飽到喊,價錢大約是1800HKD,用了佳景卡88折.如果唔叫個刺身,其實也不會太貴

開在酒店也這個價錢,實在值得再來.服務也很好
2013-10-21
極上刺身拼盤
2010-02-22 888 views
上次來舊葡京經過此舖,,俾佢的巨形圓柱金魚缸吸引,今次一定來試,其實樣樣都好新鮮,但份量就比較少- 5片鱔片@$60、羊肉、牛展(5、6片)、廣島蠔,五色丸(5粒),生菜,黃帝菜,炸芋頭,啤酒$40 (買一送一),埋單$545。我個人喜歡炸芋頭,好鬆化,而看着該巨形圓柱金魚缸,七彩金魚游來游去,好得意!
2008-12-20 624 views
其實去過四季好多次喇~每一次比我既感覺都係好新鮮好好味...而平均價錢都係$200/位左右。前日又去食lu, 今次有10個人, 叫左d普通野唧, 肥牛、粟米、鱔片、菜、菇、四寶丸、墨魚滑、魚頭... 佢地做緊promotions, 10點前入席有鮑魚送, 一人一隻呀! 都不過不失架! 難得高興, 仲叫埋sake..由於我地有張75折coupon, 埋單竟然係2000蚊左右, 每人先200蚊, 超值!之前有一次我去, 4個人叫左個4人套餐, 好抵既, 600幾蚊, 好飽架, 不過就有好多比較「特別」既野, 例如係咩臘鴨腸、咩腸物腸果d, 唔arm食既話就麻麻地~ 但係好抵!至於環境, 好乾淨, 有獨立房可以private d, 服務好好tim!