2018-06-14 1622 views
呢間「鮨一」日本料理係尖沙咀絶對係我近期開飯熱選,位處厚福街藍馬商業大廈18和20樓,位置方便今日幫襯佢食個靚靚晏畫,順便拎啲手信比朋友,咁喬平時去開18樓裝修,店員就好客氣咁帶左我上20樓,通常食日本嘢我多數會揀坐吧枱,因為睇住廚師👨🏻‍🍳表演刀功已經係一種享受,尤其是1-2個人就更佳鮨一蕃茄沙律⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️主食之前菜首選,望見中間嗰個蕃茄就已經好吸引呢個係日本高糖度蕃茄,所以入口超級甜刺身份量十足,食極都仲有,八爪魚🐙新鮮彈牙,口感豐富,油甘魚好香魚油味,配埋沙律同脆卜卜嘅蟹籽,真係好好味有殻活帶子⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️養殖於北海道日本海,寒冷而水深的天然環境,無比鮮甜,絕對係海中極品,在當地離開水面後便馬上空運到港,鮮甜味十足現時全世界只有日本的帶子才可作刺身用,顏色雪白透亮,肉質飽滿彈牙,群邊爽甜美味,無得輸日本厚岸蠔⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️產自日本厚岸生蠔,成隻手掌咁大,漲卜卜,挾嘅時候都要稍為用力,因重量不輕,先將底部放進口中,入口即化,風味瞬間在口中擴散開來,口感美味又特別令人滿足日本馬糞海膽手卷⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️馬糞海膽絕對係佢地王牌之一,足量海膽完全蓋住手卷,充滿甘香,每次看到滿滿的海膽手卷都會令人食慾

鮨一蕃茄沙律

鮨一蕃茄沙律⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
主食之前菜首選,望見中間嗰個蕃茄就已經好吸引
呢個係日本高糖度蕃茄,所以入口超級甜

有殻活帶子⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

日本厚岸蠔

日本厚岸蠔⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
日本馬糞海膽手卷

日本馬糞海膽手卷⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
馬糞海膽絕對係佢地王牌之一,足量海膽完全蓋住手卷,充滿甘香,每次看到滿滿的海膽手卷都會令人食慾大增!食到新鮮的海膽係會令人回味無窮,但如果不夠新鮮的海膽就會容易有苦澀的味道,所以千听唔好貪平,正所謂一分錢 一分貨
特上十貫目

特上十貫目⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
食日本野又點少得壽司🍣呢?廚師揀選最新鮮的十款壽司,每次都帶比我驚喜,平均都係卅元一件左右,絕對超值
中拖羅、油甘魚

琥珀色嘅赤醋飯與別不同,比一般嘅白醋飯更香醇濃郁,更具層次感
帶子、鯛魚、海膽

赤醋飯,釀製工序繁複,成本特別高,一般店家不會選用,能夠把壽司的鮮味提升至最高

餐廳內營造出良好的氣氛,使我們的用餐體驗更加滿足,待應們亦會好好注意我們的飲料,招呼十分貼心又沒有過份打擾客人

欣賞著廚師忙碌而專注為客人烹調食物,絕對是另一種享受,難怪越做越旺場,一個字「掂」
2018-06-13
$400 (Lunch)
鮨一蕃茄沙律
日本厚岸蠔