2018-12-03 3662 views
老撾菜,真系未食過,什麼泰國,越南,緬甸,都好熟悉了,朋友今天約我去中環食老撾菜,聽到都開心,又有新意思,唔洗我諗。原來昵間野老細系明星,晤怪得岩岩見到個身影咁熟悉,好似在電視上見過...哈哈飲杯野先,香茅冰+凍奶茶,潤潤喉龍,開始今天的美食之旅。今天向老撾出發,未去過也要了解下人地食咩。白咖哩雞見求,好特別的名字,見求即系老撾的飯,呢度系用左紅米一齊整,好健康,白咖哩非常特別,晤辣,但有一種獨特的香味,撈飯食勁好味。另一個系白咖哩豬頸肉見求豬頸肉燒得好爽,好入味,有一d胡椒在上面調味,配菜方面睇得又食得。網蝦米子卷絕對要食同出面d米紙卷不同,佢d米粉系熱辣辣,好新鮮的,仲要好大卷,極有口感,咬落去的時候包住菜同粉皮,好爽脆!口感層次十分豐富。點上特制的麻醬,好昧到一個點。食到中間,見到有類似九層塔的香料葉,好特別!肚已經飽,但嘴仲想食。我地又叫左個小食拼盤,有魚餅,蝦餅,米紙卷,春卷又分素春卷,豬肉春卷,蝦春卷,超級豐富,可以試到很多種小食,另外配有生菜,可以將春卷包住食,另有一番風味!

飲杯野先,香茅冰+凍奶茶,潤潤喉龍,開始今天的美食之旅。
今天向老撾出發,未去過也要了解下人地食咩。

另一個系白咖哩豬頸肉見求

網蝦米子卷絕對要食

肚已經飽,但嘴仲想食。

(The above review is the personal opinion of an user which does not represent OpenRice's point of view.)
  • 老撾網狀蝦春卷
  • 白咖哩雞肉見求
  • 老撾網蝦米紙卷
  • 施心畢豐食拼盤
2018-11-03 3179 views
在香港,亞洲菜餐廳開到成巷成市,想吃日本、韓國、台灣、泰國、越南、印尼菜,總有一間在左右,但老撾菜一次都未試過。今晚,終於有機會去一間老撾餐廳,吃了一頓晚餐,感受是驚喜的。由於食物的價錢不算貴,每款大約四、五十元,所以點了很多菜式,有老撾牛肉100%全米湯粉、老撾扎肉墨魚100%全米湯粉、老撾炸魚餅、豬肉炸春卷、老撾網蝦米紙卷、老撾青芒果沙律、是拉差牛油雞翼、老撾燒豬頸肉和老撾凍咖啡。老撾牛肉100%全米湯粉-米粉可以用超正來形容,相當細滑,富米香,而湯底味道具層次,味道有點似越南湯粉,但它多了一份薄荷葉的清香,味道更正,牛肉和牛丸的分量也足夠。老撾扎肉墨魚100%全米湯粉-湯底和牛肉湯粉一樣,墨丸真材實料,而扎肉厚身大塊。老撾炸魚餅-味道帶微辣,魚肉撈上其他香料炸成,香口味美。豬肉炸春卷-網紋脆皮香化,豬肉餡料足,配上醬汁,更添滋味。老撾網蝦米紙卷-米紙包著生菜、青瓜絲和炸蝦,感覺清新。老撾青芒果沙律-與泰式的木瓜沙律味道相似,是不錯的餐前開胃小食。是拉差牛油雞翼-以單骨雞翼製作,雖然說是是拉差,但不算辣,反且牛油味更突出,十分惹味。老撾燒豬頸肉-豬頸肉入口鬆化,富豬味。老撾凍咖啡-

