2018-10-21
中法意西泰韓日越菜都聽過同食過,但老撾菜真係聽都未聽過,食都未食過。有見及此,經過一晚上網搵資料,發現喺中環有一間餐廳食老撾菜,即管去試一試先!由於未食過老撾菜,所以份量叫得比較多,總共有兩款主菜同小菜。老撾燒豬頸肉非常厚身,外皮少少脆身,唔會燒到非常乾身,依然保持juicy。第二款小菜係是拉差牛油雞翼。單骨雞翼令我用筷子就食到,非常方便。味道方面,雞翼香脆可口,牛油味頗香,味道亦酸酸辣辣,鍾意雞翼既我真係食極唔停。女朋友叫咗老撾牛肉100%全米湯粉,食完之後發覺100%全米湯粉有彈性同煙韌。湯底方面冇乜味精,比較清甜,加上豐富嘅配料例如牛丸、芽菜、椰菜絲,最後食晒之餘仲飲埋個湯。我就叫左老撾豬肉碎太陽見求。餐廳採用紅米飯,非常健康。太陽蛋煎得非常靚仔,加上肉碎,送飯的確一流。肉碎亦唔會過鹹。整體來講,份量非常大,健康嘅同時味道仍然唔錯。我同女朋友一人一杯飲品,青檸梳打偏淡。奶茶非常香滑,甜度適中。對比其他國家嘅菜式,老撾菜嘅價錢比較平,味道風味似泰國越南菜。既然想食泰國越南菜,why not老撾菜。