2020-06-06 665 views
「Konxepts Bistro」位於金峰南岸內,當日下午茶時段只供應咖啡同蛋糕,用餐環境可以選擇室內涼冷氣食下午茶,或是室外渡假式享受日光浴嘆啡,宜家無得周圍飛,遠離市區坐係到一個下午真係幾寫意。.店內只有英文版餐牌,飲品主打咖啡,咖啡豆採用日本的Horiguchi ,睇介紹日本東京本店有1-9號咖啡豆,Konxepts引入左2、4、7、9號四種,號碼越大味道越重。.而蛋糕有五款不同口味(如圖),好的咖啡配自家製蛋糕,餐牌中有建議邊款蛋糕配邊種號碼的咖啡豆更佳。如果心思思想試曬所有款式,亦分別有coffee/cake taster 選擇。.🅒🅐🅚🅔 🅢🅔🅣 Cake*1 + Coffee (hot/cold)*1 .🧀 BASQUE CHEESECAKE ($55)🍫 CHOCOLATE MOCHA CAKE WITH CACAO NIBS ($60)☕️ HOT LATTE (NO. 9)($55)🧊 ICE LATTE (NO. 7)($58).原味芝士蛋糕口感綿密,芝士香味濃郁而不膩,配搭7號咖啡豆,對於唔飲開咖啡人士都易接受。另一件味道偏甜朱古力蛋糕有入口即融感覺,所以店家建議

🅒🅐🅚🅔 🅢🅔🅣
Cake*1 + Coffee (hot/cold)*1

🧀 BASQUE CHEESECAKE ($55)
☕️ HOT LATTE (NO. 9)($55)
🧊 ICE LATTE (NO. 7)($58)
原味芝士蛋糕口感綿密,芝士香味濃郁而不膩,配搭7號咖啡豆,對於唔飲開咖啡人士都易接受。另一件味道偏甜朱古力蛋糕有入口即融感覺,所以店家建議搭配9號咖啡豆享用,9號相對地濃郁,飲落煙燻同果香味較重,入口先微微苦澀,後有香濃果香散發,同蛋糕甜味拉番平衡。

個人認為一間好高質咖啡店,我諗我會成日去,唯有要彈可能係室外太多蚊😅!

_
⭐️ Cake Set 有8折