老撾炸魚餅-味道帶微辣,魚肉撈上其他香料炸成,香口味美。

豬肉炸春卷-網紋脆皮香化,豬肉餡料足,配上醬汁,更添滋味。

老撾網蝦米紙卷-米紙包著生菜、青瓜絲和炸蝦,感覺清新。

老撾燒豬頸肉-豬頸肉入口鬆化,富豬味。

老撾凍咖啡-味道較甘,飲完一口有咖啡回香。

Dinner
  • 老撾炸魚餅
  • 拉差牛油雞翼
  • 老撾牛肉100%全米湯粉
2018-11-02 1019 views
星期五的晚上,約了和友人相聚。住大西北的筆者實在不熟悉對面海的環境,經友人的推薦,穿街過巷來到這家「施心畢老撾餐廳」。不知是剛開業還是地點較偏僻的關係,即使正值晚巿時段也不過是坐了寥寥數人。不過這樣也好,變相可以和友人大聊特聊。筆者踏足中環的日子少之又少,印象中甲級商業區的消費水平也頗高的。翻開「施心畢」的餐牌一看,菜式價錢大都在40-80元之間,如此親民的定價令筆者很驚喜。雖然未能分清老撾菜和平日所吃的越南菜有何等分別,但反正都是同一地域,就一試當地名菜——米紙卷。包在米紙上的第一層是生菜和青瓜這些菜蔬類,霎眼看下去這幾件卷物都是主綠色,感覺好fresh好健康。米紙卷口感層次豐富。第一口吃到的是青瓜生菜的爽甜,然後是包在中間的米粉,還有主角網蝦春卷的咸脆惹味。蘸上碟邊的醬汁佐食,味道更濃郁。老撾菜果然有意思,這牛油雞翼和筆者吃過的牛油雞翼是截然不同。雞翼入口有一股濃烈的孜然味道,有一刻誤以為是夾了羊肉。炸雞翼配上灑在面上的炸蒜和醬汁,味道甚濃。若愛清淡口味的朋友可能會較抗拒。筆者欣賞餐廳肯花費時間工序把雞翼處理成單骨,令食客進食更方便。筆者點餐時,好奇上網查了什麼是全米米粉。原來全米
星期五的晚上,約了和友人相聚

。不過這樣也好,變相可以和友人大聊特聊。

筆者踏足中環的日子少之又少
,如此親民的定價令筆者很驚喜。

老撾網蝦米紙卷

,感覺好fresh好健康。

米紙卷口感層次豐富
。蘸上碟邊的醬汁佐食,味道更濃郁。
是拉差牛油雞翼

老撾菜果然有意思
,這牛油雞翼和筆者吃過的牛油雞翼是截然不同。

雞翼入口有一股濃烈的孜然味道,有一刻誤以為是夾了羊肉

老撾豬頸肉100%全米湯粉

筆者點餐時,好奇上網查了什麼是全米米粉
。原來全米米粉標榜的是沒有加入玉米粉。(如果找到的資料是有誤,煩請大家指正
。)

全米米粉夾起來偏硬身,吃了數小口感覺口感較為韌些
。寫此篇食評時再查了一次全米米粉的資料,原來過度泡水和烹調會令米粉變碎
。筆者回想起米粉夾起來都是長長的,看來廚房員工都頗為掌握米粉煮法

