大家現在去旅行都怎麼做功課呢?這次去澳門我是上IG打hashtag,例如 #澳門美食 #macaufood #澳門素食 #macaufoodie 之類,點進去之後不難發現澳門在地美食IGer的戶口,再點來點去很容易就找到自己有興趣的美食。又例如我一看到這個浮誇的梳乎厘就截屏了 (你也可以善用IG的收藏功能)。這件事可以在搭車或排隊等無聊時間做,蠻方便的。當然你也需要對照片有一定觸角,像我平常有在拍美食照,一看就知龍與鳳比較不易中伏 XD。那天下午去吃了豐盛的意大利菜,晚上吃不下正餐,我們就去挑戰這個梳乎厘。維記咖啡在下環街非常老舊的地區,附近有一堆像危樓的房子,比深水埗更殘更舊。我們大概六點多到達,鄰桌有一對情侶也在消滅梳乎厘,果然是名物。更有趣的是這裡馳名的除了梳乎厘,其實還有煲仔飯,到底為甚麼會有這種奇妙的配搭呢?梳乎厘有大有細,我覺得1至3人可以點細,4人或以上可以吃大。因為烤焗需時,建議坐下就先點餐。隨著晚餐時間展開,現場越來越多街坊來吃晚飯,這裡出名的應該還有蒸魚,每人都要蒸一條,小小的一個人吃剛好。蒸條魚,炒個菜,加碗例湯加碗白飯,就是美好的日常晚餐。一邊看人家吃晚飯一邊等

大家現在去旅行都怎麼做功課呢?

一邊看人家吃晚飯一邊等梳乎厘,一上桌果然令人興奮,比我的頭還要大啊~~!不知道要用幾多隻雞蛋?不過它也塌得蠻快,等我們拍完照片要開動的時候,已經由大帽山降到太平山。梳乎厘是用蛋白打發而成,所以空氣成份比結構成份更高,入口即化像吃風一樣,所以挑戰起來沒甚麼難度。吃到後來有發現部分位置帶酸味,那可能是加了檸檬汁讓蛋白保持形狀。

我們兩個人完食時間是3分45秒(因為有拍縮時 XDD),你要不要挑戰看看呢?
  • 梳乎厘
Also posted on
2017-03-05 3119 views
食完南洋的美味豬雜粉絲,看到對面的維記,上網看一下。在這家茶餐廳裏竟然有隱世的巨型疏乎里。然後我們兩個説,什麼啦吃不起嗎?然後就一枝箭衝入去。點了個小的我喺度諗點解一個疏乎里可以百幾蚊?侍應同我地講要等半個鐘。既然一場黎到,既然勇字行先,既然我哋愛鬥大!等咪等囉!等咗大概20分鐘終於出場啦!箇中震撼係令人難以忘懷。嗰盤係平時去酒樓食中菜,叫一碟菜十人食的size , 淨係個盤已經大過塊面。一座山咁高,焗得金黃美麗嘅疏乎里正式登場!顏色金黃得很,十分靚,那種金黃嘅感覺比起黃金更加吸引。配上一種移動彈彈的感覺!很可愛。然後我望住捧過來嘅侍應,問佢點樣食得晒呀?我哋兩個人咋。。。然後佢笑笑口地話: 好容易嘅咋你當食空氣啦!我哋開始進擊呢一個黃金疏乎厘,平時食開嘅好大部份都會係用蛋白做,但呢一個呢就係用全隻蛋所以望落去特別金黃。斗膽地問究竟用咗幾多隻雞蛋?當然就係冇人應我啦!但肯定嘅係呢度嘅焗爐一定要好大而且好猛火,如果唔係唔會做到咁出色嘅火山疏乎厘!真係有如吃棉花糖一樣輕盈,嗰種舒適嘅質感,有衝動好似賣M 巾廣告咁的形容語。味道青青甜甜不會過膩,質感好好唔會一下子就縮返。$120物超所值,至

真係有如吃棉花糖一樣輕盈,嗰種舒適嘅質感,有衝動好似賣M 巾廣告咁的形容語。味道青青甜甜不會過膩,質感好好唔會一下子就縮返。$120物超所值,至少用上10隻蛋!最後我哋只係食到三份二都無。。。已經舉白旗離場!
呢個疏乎里比起好多精品甜品店做得更加出色,10分驚喜巧遇有機會挑戰。

呢個故事教訓我,其實不要鬥大,因為我哋都輸不起。鬥贏了,人消失了,誰勝誰負?
2017-02-09 2197 views
今次去澳門的No. 1搵食目標,是去勁不起眼的茶餐廳「維記咖啡粉麵飯」,吃那傳聞中大大個的梳乎厘。這裏的梳芙厘分大、細兩個size,細的也只是百二三蚊。一個人來叫了個小的,店員也擔心我吃不來。太睇少我了。經過25分鐘的等待,出爐了。果然如飛機中的小枕頭般巨大。賣相甚美,一口吃下,太美味了!入口如綿花糖般即化掉,淡淡的甜而不膩,清新怡人,一個人最終也KO了它。其實這個Size絕對足夠兩個大男人吃,女仔的話三個分享也無問題,呢個價錢與質素可算抵食了。

太睇少我了。

梳芙厘
$130 (Tea)
梳芙厘
2015-11-04 2562 views
澳門呢間茶餐廳,唔好提少佢店仔細細,好似好市井咁,偏偏佢就整出勁好味的梳乎里。我之前去甜品班學過整兩次梳乎里,兩次整都失敗,唔係打得唔好,就係焗得唔好,整梳乎里真係好考功夫,而且唔可以事先準備,一定要現做,所以入店ORDER後要等40分鐘有得食。我地三個人本來ORDER大份,但隔離枱一大班人想轉大,咁老闆就走黎問我地可唔可以轉細,就係咁,我地轉左細梳乎里,所謂既細,其實都有25CM X25CM,一上枱,香噴噴,焗到金黃色,岩岩好,一食落口,外層勁香蛋味,內裹軟綿綿,令人一試難忘,唔洗3分鐘己經比我地一人一羹搶完了。
2015-10-04 2588 views
澳門下環街的維記咖啡,最著名的是起巨型的梳乎厘。梳乎厘即叫即焗,分兩種大小,小的也有人頭般大,足夠兩個人吃個飽。我們倆點了一個小的,梳乎厘色澤金黃,鬆軟綿滑,味道香甜。水準不錯。 留意,由於製作約需半小時,所以建議大家入座後便立刻點一個。等待的過程,各自點了凍熱奶茶,凍奶茶由客人自行加糖水。味道方面及格有餘但未至於出色。

$50 (Tea)