間中我都會入大埔搵朋友聚下傾下計,近大埔直街其實都有幾間高質素的餐廳,今次大家想去飲下野,就去左新開的THE RIGHT PLACE。呢間其實我地以前在TST都幫襯過,食物同DRINK的質素都是好OUTSTANDING的,價錢唔算平,但我地覺得都差唔多啦~門口MENU有好多好吸引嘅野食呀~ 我地俾個PIZZA吸引左~~SET DINNER有湯或高級伊利比亞火腿配蜜瓜,如果飲酒一定要點個HAM啦~不過果晚我揸車,所以唔敢飲,叫左個南瓜忌廉湯就算了~酒MENU非常多選擇,我今次要忍下,下次做乘客先飲~我朋友揀左MY CUP OF "TEA",其實係種非常FUSION的COCKTAIL~~一陣介紹下~而家就揀左右手邊果D NON ALCOHOL COCKTAIL南爪湯非常CREAMY,奶味較濃,口感細緻,配上香軟的蒜蓉包非常可口。這裡的蒜蓉包不像出面的香脆得來硬和乾,這是偏軟身的~~食落幾得別, 我都好鍾意~~之後呢個在點心籠入面的DRINK就是MY CUP OF TEA了,千祈唔好俾佢呃左以為真係杯茶呀! 但我想說,沖泡呢個"TEA"的功夫絕對不會比功夫荼簡單的,呢度有熱飲同凍飲兩杯,白色

酒MENU非常多選擇,我今次要忍下,下次做乘客先飲~

南瓜忌廉湯

之後呢個在點心籠入面的DRINK就是MY CUP OF TEA了,千祈唔好俾佢呃左以為真係杯茶呀! 但我想說,沖泡呢個"TEA"的功夫絕對不會比功夫荼簡單的,呢度有熱飲同凍飲兩杯,白色果杯就是凍飲了,是加了YOGURT, HOMEMADE TEA INFUSED GIN, ELDERFLOWER LIQUEUR, ELDERFLOWER SYRUP & APPLY JUICE. 一看就知是有花果香而又帶點兒酸甜的了,唔可以飲酒的的,最後都是HAD A SIP OF "TEA", 我覺得味道略甜,但果個豐富的AROMA真是醉人,由於落左GIN, 酒味點都係有點哽,但始終是INFUSED的COCKTAIL, 所以好易入口~~

熱果個小壺是溝左HOMEMADE TEA INFUSED GIN同綠茶的CAMPARI,其實飲落唔係好覺得有茶味,甜味有點太濃了~我覺得凍果杯好飲D~~
不過呢客MY CUP OF TEA真的值得一試

My cup of tea

我見果杯是MANGO TANNIN,即是ICED MANGO OOLONG TEA WITH SAGO, 清清地唔太甜最合我心意
Mango Tannin
入面仲有鮮芒果蓉添~~~好好味呀

APPETIZER我地叫左鵝肝多士呀~~次次食好西都要點,呢度煎得好靚呀~~個面脆卜卜,一咬落去油香4溢~~加D沙律菜黎食就唔覺得肥膩~~好幸福的感覺~~

香煎鵝肝多士

叫左份SET DINNER MENU入面的鮮鮑魚帶子欖油意大利粉,食材新鮮,而且醬汁鮮甜,味道很獨得,應該是大廚匠心獨運地親自調配的,我估不是現成醬汁,師傅樣樣野都非常有心機做~

鮑魚仔好爽甜,好新鮮~~
鮑魚帶子意粉

主菜是我一入門口見到的PIZZA, 店員介紹我地叫黑松露野菌芝士果個~~真是好主意, 聽到都想食~
叫左都要等20分鐘或以上,因為是即叫即做的,個賣相超得!!!

店員仲問我要唔要加CHEESE, 我地多多都要呀~仲要係勁香的Parmesan cheese~~~
個芝士半溶狀態, 真是無得輸,個批底又薄又脆,咸度剛剛好,超級好食呀! 內面有新鮮蕃茄醬同菇~~而頭又有惹味的火煎菜,絕配,一定要試~

呢度真係越夜越有(商)機,好快就爆場了,好彩我地早黎JA~
2018-10-16
南瓜忌廉湯