2014-03-05 24166 views
2月28日同朋友來了這裏,我們說了好耐來這裏食扒,今次終於有機會啦,諗住訂7:30,但係FULL晒,只可以訂8:30,我們還遲了十五分鐘先到,好彩HOLD枱20分鐘,餐廳幾乎已坐滿,我們坐在中間近沙律BAR枱位置. 燈光昏暗,仕應很有禮貌的替我們把餐巾放在腳上,然後就拿餐牌給我們,再問我們需唔需要飲嘢,再食了個飲品餐牌給我們,打開個餐牌係會發光的....有點嚇親. 朋友話想飲湯所以就唔飲酒啦.仕應拿了一籃麵包及一份前菜給我們,麵包有三款的,每款幾件,仕應還介紹了給我們,係有2塊餅及一杯南中國海青瓜生菜跟薄荷醬,個餅食唔到係咩味,感感地咁,生菜及青瓜加埋薄荷醬好清新呀,好味.麵包我食左一塊塊的脆餅及一件長長地的法包及半件黑色的法包,加埋牛油一齊食,OK呀,唔會好軟身但又唔係好硬,正常吧.我們不停係度研究食咩,過了一會仕應問我們需唔需要飲嘢,告訴他飲湯後就替我們收起酒杯, 之後我們就點左:龍蝦湯~朋友話佢好鍾意飲這個湯,都幾大碗,有一條麵包條的,我試左一啖,真的好重龍蝦味,好濃好香口,非常之熱磨菇湯~我的磨菇湯唔算好大碗,但係好濃,好結的,入面有些鮮磨菇及麵包粒,啖啖磨菇的香味,好好味呀,

磨菇湯~我的磨菇湯唔算好大碗,但係好濃,好結的,入面有些鮮磨菇及麵包粒,啖啖磨菇的香味,好好味呀,仲要好熱好熱的
14OZ肉眼扒,本來係想點另外的,但係賣晒~仕應先拿了八款鹽俾我地,每款都會介紹食法,好特別,過了一會還拿了一套刀俾我地揀. 揀好晒後等左一陣就先想碟,隻碟係熱的,上面有一串車厘茄串,車厘茄加蒜頭,跟住過了一陣,肉眼扒及雪魚扒上菜啦,仕應問我們要唔要介辣,介辣都有好幾款選擇,我點左蜜糖味及蒜味,塊肉眼扒係五成熟,好大塊,好香呀,切開入面紅紅地色,但係唔會好生,入口即溶的感覺,好多肉汁,好好味呀,又淋又唔會鞋喎,真的好正,好有肉味,出面係燒到金黃色,入面係好JUICY,加埋些介辣及鹽一齊食,可以帶出肉既鮮味,鹽只有一款係有味道,有少少煙薰的味道,其實唔加都已好有肉的原味.
鱈魚扒~好大件的,因為仕應說如果切開會散,所以冇幫我們分開,我們自己一切真的散開了少少,魚肉出面好脆,入面好滑好香,好好味呀,呢種感覺好正,可以保持住魚的鮮味,鎖住了魚的汁,出面又香口,金黃,真的是做得好好.
一份蘆笋(最後漏左冇嚟到)

其實飲完碗湯已經飽了一半,再食肉眼扒及魚,真的好飽,我們一路坐一路傾計,好RELAX,食到最尾都仲食淨少少魚呀.

好享受的一餐晚餐,環境舒服,服務好好,好有尚賓的感覺.
餐前麵包
八款鹽