從米粉的配料,可以猜想其湯底大概用了香茅、乾葱等熬製而成。淺嘗一口,香茅味甚強烈

筆者頗喜歡米粉湯中的豬頸肉
。豬頸肉很有咬口,十分爽滑,一點也沒有「鞋口」
。但略嫌有點羶味。
老撾咖啡

同行友人點了一杯老撾咖啡,杯子盛器非常精緻

吃罷才惡補回知識,了解何謂老撾菜
。原來老撾菜是強調食材的原味,辣度亦較一般的越南菜低
。經過今晚一宴,筆者又增進了不少知識呢
2018-11-02
老撾豬頸肉100%全米湯粉
說實話,其實是我之前是沒有吃過老撾菜,純粹是在中環覓食是被餐廳名吸引了才會找上門,搜尋下老撾鄰近泰國和越南,飲食文化相近。施心畢是老撾皇朝的姓氏,也是老闆祖母的姓氏,他從小從祖母身上學懂烹調老撾菜,連也特意用上施心畢作為餐廳名。餐廳面積算大,桌子之間的空間很足夠,星期六六時多不算太多人,但聽說平日會比較,先預約會較好。老撾青芒果沙律 $68以為會像平常見慣的泰式青芒果沙律,但此老撾青芒果沙律,單是賣相已經有驚喜,青芒果絲下是紅色的蘿蔔,非常鮮豔奪目,再加上辣椒碎及花生碎,配搭味道甜酸的醬汁,的確是一道適合的開胃菜。老撾網蝦米紙卷 $48網皮春卷和米紙卷相信大部分人都吃過,而這道老撾網蝦米紙卷就是兩者結合而成,透薄煙韌的米紙卷包著炸到脆口的網蝦春卷,再加上爽脆青瓜和新鮮生菜,口感豐富。再點上秘製醬汁,更添一分醒神惹味。老撾薄餅 $58老撾薄餅是以米紙卷及雞蛋烤成,上面扎肉、洋蔥和蘿蔔絲等,再淋上花生辣醬及青番茄醬,另撒了一點麻辣葉,口感香脆中夾著洋蔥和蘿蔔絲,又有扎肉的紮實,味道酸中帶辣又有蛋香。老撾牛肉100%全米湯粉 $78老撾湯粉對老闆來說是帶家鄉風味的Comfort Food,這

老撾青芒果沙律 $68

老撾網蝦米紙卷 $48

老撾薄餅 $58

老撾牛肉100%全米湯粉 $78
老撾湯粉對老闆來說是帶家鄉風味的Comfort Food,這個湯底用的香料不算多,特別在選用比黑豆蔻更有鮮味的綠豆蔻,再加上八角和肉桂熬煮而成,味道清甜,而且湯底煲好後會隔油,牛丸口感紮實爽彈,調味不會太鹹,牛肉取牛柳片而捨肥牛片,牛肉味一樣夠但更健康。

這裡的米粉特別在是不另加綠豆粉的全米粉,口感比平常在香港吃到的米粉更煙韌爽滑有彈性。

青檸可樂 $24
用上新鮮青檸,當然夠酸爽。
龍眼梳打 $24
真的只有龍眼肉和梳打水,所以味道較淡不會很甜,怕甜的我覺得可接受。

整體來說,食物頗有特色,味道亦算不錯,環境也讓人感到輕鬆自在,價錢合作,值得試試。
2018-10-11 1986 views
一直都好鍾意食泰國菜同越南菜,因為香料多夠惹味嘛, 但老撾菜我就真係第一次食,當初想嚟,第一印象就係嗰杯老撾咖啡, 因為隻杯好靚囉😅。餐廳位於中環,但價錢卻很親民,可以想像平日lunch應該坐無虛席囉!我地因為唔熟路,所以行到有點熱,所以就先點一杯南薑香茅梳打, 南薑香茅都有溫胃驅寒幫助消化嘅作用,飲完應該開胃哂可以食多啲啦😝😝😝。餐牌其實好多選擇, 風味菜式跟越南有啲相近, 於是我地就先回一碗老撾牛肉100%全米湯粉。湯米粉賣相唔錯,個湯底好鮮甜但唔濃味👍。牛肉半生熟,肉質實在唔會太削😍。而個米粉呢就係成碗粉嘅精髓,因為老闆係用左100%全米做,所以粉條質地結實爽口帶點煙韌,同一般米粉好唔同,我幾鍾意😋😋😋。今晚我同朋友兩個人嚟,而且朋友比較細食所以我都唔敢叫太多野食😅,小食只點了老撾士拉差牛油雞翼,我初時以為佢係似越南嘅牛油雞翼,仲驚太炸太油朋友會驚左添,點知原來佢其實比較似蜜糖雞翼,開半更方便食,蜜糖香甜但雞翼又帶士拉差嘅辣味,好開胃,我覺得我自己已經可以KO一碟啦😝。朋友想食咖哩,所以佢點了紅咖哩🐖頸肉見求,用左紅米飯,健康得嚟亦增加飯嘅煙韌度, 老闆娘話當地人鍾意用手抓飯,

朋友想食咖哩,所以佢點了紅咖哩🐖頸肉見求,用左紅米飯,健康得嚟亦增加飯嘅煙韌度, 老闆娘話當地人鍾意用手抓飯, 所以飯會比較結實同黏糯,而且微涼唔會熱辣辣🤗。豬頸肉切成粗條狀,爽口彈牙,配上辣辣的紅咖哩汁,非常好下飯😋😋😋。廚師為左令大家營養滿分,還特意加了蔬菜拌碟,一碟就有齊哂大家想食嘅野👍!

