大年初一,和老公揸車過海去完中環碼頭海旁某公司主辦的嘉年華後.....就去大坑找點吃.....因為新年....很多餐廳也沒有開....!行到浣紗街後面的橫街窄巷,健這間餐廳仍然營業,本後貼着一張一張的菜色寫住絕對冇味精,於是,行進去了!一坐下,一位略胖的女侍應急不及待的介紹說:原隻菠蘿咕嚕肉必食架幫你洗落order先啦!我見我有喜歡吃咕嚕肉價錢也沒看就說好吧!然後他又說:坑腩煲很好吃架,但因為我不吃牛所以沒有理會她!才看了不夠兩分鐘,他竟然說:如果有選擇困難症嘅話,就睇牆上的圖畫啦!(我老公即時想扯火,不過我又已經落咗個咕嚕肉,又係大年初一,唔同佢一般見識),所以最後叫多個馬拉盞菜苗炒豬頸肉就算了!等了十五分鐘,先上馬拉盞菜苗豬頸肉!一吃,嘩!好鹹啊!成一碟菜有油淋淋,最後我要那一隻匙羹放喺一邊碟隔開嗮啲油!而且佢啲豬頸肉,我淨係食到一舊肥膏完全食唔到肉,亦切到好細好細粒!($98)終於原隻菠蘿咕嚕肉黎啦!事實去到咕嚕肉是有一點脆,「是一點脆吧」!而且菠蘿大大粒,但是咕嚕肉汁與菠蘿與咕嚕肉完全唔挾,三樣野完全match 唔埋,菠蘿油菠蘿自己嘅酸,咕嚕肉汁有自己既甜,很怪!($158 也

終於原隻菠蘿咕嚕肉黎啦!事實去到咕嚕肉是有一點脆,「是一點脆吧」!而且菠蘿大大粒,但是咕嚕肉汁與菠蘿與咕嚕肉完全唔挾,三樣野完全match 唔埋,菠蘿油菠蘿自己嘅酸,咕嚕肉汁有自己既甜,很怪!($158 也很貴)

兩個小菜一個白飯,仲要加一食左$292。論環境(排檔feel)、論食物、論服務......不值囉!

原隻菠蘿咕嚕肉
馬拉盞野菜苗炒豬頸肉