2010-01-01 2 views
本來只想去蘭桂坊飲杯嘢。但落的士時比我見到一間新嘢叫 Favaca???走上去睇睇,地方細細,前面是BAR area,可以飲杯嘢 ;後面是Dining area,竟然有個 Open Kitchen!我唸老板一定是一個識飲識食嘅人啦。雖然佢地暫時未有酒牌,不過唔緊要,Watson cellar咁近,買酒去都OK 啦。主持人Henry話,個名原來有段古仔: Favaca 係一班好朋友嘅英文名砌出來,佢地希望Favaca 可以係一個好朋友相聚嘅地方,可以同時響到飲杯嘢之後又有好嘅嘢食 。想法好週到,可以一次滿足多個願望 – 正!同朋友坐低後,睇睇 Menu,好得意,有美式、意式同日式!? Henry 話佢地係International fusion (會唔會兩頭唔到岸o家?) 不過我嘅Worry 係多餘,事實係非常非常好食!我地Order咗: Mushroom Soup – 好creamy,好有菇味。Favaca Jaha Salad – 嘩!好多嘢呀!有大蝦、帶子、吞拿魚同三文魚! 最特別係個Dressing, 好有日式feel, 佢用芝麻vinaigrette; 好清,一啲都唔 heav

我地Order咗:
Mushroom Soup – 好creamy,好有菇味。

Favaca Jaha Salad – 嘩!好多嘢呀!有大蝦、帶子、吞拿魚同三文魚! 最特別係個Dressing, 好有日式feel, 佢用芝麻vinaigrette; 好清,一啲都唔 heavy。重有呢個咁多料嘅沙律都只係$128咋!抵!

Main course 本來想食Angus Beef,但見到第二枱有個好得意嘅菜,好似韓式石頭煱咁,原來係佢地嘅秘密武器-石頭煱Risotto! Hehe,一於試一試。

當熱辣辣嘅石頭煱出來時,經理話要等到好多煙走出來先至可以打開個蓋,OK 等…OMG,個Risotto 有鵝肝同埋勁大蘑菇 Portobello! 當我地食到咁上下,至知道頭先點解要等啲煙走出來-因為咁先至有飯焦!!!我重來未食過有飯焦嘅 Risotto 囉!香脆嘅飯焦同埋煙煙韌韌Risotto,真係好食到不得了。

好飽好飽,係時候出動第二個胃比…甜品!Chocolate係買飛佛,叫咗個流芯朱古力。又係不得了咁好食,佢同出面嘅心太軟好唔同;佢地係無用麵粉,所以係100% 朱古力焗出來,好Rich好Rich。大廚好有 heart 咁跟一球雪糕:好似比你冷靜一下咁,好正!

我同個Friend最後係飽到行唔到咁滯。下次一定耍再來。
Favaca秘密武器-石頭煱Risotto
Mushroom Soup