最後我地一人一杯老撾咖啡

其實我夜晚好少會飲咖啡,怕太醒神😜,不過呢杯老撾咖啡☕,濃郁咖啡味加香甜煉奶,我可唔可以當佢係甜品呢🤔🤭😝,不過我下次一定要食芒果糯米飯囉!
2018-10-09
Dinner
  • 是拉差牛油雞翼
  • 老撾牛肉100%全米湯粉
6 day(s) ago 5 views
偶然黎到中環,見到呢間主打老撾菜既餐廳,未食過老撾菜既我當然要試下!😋首先餐廳個名已經好有趣,以為係玩緊食字,睇番相關資料原來「施心畢Sisombath」係老撾皇朝既姓氏!我地嗌左兩個主食一個小食,整體感覺係其實老撾菜同泰國、越南菜既處理好相似,都係會用好多香料同配菜,豐富整個菜式既味道,但佢冇泰、越菜咁濃味,個人感覺認為同柬埔寨會似少少,因為兩者都唔係好咸好重味。首先要講下招牌菜亦係最令我有興趣既白咖喱豬頸肉見求,「見求」而家泛指米飯,而佢地用左紅米飯,口感軟稔,豬頸肉好juicy,配埋薯角、草菇、茄子等配菜,唔覺唔覺就食晒成碟😋黎到施心畢豐食拼盤,一個價錢可以試晒魚餅、米紙卷、春卷等各樣美食,我就特別鍾意入面既魚餅,唔會太咸又食得出魚肉同香料味👍🏼
白咖喱豬頸肉見求

施心畢豐食拼盤
白咖喱豬頸肉見求
施心畢豐食拼盤
2019-03-14 17 views
座位安排有些慢,熟练一些会更好,侍应很有礼貌但是餐厅的环境再卫生一些会更好。搭配很不错,糯米红米大米做成的饭很软糯,配有粗薯,猪颈肉,豆角,茄子,淋上红咖喱,味道是很棒的。随餐搭配一杯热饮,我选了无糖豆浆,也很香醇。餐桌旁还有小食盒,里面有些poker,巧克力,软糖一类,还蛮有心的。
红咖喱猪颈肉见求

红咖喱猪颈肉见求
2019-03-11 29 views
想食湯麵,又唔想食魚蛋粉,車仔麵,試下老撾米 - something different... 老撾牛肉100%全米湯粉:湯底似越南粉湯底,不過冇咁濃。足料,多芽菜,牛肉好滑,牛丸係軟身嗰隻。米粉較平時粗身,有嚼勁。重點係食完唔會太口渴。施心畢豬肉炸春卷:感覺有啲似食炸芋角,𥚃面好鬆軟,醬汁酸酸少少辣,味道唔太濃。好食不過唔算太特別老撾咖啡:有煉奶係底,不過唔算好甜,比較淡味道嘅咖啡,唔太酸唔太苦。味道唔錯,坐得舒服!會再返嚟試吓其他菜式上菜速度:極快消費:106.5 per head - 同中環幾間餐廳差唔多

老撾牛肉100%全米湯粉:
老撾牛肉100%全米湯粉

施心畢豬肉炸春卷:
施心畢豬肉炸春卷

老撾咖啡:
有煉奶係底,不過唔算好甜,比較淡味道嘅咖啡,唔太酸唔太苦。
老撾咖啡

味道唔錯,坐得舒服!會再返嚟試吓其他菜式

上菜速度:極快

2019-03-11
$107 (Lunch)
老撾牛肉100%全米湯粉
施心畢豬肉炸春卷
2019-03-10 27 views
從來未試過老撾餐廳/食物的我 因與一位舊同事食午餐 諗唔到食咩情況下 舊同事建議食呢間老撾餐廳 我一口就話好! 因為我對東南亞食物都好鐘意 而且我未食話老撾食物 都好想試下一去到餐廳 因為中環下午飯時段 門口全部都係等位的顧客 聽到店員話未book 就無位 好在舊同事已經book 左 但我地都等左大約10分鐘先有位 裝修方面冇乜特別 但樓面方面十分繁忙 呢餐飯我叫咗白喱雞肉見求同埋老撾咖啡味道方面 飯秥性十分高唔止一般香港食嘅飯雞扒煎得香 白咖喱味道唔算太重 仲有豆角蘑菇粗薯條 以及有炸蒜 食物各自味道唔算突出 但一齊食效果異常地出色 食物配搭好好老撾咖啡有點兒似越南咖啡 都係慢慢滴漏落去 如果趕時間嘅話就唔建議叫啦 咖啡味濃 飲落去質感都好重另外當我們走嘅時候 聽到店員同顧客講 見求已經賣晒 所以大家記得如果想食見求要早啲去同埋book位

味道方面 飯秥性十分高唔止一般香港食嘅飯

2019-03-06
#施心畢老撾餐廳 (中環)中環威靈頓街98號翡翠中心4樓-----老撾豬肉碎太陽見求($78)~ 老撾餐廳係香港真係好少 所以未必大家都熟悉老撾菜~所以B仔先解釋下咩叫見求先 😆係以前ge年代 見求係老撾指糯米飯 ~而今時今日 見求已經泛指所有米飯🍚 而呢見餐廳ge見求 ~係店主用的自己研發的黃金比例混合而成~白糯米 紫糯米 同白飯ge比例係1:1:1~就係因為咁獨特ge比例 見求ge顏色非常靚🤤係淡淡ge紫色 質感方面因為有糯米又有白米 所以可以做到剛柔並重 軟硬適中 煙韌得黎又唔會難消化😁正 ~ 另外 ☀半熟太陽蛋煎得好靚 撈落見求到 非常正~豬肉碎 用自家製ge特別醬汁炒過 有d似泰式生菜包ge酸酸辣辣味 味道獨特 非常開胃😝除左肉 旁邊仲有d洽草菇 洽茄子 洽番茄🍅 洽粟米仔🌽 同洽豆~因為係洽ge 所以其實無咩味😂不過勝在顏色豐富 夠靚夠健康~最後餐飲方面~B仔就揀左老撾式齋coffee~ 咖啡☕用滴漏形式整出黎 當上面滴完 就可以攞起杯仔飲 幾有新鮮感 好少餐廳咁做 滴出黎ge coffee 非常濃郁幼滑 令人成個下晝都精神爽利😁~美中不足ge係 可能因為旺 太多人 食完之
#施心畢老撾餐廳 (中環)
中環威靈頓街98號翡翠中心4樓
-----
老撾豬肉碎太陽見求($78)~ 老撾餐廳係香港真係好少 所以未必大家都熟悉老撾菜~所以B仔先解釋下咩叫見求先 😆係以前ge年代 見求係老撾指糯米飯 ~而今時今日 見求已經泛指所有米飯🍚 而呢見餐廳ge見求 ~係店主用的自己研發的黃金比例混合而成~白糯米 紫糯米 同白飯ge比例係1:1:1~就係因為咁獨特ge比例 見求ge顏色非常靚🤤係淡淡ge紫色 質感方面因為有糯米又有白米 所以可以做到剛柔並重 軟硬適中 煙韌得黎又唔會難消化😁正 ~ 另外 ☀半熟太陽蛋煎得好靚 撈落見求到 非常正~豬肉碎 用自家製ge特別醬汁炒過 有d似泰式生菜包ge酸酸辣辣味 味道獨特 非常開胃😝除左肉 旁邊仲有d洽草菇 洽茄子 洽番茄🍅 洽粟米仔🌽 同洽豆~因為係洽ge 所以其實無咩味😂不過勝在顏色豐富 夠靚夠健康~最後餐飲方面~B仔就揀左老撾式齋coffee~ 咖啡☕用滴漏形式整出黎 當上面滴完 就可以攞起杯仔飲 幾有新鮮感 好少餐廳咁做 滴出黎ge coffee 非常濃郁幼滑 令人成個下晝都精神爽利😁~美中不足ge係 可能因為旺 太多人 食完之後餐廳ge人會有咁快得咁快想趕你走~
B仔整體評價:8/10個👍🏻
B仔抵食程度:6/10個👍🏻(偏貴~)
B仔環境評分:6.5/10個👍🏻(裝修就唔係特別靚)
B仔味道評分:9/10個👍🏻
B仔回頭機會:8/10個👍🏻(服務態度有待改善)
-----
#swallowhk跟住我一齊吞食香港啦!#swallowcentral
2019-02-26 53 views
泰國菜、越南河粉、馬拉菜,小妹就食得多啦,但係老撾菜真係第一次食!星期六夜晚約咗幾個好姊妹,諗左好耐都諗唔到食乜,隨便search下見到呢間老撾菜,一於就試吓老撾菜啦!呢間老撾菜喺中環出名嘅雪糕店隔離,位置都唔係好難搵嘅可能係因為星期六夜晚嘅關係、冇上班一族,所以即刻有位坐!望下個Menu,其實同越南菜都都有七成似,最後帶咗兩個主菜同埋兩個小食share<老撾蠔油雞翼$48> (評分:4/5)炸得好香脆!本身以為蠔油係鹹鹹地,點知食落似酸甜醬嘅味道,甜甜地幾好食<施心畢豐食拼盤$88> (評分:2/5)拼盤highly-NOT recommended 紙米卷包坐好多唔同唔種的菜,同平時食嘅口感唔同,好似食緊草咁炸物,無豬、蝦定素都系乾淨淨嘅春卷唔岩食<白咖哩豬頸肉見求$78> (評分:4/5)睇相都知道有幾足料,豬頸肉超級好食,炸到脆卜卜,好厚肉,沾椰汁送飯食真系無得輸薯塊舊舊都好肥,食落啖啖都系肉,小妹最鐘意食厚身薯仔,妹開心<老撾雞肉100%全米湯粉$68> (評分:4/5)湯底妹重椰奶味雞肉新鮮無雪味,米粉同椰汁湯底

呢間老撾菜喺中環出名嘅雪糕店隔離,位置都唔係好難搵嘅
可能係因為星期六夜晚嘅關係、冇上班一族,所以即刻有位坐!

<老撾蠔油雞翼$48> (評分:4/5)

<施心畢豐食拼盤$88> (評分:2/5)
拼盤highly-NOT recommended
炸物,無豬、蝦定素都系乾淨淨嘅春卷
唔岩食

<白咖哩豬頸肉見求$78> (評分:4/5)

<老撾雞肉100%全米湯粉$68> (評分:4/5)
湯底妹重椰奶味
雞肉新鮮無雪味,米粉同椰汁湯底妹夾,食到停唔到口!

老撾菜初體驗有驚喜,會再去食
2019-02-24
  • 老撾雞肉100%全米湯粉
  • 蠔油雞翼
2019-02-12 79 views
This time it was my friend who suggested coming to this place for lunch. I had given up rice noodles given the previously rather random quality and decided to try their 紅咖哩雞肉見求 at a price of $78+10%.Surprisingly it was quite tasty. The rice was sticky rice mixed with some red rice. There were just 4 pieces of chicken and the chicken was not so tender and was a bit rough despite some of them being chicken thighs. There were quite a lot of vegetables which was really appreciated. Interestingly, th
紅咖哩雞肉見求
Surprisingly it was quite tasty. The rice was sticky rice mixed with some red rice. There were just 4 pieces of chicken and the chicken was not so tender and was a bit rough despite some of them being chicken thighs. There were quite a lot of vegetables which was really appreciated. Interestingly, there were loads of potato wedges but they were not freshly deep fried. Fortunately, they went well with the red curry sauce. The sauce was plentiful to finish the whole plate of food and was slightly spicy. It was quite tasty and special indeed with the hard-to-find-elsewhere sticky rice and delicious red curry sauce. At a price of $78+10% including a hot drink for lunch at such a Central location, it was not a bad choice.
2019-02-11
$86 (Lunch)
  • 紅咖哩雞肉見求
2019-02-12 75 views
第一次黎呢間野食晏朋友話之前都好多人排隊今日預先訂左位上到去又唔係太full咋喎搵唔到位可以黎試下!咁我就叫左個雞肉湯米粉首先要讚既係個湯底椰子味好濃 飲落亦冇味精雞肉件好多舊!我食極都仲有而且大大件有雞味質感鮮嫩~配上椰子湯一流呀!米粉好大份量 其實真係好抵食食晏時間黎仲有一杯熱飲送添我飲左無糖豆漿比較稀身既豆漿 各有所好!聽朋友講 呢度既好多野食都好味可惜人太粉 否則會再叫是拉差雞翼一試!會再黎幫襯!!
第一次黎呢間野食晏
朋友話之前都好多人排隊
今日預先訂左位
上到去又唔係太full咋喎
搵唔到位可以黎試下!

咁我就叫左個雞肉湯米粉
首先要讚既係個湯底
椰子味好濃 飲落亦冇味精
雞肉件好多舊!我食極都仲有
而且大大件有雞味
質感鮮嫩~配上椰子湯一流呀!
米粉好大份量 其實真係好抵食
食晏時間黎仲有一杯熱飲送添
我飲左無糖豆漿
比較稀身既豆漿 各有所好!
聽朋友講 呢度既好多野食都好味
可惜人太粉 否則會再叫是拉差雞翼一試!
會再黎幫襯!!
2019-02-06 80 views
之前打襯電話去訂枱都訂唔到,今日有食神,無諗過咁遲打都有位,一到中午就衝去攞位。店面唔算好大,但都有三四十個位,裝修簡單但勝在乾淨,餐牌有數款麵食同飯選擇,唔算好多我自己點左扎肉魚旦粉,老公點左雞肉飯同咖啡靚湯係好味扎肉粉既必要條件,但湯底唔油,看似好清淡但味道濃郁,扎肉同墨魚丸一般無咩特別,但整體味道一錯老公點呢個飯真係好有驚喜,首先佢係用紫米飯,好有嚼口,除左雞肉外仲茄子🍆同豆,佢地用左啲好特別既汁黎煮,雖然有點咸,但用來送飯一流,仲有啲薯角做配菜,成個飯都好香口,食過番尋味🤤之前去越南飲過當地既滴溜咖啡一試難忘,見到呢到都有即係叫左杯黎試,外型睇黎去同越南是既好似,但呢杯無咁甜,咖啡味更香濃,喜歡飲咖啡既你不妨一試
我自己點左扎肉魚旦粉,老公點左雞肉飯同咖啡

2019-02-04 94 views
大少今日同我食團年飯,我哋去咗食老撾菜。呢一間鋪頭,大少同我都未曾食過。大少叫咗老撾肉碎太陽見求,見求原來即係紫米加白飯,再配龍眼梳打水。老撾肉碎太陽蛋飯,我見同泰式肉碎飯差不多,都係用肉碎,九層塔同蒜頭一齊落去炒,不過就冇辣味,同埋多咗隻荷包蛋。大少話個餐好好食,唔知係咪大少肚餓嘅關係,佢覺得個餐份量好少,唔係好夠飽。龍眼梳打水,用罐頭龍眼加梳打水,冇加糖漿,味道唔係太甜。我就叫咗牛肉老撾湯粉配南薑香茅茶。我叫咗湯粉扣抵,所以張相睇落去,份量唔係太多。我自己覺得個湯底偏鹹,但係大少話湯粉應該係咁。個老撾湯粉有少少似幼米線。大少個龍眼梳打水一啲都唔甜,反而我個南薑香茅茶就係甜嘅。我個茶,南薑味同埋香茅味都唔係好夠。我唯有當泰國花茶咁飲。我哋仲加咗是拉差牛油雞翼。個是拉差牛油雞翼望落去橙橙地,應該係攞是垃差醬去煮。食落去食到有啲辣味,但係又唔係是拉差醬啲味,味道有啲似buffalo wings. 雖然冇乜是拉差味,但大少同我都覺得好好食。雖然我哋嘅食物唔係真係10分好食,但係我同大少都食得好開心,有少少驚喜,所以我決定比好評。

2019-02-04
Lunch